הכללים לאפייה במחבת
אפייה זריזה במחבת תניב, ברוב המקרים, פיתה שטוחה ודקה (פיתה עבה לא תיאפה היטב במחבת) המזכירה במקצת לאפה. כך עושים זאת נכון:
1. המחבת: חשוב לבחור במחבת רחבה, בקוטר 30-28 ס"מ, שעמידה בלהבה גדולה (מחבת שאינה מתאימה לכך עלולה להינזק).
אם אין מחבת מתאימה, אפשר לאפות בסיר רחב.
2. התכנון: שימו לב שהכמויות המופיעות במתכונים אינן גדולות. הכפילו לפי הצורך.
3. הבצק: כדי לקבל בצקים נוחים לעבודה הקפידו לדייק בכמויות המרכיבים. השתמשו במאזניים דיגיטליים או בכוסות מדידה רשמיות. כל הבצקים דורשים לישה קצרה מאוד, כך שאין צורך להפעיל את המערבל.
4. הרידוד: הקפידו על פיתות דקות. ככל שהפיתה עבה יותר, כך ייקח לה זמן רב יותר להיאפות במחבת, וייתכן שתוכה לא ייאפה היטב.
5. האפייה: אחרי שחיממתם את השמן במחבת, הניחו בתוכה את הפיתות בעדינות (לא לזרוק אותן פנימה), כדי שהשמן לא ישפריץ. אם הפיתה עבה מדי, השתמשו במרית כדי לשטח את צדה העליון תוך כדי האפייה. אם חילקתם את האפייה לשני מחזורים, זכרו לשמן את הסיר/מחבת מחדש כדי לא לשרוף אותן.
6. האחסון: הפיתות במיטבן בסמוך למועד ההכנה. אם תאחסנו אותן בקופסה סגורה בטמפרטורת החדר, הן יתרככו. אפשר להקפיא בקופסה אטומה, עד חודש.
פיתות יוגורט
פיתה קלה להכנה המתקבלת כמעין לאפה שמתאימה לגלגול. אנחנו מילאנו אותה בגבינת שמנת, חביתה, חסה ועגבנייה.
המרכיבים (4 יחידות)
- 1/2 1 כוסות + 2 כפות (230 גרם) קמח לבן
- 2/3 כפית מלח
- 3 כפות (45 מ"ל) שמן זית
- 1 גביע (200 מ"ל) יוגורט 3% שומן
- לשימון המחבת: 4 כפות שמן זית
ההכנה
1. שמים בקערה בינונית את הקמח והמלח ומערבבים. מוסיפים את שמן הזית והיוגורט ומערבבים לעיסה.
2. בידיים רטובות לשים את העיסה כדקה, עד שנוצר בצק אחיד וחלק. מחלקים אותו ל־4 חלקים שווים.
3. מקמחים קלות את משטח העבודה. שמים עליו את אחד מחלקי הבצק ומרדדים, במערוך או בידיים, לפיתה עגולה ודקה ככל האפשר (בעובי כ־3 מ"מ). מכינים כך את כל הבצק (אפשר להכין בשלבים: להעביר את הפיתה המרודדת למחבת, ובזמן שהיא נאפית לרדד את הבאה בתור).
4. יוצקים כף משמן הזית למחבת או לסיר בקוטר 30-28 ס"מ ומחממים כדקה על להבה גבוהה. מניחים פיתה אחת בעדינות ואופים כדקה. אם הפיתה לא דקה מספיק, משטחים את צדה העליון בעזרת מרית. הופכים את הפיתה, אופים כדקה נוספת ומשטחים במידת הצורך. אופים כך את הפיתה פעמיים נוספות מכל צד, עד שהיא אפויה היטב. אם הפיתה אינה אפויה דייה (החלק הלא אפוי ייראה כהה יותר), מנמיכים ללהבה קטנה ואופים עוד 2 דקות מכל צד. מכינים כך את כל הפיתות. מגישים.
פיתות גבינת שמנת ושמרים
פיתות שטוחות שאפשר לקפל לשניים, לחתוך למשולשים או לקרוע לניגוב. אנחנו בחרנו לנצל אותן לטוסט גבינה צהובה.
המרכיבים (4 פיתות גדולות)
- 1/2 2 כוסות + 1 כף (360 גרם) קמח שמרים
- 1/3 1 כפיות מלח
- 2 כפות שמן זית
- 1/2 כוס (120 מ"ל) מים פושרים, רצוי מים מינרליים או מסוננים
- 4 כפות גדושות (100 גרם) גבינת שמנת 30%-9% שומן
- לשימון המחבת: 4 כפות שמן זית
ההכנה
1. שמים בקערה בינונית את הקמח והמלח ומערבבים. מוסיפים את שמן הזית והיוגורט ומערבבים לעיסה.
2. בידיים רטובות לשים את העיסה כדקה, עד שנוצר בצק אחיד וחלק. מחלקים אותו ל־4 חלקים שווים.
3. מקמחים קלות את משטח העבודה. שמים עליו את אחד מחלקי הבצק ומרדדים, במערוך או בידיים, לפיתה עגולה ודקה ככל האפשר (בעובי כ־3 מ"מ). מכינים כך את כל הבצק (אפשר להכין בשלבים: להעביר את הפיתה המרודדת למחבת, ובזמן שהיא נאפית לרדד את הבאה בתור).
4. יוצקים כף משמן הזית למחבת או לסיר בקוטר 30-28 ס"מ ומחממים כדקה על להבה גבוהה. מניחים פיתה אחת בעדינות ואופים כדקה. אם הפיתה לא דקה מספיק, משטחים את צדה העליון בעזרת מרית. הופכים את הפיתה, אופים כדקה נוספת ומשטחים במידת הצורך. אופים כך את הפיתה פעמיים נוספות מכל צד, עד שהיא אפויה היטב. אם הפיתה אינה אפויה דייה (החלק הלא אפוי ייראה כהה יותר), מנמיכים ללהבה קטנה ואופים עוד 2 דקות מכל צד. מכינים כך את כל הפיתות. מגישים.
טיפ: במתכון הזה ובמתכון הבא, את קמח השמרים אפשר להחליף בקמח לבן רגיל + 10 גרם שמרים טריים או 4 גרם שמרים יבשים.
טבעוניות: פיתות כיס מהירות
סוד ההצלחה של המתכון הזה הוא בחימום מראש של המחבת ובשימוש במכסה במהלך ההכנה. רק כך הפיתות יתפחו היטב ויתקבלו עם כיס. אנחנו מילאנו אותן בממרח פסטו, בפלפלים קלויים צבעוניים ובנבטוטים.
המרכיבים (6 פיתות קטנות)
- 1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח שמרים
- 3/4 כפית מלח
- 3 כפות (45 מ"ל) שמן זית
- 1/3 כוס ועוד כף (100 מ"ל) מים פושרים, רצוי מים מינרליים או מסוננים
- לשימון המחבת: 3-2 כפות שמן זית
ההכנה
1. שמים בקערה בינונית את הקמח והמלח ומערבבים. מוסיפים את שמן הזית והמים ומערבבים בכף לעיסה. בידיים רטובות לשים את העיסה, עד שנוצר בצק אחיד וחלק. יוצרים מהבצק 6 כדורים שווים (בקוטר 4-3 ס"מ).
2. מקמחים קלות את משטח העבודה. שמים עליו את כדורי הבצק, ובעזרת מערוך משטחים כל כדור לצורת פיתה בקוטר 10-9 ס"מ ובעובי קצת פחות מ־1 ס"מ (אם הפיתה תהיה דקה מדי לא ייווצר כיס).
3. יוצקים כף משמן הזית למחבת או לסיר בקוטר 30-28 ס"מ, עם מכסה תואם, ומחממים כ־2 דקות על להבה גבוהה. מניחים במחבת בעדינות 2–3 פיתות במרווחים של 3-2 ס"מ זו מזו ומכסים. אופים כ־2 דקות, הופכים בעזרת מרית ואופים עוד 2 דקות (אם הפיתות מתחילות להישרף, מנמיכים את הלהבה או מסירים לרגע את המחבת מהכיריים). הופכים ואופים דקה נוספת מכל צד. אם הפיתות אינן אפויות היטב (החלק הלא אפוי ייראה כהה יותר), מנמיכים ללהבה קטנה ואופים עוד 2-1 דקות מכל צד. מכינים כך את כל הפיתות. מגישים.
פיתות גבינה עשירות
הפיתות האלה כבר כוללות בתוכן גבינה לבנה וצהובה – והן טעימות כמו שהן, ללא כל תוספת. אנחנו חתכנו אותן לריבועים קטנים ויצרנו "קוקטייל סנדוויץ'", עם גבינה צפתית (שמקלילה את העניין, כי יש גבינה צהובה בבצק עצמו) וירקות.
המרכיבים (6 פיתות קטנות)
- 1/2 קופסה (125 גרם) גבינה לבנה 5% שומן
- 2/3 כוס (60 גרם) גבינה צהובה מכל סוג, מגוררת
- 1 כף שמן זית
- 6 כפות שטוחות (60 גרם) קמח תפוחי אדמה
- 5 כפות שטוחות (50 גרם) קמח אורז לבן
- 5 כפות שטוחות (50 גרם) קורנפלור
- 1/2 כפית אבקת אפייה
- 1/2 כפית מלח
- לשימון המחבת: 2 כפות שמן זית
ההכנה
1. שמים בקערה בינונית את הגבינות ואת שמן הזית ומערבבים.
2. שמים בקערה נפרדת את שני סוגי הקמח, הקורנפלור, אבקת האפייה והמלח ומערבבים. מוסיפים את התערובת לקערת הגבינות ומערבבים בכף לעיסה.
3. בידיים רטובות לשים את העיסה, עד שנוצר בצק אחיד וחלק. יוצרים מהבצק 6 כדורים שווים. משטחים את הכדורים בידיים לפיתות בעובי כ־4 מ"מ.
4. יוצקים כף משמן הזית למחבת או לסיר בקוטר 30-28 ס"מ ומחממים כדקה על להבה גבוהה. מניחים בעדינות 3-2 פיתות, במרווחים של כ־4 ס"מ זו מזו. בעזרת מרית משומנת משטחים את הפיתות במחבת, דק ככל האפשר. אופים 3-2 דקות, הופכים, משטחים שוב במרית ואופים 3-2 דקות, עד להשחמה קלה. מכינים כך את כל הפיתות. מגישים.
טיפ: אפשר להמיר את כל שלושת הקמחים בכמות זהה של קמח רב תכליתי ללא גלוטן.
טבעוניות: פיתות מקמח מלא
את הפיתות האלה אי־אפשר לגלגל או לקפל, אבל אפשר להכין מהן "סנדוויץ' מפורק": לחתוך אותן לרצועות ולטבול בלאבנה, בגבינה לבנה או בכל מטבל אחר. אל תוותרו על הקצח, זה השוס של המתכון!
המרכיבים (3 פיתות גדולות)
- 1/2 1 כוסות + 1 כף (190 גרם) קמח מלא 100%
- 2/3 כפית מלח
- 1 כפית זרעי קצח
- 3 כפות (45 מ"ל) שמן זית
- 1/2 כוס פחות 1 כף (100 מ"ל) מים פושרים, רצוי מים מינרליים או מסוננים
- לשימון המחבת: 3 כפות שמן זית
ההכנה
1. שמים בקערה בינונית את הקמח, המלח והקצח ומערבבים. מוסיפים את שמן הזית והמים ומערבבים בכף לעיסה.
2. בידיים רטובות לשים את העיסה, עד שנוצר בצק אחיד וחלק. מחלקים את הבצק ל־3 חלקים שווים.
3. שמים את אחד מחלקי הבצק על משטח עבודה נקי ויבש ומרדדים, במערוך או בידיים, לפיתה עגולה ודקה ככל האפשר (בעובי כ־3 מ"מ). מכינים כך את כל הבצק.
4. יוצקים כף משמן הזית למחבת או לסיר בקוטר 30-28 ס"מ ומחממים כדקה על להבה גבוהה. מניחים במחבת בעדינות פיתה אחת ואופים כ־2 דקות, תוך שמשטחים בעזרת מרית. הופכים ואופים כ־2 דקות נוספות. אם הפיתה אינה אפויה דייה (החלק הלא אפוי ייראה כהה יותר), מנמיכים ללהבה קטנה ואופים עוד כ־2 דקות מכל צד. מכינים כך את כל הפיתות. מגישים.
טיפ: לא אוהבים קצח? אפשר להחליף אותו בשומשום או בזעתר.