תפריט ל־8-6 סועדים
===============
- סלט סלק וסלרי ברוטב רימונים
- אגרול אפוי ממולא בכבדי עוף
- מרק עוף וירקות אסייתי
- דג מאודה בירקות
- קרם קוקוס ודבש עם ליצ'י ומנגו
עוד רעיונות לארוחות חג - מהפתיח לקינוח:
סלט סלק וסלרי ברוטב רימונים
הסלק מככב אצלנו בראש השנה בזכות השתייכותו לברכות החג המסורתיות, שיסתלקו כל אויבנו. הברכות בתוקף (שיסתלקו גם כל נגיפי הקורונה!) אף על פי שהתיבול הפעם מושך גם למזרח הרחוק.
המרכיבים (6 מנות)
- 4 סלקים טריים (לא מבושלים), קלופים וחתוכים לרצועות דקיקות
- 1 כוס ענפי סלרי קצוצים
- 1/2 כוס עירית קצוצה
- 6 בצלי שאלוט, פרוסים דק
לרוטב
- 1 כפית שמן שומשום
- 1 כף שמן קנולה
- 2 כפות סוכר חום
- 4 שיני שום, כתושות
- 1 כפית ג'ינג'ר מגורר
- 4 כפות חומץ
- 4 כפות מיץ לימון
- 1 כף רכז רימונים
- אפשרות להגשה: 1/2 כוס עלי ציפורן למאכל (להשיג בחלק מהירקניות)
ההכנה
1. הרוטב: מערבבים בכלי מתאים את כל מרכיביו.
2. שמים את כל מרכיבי הסלט בקערה ומערבבים בעדינות. יוצקים עליהם את הרוטב, מערבבים שוב ומאחסנים במקרר שעה לפחות (אפשר להכין עד יום מראש).
3. אם רוצים, מפזרים את עלי הציפורן. מגישים.
איך שומרים? עד יומיים, במקרר.
אגרול אפוי ממולא בכבדי עוף
ויתרנו על הכבד הקצוץ המסורתי, ובמקומו עטפנו תבשיל כבד טעים בבצק פילו נטול שומן ויצרנו מנה ספק אסייתית ספק מקומית, וללא ספק טעימה מאוד.
המרכיבים (6 מנות)
- 6 עלי פילו, מופשרים
- שמן קנולה (מומלץ בתרסיס)
למלית
- כ־3 כפות שמן קנולה
- 1 בצל גדול, קלוף וקצוץ דק
- 1/2 ק"ג כבדי עוף נקיים, חתוכים לקוביות
- 1 כוס בצל ירוק קצוץ
- מלח, פלפל שחור
- לציפוי: 1/4 כוס שומשום מלא
ההכנה
1. המלית: מחממים את השמן במחבת גדולה. מטגנים את הבצל עד הזהבה. מוסיפים את הכבד ומטגנים תוך כדי ערבוב, עד שהוא משנה את צבעו. מוסיפים את הבצל הירוק, המלח והפלפל, מערבבים ומסירים מהכיריים. מעבירים את התבשיל למסננת ומניחים בצד לכחצי שעה, לצינון ולהגרה מלאה של עודפי שמן.
2. פורשים עלה פילו על משטח העבודה הנקי. מרססים או מברישים במעט שמן ומקפלים אותו לחצי. מניחים לאורך אחת הצלעות הארוכות של העלה מתערובת הכבד. מקפלים עליה את הדפנות מימין ומשמאל (כסנטימטר מכל צד) ומגלגלים לגליל ארוך ודק. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה ומכסים היטב בניילון נצמד (למנוע ייבוש). מכינים כך את כל הכמות (עד שלב זה אפשר להכין עד 4 שעות מראש ולשמור במקרר).
3. מחממים את התנור ל־200 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו).
4. מרססים או מברישים את הגלילים בשמן ומפזרים שומשום בנדיבות.
5. אופים כ־20 דקות. מוציאים, מצננים קלות ומגישים חם.
איך שומרים? עד יום, במקרר. מחממים לפני ההגשה.
מרק עוף וירקות, הגרסה האסייתית
סבתות העולם, התאחדו: את מרק העוף "שלנו" אפשר להכין בקלות גם בגרסה עם טאץ' אסייתי שכוללת דפי אורז כתחליף לאטריות. טיפ: אפשר להכין באותו האופן מרק צמחוני, עם ציר ירקות עשיר.
המרכיבים (6 מנות)
לציר המרק
- 1/2 2 ליטרים (10 כוסות) מים
- 1/2 כף שמן שומשום
- 5 שוקי עוף
- 1 שן שום, קלופה
- 2 גזרים, קלופים וחתוכים גס
- 1 כרשה, החלק הלבן בלבד, חתוכה גס
- 1 בצל, קלוף וחצוי
- 1 כף ג'ינג'ר מגורר
- 1 כוכב אניס
- 1 קישוא, פרוס גס
- 1 כוס פטריות שמפיניון מיובשות (או כל פטרייה מיובשת אחרת)
- מלח, פלפל לבן
להגשה
- 1 גזר, חתוך לרצועות דקות
- 1 פלפל אדום, חתוך לרצועות דקות
- 1 פלפל צהוב, חתוך לרצועות דקות
- 1 כוס בצל ירוק קצוץ
- 1 חבילה פטריות שימג'י
- כ־10 יחידות תירס גמדי, חצויות לאורך
- 10 דפי אורז + מים חמים
- 1/2 ליים או לימון
ההכנה
1. הציר: שמים את כל מרכיביו בסיר, מביאים לרתיחה, מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה על להבה בינונית. מסננים את הציר במסננת דקה, לקבלת מרק צלול. אם רוצים, שומרים בתוכו את הפטריות להגשה במנה המוכנה (אפשר להכין את הציר עד יומיים מראש ולשמור במקרר).
2. ההגשה: מחממים את המרק כחצי שעה לפני ההגשה. מסירים מהכיריים, מכניסים את כל הירקות החתוכים ומשהים להתרככות ולספיגת טעמים. אם צריך, מחממים שוב לפני ההגשה.
3. מכינים צלחת מתאימה עם מים חמים וטובלים בהם את דפי האורז לריכוך (כ־3 שניות). חותכים כל דף לארבע (אין צורך להקפיד על חיתוך מדויק).
4. מניחים בכל קערת הגשה מדפי האורז ויוצקים עליהם
את המרק עם הירקות. סוחטים מעט מיץ מהליים (או הלימון) ומגישים חם.
דג מאודה עם ירקות ברוטב חמוץ־מתוק
גם למנת הדג המסורתית יש לנו גרסה קצת יותר אסייתית. אפשר להכין אותה בכלי אידוי (מומלץ בקוטר 36 ס"מ) או בתבנית בתנור (ראו למטה).
המרכיבים (6 מנות)
- 6 פילטים של דניס, לברק או אמנון, חצויים
- 4 יחידות באקצ'וי
- 1 גזר, קלוף וחתוך לרצועות דקיקות
- 1 פלפל אדום, חתוך לרצועות דקיקות
- 1 פלפל צהוב, חתוך לרצועות דקיקות
- 1 כף ג'ינג'ר מגורר
למשרה
- 1 כפית שמן שומשום
- 2 כפות שמן קנולה
- 2 כפות טריאקי
- 2 כפות למון גראס קצוץ דק
- 4 שיני שום, כתושות
- מעט מלח, פלפל שחור
ההכנה
1. בוחרים סיר גדול בקוטר המתאים לכלי האידוי. ממלאים 3/4 מנפחו במים ומביאים לרתיחה.
2. מרפדים את כלי האידוי בעלי באקצ'וי בשכבה אחידה. מניחים עליהם את נתחי הדג כשצד העור פונה מטה.
3. המשרה: מערבבים היטב בקערה את כל מרכיביה. מוסיפים את הירקות ומערבבים לציפוי אחיד.
4. מניחים על כל נתח דג ככף מהירקות ויוצקים עליהם מהמשרה.
5. מניחים את כלי האידוי על הסיר, מכסים ומבשלים כ־30 דקות. מגישים חם, מומלץ לצד רבע לימון או ליים.
איך שומרים? עד יומיים, במקרר.
איך מכינים בתנור? מניחים את עלי הבאקצ'וי בסיר, מכסים ומחממים על להבה נמוכה (ללא שמן או מים) במשך כ־5 דקות, לאידוי קל. מרפדים בהם את תבנית התנור, מניחים עליהם את הדגים והירקות בהתאם להנחיות במתכון. צולים (ללא כיסוי) במשך כ־20 דקות, בתנור שחומם מראש ל־200 מעלות.
פרווה וללא גלוטן: קרם קוקוס ודבש עם ליצ'י ומנגו
לא במקרה מסיימים ארוחות בלפתן, קינוח פירותי קליל. שמרנו על אלמנט הפירות, אבל השתמשנו בכאלה המזוהים עם תאילנד, בתוספת רימון מקומי לחלוטין. קינוח שמכינים ממש בקלות ובשתי דקות, ועושה את כל העבודה.
המרכיבים (6 מנות)
- 2 קופסאות (800 מ"ל) קרם קוקוס, 21% שומן ומעלה
- 2 כפות דבש
- 1 כפית ג'ינג'ר מגורר
- 1 כפית קליפת ליים או לימון מגוררת
- 4 כפות ליקר קוקוס (או ליקר אחר מפירות בהירים, כמו ליצ'י, לימון או מלון)
להגשה
- 24 יחידות ליצ'י קלוף, טרי או משומר
- 2 מנגו, קלופים וחתוכים לקוביות
- גרגירים מ־1 רימון
- אפשרות לעיטור: עלי לואיזה, פרחי מאכל
ההכנה
1. שמים בסיר את קרם הקוקוס, הדבש, הג'ינג'ר וקליפת הליים, מביאים לרתיחה על להבה בינונית ומסירים מהכיריים. מוסיפים את הליקר ומערבבים. מצננים במקרר 8 שעות לפחות (אפשר להכין יומיים מראש).
2. אם רוצים קרם סמיך יותר, מעבירים אותו להקפאה כחצי שעה לפני ההגשה.
3. ההגשה: טורפים היטב את הקרם (אחרי הקפאה או בלעדיה) ויוצקים לקעריות הגשה. מפזרים את הפירות (ועלים ופרחי מאכל, אם רוצים). מגישים.
איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.