לגעת בחקלאות וגם לטעום. חוות בין השיטין

הפתעה ירוקה בערבה: פסטיבל קולינרי המחבר בין חקלאים למטיילים

חממות החצילים, הפלפלים והארטישוק, מטעמי השפים, היין המקורי והנוף המדברי. 36 שעות עם חקלאי הערבה התיכונה, המשיקים בסוף השבוע פסטיבל קולינרי מקורי

פורסם:
כ־250 ק"מ, עניין של כשלוש שעות נסיעה, כולל הפסקת קפה, מפרידים בין מרכז הארץ ליישובי הערבה התיכונה, ובהם חצבה, עין־יהב, צופר, פארן וצוקים. הערבה היא חממת הירקות של מדינת ישראל - פלפלים, עגבניות שרי, חצילים, מלונים, אבטיחים, צמחי תבלין, שום וגם תמרים ואפילו ניסיונות לגדל משמש, אבוקדו ואפרסק. חלק גדול מהיצע הירקות ברשתות השיווק ובחנויות בישראל מקורו במושבי הערבה, וגם היצוא פורח.
אתן מכירות את יישובי הערבה בעיקר מהדרך המתישה לאילת, אבל יש סיבות רבות וטובות לעצור בהם: לאכול, לשתות, לקטוף, לראות, להשתתף בסדנאות וגם להישאר ללון בחדרי אירוח מקסימים. "מהחממה לצלחת", פסטיבל חביב שייערך בסוף השבוע הקרוב (18-16 במרץ) באזור הערבה התיכונה, מחבר בין החקלאים והבשלנים תושבי האזור ובין חובבות וחובבי הקולינריה, כשהרעיון הוא עכשווי וטרנדי: Farm to Table, מהחווה לשולחן. טרי, נקי ואם אפשר, גם אורגני ובריא.
(טיפ: גם אם לא תספיקו להגיע לפסטיבל, רוב המקומות יקבלו אתכם גם בימים רגילים).
הנה מה שהספקנו לראות ולטעום ב־36 שעות לאורך כביש הערבה:

9:00

לגעת בחקלאות
ארוחת בוקר, חוות בין השיטין. את חוות בין השיטין הקימו חברי עמותת "רוח ערבה", בני הדור השני של מתיישבי האזור, במטרה להנגיש ולהציג לחברה הישראלית את חקלאות הערבה.
בפעילות הרגילה במקום, בתיאום מראש, מגיעות קבוצות להכיר את הגידולים החקלאיים ולהתנסות בעבודה בחממות. תוך כדי טועמים מהתוצרת. בימי שישי המקום פתוח לכולם: אפשר לעצור לקפה ולארוחה קלה הכוללת סלטים נהדרים ממיטב הירקות הטריים של האזור. רעיון נהדר גם למי שנמצאים בדרכם לאילת.
מה בפסטיבל?
בחמישי ובשישי, 16 ו־17 במרץ, ב־19:30, יגישו זוג השפים נדב ודניאל נובל ארוחה תאילנדית המבוססת על תנובת חקלאות הערבה. 300 שקל לסועד, פרטים בטל': 050-9916760 / 052-8666114.

13 צפייה בגלריה
מהחממה לסלט. ארוחה בחוות בין השיטין
מהחממה לסלט. ארוחה בחוות בין השיטין
מהחממה לסלט. ארוחה בחוות בין השיטין
(צילום: צביקה בורג)
מיקום: בכניסה למושב חצבה. פתוח: ראשון-חמישי, לסיורים, בתיאום מראש; שישי,
14:00-8:00, בית קפה חקלאי ושוק ירקות וכן סיור בחווה בכל שעה עגולה. טל': 052-2181665, פייסבוק: חוות בין השיטין.

11:00

תנסו בבית
עולם הפטריות, עין־יהב. "צדף ורודה" היא סוג של פטריית מאכל שצבעה בדרך כלל ורוד־סלמון יפהפה. רון דותן מעין־יהב מגדל צדפות ורודות שכאלה בחממה קטנה בחוות המשפחה. הפטריות מבצבצות מתוך שרוולי ניילון ממולאים במצע של קש, התלויים מתקרת החממה בסביבה מבוקרת לחות. הפטריות צבעוניות, קלות לגידול וטעימות למאכל, ואפשרות מדליקה היא לרכוש במשק ערכה לגידול ביתי שלהן.

13 צפייה בגלריה
ורודה, טעימה. פטריית מאכל מהחממה בעין יהב
ורודה, טעימה. פטריית מאכל מהחממה בעין יהב
ורודה, טעימה. פטריית מאכל מהחממה בעין יהב
(צילום: צביקה בורג)
מה בפסטיבל?
בשבת, 18 במרץ, ייערכו סיורי היכרות עם הפטרייה ועולם הגידול שלה, כולל סדנה להכנת ערכת גידול העשויה מחומרים ממוחזרים שאותה ייקח כל משתתף לביתו. שם, תוך כחודש, יצמחו פטריות שיהיו מוכנות למאכל תוך ימים ספורים (90 שקל למשתתף).
מיקום: משק דותן, עין־יהב. טל': 052-4260582, פייסבוק: משק דותן.

13:00

סודות הקובה
הקובה של דלית, ספיר. דלית נחום למדה את סודות הכנת הקובה מחמותה, כשנישאה לפני כ־27 שנה לשבתאי (שבי) נחום. בבית המשפחה ביישוב ספיר היא מכינה ארוחות ביתיות, שבדרך כלל מוזמנות מראש על ידי תושבי האזור או אורחים המגיעים לצימרים באזור (למשל: סיר המכיל 20 קובות, ב־180 שקל). מה סוד הטעם הנפלא? "זו קובה בנוסח כורדיסטן", מסבירה דלית. "הכורדים מבשלים את הבשר, משאירים אותו במשך הלילה במקפיא, ובבוקר עוטפים במעטפת ומטגנים". הנה, הרווחנו טיפ.

13 צפייה בגלריה
טעים להפליא. הקובה של דלית
טעים להפליא. הקובה של דלית
טעים להפליא. הקובה של דלית
(צילום: צביקה בורג)
מה בפסטיבל?
"שישי של קובה", בשישי, 17 במרץ, 15:00-11:00; בתפריט: קובות בעבודת יד עם עלי מנגולד, קישואים, לימון ועוד מירקות הערבה; מרקי קובה סלק, חמוסטה ובמיה; סלטים, טחינה, גזר מבושל (טעים במיוחד), מטבוחה וגם מנות לצמחונים (רק תודיעו מראש). 120 שקל לסועד. טל': 052-4260798 / 052-6544887; פייסבוק: הקובה של דלית.

15:00

דרינק לפני השקיעה
יקב מואה, צופר. צביה ויהודה פרידמן הגיעו לצופר בשנות ה־80 של המאה שעברה ועסקו בחקלאות. סקרנות ורוח יזמית־חלוצית הביאו אותם לעולם היין. בית אריזה ישן לפלפלים שמגדל יהודה הפך ליקב, וחדר קירור ששימש לאחסון פרחים שגידלו במשק הפך לחדר אחסון החביות. את שם היקב אימצו ממצודת מואה הסמוכה, ששימשה כפונדק על דרך הבשמים הנבטית. סמל היקב נלקח משרטוט מבנה המצודה.
מקור רוב הענבים הוא בכרמי הר הנגב, באזור מצפה־רמון וממשית. היינות, אדומים ולבנים, נמכרים בכ־100-90 שקל לבקבוק. יין הרוזה (88 שקל לבקבוק) מצוין, וה"מלבק אמפורה" המיוחד, העשוי מ־100% ענבי מלבק, מתבגר במשך שישה חודשים באמפורת חרס (140 שקל).

13 צפייה בגלריה
הענבים מהר הנגב, היקב בערבה. יקב מואה
הענבים מהר הנגב, היקב בערבה. יקב מואה
הענבים מהר הנגב, היקב בערבה. יקב מואה
(צילום: צביקה בורג)
מיקום: מושב צופר. חנות היקב פתוחה בכל יום, מ־12:00 עד 17:00. בחמישי ובמוצ"ש גם בשעות 22:00-19:00. אפשר לשבת על כוס יין, אבל גם להשקיע יותר: טעימת יין מודרכת - 50 שקל, פלטת גבינות זוגית - 70 שקל, ויש גם סלסילת פיקניק שאפשר לקחת ושכוללת גם בקבוק יין (199 שקל). טל': 08-6521359; אתר: moawine.co.il

19:00

תיראו מופתעים
ארוחת שף, מושב פארן. ינון בארי גדל במושב פארן, עבד במוסדות קולינריים כמו "לחם ארז" בתל־אביב ו"פאלומר" ו"ברברי" בלונדון, ולבסוף הגשים חלום ופתח קייטרינג ולצידו עיסוק בארוחות שף בבית פרטי במושב ילדותו, בדרך כלל בימים שלישי, חמישי ושישי.
איך מתנהלות הארוחות? עם ההזמנה, מספק כל אורח מידע על העדפות ומגבלות (צמחוני, אלרגי, כשרות וכדומה), ובהתאם מרכיב בארי תפריט המבוסס ברובו על תוצרת הערבה, שנחשף לסועדים רק בארוחה עצמה. מה טעמנו? מרק חצילים עם שמן אורגנו; טוסט פלפלים, פטה וקשקבל עם יוגורט וצ'ילי ירוק; סלט פיטאיה סגולה ולבנה עם בצל ירוק ובוטנים מטוגנים; סלט ירוקים חם; פילה לברק על ריזוטו תרד; נתח קצבים על קרם שורשים; וקינוחים. אין ארוחה הזהה לקודמתה. 275 שקל לסועד, אפשר להביא אלכוהול או להזמין במקום. חוויה של ממש.

13 צפייה בגלריה
חוויה קולינרית. ארוחת שף אצל ינון בארי
חוויה קולינרית. ארוחת שף אצל ינון בארי
חוויה קולינרית. ארוחת שף אצל ינון בארי
(צילום: צביקה בורג)
מה בפסטיבל?
ארוחות שף, בערבי חמישי ושישי, בהזמנה מראש. מיקום: מושב פארן. תיאום בטל': 052-4260327; פייסבוק: קייטרינג ינון בארי בערבה.

9:00

בוקר אורגני
את "גן ירק" במושב צופר הקימו בני הזוג רונית ומוטי אלעזרי, בוגרי הפקולטה לחקלאות ברחובות, לצד עיסוקם בגידול פלפלים ליצוא. בגן האורגני גדלים כ־150 סוגים של עצי פרי, ירקות וצמחי תבלין, ולצידו פועלת מסעדה נהדרת לארוחות בוקר ובראנץ' מתנובת המקום. בהזמנה מראש מגיעים לסיור ולהסברים, ולא תאמינו כמה אפשר ללמוד על קלח תירס או על תפרחת כרובית מפי בעלי ידע וניסיון. הארוחה מוגשת לשולחנות הפזורים בין צמחי החממה. חווייתי מאוד, טעים מאוד.

13 צפייה בגלריה
מהחממה לצלחת. גן ירק, מושב צופר
מהחממה לצלחת. גן ירק, מושב צופר
מהחממה לצלחת. גן ירק, מושב צופר
(צילום: צביקה בורג)
מה בפסטיבל?
בימי שישי ושבת, ב־11:00-9:00, סיורים מודרכים וארוחות בוקר בסגנון מזנון פתוח, בצמוד לגידולים בגינת הירק. 85 שקל לסועד לסיור + ארוחה.
מיקום: צופר. המסעדה פתוחה מנובמבר עד מאי, בהזמנה מראש שכוללת סיור והסברים. טל': 052-3666819; פייסבוק: גן ירק בצופר.

11:00

מה מחביאות החממות
סיור בחממות הנסתרות של פארן. יובל קלם, חקלאי ממושב פארן, זיהה סקרנות בקרב מבקרים המגיעים למושב לגבי הגידולים החקלאיים החבויים בחממות הענק המשתרעות מסביב. בסיורים שהוא עורך חושפים את הסודות, מכירים מקרוב את הפלפלים, החצילים, הפרחים, התמרים והארטישוקים, לצד ירקות ופירות נוספים, תלוי בעונה, טועמים ונהנים.

13 צפייה בגלריה
ארטישוק במקום פלפל. חממות מושב פארן
ארטישוק במקום פלפל. חממות מושב פארן
ארטישוק במקום פלפל. חממות מושב פארן
(צילום: צביקה בורג)
מה בפסטיבל?
סיורים בשבת, 18 במרץ, מ־12:00. מתחילים בחממת הפלפלים, כולל טעימות היישר מהשדה, ממשיכים למטע תמרי מג'הול ולחממת פרחים, ומסיימים בפוד־טראק של פארן, עם כריך ושתייה (הסיור בכלי רכב פרטיים). 80 שקל לאדם. טל': 052-5450755.

13:00

קפה ולדרך
פינת קפה, עין־יהב. זוכרות את דוכן היוגורט הנהדר שפעל בתוככי מושב עין־יהב? כעת הוא שוכן ב"פינת קפה", במרכז המסחרי הקטן שבכניסה למושב. בתפריט: קפה, מאפים, עוגיות וכמובן, יוגורט נפלא. אחלה מקום לעצור בו, רגע לפני הנסיעה הארוכה הביתה.

13 צפייה בגלריה
יוגורט וקפה לדרך. "פינת קפה", עין יהב
יוגורט וקפה לדרך. "פינת קפה", עין יהב
יוגורט וקפה לדרך. "פינת קפה", עין יהב
(צילום: צביקה בורג)
פתוח: ימים ראשון-חמישי, 20:00-8:00; בשישי, 15:00-8:00; בשבת, 20:00-12:00.
טל': 052-4277705 / 08-6528126.
טיפ: יש לכן רכב חשמלי? במגרש החנייה הצמוד יש נקודת טעינה.

היכן אפשר ללון?

מאות חדרי אירוח ממוקמים בערבה התיכונה, בהם מפוארים ומפנקים במיוחד בעיקר סביב היישוב צוקים, אחרים פשוטים יותר, ויש גם חאנים ומאהלים - הכול לפי התקציב והרכב האורחים.

13 צפייה בגלריה
עיצוב מהמם בבית שנבנה מחומרים טבעיים. רותמ'ס גסט האוס
עיצוב מהמם בבית שנבנה מחומרים טבעיים. רותמ'ס גסט האוס
עיצוב מהמם בבית שנבנה מחומרים טבעיים. רותמ'ס גסט האוס
(צילום: צביקה בורג)
רותמ'ס גסט האוס במושב פארן, הוא מקבץ מקסים של ארבעה בתי אירוח שנבנו בעבודת יד מאדמה טבעית. המארחים הם בני הזוג רתם רטנר, מורה ליוגה ורותם קורן, מומחה לבנייה באדמה ובחומרים טבעיים. עיצוב הבתים מקורי וצבעוני, בכל דירה מיטה זוגית ואפשר לפזר עד שלושה מזרנים נוספים לילדים. יש מטבחון מאובזר אבל גם מטבח משותף מרכזי, פינת מדורה וסירי פויקה, מעדנייה לשירות עצמי, בריכה קטנה לעונה חמה יותר וגם יורט המתאים לתרגול יוגה. פרטים בטל': 052-6661511; אתר: rotems.co.il

13 צפייה בגלריה
באווירה שקטה. מרחב האירוח ב"מקום טוב"
באווירה שקטה. מרחב האירוח ב"מקום טוב"
באווירה שקטה. מרחב האירוח ב"מקום טוב"
(צילום: צביקה בורג)
"מקום טוב" (Moa Oasis), מתחם אירוח ומרכז ריטריטים הממוקם בקרבת מושב צופר. המקום משמש כמרכז ללימוד ולתרגול רוחניים, אבל כשיש חדרים פנויים, מקבל המקום גם אורחים ללינה "רגילה". האירוח במקום כרוך בכללים של שקט, ארוחות טבעוניות או צמחוניות ועוד. כדאי לברר מראש. טל': 052-2539496; אתר: makomtov-moa.co.il

כדאי לדעת

בערבה התיכונה חמישה מושבים: עידן, חצבה, עין־יהב, צופר ופארן, ושני יישובים קהילתיים - ספיר וצוקים. הם פזורים לאורך כ־70 ק"מ של כביש הערבה, באמצע הדרך בין באר־שבע לאילת. בכולם יחד מתגוררים כ־4,000 תושבים.

13 צפייה בגלריה
נופי מדבר. הערבה התיכונה
נופי מדבר. הערבה התיכונה
נופי מדבר. הערבה התיכונה
(צילום: צביקה בורג)
האקלים באזור לא קל, בלשון המעטה: כמות המשקעים הממוצעת היא רק כ־30 מ"מ בשנה, ובקיץ עולות הטמפרטורות בקביעות בשעות היום ל־40 מעלות ויותר.
לא קל לחיות באזור מרוחק שכזה, כשנסיעה לבית חולים "קרוב" נמשכת כשעה וחצי, כשאין בסביבה בית מרקחת מסודר ושעד לאחרונה גם סופרמרקט לא היה בו.
פרנסת התושבים מתבססת על חקלאות (כ־50% מיצוא הירקות הטריים מישראל, מקורם באזור זה) ותיירות (עם כ־350 חדרי אירוח ועשרות עסקים קטנים של הסעדה, אמנות, סדנאות, פעילויות ואטרקציות).

13 צפייה בגלריה
דרכי הנגב. הערבה התיכונה
דרכי הנגב. הערבה התיכונה
דרכי הנגב. הערבה התיכונה
(צילום: צביקה בורג)
טיפ למטיילים: כמו בכל חבל ארץ רחוק, שבו עסקים רבים מופעלים בידי אדם אחד, כדאי תמיד להתקשר לפני שמבקשים להגיע, כדי לוודא שפתוח ופעיל.
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button