עמק יזרעאל מתחבר באתוס הציוני־ישראלי לחלוצים המפריחים את השממה ומייבשים ביצות, לשדות תבואה מאופק לאופק, ליישובי "חומה ומגדל", לתנועת "השומר", לרפתות בקיבוצים ולחלב של "תנובה" ולרכבת העמק הרומנטית.
הכול טוב ויפה, אבל ב־2023 העמק כבר מפונק, מפנק וטרנדי. רפתות ולולים פינו מקומם לגלריות, לבתי קפה, למסעדות וליקבי יין; בשבילים שבהם רכבו על סוסיהם חברי אגודת "השומר" ובהם אלכסנדר זייד - שנרצח ב־1938 בין טבעון לאלונים - דוהרים כיום טרקטורונים שמובילים מטיילים; ובמקום חלב וביצים מובילה כיום רכבת העמק החדשה מכולות בין נמל חיפה ללקוחות בירדן, השכנה ממזרח.
"טעמים בעמקים" הוא פסטיבל אזורי שמשקף את המיקוד העכשווי של האזור. ראשיתו לפני 19 שנה, כאירוע מצומצם של שבוע ארוחות מיוחדות במסעדות באזור, ומאז הוא צמח לפסטיבל מקיף שמחבר בין אתרי מורשת לאטרקציות טרנדיות, בין פארקים ושמורות טבע לחוות חקלאיות, בין אמנים למארחים, בין יהודים לערבים. כמובן, הזווית הקולינרית לא נזנחת.
מתי כל זה מתרחש? ממש בימים אלה, בעיקרון עד ה-18 בפברואר במגוון מקומות ואתרים. פרטים ולוחות זמנים באתר. אבל בואו: אין צורך דווקא בפסטיבל כדי להגיע, לבקר ולטעום. העמק יפה תמיד, ועכשיו, אחרי שסוף סוף הגיעו גשמי חורף בכמות ראויה - הוא גם ירוק.
יצאנו למרחבי יזרעאל כדי להציע מסלול:
פותחים את היום
"מקום השראה" באלוני־אבא
שילוב קסום של בית אמנים־חנות־גלריה־בית קפה־אתר למופעים, בבניין טמפלרי יפהפה ביישוב אלוני־אבא. זהו לוקיישן נהדר לפתוח בו בוקר של טיול באזור.
המבנה. בית המגורים שהיה בבעלות המשפחה הגרמנית־פרוטסטנטית שטייב, נבנה בתחילת המאה ה־20 כחלק מהכפר ולדהיים. תושביו, שהזדהו עם המפלגה הנאצית בגרמניה, הוגלו בתקופת מלחמת העולם השנייה על ידי הבריטים, והבית, כמו שאר בתי הכפר, ננטש. לאחר הקמת אלוני־אבא על בסיס בתי הכפר הגרמני שימש המבנה כמחסן, כספרייה וכבית מגורים לרווקי היישוב.
הגלריה. שירלי ברלב ויפעת גולן, אמניות תושבות המקום, הפכו לפני שנים אחדות את חלק מהמבנה ההיסטורי לסטודיו. עם הזמן הצטרפו לפרויקט אמניות ויוצרות מהאזור, נפתחה חנות־גלריה, ובחדרי הקומה העליונה מוצגות תערוכות מתחלפות. מה מוצג בימים אלה? עבודות של לילך ליברייך בן יעקב, שמרבה לצייר נופי חקלאות וטבע; ושל אילה קיטה, עם תערוכת היחיד "פריחה שנתאחרה".
הקפה. לצד הגלריה והסדנאות פועל בית קפה שגם מגיש ארוחות בוקר נהדרות: תחת האקליפטוסים המקיפים את המבנה ביום חורפי שמשי או בחלל המרתף בעל התקרה המקושתת, ביום גשום או קר. בתפריט: כריכים מצוינים (48-45 שקל), סלטים, שקשוקה, מוזלי, עוגות ועוגיות. מדי פעם, בעיקר בערבי חמישי, מארח המקום מופעי מוזיקה.
הסרט. פרט טריוויה מעניין: בשנים 1960-1959 צולם בישראל הסרט ההרואי "אקסודוס", שבין היתר כיכב בו השחקן פול ניומן בתפקיד ארי בן כנען – מגיבורי העלילה. בסרט שימש המבנה כביתו.
אלוני־אבא, רח' האלונים 3. פתוח: שני-שישי, 14:00-7:30. בחמישי גם ב־23:00-18:00. בשבת ובראשון סגור. טל': 052-6903503/ 050-7434019.
ממשיכים לאקשן בנחל
רייזר נחל ציפורי בכעביה
אפיק נחל ציפורי שוקם, שודרג והונגש בשנים האחרונות בסיוע רשות ניקוז נחל הקישון, וכעת הסביבה כולה, מהנחל ועד הגבעות המוריקות והמיוערות סביבו, מהווים מרחב נהדר לטיולים: ברגל, על גבי סוסים, באופניים או בטרקטורונים.
"רייזר נחל ציפורי" ממוקמים בפאתי היישוב כעביה. המתחם שלהם מסודר ומוגן בחלקו משמש וגשם. שטח מסלולי הטיול שהם מציעים משתרע לאורך אפיק נחל ציפורי. בדרך חולפים במעיין הסוסים היפה, במבנה המשופץ של טחנת הנזירים, בשבילים ובמעברי מים ולצד יערות אלונים שכבר עכשיו מלאים בפריחה חורפית של רקפות, כלניות ושלל פרחים אחרים במגוון צבעים.
מה חשוב לדעת? המחיר נקבע לפי המסלול, מספר המשתתפים ומשך הסיור. תמיד, גם אם מדובר ברכב אחד שיוצא לשטח, הוא מלווה במדריך, ומובן שיש לנהוג בזהירות ובמתינות, גם כי הדרכים והשבילים מלאים במטיילים וגם כדי לשמור על הטבע, הנוף והפרחים.
נווטו בווייז: "רייזר נחל ציפורי". פעיל: כל יום, 18:00-9:00. טל': 053-4893242. פייסבוק: רייזר נחל ציפורי.
עוצרים למורשת, קפה ומאפה
מדאפה גלילית בכעביה
"מדאפה" הוא מקום אירוח המתנהל על פי המסורת, הצבעים והטעמים הבדואיים. ביישוב הבדואי כעביה, בביתם של ויפקי ואינשראח סלאמנה הורחב רעיון המדאפה והיה למרכז מבקרים של ממש, שמתמקד בתרבות הבדואית, באוכל ובקפה.
המארח, ויפקי סלאמנה, יליד כעביה, בעל תואר שני בלימודי ארץ־ישראל ומורה דרך, ניהל את בית הספר התיכון ביישוב לפני שפרש והקים את המדאפה.
ואל תטעו, לא מדובר בבית קפה־מסעדה. מי שמתאמים אירוח וביקור במקום, מקבלים חוויה הכוללת סיור בכפר, סקירה היסטורית והסבר על החברה הבדואית הגלילית. רק אחר כך עוברים לטקס הכנת הקפה המסורתי, ולפי מה שהוזמן – גם לאוכל, מעשה ידיה של אינשראח.
המלצה: קחו את הזמן, כמו בדואים, הקשיבו, השתתפו, שתו מהקפה, ואם אינשראח תגיש לכם מעלי הגפן המדהימים שהיא מכינה – תברכו על מזלכם הטוב.
טיפ: למרות כל הנ"ל, ורק בתיאום מראש, אפשר להזמין טייק־אוויי של מטעמים מתוצרת הבית, אם למשל אתם בדרך לטיול בצפון או אפילו ללילה בצימר. עוצרים, אוספים וממשיכים לאתר פיקניק בטבע.
מדאפה גלילית, כעביה. טל': 054-2280909. פייסבוק: מדאפה גלילית ויפקי סלאמנה.
מטעמים מול הנוף
"תמרלין", מסעדה ומעדנייה בנהלל
במשפחת תמיר (תמרלין במקור) מנהלל עוסקים בגידול בקר מאז שנות ה־20 של המאה שעברה. בני הדור הצעיר במשפחה, מתחו את עסקי הבשר ופתחו את "תמרלין" – מסעדה־מעדנייה, במבנה שבו שכנה עד לפני כמה שנים מסעדת "אוקטגון". הרעיון נכון: אם אנחנו שולטים בתהליך גידול הבשר, אז למה שלא נגיש אותו עד לסועדים? ה"תמירים" מופקדים על חומרי הגלם, ואיתמר שרעבי מקיבוץ יפעת, יזם ותיק בתחום, מופקד על הניהול והביצוע.
המסעדה. מה לאכול כאן? אפשר ללכת על הסטייקים הקלאסיים, אבל מומלץ לגוון ולנסות ממגוון המנות האחרות, כי כרגיל, במחיר של סטייק תקבלו כמה מנות יצירתיות. למשל: טרטר בקר (54 שקל); אמפנדס בשר (48 שקל); מיקס נקניקיות הבית – ים־תיכונית, חריפה ו"יזרעאלית" (62 שקל); סנדוויץ' מעושנים בלחמניית בריוש עם איולי חזרת, נענע ובצל סגול (64 שקל); ברוסקטה מפורקים ומעושנים עם איולי חזרת (48 שקל).
ביום נאה מומלץ לבחור שולחן בחוץ, מול השדה הירוק ובתי נהלל שברקע. גשום או קר? שבו בפנים, תחת פטריות החימום.
המעדנייה. זה המקום להצטייד בבשרים או ביינות לפיקניק או לעצור בדרך הביתה ולמלא את הצידנית. המגוון עצום: בשרים טחונים, מעושנים, נקניקיות והמבורגרים מתוצרת המקום, וכל חלקי הבקר שעולים על דעתכם, מדנבר, שייטל ואסאדו ועד פיקנייה, פורטרהאוס וסינטה.
נהלל, לצד כביש הכניסה לבסיס רמת דוד. פתוח: שני-שבת, 22:30-8:30. טל': 077-7242042. פייסבוק: תמרלין.
סוגרים עם חגיגה בסמטה
"השוק 34" בעפולה
"בירת העמק", עפולה, היא עיר חביבה ומנומנמת בדרך כלל, המוכרת לרוב הישראלים כצומת דרכים מרכזי ששבעיקר חולפים בו בדרך לצפון הרחוק יותר, וכמקום משכנו של בית החולים המרכזי של עמק יזרעאל. סיבה טובה לעצור בעיר? "השוק 34": בר־מסעדה שמח ותוסס, המשתרע על פני סמטה שלמה כמעט בשוק העירוני הישן והלא מאוד מושך של עפולה.
בעזרת גרפיטי צבעוני ויצירתי על קירות ודלתות הבאסטות ויחד עם עסקים צעירים וחדשים, עושה השוק העפולאי הסבה משמחת ומנסה להתקרב לאווירה השוררת בשווקים מוצלחים בישראל כמו מחנה יהודה בירושלים, תלפיות בחיפה והכרמל בתל־אביב, כש"השוק 34" משמש כעוגן.
מה במקום? קבוצת מסעדות יצירתיות המוקמות זו מול זו תחת מותג "השוק 34", שכל אחת מתמחה בהיבט אחר: בשרים מעושנים (אצל "האשכנזי"), ודגים, בשרים, פיצות, מאפים ופסטות בדלפקים האחרים.
רוב המנות הן על בסיס חומרי גלם עונתיים ורובם מהתנובה ומהתוצרת של העמק והגליל: קרפצ'ו בקר, סביצ'ה, עראיס בשר, רוסטביף סינטה, כבד עוף על פלאנצ'ה, ראש כרובית חלוט בתנור אבנים, חצ'פורי עם בשר מפורק ומניפת חציל בלאדי (58-44 שקל), סלטים ופסטות (58-48 שקל), נקניקיות ובשרים בפיתה (38-32 שקל). מנות הקינוח יצירתיות במיוחד, בהחלט בליגה משלהן.
מעבר לאוכל. ל"השוק 34" מגיעים בשביל האווירה, המוזיקה והקהל הצעיר והשמח. מומלצת בחום קבלת השבת בימי שישי, מאמצע היום ועד 15:00. אחלה מקום לסיים בו מסע בעמק.
השוק 34, עפולה. פתוח: שני-חמישי, 23:00-11:30, שישי, 16:00-11:00, שבת, 23:30-20:30. סגור בראשון. טל': 072-3386906. פייסבוק: השוק 34.
ואם אתם בסביבה
אמנות בעין חרוד
המשכן לאמנות בעין־חרוד מארח בימים אלה את "רוח האדם, רוח המקום – אמני משפחת אבו שקרה בעין חרוד", תערוכה מיוחדת המוקדשת לחמשת האמנים בני משפחת אבו־שקרה מאום אל־פחם: סעיד ופריד, שהקימו את הגלריה לאמנות באום אל־פחם; ווליד, שהיה צייר ואמן תחריט, עאסם, שהיה צייר מחונן, וכרים, ציר גם הוא.
מעבר לתערוכה, מומלץ למי שעדין לא מכיר את המשכן לאמנות להגיע, לראות וגם ללמוד על ההיסטוריה של המקום, ששמור בו כיוןם אחד האוספים הגדולים של אמנות יהודית: ראשיתו בפינת אמנות שהקים בשנת 1938 הצייר חיים אתר, שהיה ממייסדי עין חרוד. החלק הראשון של מבנה הקבע הושלם בשנת 1948, בעיצומה של מלחמת העצמאות הקשה. וצריך כאן לעצור לרגע, להביט במבנה המרשים והמיוחד, ולהעריך את החזון של אנשי עין חרוד והעמק, שבעיצומן של השנים הקשות והדלות ההן - כשמסביב סערו מלחמת העולם השנייה, מלחמת העצמאות, קשיי פרנסה ושנות מחסור - השקיעו מאמצים ואמצעים בתרבות ובאמנות, למען הנפש ולמען הדורות הבאים.
המשכן לאמנות, עין־חרוד איחוד. פתוח בשני-חמישי, 16:00-9:00, בשישי-שבת, 14:00-10:00. בימי חמישי ב־11:00 מוצע למבקרים סיור מודרך בתערוכה. נעילה ב־13 במאי. סגור בימי ראשון. טל': 04-6486038.