הבשורה הטובה: בעשור האחרון נרשמת ירידה בשיעור התקפי הלב בקבוצת הגיל הצעיר (עד 55). הבשורה המדאיגה: מגמה זו לא נצפית בקרב נשים אלא בקרב גברים בלבד.
במחקר חדש שנערך באוניברסיטת ייל האמריקאית, נדרשו החוקרים לבעיה והחליטו למפות את גורמי הסיכון לצעירים עד גיל 55, תוך הבחנה חשובה בין נשים לגברים. המחקר שהתפרסם בכתב העת היוקרתי JAMA OPEN ומצא הבדלים משמעותיים בגורמים להתקפי לב על רקע מגדרי, התבסס על השוואה סטטיסטית של נשים וגברים בגילים אלה ובין אוכלוסייה בריאה שלא עברה התקף לב.
שורה תחתונה: אצל נשים יש למצב הנפשי, לחרדות ולדאגות הפרנסה השלכה חשובה על הסיכון ללקות בהתקפי לב, אך לא נמצא אצלן קשר משמעותי בין רמות כולסטרול ופעילות גופנית לסיכון לחלות.
ד"ר אביטל פורטר, מנהלת יחידת אשפוז קרדיולוגיה ומרפאת לב האישה במרכז הרפואי רבין, בילינסון, מתייחסת לממצאי המחקר תוך הסתייגות: "המאמר מראה אמנם תרומה שונה של גורמי סיכון להתקפי לב בין גברים לנשים, אבל הגורמים המסורתיים משותפים לכולם. לנשים יש תוספת של גורמי סיכון מגדריים שייחודיים רק להן וקשורים בעיקר במחזור חיי האישה", היא מסבירה. "בעשור האחרון יש ירידה בשיעור התקפי הלב בקבוצת הגיל הצעיר (עד 55) אבל רק בקרב גברים. כדי לשנות לטובה את המצב צריך להתייחס להבדל בין גורמי הסיכון המסורתיים להתקפי לב באוכלוסייה הכללית ובין גורמי הסיכון המגדריים - אלה שייחודיים לנשים.
"המחקר מחזק ממצאים של עבודות קודמות שהראו כי השפעת סוכרת ועישון על נשים צעירות רעה יותר ותורמת יותר לתחלואה לבבית, בהשוואה לגברים צעירים", מדגישה ד"ר פורטר. "כמו כן הוא הראה נתון סטטיסטי מובהק על הקשר בין מצב רוח ירוד (דיכאון) להתקף לב בנשים צעירות, בהשוואה לגברים צעירים, ועומד בהלימה למחקרים קודמים שמצאו קשר משמעותי בין מצבים פסיכולוגיים כגון דיכאון, חרדה וסטרס על בריאות לב האישה באופן כללי.
"חשיבותו של המחקר החדש נעוצה בכך שהוא מראה את הקשר הייחודי של גורמי סיכון מוכרים בנשים ותורם להבנת ההבדלים המגדריים. המסקנה הנובעת ממנו היא שאם רוצים להפחית את השיעור של התקפי הלב בקהל הצעיר, חשוב להבין את ההשפעה השונה של גורמי הסיכון ולהכיר את מקומם וחשיבותם של גורמי הסיכון הייחודיים לנשים: סוכרת בהיריון, יתר לחץ דם/רעלת היריון, השמנה קיצונית בהיריון, היפרדות שליה, לידה מוקדמת, אנדומטריוזיס, שחלות פוליציסטיות, הפסקת מחזור (מנופאוזה) מוקדמת ומחלות כגון סרטן שד ומחלות פרקים, שיותר שכיחות בנשים ומשפיעות על בריאות הלב", מדגישה ד"ר פורטר.
שורה תחתונה: "המחקר מחזק תצפיות קודמות בשטח, וחלק מהממצאים כבר היה ידוע קודם: עישון וסוכרת חד־משמעית משפיעים על נשים יותר מאשר על גברים כגורמים להתקפי לב", אומרת ד"ר פורטר. "אבל היום גם ברור לנו שגורמים כמו דיכאון, מצב רוח ירוד, מצב כלכלי קשה, אלימות ביתית, אונס בעבר - משליכים גם הם על שיעור גבוה יותר של בעיות לבביות אצל נשים. מכיוון שפרט לגורמים המסורתיים ובשל העובדה שבנשים, בייחוד בקרב הצעירות, יש גורמי סיכון ייחודיים רבים שיש להתייחס אליהם, יש טעם ברפואה מגדרית בנושא של לב האישה".