חמין לוביה עם אורז ונתחי בקר
מתכון של אלומה בליליוס. חמין שאמא שלי מכינה, והוא קליל אבל משביע. שעועית הלוביה שונה בטעמה משעועית לבנה, וזה משפיע על התבשיל כולו. שימו לב שיש להשרותה לפני תחילת הבישול.
המרכיבים (5 מנות)
- 2 כוסות לוביה יבשה
- 4 כפות שמן
- כ־1/2 1 ק"ג צוואר בקר, חתוך לקוביות בגודל כ־4 ס"מ
- 1 כפית פלפל שחור גרוס דק
- כ־5 כוסות (כ־1/4 1 ליטרים) מים רותחים
- 3 כוסות אורז פרסי או אורז בסמטי
- 3 כפות שמן
- 1 כף מלח גס
ההכנה
1. משרים את שעועית הלוביה בקערת מים במשך 5 שעות לפחות (עד לילה). מסננים.
2. מחממים סיר עמוק ושטוח על להבה גבוה. מוסיפים את השמן וכרבע מנתחי הבשר (כך שיונחו בשכבה אחת) ומטגנים עד הזהבה. מעבירים לקערה נפרדת ומטגנים באותו אופן, בהדרגה, את יתרת הבשר.
3. מחזירים את כל הבשר לסיר, מוסיפים את הפלפל השחור, יוצקים את המים הרותחים כך שיכסו 2 ס"מ מעל הבשר, מכסים ומבשלים שעתיים על להבה נמוכה.
4. במקביל שוטפים את הלוביה ושמים בסיר נפרד. יוצקים מים עד כיסוי, מכסים במכסה ומביאים לרתיחה. מבשלים עוד 5 דקות, מכבים את הלהבה ומשאירים בסיר סגור לצינון מלא (כשעתיים). מסננים.
5. מסננים את נתחי הבשר מנוזלי הבישול ושומרים בנפרד.
6. שמים בסיר את האורז, 3 כפות השמן, הלוביה והבשר. מוסיפים את המלח ומערבבים. מודדים את נוזלי הבישול בכוסות ומוסיפים אותם לסיר. מוסיפים לסיר עוד מים, לפי הצורך, כך שבסך הכול (עם נוזלי הבישול) יתקבלו 6 כוסות נוזלים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 30 דקות.
7. בינתיים מחממים את התנור ל־120 מעלות.
8. מעבירים את הסיר לתנור ואופים 10-6 שעות. מגישים.
- איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר.
חמין צמחוני
מתכון של יעל גרטי. שימו לב, יש להתחיל בהשריית השעועית לילה לפני הבישול. לגרסה טבעונית, פשוט ותרו על הביצים.
המרכיבים
(10 מנות)
- 1 כוס שעועית אזוקי
- 1 כוס שעועית מש
- 10 ביצים
- שמן זית
- 2 בצלים סגולים, קלופים וקצוצים דק
- 5 שיני שום, קלופות ופרוסות
- 4 גבעולי סלרי אמריקאי, ללא עלים, פרוסים דק
- 4 גזרים, קלופים ופרוסים
- 1 כוס מים
- 7 תפוחי אדמה גדולים (כ־2 ק"ג), קלופים וחתוכים גס
- 2 כוסות בורגול גס, שטוף ומסונן
- 1 קופסה (210 גרם) רכז עגבניות
- 2+8 כוסות (2 ליטרים + 1/2 ליטר) מים רותחים
- 2 כפות גדושות מלח
- מעט פלפל שחור גרוס דק
ההכנה
1. שוטפים את שני סוגי השעועית, שמים בקערה, מכסים במים ומניחים ל־7 שעות לפחות.
2. שמים את הביצים בסיר עם מים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 7 דקות. מסננים, שוטפים ומניחים בצד.
3. מחממים 3 כפות שמן זית בסיר גדול שאפשר להכניס לתנור, ומטגנים את הבצלים עד הזהבה. מנמיכים ללהבה בינונית, מוסיפים את השום ומטגנים עד הזהבה. מנמיכים עוד את הלהבה, מוסיפים עוד כף שמן ואת הסלרי והגזר ומערבבים. מוסיפים את כוס המים ואת תפוחי האדמה ומערבבים. מוסיפים את הבורגול ושני סוגי השעועית ומערבבים.
4. מערבבים בקערה את רכז העגבניות ואת 8 כוסות המים הרותחים, המלח והפלפל השחור. מוסיפים לסיר, מערבבים בעדינות ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כחצי שעה (ללא כיסוי).
5. מוסיפים לסיר את הביצים (בקליפתן) ועוד 2 כוסות מים רותחים, מערבבים בעדינות ומבשלים עוד כחצי שעה.
6. מחממים את התנור ל־70 מעלות.
7. מוודאים שיש די נוזלים בסיר (לפחות 1 ס"מ מעל תפוחי האדמה). מעבירים את הסיר לתנור ואופים ללא כיסוי 6 שעות לפחות (עד לילה).
8. מוציאים מהתנור ומגישים.
- איך שומרים? עד 3 ימים בכלי אטום במקרר.
חמין עוף ומקרוני
מתכון של אלומה בליליוס. אחד מסירי החמין האהובים ביותר, וגם המהירים ביותר, משום שלא נחוצה בו השריה של קטניות.
המרכיבים (5 מנות)
- 10 שוקי עוף, ללא העצם (בקשו מהקצב)
- מלח, פלפל שחור גרוס
- 1/3 כוס שמן קנולה
- 1 כפית פפריקה מתוקה בשמן
- 2 כפיות רסק עגבניות
- 1 חבילה (500 גרם) מקרוני או בוקטיני
- 5 ביצים
ההכנה
1. שוטפים היטב את השוקיים ומייבשים. מפזרים עליהן מלח ופלפל. מניחים כרבע מהשוקיים בסיר (כך שתתקבל שכבה אחת), יוצקים כמחצית מכמות השמן ומטגנים אותן כ־5 דקות מכל צד, עד שהן זהובות לגמרי. מוציאים לצלחת נפרדת ומטגנים בהדרגה את יתרת השוקיים (אין צורך להוסיף שמן).
2. מחזירים את כל השוקיים המטוגנות לסיר. יוצקים מים עד כיסוי. מוסיפים את הפפריקה ורסק העגבניות ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר ומבשלים עוד 15 דקות. מסירים מהכיריים ומעבירים את כל תכולת הסיר לקערה נפרדת.
3. מבשלים את המקרוני לפי הוראות היצרן ומסננים. יוצקים על המקרוני את יתרת השמן, מפזרים מעט מלח ופלפל ומערבבים.
4. בינתיים מחממים את התנור ל־120 מעלות.
5. מניחים כמחצית מכמות המקרוני בתחתית הסיר. מניחים עליהם את שוקי העוף ועליהן את יתרת המקרוני. יוצקים את הנוזלים שנותרו מבישול העוף ומוסיפים את הביצים. מכניסים לתנור ואופים 10-6 שעות. מגישים.
- איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר.