סלט סלרי ופומלה מרענן
מגוון של טעמים ומרקמים, שיגרום לכם להתאהב בסלט קצת יותר עם כל ביס. מומלץ להכפיל כמויות מראש. מי שלא אוהב שומר יכול לנסות להחליף אותו בקולרבי או בירקות קשים אחרים.
המרכיבים (4-3 מנות)
- 3 ענפי סלרי
- 1 שומר
- כ־3 חופנים של עלי תיבול (פטרוזיליה, בזיליקום, נענע וכדומה)
- 1 כוס פילטים של פומלה
- 1 כפית קליפת לימון מגוררת
- חופן שקדים טבעיים, קצוצים גס
- אפשרות: חופן חמוציות או גוג'י בריז
לרוטב
- 2 כפות שמן זית
- 2 כפות מיץ לימון
- 1 כף דבש
- 1 כף חומץ בלסמי
- מלח, פלפל שחור
ההכנה
1. קוצצים את ענפי הסלרי. מאחד מהם, קוצצים גם את העלים (בשאר אין צורך). את השומר פורסים לרוחבו, לפרוסות דקות ככל האפשר (מומלץ במנדולינה). קוצצים גס את עלי התיבול. מעבירים הכול לקערה. מוסיפים את הפומלה ואת קליפת הלימון.
2. הרוטב: שמים בכלי את כל מרכיביו ומערבבים היטב, מומלץ במזלג (אפשר להכין עד יומיים־שלושה מראש ולשמור במקרר).
3. לפני ההגשה, יוצקים את הרוטב על הסלט ומערבבים. מפזרים את השקדים ואם רוצים - גם את החמוציות (או הגוג'י בריז) ומגישים.
קרפצ'ו שורש סלרי
תבדקו אותי: אם לא תגלו מה הבסיס של המנה, אף אחד לא ינחש. כולם פשוט ייהנו מפרוסות דקיקות של שורש סלרי צרובות במחבת, עם המון פינוקים מעל. מנה מרשימה שאפשר לאכול ממנה בלי הפסקה.
המרכיבים (4-3 מנות)
- 1 שורש סלרי גדול, קלוף
- שמן זית
- 1 כף חומץ בלסמי
- חופן עלי רוקט
- חופן עלי פטרוזיליה
- חופן עלי נענע
- 1 כף מיץ לימון
- מלח, פלפל שחור
- 1 ענף סלרי קצוץ, כולל העלים
- כ־10 משמשים מיובשים, קצוצים
- חופן פיסטוקים טבעיים, קצוצים
- כ־100 גרם גבינת פטה או בולגרית מפוררת
- אפשרות: 2 כפות לאבנה
- 1 כפית חומץ בלסמי מצומצם (או 1 כפית בלסמי + 1 כפית דבש)
- 1 כפית קליפת לימון מגוררת
ההכנה
1. קולפים את השורש ופורסים אותו לעיגולים דקיקים ככל האפשר (מומלץ במנדולינה).
2. מחממים היטב מחבת (מומלץ מחבת פסים) ומשמנים אותה בכ־2 כפות שמן זית. צורבים בה את עיגולי הסלרי כ־2 דקות מכל צד. מעבירים לצלחת ההגשה, מניחים את הפרוסות כשהן חופפות קצת זו לזו (אפשר להכין עד 3 שעות מראש).
3. מזליפים על הסלרי כף שמן זית ואת החומץ הבלסמי.
4. שמים בקערה את הרוקט, הפטרוזיליה והנענע. מזליפים עליהם עוד כ־2 כפות שמן זית ואת מיץ הלימון. מוסיפים מלח ופלפל ומערבבים. מניחים את העלים המתובלים במרכז צלחת הסלרי.
5. מפזרים על פרוסות הסלרי את הסלרי הקצוץ, המשמשים, הפיסטוקים והגבינה. אם רוצים, מוסיפים תלוליות קטנות של לאבנה. מזליפים עוד מעט שמן זית ואת הבלסמי המצומצם (או את הבלסמי והדבש), מפזרים את קליפת הלימון ועוד פלפל שחור. מגישים, מומלץ לצד לחם קלוי.
קציצות עם סלרי
כדורי עוף או בשר רכים ועדינים ברוטב סלרי לימוני. הכי כיף לאכול יחד עם אורז לבן.
המרכיבים (6-5 מנות)
לקציצות
- 1 שורש סלרי גדול, קלוף ומגורר
- 2 ענפי סלרי, קצוצים דק, כולל העלים
- 1 קישוא, מגורר
- 1/2 קילו בשר או עוף טחון (או חצי־חצי)
- 1 שן שום, כתושה
- 1 כפית קליפת לימון מגוררת
- 1 כפית מיץ לימון
- 1/2 כוס פירורי לחם או פירורי מצה
- 1 כפית מלח
- 1/4 כפית פלפל שחור טחון
- 1 ביצה
- 1/4 כפית אבקת סודה לשתייה
- 1 כוס עלי תיבול קצוצים, לפי הטעם
- לטיגון: 3 כפות שמן קנולה או אחר
לרוטב
- 1 כף שמן זית
- 1 כפית חוואיג' למרק
- 1/2 כפית כוסברה טחונה או אורגנו או בזיליקום יבשים
- 4 ענפי סלרי קצוצים (2 עם עלים, 2 בלי)
- 1 בצל סגול, קלוף וקצוץ לקוביות
- 1 שן שום, קלופה ופרוסה
- 1 כוס מים רותחים
- 1 כפית מלח
- 1 כף דבש
- אפשרות: 1/2 לימון, מומלץ בקליפתו, פרוס דק לרבעי פרוסות
- חופן עלי תיבול טריים, קצוצים
ההכנה
1. הקציצות: שמים בקערה את כל מרכיביהן ומערבבים היטב. יוצרים מהעיסה קציצות בידיים רטובות.
2. מחממים בסיר רחב את השמן לטיגון. מטגנים את הקציצות 3-2 דקות מכל צד, עד שהן עשויות. מוציאים לצלחת.
3. הרוטב: מוסיפים לסיר (אין צורך לנקות) את כף שמן הזית ואת החוואיג' והכוסברה (או התחליפים) ומטגנים כדקה, לפתיחת טעמים. מוסיפים את ענפי הסלרי, הבצל והשום ומטגנים 10-5 דקות.
4. מוסיפים לכוס המים הרותחים את המלח והדבש ומערבבים היטב. יוצקים לסיר. מכסים ומביאים לרתיחה.
5. מחזירים לסיר את הקציצות. אם רוצים, מוסיפים גם את רבעי פרוסות הלימון. מכסים ומבשלים על אש בינונית־נמוכה כ־20 דקות. מוסיפים את עשבי התיבול ומסירים מהכיריים.
6. מגישים חם, מומלץ לצד אורז לבן.
- איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר.
מאפה סלרי, סלק וגבינות
המרכיבים (תבנית טארט בקוטר 24 ס"מ)
- 4 דפי פילו
למלית
- 3 ענפי סלרי
- שמן זית
- 2 כפות מים
- 2 כפות מיץ לימון
- 1 שן שום, קלופה ופרוסה
- 1 גביע (250 גרם) גבינה לבנה, 5% שומן
- 2 ביצים
- 1 כף בזיליקום או אורגנו יבשים
- מלח, פלפל שחור
- 1 סלק מבושל, פרוס לרבעי פרוסות
- 1/2 כוס מוצרלה או גבינה צהובה מגוררת
- 150 גרם גבינת פטה או בולגרית, מפוררת
- חופן עלי בזיליקום קצוצים
ההכנה
1. המלית: קוצצים דק־דק את ענפי הסלרי. קוצצים גם את העלים מאחד הענפים (בשאר העלים אין צורך).
2. מחממים במחבת 1 כף שמן זית, את המים ואת מיץ הלימון. כשהנוזל רותח, מוסיפים את ענפי הסלרי ואת השום. מטגנים כ־2 דקות. מנמיכים את הלהבה לבינונית, מוסיפים את עלי הסלרי, מכסים את המחבת ומבשלים עוד 10-5 דקות, לריכוך קל של הירקות. מסירים מהכיריים.
3. יוצקים לקערה נפרדת 2 כפות שמן זית, מוסיפים את הגבינה הלבנה, הביצים, הבזיליקום היבש (או האורגנו), מלח ופלפל ומערבבים.
4. מחממים את התנור ל־180 מעלות, מומלץ בתוכנית טורבו.
5. הרכבת המנה: משמנים את התבנית במעט שמן זית. קורעים שני דפי פילו (הקפידו להפריד ביניהם) בצורה חופשית ומפזרים אותם בתבנית כך שיכסו את התחתית. יוצקים עליהם מחצית מתערובת הגבינה והביצים, מפזרים מחצית מכמות הסלרי וגם מחצית מפרוסות הסלק, הגבינות המפוררות והבזיליקום הטרי. יוצרים שכבה נוספת של קרעי פילו, אבל רק מדף וחצי של בצק (את המחצית הנותרת שומרים). מפזרים עליה את כל שאר המרכיבים (הגבינות, הסלרי, הסלק וכו'). מפזרים עליהם קרעים ממחצית דף הפילו הנותרת, כך שלא יכסו את כל המלית. מזליפים מעט שמן זית ומפזרים מלח ופלפל.
6. אופים כ־25 דקות, עד שהמאפה מזהיב ומתייצב. מוציאים, מצננים קלות ומגישים.
- איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר. מחממים לפני ההגשה.
מרק סלרי ירוק
מרקם קטיפתי קליל שמשתלב נפלא בכל ארוחה. אפילו הילדים אהבו.
המרכיבים (10-8 מנות)
- 8 ענפי סלרי
- 1 שורש סלרי, קלוף
- 1 בצל, קלוף
- 1 שן שום, קלופה
- 2 תפוחי אדמה
- 1 קישוא
- 2 כפות שמן זית (או 1 כף שמן זית + 15 גרם חמאה)
- 1/4 כפית פלפל טחון
- 1/4 כפית פפריקה מתוקה
- 1/2 כפית חוואיג' למרק
- 1 כוס מים רותחים
- 2 כפיות מלח
- 1/2 כפית סוכר
- 4 כוסות מי ברז
- 1 כוס אפונה קפואה
- 1 כוס עלי תיבול טריים (נענע, בזיליקום, פטרוזיליה וכדומה)
- אפשרות: 1/2 כוס שמנת מתוקה או קרם קוקוס
- להגשה: שמנת או קרם קוקוס, פלפל שחור
ההכנה
1. קוצצים את ענפי הסלרי. קוצצים גם את העלים של שלושה מהם (ביתרה אין צורך). חותכים את השורש ואת כל שאר הירקות לקוביות.
2. מחממים בסיר את שמן הזית (או השמן והחמאה). מוסיפים את הפלפל, הפפריקה והחוואיג' ומחממים כדקה. מוסיפים את שורש הסלרי, את הענפים (ללא העלים, בשלב זה) ואת הבצל והשום ומטגנים כ־5 דקות. מוסיפים את תפוחי האדמה והקישוא ומטגנים יחד עוד כ־5 דקות.
3. מוסיפים למים הרותחים את המלח והסוכר ומערבבים היטב. יוצקים לסיר. מוסיפים גם את
4 כוסות המים. מכסים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־20 דקות.
4. מוסיפים את האפונה הקפואה ואת עלי הסלרי, מכסים ומבשלים עוד כ־10 דקות. מוודאים שתפוח האדמה רך דיו (אם לא, מבשלים עוד כמה דקות ובודקים שוב). מסירים מהכיריים.
5. מוציאים מהמרק כ־1/3 כוס נוזל ומניחים בצד. מוסיפים לסיר את עלי התיבול. טוחנים את המרק בעזרת בלנדר מוט או מעבד מזון. אם המרק סמיך מדי, מוסיפים מהנוזלים ששמרנו. אם רוצים, מוסיפים את השמנת (או קרם הקוקוס). טועמים ומתקנים תיבול.
5. מחלקים לקערות, מקשטים בנגיעה של שמנת (או קרם קוקוס) ופלפל שחור גרוס. מגישים.
- איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר.