קבלו את המתכון לתוספת הכי אהובה בבית שלי - פירה. הסוד לתוצאה מושלמת הוא מעיכה עדינה במועך ידני (ולא במעבד מזון) של תפוחי האדמה, בתוספת חמאה או שמן זית, ורק אז הוספה של חלב או שמנת חמימים (אפשר גם פרווה!) – שמבטיחים אווריריות נפלאה.
הפירה המושלם שלי
המרכיבים (כ־4 מנות תוספת, כ־3 כוסות מחית מוכנה)
- 4 תפוחי אדמה בינוניים, מומלץ לבנים, קלופים וחתוכים לקוביות בינוניות
- 30 גרם חמאה או מחמאה או 3 כפות שמן זית
- 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
- 1/4 כוס חלב או שמנת לבישול (אפשר גם משקה חלב חלופי או שמנת פרווה), חמימים
- מלח, פלפל שחור
ההכנה
1. שמים את תפוחי האדמה בסיר גדול, יוצקים מים לכיסוי, מוסיפים 1/2 כפית מלח ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה לרתיחה קלה ומבשלים עד שתפוחי האדמה רכים לחלוטין. מסננים ומעבירים לקערה.
2. מוסיפים את החמאה (או תחליפיה) ואת המוסקט ומועכים את תפוחי האדמה למחית אחידה. יוצקים את החלב החמים (או את תחליפיו), מוסיפים מלח ופלפל ומערבבים בעדינות לאיחוד. מגישים חם או שמצננים וממשיכים לאחד המתכונים שלהלן.
- איך שומרים? להגשה כמחית, המנה במיטבה כשהיא טרייה. שאריות אפשר לשמור עד 3 ימים, במקרר. מחממים במיקרוגל או על הכיריים, מומלץ בתוספת מעט חלב.
לביבות פירה במילוי תרד
תחושה של מאפה, אף שמדובר בסוג של לביבה, נימוחה וקטיפתית, שנעשית במחבת.
המרכיבים (15-12 יחידות)
לבצק
- 3 כוסות פירה
- 1 ביצה
- 1 כוס (140 גרם) קמח + אפשרות לעוד קצת
- 3 כפות (30 גרם) קמח תפוחי אדמה
- 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
- מלח, פלפל שחור
- לטיגון: כ־1/3 כוס שמן זית
למלית
- 1 כף שמן זית
- 2 כוסות עלי תרד טריים או 2/3 כוס תרד קפוא (עלים או מדליונים), מופשר ומסונן
- 1/3 כפית מלח
- 100 גרם גבינת ריקוטה או גבינה לבישול (טוב טעם, כנען וכדומה)
- 50 גרם גבינה בולגרית מגוררת
ההכנה
1. המלית: מחממים במחבת את שמן הזית. מוסיפים את התרד (טרי או מופשר) ומטגנים כ־2 דקות, עד שהתרד הטרי מתכווץ או עד עד שהתרד המופשר מאבד את נוזליו. מוסיפים מעט מלח ומערבבים. מעבירים את התרד לקערה.
2. מוסיפים לקערה את שני סוגי הגבינות ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול. מאחסנים במקרר עד להמשך השימוש.
3. הבצק: שמים בקערה את כל מרכיביו ומערבבים לבצק אחיד. הבצק צריך להיות יציב ונוח לעבודה. אם הוא רך ודביק מדי - מוסיפים עוד 3-2 כפות קמח ומערבבים.
4. מקמחים את משטח העבודה. מחלקים את הבצק ל־15-12 חלקים, בגודל של עגבנייה בינונית. משטחים כל חלק, בידיים, לאליפסה באורך כ־10 ס"מ וברוחב של כ־6 ס"מ. מניחים במרכז כל אחת מהן כף מהמלית. מקפלים את הבצק לשניים, לסגירה, ומהדקים את השוליים זה לזה.
5. מחממים כ־2 כפות שמן זית במחבת גדולה. מטגנים את הכיסונים על להבה בינונית, כ־3 דקות מכל צד, עד הזהבה. מוסיפים שמן זית בין סבבי הטיגון, לפי הצורך. מעבירים לרשת או לצלחת מרופדת בנייר סופג.
6. מגישים חם, מומלץ לצד הרוטב.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. מחממים במיקרוגל או במחבת.
- טיפ: רוטב יוגורט להגשה. מערבבים 1 גביע (200 מ"ל) יוגורט עם 1 כף פטרוזיליה קצוצה, 1 כפית מיץ לימון, 1 שן שום כתושה, מלח ופלפל.
ניוקי אפוי ברוטב חמאה ועשבי תיבול
השיטה הכי קלה להכין ניוקי. הבצק מועשר בביצה, בשונה מניוקי מסורתי, והתוצאה חלומית וכמעט ללא מאמץ.
המרכיבים (4 מנות)
לניוקי
- 3 כוסות פירה
- 1 ביצה
- 1 כוס (140 גרם) קמח + אפשרות לעוד קצת
- מלח, פלפל שחור
לרוטב
- 50 גרם חמאה או 5 כפות שמן זית
- 2 שיני שום, קלופות וכתושות
- 1/3 כוס תערובת עלי מרווה ואורגנו טריים
- מלח, פלפל שחור
- אפשרות להגשה: 2 כפות פרמזן או פקורינו, מגוררים
ההכנה
1. הניוקי: מחממים את התנור ל־190 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). מרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. שמים בקערה את כל מרכיבי הניוקי ומערבבים לבצק אחיד. הבצק צריך להיות יציב ויבש. אם הוא רך ודביק מדי, מוסיפים עוד 2-1 כפות קמח ומערבבים.
3. מעבירים את הבצק לתבנית ומעצבים ממנו מלבן בעובי כ־1/2 ס"מ. אופים כ־20 דקות, עד שפני מלבן הניוקי מזהיבים. מוציאים ומניחים לצינון מלא (מומלץ להעביר להשלמת הצינון למקרר. אפשר להכין עד יום מראש).
4. חותכים את הניוקי למרובעים בגודל כ־1 סמ"ר.
5. הרוטב: ממיסים את החמאה במחבת גדולה (או מחממים את שמן הזית). מוסיפים את השום ועשבי התיבול ומטגנים כדקה. מוסיפים בעדינות את ריבועי הניוקי ומערבבים בזהירות, מוסיפים גם מלח ופלפל. מסירים מהכיריים, טועמים ומתקנים תיבול.
6. מגישים חם, מומלץ לפזר על המנה גבינה מגוררת.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. מחממים במיקרוגל או בתנור.
צ'יפס פירה־פולנטה אפוי
זה מתכון שמתאים בדיוק לכמות קטנה של פירה שנשארה במקרר ולניצולה בכמה דקות של עבודה. קמח הפולנטה "מחזיק" את המנה והפירה מוסיף את הטעם העדין של תפוח האדמה. הגבינה המלוחה שמצטרפת להגשה סוגרת את הביס באופן מושלם, אל תוותרו עליה.
המרכיבים (30-25 יחידות)
- 1/2 כוס (60 גרם) קמח פולנטה
- 100 מ"ל שמנת מתוקה
- 1/3 כוס (40 גרם) פרמזן מגורר
- 1/2 1 כוסות פירה מוכן
- לאפייה: 4 כפות שמן קנולה או ספריי שמן
להגשה
- 70 גרם גבינה מלוחה, מפוררת
- 1 כף פטרוזיליה קצוצה
ההכנה
1. שמים בסיר את קמח הפולנטה והשמנת ומחממים על להבה בינונית תוך כדי ערבוב, עד שמתקבל נוזל סמיך (כדקה וחצי). מוסיפים את הפרמזן ואת הפירה ומערבבים היטב. מתבלים במלח ובפלפל ומסירים מהכיריים.
2. מרפדים תבנית תנור (או תבנית גדולה אחרת) בנייר אפייה ומעבירים אליה את הבצק החם. מעצבים אותו לצורת מלבן בגודל 22X20 ס"מ ובעובי כ־6 מ"מ. מאחסנים במקרר כחצי שעה, לצינון והתייצבות.
3. מחממים את התנור ל־200 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו).
4. חותכים את הבצק הקר, בתוך התבנית, למקלות באורך 10 ס"מ וברוחב כ־1/2 1 ס"מ. מרווחים בין המקלות. מברישים או מרססים אותם בשמן.
5. אופים 15-12 דקות, עד שמקלות הצ'יפס מזהיבים. מוציאים, מצננים 3-2 דקות, מפזרים גבינה מלוחה ופטרוזיליה ומגישים חמים.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. מחממים במיקרוגל או בתנור.
קנודל תפוחי אדמה במלית תותים
חמותי פנינה נהגה להכין את המעדן הזה בכל שנה, מרגע שהתחילה עונת התותים (איזה מזל שמאז מוכרים לנו גם תותים קפואים - זולים יותר וזמינים תמיד). היא הייתה מגישה את הקנודל עם חמאה ועם תערובת של סוכר וקינמון. בדרום גרמניה אכלתי קנודלים דומים, שהוגשו עם פירורי לחם מתוקים. במתכון שלפניכם שילבתי בין שתי האפשרויות.
המרכיבים (כ־20 יחידות)
לבצק
- 3 כוסות פירה
- 1 ביצה
- 1 כוס (140 גרם) קמח + אפשרות לעוד
- 4 כפות (50 גרם) סולת
- 1 שקיק (10 גרם) סוכר וניל
- מלח, פלפל שחור
- 250 גרם תותים שלמים, ללא עוקץ (אפשר מוקפאים שהופשרו)
לציפוי
- 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
- 1 כף קינמון טחון
- 70 גרם חמאה
- 2/3 כוס פירורי לחם (מומלץ פנקו)
ההכנה
1. הבצק: שמים בקערה את כל מרכיביו ומערבבים למרקם אחיד. הבצק צריך להיות יציב ויבש, אם הוא רך ודביק מדי, מוסיפים עוד 2 כפות קמח ומערבבים.
2. מקמחים קלות את משטח העבודה או מגש מתאים. בידיים מקומחות, לוקחים מהבצק חתיכה בקוטר כ־3 ס"מ ויוצרים ממנה דסקית שטוחה. מניחים במרכזה תות וסוגרים סביבו את הבצק. מכינים כך כדורים מכל הכמות ומניחים אותם על המשטח המקומח.
3. מביאים לרתיחה סיר עם כ־2 ליטרים מים. מכניסים את הכדורים בזהירות ומבשלים אותם עד שהם צפים על פני המים ומרקמם יציב (כ־4 דקות, הכדורים מתהפכים בעצמם). בכף מחוררת, מעבירים אותם למסננת.
4. הציפוי: מפזרים בכלי מתאים את הסוכר והקינמון ומערבבים. מגלגלים את הכדורים (חמים או קרים) בתערובת, לציפוי מלא.
5. ממיסים את החמאה במחבת. מוסיפים את פירורי הלחם ומטגנים עד שהם מזהיבים קלות (כ־2 דקות). מסירים מהכיריים. מכניסים למחבת את הכדורים ומגלגלים אותם בפירורי הלחם. מעבירים לצלחות ומגישים חמים.
- איך שומרים? עד יומיים, במקרר. מחממים במחבת, בתוספת עוד ככף חמאה.
פורסם לראשונה: 08:51, 08.01.23