לפני שמתחילים:
את כל המתכונים בכתבה (להוציא הקרקרים) ניתן להכין עם כל סוגי הפחמימות המבושלות שיש לכם במקרר: אורז, פסטה, פתיתים, כוסמת ירוקה, גריסים, קינואה, בורגול וכדומה. ואפשר גם לשלב ביניהם.
כל המתכונים מתייחסים לפחמימות אחרי בישול: אם כתוב 1 כוס אורז מבושל, הכוונה היא שיש למדוד כוס אורז אחרי הבישול. אם הפחמימות לא תובלו במלח כחלק מבישולן המקורי - הוסיפו מלח לכמויות המצוינות במתכונים, לפי הטעם.
פשטידה אדומה
גרסה אפויה קלילה לפסטה הנצחית ברוטב עגבניות. הילדים ישתגעו עליה.
המרכיבים
(תבנית בגודל 30X20 ס"מ או בקוטר 18 ס"מ)
- 2-1 כפות שמן זית, לשימון התבנית
- 3 ביצים בגודל L
- 1/2 כפית מלח
- 2 כפות רכז או רסק עגבניות
- 3 כוסות (390 גרם) פחמימות מבושלות
- 30 גרם (3 כפות) קמח לבן
- 2 כפות גדושות (20 גרם) גבינת פרמזן מגוררת
- אפשרות להגשה: עלעלי בזיליקום
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־175 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). משמנים את התבנית בשמן הזית.
2. שמים בקערה בינונית את הביצים, המלח ורכז או רסק העגבניות וטורפים לבלילה אדומה וחלקה. מוסיפים את הפחמימות המבושלות, הקמח והפרמזן, ומערבבים לפיזור אחיד. מעבירים לתבנית ומשטחים בעזרת מרית.
3. אופים 30-25 דקות (לתבנית מלבנית, מומלץ לסובב באמצע האפייה) או 40-35 דקות (לתבנית עגולה). מוציאים ומניחים לצינון קל. אם רוצים, מקשטים בעלעלי בזיליקום. מגישים.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. מחממים במיקרוגל.
לביבות אפויות
את הלביבות הפריכות האלה אני אוהבת לטבול בלאבנה או ביוגורט, והבת שלי - ברוטב פיצה.
המרכיבים
(כ־14 לביבות)
- 2-1 כפות שמן זית, לשימון התבנית
- 2 ביצים בגודל L
- 1/4 כפית מלח
- 2 כוסות (260 גרם) פחמימות מבושלות
- 5 כפות (50 גרם) קמח לבן + אפשרות לעוד קצת
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־190 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה ומשמנים אותו בשמן הזית.
2. שמים בקערה בינונית את הביצים והמלח וטורפים לבלילה אחידה. מוסיפים את הפחמימות המבושלות ואת הקמח ומערבבים. אם העיסה נראית נוזלית מדי, מוסיפים עוד כף קמח.
3. מניחים כפות גדושות מהעיסה בתבנית, במרווחים של 4-3 ס"מ בין לביבה ללביבה.
4. אופים 15 דקות. הופכים את הלביבות, אופים עוד 15 דקות. מוציאים ומניחים לצינון קל. מגישים.
- איך שומרים? הלביבות במיטבן כשהן טריות. שאריות שומרים במקרר, עד 3 ימים. מחממים בתנור בחום בינוני־נמוך.
מוסקה טבעונית
הגרסה הטבעונית הזו למאכל הבלקני מורכבת מפחמימות מבושלות, פרוסות חצילים ורוטב עגבניות. היא לא תיחתך לריבועים יפים כמו המנה המקורית – אבל היא טעימה להפליא. סוד הצלחת המנה הזאת הוא רוטב מאוזן: תבלו במלח או סוכר עד לשביעות רצון מלאה.
המרכיבים
(תבנית בגודל 30X20 ס"מ)
- 2 חצילים גדולים, פרוסים לעיגולים בעובי כ־1/2 ס"מ
- שמן לטיגון
לרוטב
- 3-2 כפות שמן זית
- 5-4 שיני שום, קלופות וחתוכות גס
- 1 בקבוק (700 גרם) פּסָאטה (מחית עגבניות קלה)
- 1/2 כוס מים (רצוי מינרליים או מסוננים)
- 1/2 1 כפות סוכר
- 1/4 1 כפיות מלח
- מעט פלפל שחור גרוס
להרכבת המנה
- 2-1 כפות שמן זית
- 4-3 כוסות פחמימות מבושלות
- אפשרות: 3-2 עגבניות, פרוסות דק
- אפשרות לעיטור: חופן צנוברים קלויים, עלי פטרוזיליה קצוצים דק
- לשימון התבנית: שמן זית
ההכנה
1. החצילים: מרפדים תבנית בנייר סופג ומסדרים עליו את פרוסות החצילים, בשכבה אחת. בוזקים מעט מלח ומניחים ל־60-30 דקות, עד שעל פני החצילים מופיעות טיפות. שוטפים ומייבשים.
2. יוצקים למחבת שכבת שמן לטיגון בגובה כ־3 ס"מ ומחממים. ממלאים את המחבת בפרוסות החצילים ומטגנים על להבה גבוהה 4-3 דקות מכל צד, עד שהן מזהיבות. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג. מכינים כך את כל החצילים.
3. מחממים את התנור ל־180 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו).
4. הרוטב: יוצקים למחבת עמוקה את שמן הזית ומחממים. מוסיפים את השום ומטגנים על להבה נמוכה 8-7 דקות, עד להשחמה. מוסיפים את יתרת מרכיבי הרוטב, מערבבים ומבשלים כ־3 דקות. טועמים ומתקנים תיבול.
5. הרכבת המנה: משמנים את התבנית בשמן זית, יוצקים מצקת מרוטב העגבניות ומטים את התבנית כך שיתפשט על כל התחתית. מסדרים בתבנית שכבות מהמרכיבים: שכבה מהפחמימות, מצקת של רוטב, שכבה מהחצילים (ואם רוצים גם מהעגבניות), מצקת מהרוטב. יוצרים כך עוד שכבות, מסיימים עם החצילים.
6. אופים 25-20 דקות, עד שהחצילים משחימים. מוציאים ומניחים לצינון קל. אם רוצים, מעטרים בצנוברים קלויים ובעלי פטרוזיליה קצוצים. מגישים.
איך שומרים? במקרר, עד 3 ימים. מחממים במיקרוגל.
ואפשר גם לאפות את החצילים:
מניחים את פרוסות החצילים בתבנית מרופדת בנייר אפייה משומן, בשכבה אחת. משמנים בשמן זית את חלקם העליון. אופים ב־200 מעלות במשך 25-20דקות, עד להשחמה מספקת. ממשיכים בהתאם להנחיות במתכון.
פריטטה פחמימתית
חביתה איטלקית עשירה שמכינים בשני שלבים: על הכיריים ובתנור. לכן יש להשתמש במחבת שמתאימה גם לאפייה בתנור.
ניתן להשתמש בה בכל גבינה מלוחה שאוהבים: בולגרית, פטה כבשים או עזים ואפילו גבינה צפתית. מומלץ להגיש לצד סלט ירקות טרי.
המרכיבים
(4-2 מנות)
- 4 ביצים בגודל L
- 1 כפית שטוחה מלח
- 2 כוסות (260 גרם) פחמימות מבושלות
- 50-40 גרם גבינה מלוחה, מפוררת
- 2 כפות שמן זית
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־180 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו).
2. שמים בקערה את הביצים והמלח וטורפים לבלילה אחידה. מוסיפים את הפחמימות המבושלות והגבינה ומערבבים לפיזור אחיד.
3. יוצקים למחבת את שמן הזית ומחממים על להבה גבוהה כדקה. יוצקים את העיסה למחבת ומטגנים. מנמיכים את הלהבה ומטגנים 9-8 דקות, עד שהחלק התחתון יציב ומזהיב קלות (מרימים את הקצה בעזרת מרית ובודקים).
4. מעבירים את המחבת לתנור החם ואופים 18-15 דקות, עד שהחלק העליון מזהיב היטב. מוציאים ומניחים לצינון קל. מגישים.
- איך שומרים? המנה במיטבה לאחר האפייה. שאריות שומרים במקרר, עד 3 ימים. מחממים במיקרוגל.
קרקרי אורז וגרעינים
פריכים, טעימים ומנצלים היטב שאריות של אורז מבושל. את המתכון הזה אפשר להכין גם עם שאריות קינואה, אבל לא עם פחמימות אחרות. מומלץ להגיש לצד ירקות טריים וגבינות.
המרכיבים
(כ־20 קרקרים)
- 2 כפות שמן זית
- 2 כוסות דחוסות (260 גרם) אורז מבושל
- 2 כפות גרעיני חמנייה טבעיים
- 2-1 כפות גרעיני דלעת טבעיים קלופים
- 1 ביצה, טרופה
- 2/3-1/2 כפית מלח
- 2 כפות קמח רב תכליתי ללא גלוטן או קורנפלור
- אפשרות: 1 כפית שטוחה כורכום טחון
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־190 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה ומשמנים אותו ב־1 כף משמן הזית.
2. שמים בקערה את האורז המבושל, גרעיני החמנייה וגרעיני הדלעת ומערבבים.
3. שמים בקערה נפרדת את יתרת שמן הזית, הביצה, המלח, הקמח (או הקורנפלור), ואם רוצים גם את הכורכום, וטורפים לאיחוד. יוצקים את תכולת הקערית לקערת האורז ומערבבים למרקם אחיד.
4. מעבירים את העיסה לתבנית ומשטחים אותה. פורסים על העיסה נייר אפייה ומשטחים דק, בעזרת הידיים, עד שהתבנית מלאה לחלוטין, בשכבה בעובי אחיד.
5. אופים 20 דקות. מסירים את הנייר העליון, חותכים את המאפה לריבועים (רצוי בעזרת גלגלת פיצה) ואופים עוד 7-5 דקות, עד שהקרקרים מזהיבים ומשחימים בשוליים. מגישים מיד.
שימו לב: את הקרקרים האלה מומלץ לאכול מיד לאחר האפייה. אם תאחסנו אותם במקרר או במקפיא, הם יאבדו את מרקמם הפריך.
פורסם לראשונה: 10:28, 13.02.22