- איזה יוגורט? המתכונים בכתבה הוכנו עם יוגורט כבשים 5% שומן, אך אפשר להשתמש בכל יוגורט טבעי עם 3% שומן ומעלה (בחטיפי הרביולי ובגוזלמה אפשר גם עם פחות).
- ומה עוד? הבסיס לבצק זהה בכל המתכונים: קמח ויוגורט, אבל בחלק מהמתכונים יש צורך גם בחומרי התפחה, בביצה או בתוספת שומן כמו טחינה או שמן.
בייגלה ירושלמי
קסם היוגורט עובד פה במלוא העוצמה ומפיק בייגלה נפלא, פריך מבחוץ ורך ומתקתק מבפנים, בכלום זמן וכלום עבודה. מומלץ לאכול בסמוך להכנה, ובכל מקרה – לאחר חימום. אגב, הוא נהדר גם כבסיס לטוסט.
המרכיבים (5 יחידות)
- 2 גביעים (400 גרם) יוגורט, 3% שומן ומעלה
- 2 כפות טחינה גולמית
- 2 כפות סוכר
- 1 כפית מלח
- 1/2 2 כוסות (350 גרם) קמח תופח
- לשימון: שמן זית או שמן אחר
- לציפוי: 1 כוס שומשום
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־200 מעלות (אין צורך בטורבו). מרפדים שתי תבניות תנור בניירות אפייה.
2. שמים בקערה את היוגורט, הטחינה, הסוכר והמלח וטורפים היטב. מוסיפים את הקמח ומערבבים רק עד שמתקבל בצק אחיד. נמנעים מערבוב יתר.
3. משמנים את משטח העבודה ומניחים עליו את הבצק. מחלקים אותו לחמישה חלקים. מגלגלים כל חלק לרצועה ארוכה באורך כ־40 ס"מ.
4. מפזרים את השומשום במגש מתאים. מעבירים אליו את רצועות הבצק ומגלגלים בשומשום. מניחים בתבנית את הרצועות כשהן מקופלות לאליפסה. מהדקים את הקצוות זה לזה.
5. אופים כ־20 דקות, עד הזהבה. מוציאים, מניחים לצינון ומגישים.
- איך שומרים? עד 3 ימים בכלי סגור בטמפרטורת החדר או עד חודשיים במקפיא. מחממים, עטוף ברדיד אלומיניום, בתנור שחומם ל־200 מעלות (כ־10 דקות מקירור, כ־20 דקות מהקפאה).
רוגלך מהירים
מאפה בסגנון חטיפי הרוזלך שהפכו ללהיט, בגרסה קלה. טריק נוסף מקל את העיצוב: מכינים נחש ארוך וחותכים אותו למשולשים. אפשר להחליף את ממרח השוקולד בכל ממרח מתוק מתאים (ריבת חלב, ממרח חלווה, חמאת בוטנים וכדומה). הקפידו להוסיף לממרח כפית קורנפלור – זה ימנע ממנו לגלוש.
המרכיבים (כ־30 יחידות)
- 1 כוס (250 גרם) יוגורט, 3% שומן ומעלה
- 1 ביצה
- 1 כף סוכר
- 1 כפית מלח
- 3 כוסות (420 גרם) קמח תופח
- למלית: 2 כוסות (600 גרם) ממרח שוקולד + 1 כפית קורנפלור
- להגשה: אבקת סוכר
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־200 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. שמים בקערה את היוגורט, הביצה, הסוכר והמלח וטורפים היטב. מוסיפים את הקמח ומערבבים רק עד שמתקבל בצק אחיד. נמנעים מערבוב יתר.
3. מקמחים משטח עבודה ומניחים עליו את הבצק. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים. מרדדים כל אחד מהם לעלה בגודל 30X20 ס"מ ובעובי כ־1/2 ס"מ. מורחים על כל עלה כשליש מממרח השוקולד ומגלגלים כל אחד מהם לגליל ארוך. פורסים כל גליל, בחיתוך זיגזג, למשולשים (דמיינו שרשרת דגלונים משולשים). מניחים בתבנית במרווחים של כ־2 ס"מ.
4. אופים 20-15 דקות, עד הזהבה. מוציאים, מצננים קלות, בוזקים אבקת סוכר ומגישים חמים או בטמפרטורת החדר.
- איך שומרים? עד 4 ימים במקרר או כחודשיים במקפיא. מחממים (לאחר הפשרה, אם צריך), עטוף ברדיד אלומיניום, כ־10 דקות בתנור שחומם ל־200 מעלות.
חצ'פורי במילוי גבינות וירקות
המאכל הגיאורגי האהוב, בגרסה מהירה – הודות לבצק היוגורט. את המלית אפשר להחליף לפי הטעם ולהכין גם בסגנון הקלאסי – עם ביצה.
המרכיבים (12 יחידות)
לבצק
- 1 גביע (200 גרם) יוגורט, 3% שומן ומעלה
- 2 כפות שמן זית
- 1/2 כפית מלח
- 1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח
למלית
- 1 פלפל אדום
- 1 קישוא
- 1 כף שמן זית
- 1/2 כוס גבינה מגוררת (צהובה, קשקבל או מוצרלה)
- 1/2 כוס פטה מפוררת (אחוזי שומן לפי הטעם)
- 1 ביצה, טרופה
ההכנה
1. המלית: קוצצים את הפלפל לקוביות קטנות (כ־2 סמ"ר). את הקישוא חותכים לאורכו, לארבעה רבעים, וקוצצים אותם. מחממים במחבת את שמן הזית, מוסיפים את הפלפל והקישוא ומטגנים עד שהם מזהיבים קלות (8-7 דקות). מסירים מהכיריים ומניחים לצינון.
2. שמים את הגבינות בקערה. טורפים את הביצה בקערית נפרדת ומוסיפים רק חצי ממנה לגבינות (היתרה תשמש להברשה). מערבבים היטב.
3. הבצק: שמים בקערה את היוגורט, שמן הזית והמלח וטורפים היטב. מוסיפים את הקמח ומערבבים רק עד שמתקבל בצק אחיד. נמנעים מערבוב יתר.
4. מחממים את התנור ל־200 מעלות (אין צורך בטורבו) ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
5. מקמחים את משטח העבודה ומניחים עליו את הבצק. מחלקים אותו ל־12 כדורים שווים. מרדדים כל כדור לעיגול בקוטר 15-13 ס"מ ובעובי כ־1/2 ס"מ. מניחים במרכז כל עיגול כף גדושה מהמלית. מעצבים מכל עיגול "סירה" ומהדקים היטב את השוליים. מניחים בתבנית במרווחים קלים. מברישים את שולי הבצק בביצה הטרופה.
6. אופים כ־20 דקות, עד שסירות הבצק זהובות. מוציאים ומגישים חם.
- איך שומרים? עד 4 ימים במקרר או עד חודשיים במקפיא. מחממים, עטוף ברדיד אלומיניום, בתנור שחומם ל־200 מעלות (כ־15 דקות מקירור, כ־25 דקות מהקפאה).
לחם מחבת בסגנון גוזלמה
בהשראת המטבח הטורקי, לחם מחבת שבמרכזו גבינות. אפשר לגוון במילוי ולשלב ירקות צלויים, עשבי תיבול, תרד ומנגולד מאודים (וסחוטים). גם מילוי מתוק על בסיס גבינת ריקוטה יעבוד פה נהדר. את הבצק הזה יש להכין במעבד מזון, משום שהיחס בין היוגורט לקמח שונה, וקשה יהיה לערבב אותו ידנית.
המרכיבים (8 יחידות)
- 2 כוסות (280 גרם) קמח
- 1 גביע (200 גרם) יוגורט, מומלץ עם 3% שומן ומעלה
- 1/2 כפית מלח
למלית
- 1 כוס (100 גרם) פטה מפוררת (אחוזי שומן לפי הטעם)
- 1 כוס (100 גרם) גבינה מגוררת גס (מוצרלה, קשקבל, גאודה או אחרת) לשימון ולטיגון: שמן
ההכנה
1. שמים בקערת מעבד המזון את כל מרכיבי הבצק ומעבדים לפירורים. אוספים את הבצק לכדור, מעבירים לקערה, מכסים ומניחים ל־30 דקות (עד יום, במקרר).
2. משמנים את משטח העבודה ומניחים עליו את הבצק. מחלקים אותו לשמונה חלקים שווים ויוצרים מהם כדורים. מרדדים כל כדור לעלה דק ככל האפשר (2-1 מ"מ).
3. מפזרים על מחצית מכל עיגול כף מגבינת הפטה וכף מהגבינה המפוררת, כך שיישארו שוליים נקיים ברוחב 2 ס"מ. מכסים במחצית השנייה של העלה ומהדקים מהמרכז אל השוליים, כדי להוציא אוויר ולשטח את המאפה. מהדקים היטב את השוליים זה לזה.
4. מלהיטים מחבת על להבה גבוהה. משמנים אותה קלות ומנמיכים את הלהבה לבינונית. צורבים כל יחידה 3-2 דקות מכל צד, עד שהבצק מזהיב. מסירים מהכיריים ומגישים חם.
- איך שומרים? עד 4 ימים במקרר או עד חודשיים במקפיא. מחממים במחבת מכוסה, על להבה קטנה או, עטוף ברדיד אלומיניום, בתנור שחומם ל־200 מעלות (כ־10 דקות מקירור, כ־20 דקות מהקפאה).
חטיפי רביולי אפויים
כיסוני בצק וגבינה, אפשר גם בתוספת פסטו, שמנשנשים כפי שהם. את הבצק הזה יש להכין במעבד מזון, משום שהיחס בין היוגורט לקמח שונה, וקשה יהיה לערבב אותו ידנית.
המרכיבים (8-6 מנות)
- 1 גביע (200 גרם) יוגורט, מומלץ עם 3% שומן ומעלה
- 1/4 כוס שמן זית או אחר
- 3/4 כפית מלח
- 2 כוסות (280 גרם) קמח
- 1/2 כפית אבקת אפייה
- לשימון: מעט שמן
- למלית: 300 גרם מיני־מוצרלה או קוביות גבינה צהובה
- אפשרות: עלי בזיליקום או ממרח פסטו
ההכנה
1. שמים בקערת מעבד המזון את היוגורט, השמן והמלח ומעבדים למרקם אחיד. מוסיפים את הקמח ואבקת האפייה ומעבדים רק עד שמתקבלים פירורי בצק. אוספים את הבצק לכדור, מעבירים לקערה, מכסים ומניחים ל־30 דקות (עד יום, במקרר).
2. מחממים את התנור ל־200 מעלות (אין צורך בטורבו) ומרפדים שתי תבניות תנור בניירות אפייה.
3. משמנים את משטח העבודה. מניחים עליו את הבצק ומחלקים אותו לשלושה חלקים. מרדדים כל חלק לעלה דק בעובי 3 מ"מ. חותכים אותו למלבנים בגודל 4X8 ס"מ. מניחים בכל מלבן כדור מוצרלה או קוביית גבינה ואם רוצים, מוסיפים עלה בזיליקום או 1/2 כפית פסטו. סוגרים את המלבן לכיסון רביולי ומהדקים היטב את השוליים. מניחים בתבניות במרווחים קלים. את שאריות הבצק אפשר לאסוף, לרדד מחדש, וליצור מהם עוד כיסונים.
4. אופים כ־15 דקות, עד שהבצק מזהיב. מוציאים ומגישים חם.
- איך שומרים? המנה במיטבה כשהיא טרייה. אפשר לשמור עד 4 ימים במקרר או עד חודשיים במקפיא. מחממים, עטוף ברדיד אלומיניום, בתנור שחומם ל־200 מעלות (כ־10 דקות מקירור, כ־20 דקות מהקפאה).