ארוניה ברי. מזון-על שכדאי להכניס למטבח

להורדת כולסטרול ולשיפור מראה העור: 7 סיבות להכניס ארוניה ברי לצלחת

כאבקה, מיץ או פירות מיובשים - הארוניה טובה ללב, לעיכול ולעור הפנים ואפילו דלה בקלוריות. כל הסיבות לשלב את מזון העל הזה בתפריט הקיצי - וגם שני מתכונים מרעננים שיכניסו אותה למטבח

אפרת נבון
פורסם:
יכול מאוד להיות שעדיין לא יצא לכם להכיר את צמח הארוניה, אבל אם תשאלו אותנו — ממש כדאי לכם. הוא מתהדר בפרחים לבנים שמייצרים פירות קטנטנים בצבע סגול כהה ונמנים עם פירות היער. הצמח גדל בעיקר בצפון אמריקה ושימש ברפואה המסורתית שם בעיקר לטיפול בצינון.
עוד מזונות שאפרת ממליצה להכניס לתפריט:
פירות הארוניה דלים בקלוריות, בעלי ערך גליקמי נמוך ועשירים בסיבים תזונתיים. הם מכילים גם שפע של ויטמינים כמו ויטמין C, ויטמין A, ויטמין E, ויטמין K וחומצה פולית, מינרלים כמו ברזל ומנגן, ונוגדי חמצון - בעיקר פוליפנולים מסוג אנתוציאנינים המקנים להם את צבעם הכחול־שחור. כל אלה מקנים לארוניה ברי את מעמדה כמזון-על. הנה שבע סיבות מצוינות לשלב אותה בתזונה היומית כבר בקיץ הזה.
4 צפייה בגלריה
ארוניה
ארוניה
פירות הארוניה דלים בקלוריות, בעלי ערך גליקמי נמוך ועשירים בסיבים תזונתיים
(צילום: shutterstock)
1. היא תורמת לחיזוק מערכת החיסון היא עשירה בוויטמין C שמגביר את ייצור תאי הדם הלבנים הנלחמים בפתוגנים מזיקים. גם הפוליפנולים, אותם נוגדי חמצון עוצמתיים שהיא מכילה, ממריצים את מערכת החיסון ואף מתפקדים כנוגדי דלקת.
2. מסייעת לאיזון רמות הסוכר בדם במחקר שפורסם ב־Journal of Medicinal Food בשנת 2018 נמצא שצריכת ארוניה ברי הפחיתה את רמות הסוכר בדם והגבירה את ההגנה על תאי הבטא בלבלב (האחראים על הפרשת האינסולין), ולפיכך צריכתה עשויה לסייע במניעת התפתחות סוכרת מסוג 2.
3. תורמת להורדת כולסטרול מחקר שפורסם בכתב העת Medical Science Monitor בשנת 2012 הראה שלאחר חודשיים של צריכת ארוניה ברי ירדו רמות השומנים בדם אצל המשתתפים, כמו גם רמת הכולסטרול המחומצן, שהוא המסוכן ביותר להתפתחות מחלות לב וכלי דם.
4. טובה ללב הארוניה ברי תורמת גם להפחתת לחץ הדם ולכן עשויה לתרום גם למניעת אירוע לבבי ומוחי. מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Dietary Supplements בשנת 2020 מצא שצריכתה הורידה את הערך של לחץ הדם הסיסטולי בתוך 6־8 שבועות, עם מובהקות רבה יותר בקרב אנשים מעל גיל 50.
5. מועילה למערכת העיכול מחקרים שפורסמו בכתב העת Molecular Nutrition & Food Research בשנת 2018 ובכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition בשנת 2019, הראו שהפוליפנולים שנמצאים בארוניה ברי מזינים את אוכלוסיית החיידקים הידידותיים במעי, שחשובים בין היתר לתפקוד תקין של מערכת העיכול. נוסף על כך, בדיקות דם שמדדו רמת דלקתיות (כמו CRP) הראו כי הם מגינים על רירית המעי ומונעים מצבי דלקת של המעי.
6. מסייעת לבריאות הכבד
צריכת ארוניה ברי מסייעת גם לטיפול בדלקת בכבד, שכאשר אינה מטופלת עלולה להוביל לצלקות בכבד, לשחמת ואף לכשל כבדי. במחקר שפורסם בכתב העת Functional Foods in Health and Disease בשנת 2016 נמצא שצריכת ארוניה ברי סייעה במניעת מחלות כמו כבד שומני.
7. תורמת לשיפור מראה העור
בפירות הארוניה יש שפע נוגדי חמצון שמעכבים את הזדקנות העור. נוסף על כך, צריכת ארוניה ברי מסייעת בהגנה על העור מפני קרינת ה־UV מכיוון שהיא מכילה גם ויטמין C שידוע כחיוני לבריאות העור.
*שימו לב! כדאי לקנות את כולם מתוצרת אורגנית וללא תוספות אחרות.

מהסופר למטבח: 2 מתכוני קיץ מרעננים

גלידת ארוניה ברי משוישת
4 צפייה בגלריה
ארוניה
ארוניה
גלידת ארוניה
(צילום: shutterstock)
מה צריך (ל־6 מנות):
  • ½1 כוסות אגוזי קשיו (מושרים 4 שעות)
  • 2 כפות ממרח שקדים טבעי
  • 1/4 כוס חמאת קקאו מומסת או קרם קוקוס טבעי ללא תוספות
  • 4 כפות מייפל אורגני או 1/4 כפית אבקת מונק פרוט
  • קורט מלח הימלאיה ורוד
  • 1/2 כפית תמצית וניל טבעית או 1/4 כפית גרגרי וניל
  • 1/2־1 כוס מים (בהתאם לצורך)
  • 1/2 כוס אוכמניות ארוניה ברי (מושרות במים 10 דקות ומסוננות)
  • 1 כף מיץ ארוניה ברי אורגנית
מה עושים:
  1. מסננים את אגוזי הקשיו המושרים וטוחנים היטב עם כל שאר מרכיבי הגלידה (פרט לאוכמניות הארוניה ולמיץ הארוניה) למרקם חלק מאוד (רצוי להשתמש בבלנדר עוצמתי). מתחילים עם 1/2 כוס מים ואפשר להוסיף עוד עד למרקם סמיך שמסוגל לנזול לאיטו.
  2. מוסיפים את צימוקי הארוניה ברי ומערבבים ידנית. מוסיפים את מיץ הארוניה ברי בעדינות ומערבבים חלקית כך שייווצר מראה משויש.
  3. יוצקים את תערובת הגלידה לתבניות סיליקון (רצוי בצורת מגנום) ונועצים מקלות ארטיק. מקפיאים עד להתמצקות.
גרנולה ברי
4 צפייה בגלריה
גרנולה
גרנולה
גרנולה ברי
(צילום: Shutterstock)
מה צריך (ל־20 מנות):
  • 1/3 כוס שמן קוקוס מכבישה קרה, מומס
  • 1/2 כפית אבקת מונק פרוט או 1/2 כוס סילאן
  • 1/4 כוס פתיתי קוקוס
  • 1/2 ק"ג שיבולת שועל מלאה
  • 1/4 כוס אוכמניות ארוניה ברי (מושרות 10 דקות במים ומסוננות)
  • 1/4 כוס גוג'י ברי (מושרים במים 10 דקות ומסוננים)
  • 1/2 כוס שומשום מלא
  • 1 כוס של תערובת אגוזים לבחירתכם: קשיו, אגוזי פקאן חצויים, שקדים חצויים, צנוברים, גרעיני דלעת, אגוזי מלך קצוצים, אגוזי לוז שבורים גס
  • 1/4 כוס דובדבנים מיובשים, ללא סוכר
  • 1/4 כוס אוכמניות מיובשות אורגניות, ללא סוכר
  • 1/2 כוס זרעי פשתן שלמים
לגיוון: אפשר להוסיף זרעי צ'יה, אבקת קינמון, צימוקים אורגניים, פרג ועוד.
מה עושים:
  1. מערבבים בתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה את שמן הקוקוס, הממתיק שבחרתם, פתיתי הקוקוס ושיבולת השועל.אם הציפוי לא מספיק, מוסיפים שמן קוקוס.
  2. אופים בתנור שחומם מראש ל־170 מעלות בטורבו כחצי שעה ומערבבים מדי פעם.
  3. מוסיפים לתבנית את אוכמניות הארוניה ברי והגוג'י ברי המסוננים ואופים עוד 5 דקות.
  4. מכבים את התנור ומוסיפים את כל שאר המרכיבים מלבד זרעי הפשתן ומשאירים בתנור החם 10 דקות נוספות.
  5. מוציאים מהתנור, מוסיפים את זרעי הפשתן ומערבבים.
  6. מצננים את התערובת ושומרים בצנצנת זכוכית במקרר.
אפרת נבון היא נטורופתית מוסמכת, מנהלת מרכז "תרפא" לבריאות טבעית ומחברת הספר "טעים לאכול בריא"
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button