מאפה בצק עלים עם בשר טחון ופירות יבשים
המרכיבים (2 מאפים)
- 1 חבילה (1 ק"ג) בצק עלים מופשר, קר
למלית
- 2 כפות שמן זית
- 1 בצל, קצוץ דק
- 750 גרם בשר בקר טחון
- 2 שיני שום, קלופות ופרוסות דק
- 1/2 כוס משמשים יבשים קצוצים דק
- 1/2 כוס חמוציות קצוצות דק
- 1 כפית מלח
- 1/8 כפית פלפל שחור טחון
- 1/2 כפית פפריקה מתוקה
- 1 כפית בהרט
- 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
- 1/2 כוס נענע קצוצה
- להברשה: 1 ביצה, טרופה
ההכנה
1. המלית: מחממים את השמן במחבת, מוסיפים את הבצל ומטגנים על להבה בינונית־גבוהה, עד שהוא שקוף ורך. מוסיפים את הבשר ומטגנים תוך ערבוב עד שהוא מפורר וצבעו משתנה.
2. מוסיפים את השום, המשמשים והחמוציות, מערבבים ומטגנים עוד כמה שניות. מכבים את הלהבה. מוסיפים את התבלינים ומערבבים. מוסיפים את הפטרוזיליה ואת הנענע ומערבבים. מניחים לצינון.
3. בינתיים מחממים את התנור ל־190 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
4. מחלקים את הבצק לשני מלבנים (ואם רוצים, מסירים מעט מקצה הבצק ושומרים בצד ליצירת קישוטי עלים). מניחים חצי מכמות המלית לאורך הצלע הארוכה של כל מלבן ומיישרים לגובה אחיד, כך שתמלא עד מחצית משטח הבצק. מקפלים את יתרת מלבן הבצק על המלית ומהדקים היטב את הסגירה. מעבירים את שני מלבני הבצק לתבנית (עד שלב זה, אפשר להכין עד יום מראש ולשמור במקרר).
5. בעזרת שיני מזלג, לוחצים בעדינות על צידי הבצק, לסגירה טובה וליצירת דוגמת פסים עדינה. מושחים את שני מלבני הבצק בביצה הטרופה.
6. אופים 35-30 דקות, עד שהבצק מזהיב מאוד. מוציאים. מגישים חמים.
כדורי דג בסלרי ולימון
המרכיבים (כ־8 מנות)
לכדורי הדג
- 700 גרם פילה דג לבן קצוץ (מוסר, דניס, בורי וכדומה)
- 1 בצל, קצוץ דק
- 1/4 כוס פטרוזיליה או כוסברה קצוצה דק
- 1/2 כוס גבעולי סלרי עם העלים, קצוצים דק
- 1 שן שום, קלופה וקצוצה
- מלח, פלפל שחור
- 1/2 כפית מיץ לימון
- 1 ביצה
- 4 כפות שמן זית או שמן קנולה
לרוטב
- 3 כפות שמן קנולה
- 1 בצל, קצוץ דק
- 1/2 כוס גבעולי סלרי עם העלים, קצוצים דק
- מלח, פלפל לבן
- 2 כוסות מים חמימים
- 1 כפית סוכר
- מיץ מ־1/2 לימון או לפי הטעם
- להגשה: פטרוזיליה קצוצה
ההכנה
1. כדורי הדג: שמים את כל המרכיבים בקערה ומערבבים היטב. יוצרים מהעיסה כדורים בגודל שזיפים (אפשר להכין עד יום מראש).
2. הרוטב: מחממים את השמן בסיר רחב, מוסיפים את הבצל ואת הסלרי ומטגנים על להבה בינונית־גבוהה עד שהבצל מזהיב. מוסיפים מלח ופלפל. מסדרים בסיר את כדורי הדג. יוצקים את שתי כוסות המים ומוסיפים את הסוכר ומיץ הלימון. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים 20 דקות. מדי פעם הופכים את הכדורים ויוצקים עליהם מהרוטב.
3. ההגשה: אם רוצים, מניחים את כדורי הדגים לצד פרוסות הדלורית (ראו מתכון מימין). יוצקים על הכדורים את הרוטב, זורים פטרוזיליה ומגישים.
דלורית צלויה בסילאן
המרכיבים (כ־8 מנות)
- 1 דלורית
- מלח, פלפל לבן גרוס גס
- 1 כפית פפריקה
- 1 כפית כורכום
- 5 כפות שמן זית
- 6 כפות סילאן
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־190 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. חוצים את הדלורית, מרוקנים מגרעינים ופורסים (בלי לקלוף) לפרוסות בעובי 2 ס"מ. מניחים בשכבה אחת בתבנית. מתבלים בתבלינים, יוצקים את שמן הזית והסילאן.
3. אופים כ־25 דקות, עד שהדלורית מתרככת ומתחילה להזהיב. מוציאים ומגישים בטמפרטורת החדר (אפשר להכין בבוקר ולהוציא מהמקרר לפני ההגשה).
פטנט: סלט ירוק עם פירות בוויניגרט סילאן
נוסחה בדוקה לסלט חגיגי ומרשים: עלים ירוקים טריים טריים (בסלט המצולם שמנו עלי פטרוזיליה, שמיר, נענע, בזיליקום ותרד; אבל אפשר להשתמש בכל שילוב אחר שעולה על דעתכם ואפשר להוסיף גם חסות), מעורבבים עם פירות העונה, שהיא למרבה השמחה סתיו, ולכן הפירות יכולים להיות פרוסות אגסים או תפוחים, רבעי תאנים או תמרים טריים חצויים, גרגירי רימונים, כולם יחד או רק אחד מהם. ממש לפני ההגשה, יוצקים רוטב ויניגרט־סילאן, מערבבים ומגישים.
ויניגרט סילאן: שמים בכלי מתאים 1/4 כוס שמן קנולה (או תירס או חמניות), 2 כפות חומץ בן יין לבן, מיץ מ־1 לימון או 2 ליים, 1/4 כפית מלח, 2 כפיות חרדל חלק, 2 כפיות סילאן ו־1 שן שום קלופה. משקשקים היטב לרוטב אחיד. לפני ההגשה, מסלקים את השום. יוצקים על הסלט ומגישים.
אורז צהוב עם רימונים
המרכיבים (כ־8 מנות)
- 4 כוסות מים או ציר עוף
- 2 כוסות אורז בסמטי, שטוף
- 1 כפית מלח
- 1/2 כוס צימוקים
- 3 כפות שמן
- 2 בצלים סגולים, פרוסים דק
- 1 כפית כורכום טחון
- 1/2 כפית פלפל גרוס (מומלץ לבן)
- קליפה מגוררת מ־1 תפוז
להגשה
- 2/3 כוס גרגירי רימון
- 1/2 כוס שמיר קצוץ גס
- 1/2 כוס עלי נענע
ההכנה
1. מחממים בסיר גדול את המים (או ציר העוף) ומביאים לרתיחה. מוסיפים את האורז ואת המלח, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 15-12 דקות, עד שהאורז מוכן והנוזלים כמעט נספגו לגמרי. מסירים מהכיריים ומשאירים בסיר מכוסה.
2. בינתיים, שורים את הצימוקים במים חמים.
3. מחממים את השמן במחבת גדולה ומטגנים את הבצלים כ־10 דקות על להבה בינונית־נמוכה, עד שהם שקופים ורכים. מסננים את הצימוקים, מוסיפים למחבת, מערבבים ומטגנים כדקה. מוסיפים גם את הכורכום, הפלפל וקליפת התפוז ומערבבים. יוצקים את תוכן המחבת לסיר האורז ובעזרת שתי כפות, מערבבים בעדינות.
4. ההגשה: מעבירים את האורז לקערת הגשה. מפזרים את הרימונים, השמיר והנענע, מערבבים קלות ומגישים.
ללא גלוטן: פלאן חגיגי
מעדן דרום־אמריקאי קלאסי, בגרסת חג שכוללת גם קינמון ומוגשת עם תאנים. אפשר להכין את הקינוח בגרסה חלבית או פרווה, ובכל מקרה מדובר בקינוח שמכינים מראש.
המרכיבים (תבנית לא מתפרקת, בקוטר 24-22 ס"מ)
לקרמל
- 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
לפלאן
- 3 כוסות (750 מ"ל) חלב או נוזל קוקוס
- 4 ביצים + 2 חלמונים
- 3/4 כוס (150 גרם) סוכר
- 1/2 כפית קינמון טחון
- 1/2 1 כפיות תמצית וניל איכותית
- להגשה: תאנים, דבש נוזלי
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־150 מעלות.
2. הקרמל: מפזרים במחבת את הסוכר ומחממים על להבה נמוכה עד שהוא נמס ומתחיל להפוך לנוזל בהיר. לא נוגעים ולא מערבבים, רק משגיחים שהוא לא משחים ונחרך. ברגע שהנוזל מתחיל לקבל צבע דבש, יוצקים אותו לתבנית ומורחים בזהירות, כי הוא רותח, ובמהירות, כי הוא מתקשה מהר, גם על הדפנות. מניחים בצד.
3. הפלאן: שמים בקערת המערבל את כל המרכיבים ומקציפים לקרם חלק. יוצקים על שכבת הקרמל בתבנית.
4. אופים כ־35 דקות, עד שהקרם מתייצב אבל עדיין רוטט קצת כשמנענעים בזהירות את התבנית. מוציאים ומצננים ללא כיסוי. כשהוא צונן, עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר ארבע שעות לפחות (עד יום).
5. ההגשה: מוציאים מהמקרר ומניחים כחצי שעה בטמפרטורת החדר. ממלאים קערה גדולה במים רותחים וטובלים בה את בסיס התבנית לדקה, כדי לחמם את הקרמל ולהקל על החילוץ). מניחים צלחת מתאימה הפוכה על התבנית, הופכים את התבנית והצלחת ומסירים את התבנית. מניחים במרכז הפלאן רבעי תאנים ויוצקים מעט דבש. מגישים.