"בשביל להבין במה לא כדאי להשתמש, כדאי שנבין מה ההבדל בין עור צעיר לעור בוגר", אומרת לנו רונית שגב, המייסדת והבעלים של חברת הקוסמטיקה המקצועית "ביופור", מפתחת פתרונות לעור ובעלת תואר שני בביולוגיה. "אחרי גיל המעבר קורים לעור כמה דברים: הוא נהיה דק יותר, חדיר יותר ורגיש יותר. עם הגיל מערכת החיסון הופכת פחות יעילה וזה משפיע גם על העור. לכן, בכל פעם שמשהו תוקף את העור, יעילות ההגנה פחותה, העור פחות מנצח את המרכיבים האלרגניים ונוטה יותר לגירודים, אדמומיות ותפרחות, שהן תגובות של אלרגיות ורגישות. בנוסף, הירידה ברמות האסטרוגן במהלך גיל המעבר תורמת ליובש מוגבר, לאובדן גמישות העור ולהופעת קמטים עדינים. עם השינויים האלה, חשוב שנהיה מודעות למרכיבים שעלולים להיות קשים מדי עבור עור בוגר. יש הרבה מרכיבים שבגיל צעיר לא עשו לנו כלום, ואפילו לא היינו מודעות לכך שהם מאיימים באיזשהו אופן על העור, ועכשיו הם לא יעשו לו טוב ויגרמו לו לסטרס". אז מה נמצא ברשימה השחורה שלנו במפגש עם עור בוגר?
מוצרים עם ריכוזי אלכוהול גבוהים
"בעור בוגר, אלכוהול דנטורטי, כמו אלכוהול אתילי, יכול לגרום ליובש יתר ולפגוע במחסום העור. עם הזמן, זה עלול להוביל לרגישות מוגברת ולסכן את תפקוד המחסום של העור. יש הרבה מי פנים שמבוססים על אחוז גבוה של אלכוהול. עדיף להשתמש במי פנים ללא אלכוהול, או בכאלה עם ריכוז נמוך של 10%–20% אלכוהול", מבהירה שגב. "בדרך כלל על מוצרים כתוב את הרכב החומרים ולא את הריכוזים בו. אז איך נדע? במוצרי מדף ואונליין כדאי לחפש את המידע הזה ברשת, ובמוצרים שקונים אצל קוסמטיקאית, היא תדע את הריכוז ותדע מה להתאים לעור שלך".
מוצרים מבושמים
"ככלל, אנשים עם עור בוגר עשויים להגיב חזק לבישום", אומרת שגב. "מוצרים מבושמים יכולים לעורר דלקת, אדמומיות ותגובות אלרגיות ולהחמיר בעיות עור הקשורות לגיל, כמו יובש ורגישות. כדאי מאוד לבקש טסטר של המוצר ולרחרח אותו. מוצרים בעלי ריחות עדינים הם כנראה בעלי פחות מרכיבי בישום ויש פחות סיכוי שהעור יפתח אליהם רגישות. מי שיודעת שיש לה עור רגיש, עדיף שתשתמש בקרמים לא מבושמים בכלל, היתר יכולות לבחור בניחוח עדין ולא תוקפני".
מוצרים בעלי רטינול באחוז גבוה
רטינול הוא מרכיב אנטי־אייג'ינג שימליצו לך להשתמש בו החל מגיל 35, אבל באזור גיל 60, אחרי גיל המעבר, ריכוז מקסימלי שלו או שימוש יומיומי בו - עשוי לעורר רגישות בעור. "רטינול הוא נהדר וברכה לעור, אבל בגילים האלו", אומרת שגב, "לא הייתי נותנת יותר מ־־1% רטינול - ריכוז קטן שיעשה עבודה, אבל לא יגרום לרגישות. איך תדעו מה אחוז הרטינול? במוצרי מדף כנראה שאין חשש, כי ממילא אין בהם ריכוזים גבוהים של רטינול. במוצרים שנמכרים אצל קוסמטיקאיות, היא תדע לומר מה אחוז הרטינול. אגב, זה גם תלוי אם עד היום השתמשת בו או לא - אם במשך שנים השתמשת ברכיב, העור מגיע יותר בכושר לגיל הבוגר והיכולת לקבל אותו ללא תקלות או גירויים גבוהה יותר. זה כמו מישהי שלא התאמנה כל החיים ואז תבוא לעשות שיעור TRX".
מוצרי פילינג גסים
"סקראבים יכולים לגרות את העור, לגרום ליובש ולא לזוהר שאנו מצפות לו מפילינג. סקראבים עם חלקיקים גדולים או מחוספסים כמו מלח גס, עלולים לגרום למיקרו־קרעים בעור. עור בוגר הוא דק יותר ושביר יותר, אז עדיף לבחור בפילינג עדין, בטח עבור עור הפנים. גם בגוף, אגב, עדיף להשתמש בפילינג על בסיס חומצות שיעשה עבודה טובה יותר ועדינה יותר".
מוצרים בעלי חומצה גליקולית
"יש להיזהר מכל החומצות ההידרוקסיות, ובראש ובראשונה מהחומצה הגליקולית. אנחנו רוצות אותן, אבל לא בריכוזים מקסימליים ולא בשימוש יומיומי. אז איך נדע מה הריכוז הנכון? אם את מרגישה גירוי, גירוד או אודם, מדובר בריכוז שהוא מוגזם לך. צריך למצוא את האיזון בין ריכוז שלא מגרה את העור ושמצד שני מניב תוצאות טובות. ככלל, הייתי ממליצה לא להשתמש ביותר מריכוז של 10% חומצה גליקולית אם עברת את גיל 55. במקום חומצה גליקולית, כדאי לחפש מוצרים עם חומצה לקטית, שהיא דווקא מתאימה לעור בוגר. חומצה לקטית עדינה יותר מגליקולית והיא גם משקמת את הלחות של העור ויודעת לעשות עבודה נהדרת על עור בגיל הזה".
תכשירי לחות שיש בהם לחות בלבד
"נשים רבות בעלות עור בוגר בוחרות בתכשירי לחות 'כבדים', כיוון שהעור שלהן מרגיש יבש, אבל היובש הזה הוא סימן להצטברות של תאי עור מתים", אומרת שגב. "למרוח קרם לחות על עור כזה זה פשוט לא אפקטיבי. עור בוגר צריך מוצר לחות שיש בו מרכיבים פעילים, בעיקר נוגדי חמצון להפחתת רדיקלים חופשיים - אבל גם חומצה ורטינול בריכוז מתאים. בנוסף, לא כל עור בוגר הוא בהכרח עור יבש. אני בת 56 ויש לי עור שמן, אז לא להסיק שבגלל שהגעת לגיל, העור בהכרח יבש".