המיזם "מתכון עם זכרון" מנציח, בפשטות גשמית חורכת קרביים ולב, את חללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה דרך המאכלים שאהבו. זה אתר שכולו געגוע לאופן שבו הוא היה אוכל את המרק בשישי בצהריים, לאיך שהיא חיכתה לפסטה של אמא. סביב למתכון ששלחו ההורים, נטווה סיפורו האישי של החלל ואנו לומדים על חייו.
הפירסום באתר הוא גם הזמנה לפעילות (שאפשר לבצע בקבוצות או כיחידים) – מבשלים, אוכלים ומשתפים בסיפורים, בתמונות ובסרטונים, וכך נוטלים חלק בהנצחה. בעמותה מזמינים משפחות נוספות שרוצות להנציח את ילדיהם לפנות אליהם.
מתכון וזיכרון
כשסג"מ רועי פלס ז"ל, לוחם חטיבת הנח"ל, היה חוזר מהצבא הביתה, חיכה לו שם תמיד מרק הגולאש של סבתא. היא בישלה אותו בכל שישי, כשידעה שרועי חוזר. רועי גדל בתל-אביב, והוריו מספרים שבלט בתבונה ובחוכמה יוצאות דופן, היה ספורטאי מצוין וגם גילה מעורבות חברתית ואכפתיות. בדומה לסבתו, העיתונאית עדה הוז פלס, הוא גם ניחן ביכולת ביטוי וכתיבה. רועי, מנהיג טבעי, ניחן בקסם אישי באינטליגנציה, בשלווה פנימית וביכולת הקשבה, תכונות אשר שבו את לב כל השוהים בקרבתו. ב-2012 התגייס לחטיבת הנח"ל והמשיך לשירות קבע. הוא נפל בקרב ביולי 2014, במבצע "צוק איתן". בן עשרים ואחת היה בנפלו. הוא הותיר הורים ושתי אחיות. יהי זכרו ברוך.
מרק הגולאש שרועי פלס אהב
המרכיבים
- 2-1 כפות שמן
- 2 בצלים, קלופים וקצוצים
- 700 גרם בשר בקר, חתוך לקוביות קטנות
- 5 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות גדולות
- 200 גרם רסק עגבניות
- 2 כפות פפריקה מתוקה
- 2 כפיות פפריקה חריפה
- מלח, פלפל שחור
- מים
ההכנה
1. שמים שמן בסיר גדול, ומטגנים את הבצלים עד שהם זהובים. מוסיפים בהדרגה את קוביות הבשר (כל פעם קבוצה נוספת) ומטגנים יחד עד שכל קוביות הבשר שחומות מכל הכיוונים.
2. מוסיפים לסיר את רסק עגבניות, את התבלינים ואת תפוחי האדמה, מוסיפים מים עד שיכסו את כל המרכיבים, מביאים לרתיחה, מנמיכים ללהבה קטנה, מכסים ומבשלים 3 שעות. מגישים חם.
פז אליהו, בן 22מקיבוץ עברון, היה ילד טבע וקצין מצטיין בפלחה"ן צנחנים. משפחתו סיפרה שהוא אהב מאוד את הפחזניות של רחל אמו ותמיד עזר לה למלא אותן. "בחג השבועות נשארו פחזניות אך המילוי נגמר", סיפרו באתר, "פז ביקש מאמו להקפיא אותן לסוף השבוע הבא, כשיגיע מהצבא. פז לא חזר הביתה מאז, והפחזניות מחכות לו במקפיא עד היום".
פז נפל ביולי 2014, בקרב במבצע "צוק איתן". הוא הובא למנוחות בבית העלמין בקיבוץ עברון. הותיר הורים ושני אחים ובת זוג. יהי זכרו ברוך.
הפחזניות שפז אליהו אהב
המרכיבים
לפחזניות
- 1 כוס חלב
- 2 כפות סוכר
- 1 שקיק סוכר וניל
- 100 גרם חמאה
- 1 כוס קמח
- 4 ביצים
למלית
- 1 מכל שמנת מתוקה
- 1 1/2 כוסות חלב
- 1 חבילה אבקת אינסטנט פודינג וניל
- 2 כפות סוכר
ההכנה
.1 הפחזניות: שמים בסיר קטן את החלב, הסוכר, סוכר הווניל והחמאה ומביאים לרתיחה. מבשלים עד להמסת הסוכר והחמאה. מנמיכים את הלהבה ומוסיפים בהדרגה, ותוך ערבוב מתמיד, את הקמח. מבשלים תוך ערבוב, עד שהבלילה הופכת לגוש בצק שמתנתק מדופנות הסיר.
.2 מעבירים את הבצק לקערת המערבל ומניחים לצינון.
.3 מערבלים את הבצק ומוסיפים, בזו אחר זו, את הביצים. מערבלים למרקם אחיד.
.4 מחממים את התנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
.5 מעבירים את הבצק לשק זילוף )אפשר עם צנתר כוכב( ומזלפים פחזניות לתבנית.
.6 אופים כ-30 דקות, בלי לפתוח את דלת התנור במהלך האפייה. מוציאים ומצננים.
.7 המלית: שמים את כל מרכיביה בקערת המערבל ומקציפים לקרם יציב.
.8 חוצים את הפחזניות, ממלאים בקרם ומגישים.