אם אתם מתלבטים בין כל סוגי התזונה והדיאטה השונים, לפרופ' וולטר ווילט מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרווארד, מדען מוביל בחקר התזונה, יש עצה פשוטה וברורה עבורכם: הכפילו את צריכת המזון הצמחי (ירקות, פירות, אגוזים וקטניות) והפחיתו ב־50% מאכלים מהחי (במיוחד בשר בקר) וסוכר. לדבריו, זו התזונה המיטבית הן לאדם והן לסביבה, והם נאמרו במסגרת פרסום דו"ח Eat Lancet לתזונה בריאה ממזון בר קיימא, שכלל 37 מדענים מובילים מ־16 מדינות בעולם, וממצאיו פורסמו לפני כשנה.
ברחבי העולם טרודים בימים אלה בנגיף הקורונה ועסוקים בניסיונות להציל מציפורני הנגיף המידבק הזה כמה שיותר בני אדם, אבל הוועדה הזאת נשאה את עיניה לעבר עתיד רחוק יותר - עתיד שבו תחווה האנושות רעב עולמי וחולי אם לא תשנה כבר היום את הרגלי צריכת המזון הנוכחיים שלה. שנת היעד, על פי התחזיות, היא 2050. במילים פשוטות, יש לנו 30 שנה כדי לנסות להציל את עצמנו מהעתיד הזה, והדרך ברורה - כולנו צריכים להכיר כבר עכשיו בעובדה שלא יכולה להיות תזונה בריאה לאדם שמזיקה לסביבה.
לא שיטת התזונה (פליאו/ טבעונות/ דל פחמימות/ דל סוכר וכדומה) היא זו שתכריע את עתידנו הבריאותי, אלא בחירה נכונה של מזונות שבריאים לנו ואינם מדלדלים את משאבי כדור הארץ. לצעד הזה קוראים תזונה בת קיימא (או תזונה פלנטרית), והדו"ח מצא כי הדיאטה הים תיכונית, שכוללת ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, דגים ומעט בשר, היא כנראה התשובה. הדיאטה הים תיכונית, שהוכחה במחקרים רבים כדיאטה המיטבית לאדם, נמצאה בדו"ח גם כדיאטה שהכי פחות מזהמת את הסביבה.
לרגל יום כדור הארץ שחל היום (22 באפריל), מה אתם צריכים לדעת כדי לאמץ תזונה שהיא ידידותית גם לכם וגם לסביבה?
עקרונות התזונה הפלנטרית (בת קיימא)
1. ככלל, העדיפו את הדיאטה הים תיכונית. כאמור, בדו"ח נמצא כי התזונה המומלצת ביותר לבריאות ולאיכות הסביבה היא הדיאטה הים תיכונית.
2. צמצמו את צריכת הבשר (בקר ועוף) לפעם בשבוע. בשר בקר הוא המזהם הסביבתי הגדול ביותר ואחריו בשר כבש ועוף. מהנתונים שנאספו על ידי הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא עולה תמונה לא מעודדת - אנחנו נמצאים במקום הרביעי בעולם בצריכת בשר בקר אחרי ארגנטינה (מקום ראשון), ארצות הברית וברזיל - מדינות שידועות בצריכת בשר גבוהה מאוד. עופות הם עוד מאכל מזהם, וכרגע אנחנו נמצאים במקום הראשון בעולם בצריכתו. כדי שהתזונה תהפוך לבת קיימא כדאי לצמצם את אכילת הבשר ללא יותר מפעם בשבוע.
3. העדיפו תזונה מבוססת צמחים. מאכלים כמו דגנים וקטניות הכי פחות מזהמים את הסביבה ולכן רצוי שהתזונה תתבסס עליהם. מומלץ להחליף את המאכלים מהחי במאכלים מהצומח, בעיקר בקטניות ובדגנים.
4. הימנעו ממזון מעובד. מזון זה מזהם את הסביבה בעצם תהליכי הייצור שלו. לפי נתוני משרד הבריאות, 50% מהקלוריות שבני הנוער אוכלים מגיעים ממזון אולטרה מעובד. גם צריכת משקאות ממותקים בישראל גבוהה מאוד.
5. אם אתם עושים דיאטה קטוגנית, התאימו אותה לסביבה. הקטוגנית הפופולרית שמכילה כמות גבוהה של מאכלים מהחי כמו בשר בקר היא הרסנית לסביבה, אבל אפשר לאמץ דיאטה קטוגנית צמחונית ואפילו טבעונית.
6. אמצו את עקרונות הצלחת הפלנטרית. הצלחת צריכה להיות מורכבת בחצייה מירקות ופירות. החצי השני צריך להכיל דגנים מלאים, מקורות חלבון מהצומח, שומנים צמחיים בלתי רוויים וכמויות צנועות של חלבון מהחי.
ייעוץ מקצועי: ד"ר סיגל טפר, דיאטנית קלינית, מכללת תל חי והפורום הישראלי לתזונה בת קיימא /// תפריט: כרם אביטל, דיאטנית קלינית