פרווה וללא גלוטן: טורט שקדים עסיסי ונימוח
עוגה בטעם שקדי דומיננטי, כתוצאה משילוב בין שקדים טריים טחונים ובין תמצית שקדים איכותית (שווה להשקיע באחת כזאת). היא נימוחה ועסיסית, ואם המרקם נדמה לרגע כלא לגמרי אפוי, זה בסדר, ככה בדיוק היא צריכה להיות.
המרכיבים (תבנית קפיץ בקוטר 26 ס"מ):
- 6 ביצים, מופרדות
- 1/4 1 כוסות (250 גרם) סוכר
- 1/8 כפית מלח
- 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן צמחי
- 4 כוסות (400 גרם) שקדים טחונים דק
- 2 כפיות קינמון טחון
- 8 טיפות תמצית שקדים איכותית (להשיג בחנויות הקונדיטוריה)
- אפשרות לעיטור: שקדים, אבקת סוכר, שקדים מקורמלים
ההכנה:
- מחממים את התנור ל־160 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). מרפדים את התבנית בנייר אפייה ומשמנים היטב בשמן (אחרת קשה לחלץ את העוגה מהתבנית).
- שמים את החלבונים בקערת המערבל ומקציפים במהירות גבוהה. כשמתחיל להיווצר קצף, מוסיפים בהדרגה מחצית מכמות הסוכר ואת המלח, וממשיכים להקציף עד לקבלת קצף יציב. מעבירים אותו לקערה אחרת.
- שמים בקערת המערבל (אין צורך לנקות) את החלמונים, את יתרת הסוכר ואת כל שאר המרכיבים ומקציפים למרקם אחיד. עוצרים. מוסיפים לקערת המערבל 2 כפות מהקצף ומערבבים ידנית. מוסיפים בהדרגה את כל הקצף ומערבבים לאחר כל הוספה. יוצקים לתבנית ומיישרים.
- אופים 40-35 דקות, עד שהעוגה מתייצבת ומזהיבה וקיסם הננעץ בה יוצא כשעליו פירורים (אם העוגה משחימה מוקדם מדי, מכסים אותה ברדיד אלומיניום וממשיכים לאפות). מוציאים מהתנור ומניחים לצינון. אם רוצים, מקשטים בשקדים, אבקת סוכר וכו'. מגישים.
- איך שומרים? עד שבוע, בכלי סגור בטמפרטורת החדר.
חלבי: טארט פירות
בצק פריך עדין וכשר לפסח, קרם מענג ופירות, שיכולים להיות תותים, כמו במקרה המצולם, אבל גם פרוסות תפוזים, קיווי או אפרסמונים, פירות יער או כולם ביחד. העוגה במיטבה כשהקרם והפירות מצטרפים לקלתית ממש לפני ההגשה, אבל אין שום בעיה להשלים את ההכנות כמה שעות מראש ולהגיש לשולחן בגאווה.
המרכיבים (תבנית טארט בקוטר 26 ס"מ)
לקלתית:
- 2/3 כוס (80 גרם) קמח מצה
- 2/3 כוס (90 גרם) קורנפלור (כשר לאוכלי קטניות)
- 1 כוס (100 גרם) שקדים טחונים דק
- 120 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
- 2 כפות סוכר
- 1/8 כפית מלח
- 1 ביצה
- 1 כף מים קרים
למלית:
- 2 חבילות אבקת אינסטנט פודינג וניל כשרה לפסח
- 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
- 3/4 כוס + 1 כף (200 מ"ל) חלב
- לפירות: 1 סלסילה תותים או כל פרי אחר, לפי הטעם
ההכנה:
- הקלתית: שמים בקערה או בקערת המערבל עם וו הגיטרה את קמח המצה, הקורנפלור, השקדים הטחונים, החמאה, הסוכר והמלח ומעבדים (אפשר גם ידנית) רק עד שנוצרים פירורים. מוסיפים את הביצה ואת המים הקרים ומעבדים עוד 3-2 דקות, רק עד שהבצק מתגבש ולא יותר. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומאחסנים במקרר שעה לפחות (עד לילה).
- מחממים את התנור ל־180 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו).
- מעבירים את הבצק מהמקרר לתבנית ומשטחים אותו כך שיכסה את התחתית והדפנות (בגובה 3 ס"מ). מחוררים את הבצק במזלג. אופים מיד (אם לא, מאחסנים את התבנית במקרר עד לאפייה) כ־10 דקות, עד שהבצק מזהיב היטב. מוציאים מהתנור ומצננים.
- המלית: שמים את כל מרכיביה בקערת המערבל ומקציפים לקרם אחיד. ממלאים את הקלתית. מניחים את הפירות על הקרם ומגישים.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.
טיפ: איך הופכים את העוגה לפרווה/טבעונית? מחליפים: במקום להשתמש בשמנת מתוקה משתמשים בשמנת צמחית או בשמנת קוקוס באותה כמות (שמנת קוקוס תוסיף טעם קוקוס נהדר לעוגה). במקום בגבינת שמנת משתמשים ב"גבינה" טבעונית על בסיס קשיו או שקדים או בכמות זהה של טופו רך (טופו משי). יוצא מצוין!
חלבית וללא גלוטן: עוגת שוקולד עשירה
האמת היא שזאת פשוט עוגת שוקולד מוצלחת – קרמית ורכה, כזאת שנכונה תמיד (ובטח למי שנמנע מגלוטן). כדי לקבל את המרקם הנהדר שלה, אופים אותה בתוך אמבט מים.
המרכיבים (תבנית לא מתפרקת בקוטר 24 ס"מ):
- 250 גרם חמאה, חתוכה לקוביות
- 300 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות
- 2 כפות אבקת קקאו
- 1 כף מים רותחים
- 5 ביצים
- 3/4 כוס (150 גרם) סוכר
לקרם:
- 1/3 כוס + 1 כף (100 מ"ל) שמנת מתוקה
- 100 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות
- 1/2 כפית שמן קנולה
ההכנה:
- מחממים את התנור ל־160 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). משמנים את התבנית.
- שמים בקערה מתאימה את החמאה, השוקולד, הקקאו והמים הרותחים ומחממים במיקרוגל, 20-15 שניות בכל פעם, עד שאפשר לערבב אותם לקרם חלק. מניחים בצד.
- שמים בקערת המערבל את הביצים והסוכר ומקציפים לקרם תפוח. עוצרים. יוצקים אל קערת המערבל את קרם השוקולד ומערבבים בתנועות קיפול למרקם אחיד. יוצקים לתבנית.
- מניחים את תבנית העוגה בתוך תבנית בעלת דפנות גבוהות. יוצקים לתבנית החיצונית מים רותחים, כך שיגיעו עד למחצית מגובה התבנית העגולה. מכסים את התבנית העגולה בנייר אפייה.
- מכניסים לתנור ואופים 15 דקות. מסירים את נייר האפייה ואופים כ־40 דקות נוספות, עד שהעוגה מתייצבת ולא רוטטת. מוציאים מהתנור ומהמים ומניחים לצינון מלא. רק אז מחלצים מהתבנית.
- הקרם: שמים בכלי מתאים את השמנת והשוקולד ומחממים במיקרוגל בהדרגה, עד שאפשר לערבב אותם לקרם אחיד. מוסיפים את השמן ומערבבים. מצפים את העוגה (אפשר רק להניח במרכזה, כמו בצילום). אם רוצים, מוסיפים עלי שוקולד (ראו למעלה). מגישים בטמפרטורת החדר או קרה.
- איך שומרים? עד 5 ימים, במקרר.
טיפ: יש לכם רק תבנית קפיץ? זה בסדר! מרפדים את התבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו. פורשים יריעת רדיד אלומיניום, מניחים במרכזה את התבנית ומצפים ברדיד את הדפנות. כך לא יחדרו מים מהתבנית החיצונית לעוגה.
בונוס: עלי שוקולד
- פורשים נייר אפייה על משטח העבודה. מניחים עליו כ־20 עלים נקיים, יבשים וחזקים, כשצידם האחורי פונה מעלה (חשוב לוודא שהעלים לא רעילים. אנחנו השתמשנו בעלים של עץ לימון. אפשר להשתמש גם, למשל, בעלי מרווה גדולים).
- שמים בכלי מתאים 200 גרם שוקולד מריר או חלב ו־2 כפיות שמן צמחי (כמו קנולה או חמניות) ומחממים במיקרוגל כחצי דקה, עד שהשוקולד נמס. מערבבים לקבלת מרקם משחתי אחיד. בעזרת מצקת או כפית, יוצקים את השוקולד המומס על העלים. באמצעות סכין רחבה או מרית שטוחה מורחים אותו בעדינות. מאחסנים במקפיא 25 דקות. מוציאים ומקלפים במהירות את השוקולד. מאחסנים במקפיא עד לשימוש.
פרווה וללא גלוטן: עוגת אגוזים ותפוחים
אם אתם אוהבים אגוזים, זאת העוגה שלכם. טעמם הדומיננטי הנפלא הוא טעמה של העוגה, והוא משתלב מושלם בתפוחים שמעטרים אותה מלמעלה והופכים לחלק ממנה. אגב, אפשר להחליף את התפוחים באגסים.
המרכיבים (תבנית קפיץ בקוטר 24 ס"מ):
- 1/2 כוס + 2 כפות (150 מ"ל) שמן צמחי
- 3/4 כוס (150 גרם) סוכר חום
- 4 ביצים
- 3 כוסות (300 גרם) אגוזים טחונים (מלך או פקאן)
- 2 תפוחים
- כ־4 כפות סירופ מייפל או דבש
ההכנה:
- מחממים את התנור ל־180 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). משמנים את התבנית או מרפדים בנייר אפייה.
- שמים את השמן והסוכר בקערת המערבל ומקציפים 5-4 דקות, למרקם קרמי תפוח. מורידים את מהירות המערבל ומוסיפים לסירוגין את הביצים והאגוזים – מוסיפים ביצה ומערבלים קלות, מוסיפים 1/3 מכמות האגוזים ומערבלים קלות, וממשיכים כך. מערבלים רק עד שמתקבלת עיסה אחידה. יוצקים לתבנית ומיישרים.
- קולפים את התפוחים, חותכים לרבעים או לשמיניות ונפטרים מהליבה. נועצים בעיסת העוגה, כשצידם המעוגל פונה מעלה.
- אופים 40-35 דקות, עד שהעוגה מתייצבת ומזהיבה והתפוחים מתרככים. מוציאים ומצננים כ־10 דקות. יוצקים את סירופ המייפל או הדבש על העוגה. מגישים.
- איך שומרים? עד יומיים־שלושה, במקרר. את המייפל או הדבש מומלץ לצקת לקראת ההגשה.
חלבית או טבעונית: עוגת מצות, שוקולד וקצפת
זה מושחת, טעים להפליא ודי קל להכנה. אפשר להשתמש במצות מצופות בשוקולד או למרוח מצות בממרח שוקולד. שאר ההכנה קלי קלות וכולם תמיד מתאהבים. טיפ: אפשר להכין את העוגה ממצות עגולות.
המרכיבים (תבנית בקוטר 24 ס"מ או בגודל 25X25 ס"מ):
- 12 מצות מצופות שוקולד או 12 מצות רגילות + ממרח שוקולד
- 1/2 כוס (120 מ"ל) מים רותחים + 1 כפית קקאו + 1/2 כפית סוכר
לקרם:
- 2 מכלים (500 גרם) שמנת מתוקה
- 3 כפות סוכר
- 2 חבילות אינסטנט פודינג וניל כשר לפסח
- 2 מכלים (500 גרם) גבינת שמנת
- להגשה: שוקולד מריר או חלב מגורר, אבקת קקאו
ההכנה:
- מערבבים בכלי מתאים את המים הרותחים, הקקאו והסוכר.
- הקרם: שמים בקערת המערבל את השמנת המתוקה, הסוכר והפודינג ומקציפים לקצפת יציבה מאוד. מוסיפים את גבינת השמנת ומקציפים עוד קצת, לקרם אחיד.
- הרכבת העוגה: אם צריך, מורחים את המצות בממרח השוקולד. מניחים 2 מצות, זו על זו, בתבנית. לפי הצורך, שוברים עוד מצות ומשלימים את החלל כך שכל תחתית התבנית תהיה מכוסה במצות. יוצקים על המצות 1-1/2 כף מנוזל הקקאו. מניחים 1/3 מכמות הקרם ומיישרים. יוצרים באותו אופן עוד שתי שכבות (מצות, קקאו, קרם). מכסים היטב ומאחסנים במקרר 4 שעות לפחות.
- ההגשה: אם רוצים, מפזרים על העוגה שוקולד מגורר או אבקת קקאו ומגישים.
איך הופכים את העוגה לפרווה/ טבעונית?
מחליפים: במקום להשתמש בשמנת מתוקה משתמשים בשמנת צמחית או בשמנת קוקוס באותה כמות (שמנת קוקוס תוסיף טעם קוקוס נהדר לעוגה). במקום בגבינת שמנת משתמשים ב"גבינה" טבעונית על בסיס קשיו או שקדים או בכמות זהה של טופו רך (טופו משי). יוצא מצוין!
- איך שומרים? עד שלושה ימים, עטופה היטב, במקרר.