לא אחת, נשים מתלוננות על הפרשות נרתיקיות עם ריח לא נעים. הדבר עלול להשפיע על תחושת הביטחון העצמי, על מצב הרוח, על התפקוד המיני ועוד. הבעיה קשה יותר בגלל הבושה שכרוכה בתופעה. חלק ניכר מהנשים שסובלות ממנה נבוכות לפנות לטיפול, אף על פי שמדובר בתופעה פיזיולוגית שלרוב אפשר למצוא לה פתרון.
בנרתיק קיים בית גידול טבעי של פטריות ואורגניזמים שונים. כל עוד הסביבה הנרתיקית חומצית דייה, מתקיים איזון בין החיידקים הטובים השומרים על חומציות נרתיק תקינה ובין החיידקים הלא רצויים והפטריות. כשהאיזון נשמר, ההפרשות תקינות מבחינת המראה והריח שלהן. כאשר חומציות הנרתיק מופחתת, האיזון החיידקי מופר וההפרשות עלולות להיות מלוות בריח רע.
השינוי בחומציות הנרתיק יכול להתרחש בגלל גורמים מגוונים:
- שינויים הורמונליים שמתרחשים בגיל ההתבגרות ובגיל המעבר.
- נטילת טיפול אנטיביוטי שעלול לפגוע בחיידקים הטובים ולאפשר לחיידקים הרעים לשגשג ולגרום לתסמינים הנ"ל.
- וסת - חלק מהנשים סובלות מריח לא נעים במהלך ימי הדימום החודשי.
- דלקת של הנרתיק (וגינוזיס חיידקית), המאופיינת בריח שמזכיר ריח דגים ומתגבר בעת קיום יחסי מין.
- מחלות מין למיניהן, כגון טריכומונס, שעלולות לגרום להפרשה ירקרקה־צהבהבה המלווה בריח לא נעים ולפעמים גם בכאב בטן תחתונה או בכאב בעת מגע מיני.
- דליפת שתן שעלולה לגרום לריח לא נעים.
איך מטפלים? בחלק מהמקרים שינוי בהרגלי ההיגיינה, כגון הקפדה על צורת ניגוב נכונה לאחר הטלת שתן, הימנעות משטיפות אינטימיות מרובות ושימוש בתחתוני כותנה - יכולים להקל. ביתר המקרים ייתכן צורך בטיפול אנטיביוטי למטופלת ולעתים אף לבן זוגה.
לסיכום: אם את סובלת מריח לא נעים מהנרתיק, אין סיבה לחוש מבוכה. מומלץ לפנות לגינקולוג/ית כדי לקבל אבחון מדויק וטיפול בהתאם.
>> עוד שאלות על בריאות האישה במדור מילה מהגינקולוגית
- ד"ר רונית אלמוג היא מומחית בגינקולוגיה, מיילדות וטיפולי פריון, המרכז הרפואי תל־אביב, איכילוב