במקום שמנת: פסטה ברוטב רוזה־יוגורט
גרסה קלילה, פשוטה וחסכונית בקלוריות לרוטב רוזה, שמתאימה לילדים ולמבוגרים.
המרכיבים (5 מנות)
- 1 חבילה (500 גרם) פסטה, מכל סוג שאוהבים
- 2 כפות שמן זית
- 1 שן שום, קלופה ופרוסה
- 1/2 כפית פפריקה מתוקה
- 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
- 1/4 כפית פלפל שחור טחון
- 1 בקבוק (700 מ"ל) פסאטה (מחית עגבניות קלה)
- 1/2 כפית מלח
- קורט סוכר
- 200-150 מ"ל יוגורט עזים, אחוזי שומן לפי הטעם
- להגשה: חופן עלי בזיליקום טריים, גילופי גבינת פרמזן
ההכנה
1. מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן. מסננים ושומרים כוס אחת ממי הבישול.
2. יוצקים למחבת בינונית כף אחת משמן הזית ומחממים. מוסיפים את השום, הפפריקה, אגוז המוסקט והפלפל השחור ומטגנים על להבה בינונית כדקה. מוסיפים את הפסאטה ואת כוס מי בישול הפסטה, מערבבים ומבשלים על להבה גבוהה כ־5 דקות, תוך ערבוב מפעם לפעם. מוסיפים את המלח והסוכר, מערבבים, מכסים, מעבירים ללהבה נמוכה ומבשלים עוד כ־5 דקות, תוך ערבוב מפעם לפעם.
3. מסירים את המחבת מהלהבה, מוסיפים את כף שמן הזית הנותרת ומערבבים כ־2 דקות להורדת הטמפרטורה של הרוטב (אם לא נעשה זאת, היוגורט עלול להתפרק כשנוסיף אותו).
4. מוסיפים למחבת 2-1 כפות יוגורט ומערבבים עד שהוא נבלע בתערובת. מוסיפים 2-1 כפות נוספות ומערבבים. מוסיפים כך יוגורט, בהדרגה, עד שהרוטב מגיע לצבע ולטעם הרצויים. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך. מוסיפים את הפסטה ומערבבים. מפזרים את עלי הבזיליקום ואת גילופי הפרמזן. מגישים.
- איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר. מחממים במחבת עם מעט ממי הבישול של הפסטה.
- טיפ: כשמבשלים פסטה – שומרים את מי הבישול במקרר, בכלי סגור. המים העמילניים מסמיכים רטבים טוב יותר ממי ברז, ויכולים לרענן גם פסטה קרה מהמקרר: מערבבים את מי הבישול הקרים (כדי שהעמילן יתפזר במים), יוצקים למחבת 3-2 כפות, מחממים, מוסיפים את הפסטה הקרה ומערבבים עד שהיא מתחממת.
במקום עגבניות: שקשוקה לבנה עם יוגורט וירוקים
גרסה מרעננת, קלילה וחגיגית לשקשוקה, שלא תוכלו להפסיק לטבול בה את הלחם. אפשר להשתמש רק בחלק מהירוקים, להגדיל כמויות או לשלב ירקות ירוקים אחרים שאוהבים – הכל יוצא טעים.
המרכיבים (3 מנות)
- 2 כפות שמן זית
- 2 שיני שום, קלופות ופרוסות
- 3 עלי מנגולד, קצוצים
- 1 כרשה, החלק הלבן בלבד, פרוסה
- 1 זוקיני, קלוף לרצועות לכל אורכו בעזרת קולפן
- חופן עלי בייבי תרד או עלי בייבי או עוד עלה מנגולד
- 3 ביצים
- 1/2 כפית מלח
- 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
- חופן עשבי תיבול טריים (פטרוזיליה, בזיליקום, כוסברה וכדומה)
- אפשרות לתיבול: 1/2 כפית סומאק, 1/4 כפית פלפל צ'ילי גרוס או 1 ס"מ פלפל חריף טרי, מגורר דק
לרוטב היוגורט
- 1 כפית קורנפלור
- 1/4 כוס (60 מ"ל) מים או חלב, אחוזי שומן לפי הטעם
- 500 מ"ל יוגורט עזים, אחוזי שומן לפי הטעם
- 1 כף שמן זית
- מלח, פלפל שחור
- להגשה: מעט שמן זית
ההכנה
1. רוטב היוגורט: שמים את הקורנפלור והמים (או החלב) בסיר קטן ומערבבים עד להמסה (ללא חימום). מוסיפים את היוגורט ושמן הזית ומתבלים במלח ובפלפל שחור. מחממים כ־3 דקות, על אש נמוכה, תוך כדי ערבוב (נזהרים לא להגיע לרתיחה). מסירים מהלהבה.
2. יוצקים למחבת בינונית את שמן הזית, מוסיפים את השום ומחממים. מוסיפים את המנגולד, הכרשה, הזוקיני והבייבי תרד (או העלים האחרים), מערבבים ומטגנים על להבה בינונית 4-3 דקות, עד שהם מתרככים קלות. מזיזים מעט את הירקות ויוצרים 3 שקעים, פותחים לתוכם את הביצים ומטגנים על להבה גבוהה, עד שהחלבון מתחיל להיות מוכן.
3. כשהביצים מוכנות במידה הרצויה, יוצקים למחבת את רוטב היוגורט החמים, לאט ובהדרגה, ומטים את המחבת כך שיתפזר בה בצורה אחידה. מעבירים ללהבה נמוכה ומבשלים כ־5 דקות. מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים את עשבי התיבול, ואם רוצים מפזרים את הסומאק והצ'ילי או הפלפל החריף. מסירים מהלהבה, ומזלפים מלמעלה מעט שמן זית. מגישים מיד, מומלץ לצד לחם.
טיפ: לשדרוג נוסף של המנה, אפשר לפזר על השקשוקה בהגשה גבינה בולגרית או פטה מגוררת וחופן צנוברים.
במקום מיונז: פוטטוס קראנצ'יים עם מטבל יוגורט
את הפוטטוס האלה לא תפסיקו לאכול ולהכין – וזה בדוק. הם טעימים כמנה בפני עצמה וגם משתלבים כתוספת לכל מנה עיקרית. יש להם מעטה קראנצ'י נפלא, והם משתדרגים פלאים כשהם מוגשים לצד מטבל מרענן, שאפשר להוסיף לו כל תבלין שאוהבים. היוגורט משתלב פה גם בפנים וגם בחוץ, והוא לגמרי עושה את ההבדל.
המרכיבים (4 מנות)
- 7-6 תפוחי אדמה לבנים, צרים וארוכים ככל הניתן
- 2 שיני שום, קלופות וחתוכות לרבעים
לציפוי
- 1 גביע קטן (150 מ"ל) יוגורט טבעי, אחוזי שומן לפי הטעם
- 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן זית + 1 כף לזילוף
- 3 כפות (30 גרם) קמח לבן
- 1 כף פפריקה מתוקה
- 1/2 כפית מלח
- 1/4 כפית פלפל שחור טחון
- לזרייה: מעט מלח גרוס
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־220 מעלות (אין צורך בטורבו). מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה.
2. שוטפים היטב את תפוחי האדמה. פורסים אותם, בקליפתם, לפרוסות בעובי 2-1 ס"מ. מייבשים היטב.
3. הציפוי: שמים בקערה את כל מרכיביו ומערבבים היטב. מוסיפים את פרוסות תפוחי האדמה ומערבבים בעדינות, לכיסוי אחיד. מעבירים את תפוחי האדמה לתבנית, ומניחים אותם בשכבה אחת. מפזרים ביניהם את רבעי שיני השום, זורים מעט מלח גרוס ומזלפים את כף שמן הזית.
4. אופים 40-30 דקות, עד שתפוחי האדמה משחימים.
5. בינתיים, מכינים את המטבלים: שמים בקערות נפרדות את שמן הזית והתבלינים של כל מטבל ומערבבים. מוסיפים לכל קערה את היוגורט ומערבבים למרקם אחיד.
6. מגישים את תפוחי האדמה החמים לצד המטבלים.
- איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר. מחממים בתנור לפני ההגשה.
- טיפ 1: להגשה, מכינים מטבל יוגורט. מערבבים 1 כף שמן זית, 1/2 כפית מיץ לימון, 1 כפית פפריקה מתוקה ו-1/4 כפית מכל אחד מהתבלינים הבאים - פפריקה חריפה, פלפל שחור טחון, כמון ומלח. מוסיפים 4-5 כפות יוגורט ומערבבים.
- טיפ 2: מטבל יוגורט-חרדל. מערבבים 1 כף שמן זית, 1/4 כפית מלח, קורט פלפל שחור, 1 כף גדושה חרדל דיז'ון חריף, 1 כפית מיץ לימון ו-1/2 כפית דבש. מוסיפים 5-4 כפות יוגורט ומערבבים שוב.
במקום שמנת מתוקה: חיתוכיות גלידת יוגורט בשני טעמים
אצבעות גלידת יוגורט קרירות וטעימות, שמכינים בקלות מפתיעה. הן מתאימות כקינוח בריא יחסית, וגם בתור פינוק מתוק שאפשר לשלוף מהמקפיא בכל פעם שמתחשק. אנחנו הכנו אותן בשתי גרסאות: גרסה אלכוהולית מפנקת, על בסיס קפה ושוקולד, וגרסה פירותית ורעננה. תרגישו חופשי לגוון ולאלתר בתוספות – הכל יוצא טעים. כל אחת מהתוספות מתאימה לכמות בסיס אחת. שימו לב, את החיתוכיות צריך לאכול מיד כשמוציאים מההקפאה – הן נמסות מהר!
המרכיבים (תבנית אינגליש קייק)
לבסיס גלידת היוגורט
- 2 גביעים קטנים (300 מ"ל) יוגורט טבעי 3% שומן ומעלה
- 4 כפות דבש או סילאן
לגרסה האלכוהולית: תוספת שוקולד־קוקוס־קפה
- כתוספת לגלידה: 2 כפות ליקר קוקוס או קפה או בייליס
- 1/2 כפית אבקת קפה נמס מגורען
- כ־30 גרם שוקולד מריר, מומס
- 2 כפות קוקוס טחון
- חופן שבבי קוקוס
- חופן אגוזי פקאן מסוכרים
- 2-1 כפות שערות חלווה, ממרח שקדים או ממרח חלווה
לגרסה הרעננה: תוספת פירות ושקדים
- כתוספת לגלידה: 2 כפות אבקת סוכר או דבש או 1 כף אבקת אינסטנט פודינג וניל
- חופן קוביות מנגו, טרי או מוקפא
- חופן פירות יער, טריים או מוקפאים
- חופן שקדים או פיסטוקים, קצוצים
- 1 כף ריבת תות או פטל
ההכנה
1. הגלידה הבסיסית: שמים בקערה את היוגורט והדבש או הסילאן ומערבבים. מוסיפים את הליקר (לגרסה האלכוהולית) או אבקת הסוכר (או הדבש או אבקת הפודינג, לגרסה הרעננה) ומערבבים.
2. מרפדים את התבנית בנייר אפייה עם שוליים שחורגים מהדפנות (להקל את השליפה). יוצקים את בסיס הגלידה לתבנית ומיישרים. מפזרים את התוספות הנבחרות (בשתי הגרסאות), באופן חופשי.
3. מכסים בניילון נצמד ומאחסנים במקפיא ל־5 שעות. לפני ההגשה מוציאים וממתינים כמה שניות, עד שניתן לשלוף את החיתוכיות בנוחות מהתבנית. חותכים לאצבעות ומגישים מיד.
- איך שומרים? במקפיא, עד חודש. אם חותכים, מומלץ לאחסן בקופסה אטומה עם נייר אפייה המפריד בין השכבות, כדי שלא יידבקו.
במקום קצפת: עוגת וניל־לימון עם קרם יוגורט
עוגת וניל לימונית, פשוטה להכנה, רכה ואוורירית, שהיוגורט משחק בה תפקיד מנצח. תוספת היוגורט, במלית וכמרכיב המרכזי בציפוי, הופכת אותה ליצירה מרשימה וחגיגית המתאימה לשולחן החג, אבל אפשר בהחלט למרוח אותו רק על החלק העליון של העוגה, או לוותר עליו לחלוטין - ולקבל בחושה מושלמת ליד הקפה.
המרכיבים (תבנית קפיץ בקוטר 24 ס"מ או 2 תבניות אינגליש קייק)
- 3 ביצים בגודל L
- 1 כוס + 2 כפות (220 גרם) סוכר
- 1 כפית תמצית וניל
- קורט מלח
- 2 גביעים קטנים (300 מ"ל) יוגורט טבעי 3% שומן ומעלה
- 4 כפות מיץ לימון
- 1 כפית קליפת לימון מגוררת
- 3 כפות (30 גרם) אבקת אינסטנט פודינג וניל
- 1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח תופח
- 1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
- לזרייה: 2 כפות סוכר דמררה
לקרם היוגורט
- 3 גביעים קטנים (450 מ"ל) יוגורט טבעי 3% שומן ומעלה
- 1 חבילה (80 גרם) אבקת אינסטנט פודינג וניל
- 2 כפות גדושות אבקת סוכר
- 1/2 כפית מיץ לימון
- 1 כפית קליפת לימון מגוררת
- אפשרות לקישוט: פרוסות לימון דקיקות, קליפת לימון מגוררת, נשיקות מרנג מוכנות
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־180 מעלות (אין צורך בטורבו). משמנים את התבנית (או התבניות).
2. שמים בקערה, לפי סדר הופעתם במתכון, את כל מרכיבי העוגה, וטורפים לעיסה אחידה. יוצקים את העיסה לתבנית (או התבניות). זורים עליה בצורה אחידה את סוכר הדמררה.
3. אופים 45-40 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש עם פירורים לחים. מוציאים ומניחים לצינון מלא.
4. קרם היוגורט: שמים בקערת המערבל את היוגורט, אבקת הפודינג, אבקת הסוכר ומיץ הלימון ומקציפים לקרם יציב. מוסיפים את קליפת הלימון ומערבבים.
5. מחלצים את העוגה בזהירות מהתבנית. בעזרת סכין ארוכה ומשוננת, חוצים אותה לרוחבה. מניחים את החלק התחתון על צלחת הגשה, מורחים עליו שכבה נדיבה מקצפת היוגורט ומיישרים. מניחים על הקרם את המחצית העליונה, ומורחים עליו את יתרת הקרם. אם רוצים, מקשטים בפרוסות לימון, קליפת לימון מגוררת ונשיקות מרנג. מגישים.
- איך שומרים? מכוסה במקרר, עד 4 ימים.