לטגן או לאפות? מה שתרצו
את כל הלביבות שלפניכם אפשר להכין בטיגון או באפייה. להכנת לביבה גדולה, בטיגון או באפייה, נחוץ הרבה פחות שמן, וזה רק אחד מהיתרונות שלה. אם בכל זאת תרצו לביבות קלאסיות – כלומר אישיות ומטוגנות – אין שום בעיה. אז איך מכינים?
- בטיגון: מחממים כף־שתיים של שמן במחבת גדולה (32 ס"מ). מעבירים אליה את העיסה, משטחים ומהדקים. מכסים ומטגנים על להבה בינונית 5-4 דקות, עד שהתחתית מזהיבה. מניחים צלחת גדולה הפוכה על המחבת והופכים את הלביבה אליה. מחליקים את הלביבה בחזרה למחבת, מכסים ומטגנים עוד 5-4 דקות, עד שהתחתית מזהיבה ופנים הלביבה עשוי. אם הלביבה משחימה מהר מדי, מנמיכים את הלהבה.
- באפייה: מחממים את התנור ל־220 מעלות (אין צורך בטורבו) ומשמנים תבנית בקוטר 32 ס"מ או את תבנית התנור הגדולה. משטחים את העיסה בתבנית (אם משתמשים בתבנית התנור, אין צורך למלא אותה, רק מיישרים את העיסה לעיגול בגובה 1 עד 1/2 1 ס"מ). אופים כ־30 דקות, עד שפני הלביבה משחימים. מוציאים ואם רוצים - מברישים את הלביבה החמה במעט שמן זית, לאקסטרה פריכות וטעם.
עוד כמה טיפים:
- לביבות אישיות? מהמתכונים שלפניכם יתקבלו כ־20 לביבות קטנות. שימו לב שלביבות קטנות עדיף לטגן מאשר לאפות.
- לביבות טבעוניות? המירו את הביצים ב־2 כפות של קמח חומוס, קמח עדשים או טחינה גולמית, מעורבבות ב־2 כפות מים.
- במה לטגן? אני בעד שמן זית, אבל אפשר להשתמש בכל שמן צמחי אחר. חמאה לא מומלצת, כי היא נשרפת מהר.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. מחממים לפני ההגשה.
ואם יש לי ירק אחר?
קבלו את הנוסחה הסודית לליבוב לביבות:
לכל 3 כוסות "חומר" (ירקות מגוררים וסחוטים) מוסיפים 2 ביצים + 1/2 כוס קמח + 1/2 כפית מלח. תבלינים ועשבי תיבול - לפי הטעם. היו ערניים, והתאימו במקרה הצורך את הנוסחה למציאות: אם הירק עסיסי ולא נסחט היטב, לדוגמה, ייתכן שתצטרכו להוסיף עוד קצת קמח. אם תחליטו להוסיף גבינה, אולי תוכלו לוותר על ביצה אחת.
פרווה: לביבה סגולה של סלק ותפוחי אדמה
המרכיבים:
- 4 תפוחי אדמה בינוניים
- 1 סלק קטן
- 1 בצל קטן
- 1/3 כוס פטרוזיליה קצוצה דק
- אפשרות: 1 כף שמיר קצוץ
- 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
- מלח, פלפל שחור
- 2 ביצים, טרופות
- 1/2 כוס (70 גרם) קמח
ההכנה:
1. קולפים ומגררים את תפוחי האדמה, הסלק והבצל. סוחטים אותם היטב, חופן אחרי חופן, ומעבירים לקערה.
2. מוסיפים את שאר המרכיבים – חוץ מהקמח – ומערבבים היטב. מוסיפים את הקמח ומערבבים שוב.
3. מחליטים אם אופים או מטגנים, ומכינים בהתאם להוראות בדף הקודם. מגישים.
הצעת הגשה: עם גבינת שמנת, סלמון מעושן ושמיר.
טבעונית וללא גלוטן: לביבת כרובית ועדשים
המרכיבים:
- 1 כרובית קטנה
- 1/4 כוס עדשים כתומות
- 1/3 כוס פטרוזיליה קצוצה
- 1/4 כוס בזיליקום קצוץ או 2 כפות אורגנו או זעתר
- 2 שיני שום, כתושות
- 2 כפיות קליפת לימון מגוררת
- 1/4 כוס מים
- 1/2 כוס קמח חומוס או קמח עדשים
- 1/2 כפית כמון
- מלח, פלפל שחור
ההכנה:
1. מפרקים את הכרובית לפרחים קטנים. מרתיחים מים בסיר וחולטים אותם כ־5 דקות, לריכוך קל. מוציאים את הכרובית בכף מחוררת ומניחים לצינון. משאירים בסיר את מי הבישול.
2. מביאים את מי הבישול לרתיחה חוזרת. מוסיפים את העדשים ומבשלים 12-10 דקות, לריכוך. מסננים.
3. מעבירים את פרחי הכרובית לקערת מעבד המזון. מוסיפים את עלי הפטרוזיליה והבזיליקום (או תחליפיו). מעבדים בהפסקות (פולסים), עד שמתקבלים פתיתי כרובית. מעבירים לקערה.
4. מעבירים מחצית מכמות העדשים לקערת הכרובית. את המחצית השנייה מעבירים לקערת מעבד המזון. מוסיפים למעבד את השום ומעבדים למחית. מעבירים לקערת הכרובית.
5. מוסיפים לקערה את יתרת המרכיבים ומערבבים לעיסה אחידה.
6. מחליטים אם אופים או מטגנים, ומכינים בהתאם להוראות. מגישים.
הצעת הגשה: עורמים במרכז הלביבה סלט עגבניות עם כוסברה ובצל סגול, ומזליפים סלט טחינה.
לביבת אורז, טונה ופלפל אדום
המרכיבים:
- 1 קופסה (160 גרם) טונה במים
- 1 פלפל אדום קטן
- אפשרות: 1/2 פלפל חריף
- 1/2 2 כוסות אורז מבושל, צונן
- 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה דק
- 2 ביצים, טרופות
- 1/2 כוס קמח
- מלח, פלפל
- אפשרות להגשה: פטרוזיליה קצוצה
ההכנה:
1. מסננים את הטונה, מפוררים אותה ומעבירים לקערה. קוצצים דק את הפלפל ואם רוצים - גם את הפלפל החריף, ומוסיפים לקערה.
2. מוסיפים את האורז, הפטרוזיליה והביצים ומערבבים היטב. מוסיפים את הקמח, מלח ופלפל ומערבבים שוב, לעיסה אחידה.
3. מחליטים אם אופים או מטגנים, ומכינים בהתאם להוראות בדף הקודם. אם רוצים, מפזרים מעט פטרוזיליה ומגישים.
חלבית: לביבת קישואים ומנגולד
המרכיבים:
- 5 עלי מנגולד או קייל, החלק הירוק בלבד
- 4 קישואים
- 100-50 גרם גבינה בולגרית, פטה או מוצרלה
- 1/3 כוס בצל ירוק קצוץ
- 2 כפות אורגנו או בזיליקום קצוצים או 1 כף תבלין יבש מפורר
- 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
- 1 ביצה, טרופה
- מלח, פלפל
- 1/2 כוס קמח
ההכנה:
1. מרתיחים מים בסיר. חולטים את עלי המנגולד או הקייל במשך דקה־שתיים, לריכוך. מוציאים ומניחים לצינון. קוצצים דק ומעבירים לקערה.
2. מגררים את הקישואים. סוחטים אותם מעודפי נוזלים, חופן אחרי חופן, ומוסיפים לקערה. מפוררים את הגבינה ומוסיפים לקערה. מוסיפים את כל שאר המרכיבים - חוץ מהקמח, ומערבבים היטב. מוסיפים את הקמח ומערבבים שוב.
3. מחליטים אם אופים או מטגנים, ומכינים בהתאם להוראות. מגישים.
הצעת הגשה: מפזרים על הלביבה עוד גבינה וגם עלי מיקרו (אנחנו השתמשנו במיקרו־בזיליקום).
פרווה: לביבת דלורית ובצל ירוק
המרכיבים:
- 1 דלורית קטנה
- 2 שיני שום, כתושות
- 1 כפית אבקת קארי או חוויאג'
- 1/3 כוס בצל ירוק קצוץ דק
- 2 ביצים, טרופות
- 1/2 כפית מלח, פלפל שחור
- 1/2 כוס (70 גרם) קמח
- אפשרות להגשה: בצל ירוק קצוץ
ההכנה:
1. קולפים את הדלורית ומגררים אותה. סוחטים אותה מעודפי נוזלים, חופן אחרי חופן, ומעבירים לקערה.
2. מוסיפים את שאר המרכיבים – חוץ מהקמח – ומערבבים לעיסה אחידה. מוסיפים את הקמח ומערבבים שוב.
3. מחליטים אם אופים או מטגנים, ומכינים בהתאם להוראות.
4. אם רוצים, מפזרים בצל ירוק. מגישים.