מונק פרוט, שנקרא בעברית "פרי הנזיר", הוא פרי קטן ועגלגל שגדל בדרום אסיה ושימש ברפואה הסינית המסורתית להכנת תה כדי להקל על גרון כואב ולהפחית ליחה. התרופה הזאת הייתה כל כך מתוקה, שבהמשך החלו להפיק מהפרי תחליף לסוכר. הפרי נקרא כך על שם הנזירים הסינים (Monks) שבייתו אותו. אמנם הפרי עצמו מכיל סוכר טבעי, אבל טעמו המתוק לא נובע מהסוכר שבו אלא מרכיבים מיוחדים שהוא מכיל בשם מוגרוזידים, שהם נוגדי חמצון ייחודיים. מכיוון שכך, אבקת המונק פרוט לא מכילה סוכרים כלל.
עוד ממתיקים ותזונה בריאה:
ה־FDA אישר את פרי הנזיר בתור הממתיק הכי בטוח שקיים והוא מותר לשימוש לכולם, כולל נשים בהיריון וילדים. יש לו כאמור יתרונות רבים - הוא טבעי לגמרי, נטול קלוריות, בעל טעם ניטרלי ומתאים להמתקה, לבישול ולאפייה. כמו כן, מעבר ליתרונות הקולינריים, יש לו גם תועלות בריאותיות. הנה שבע סיבות מתוקות להעדיף את פרי הנזיר על פני ממתיקים אחרים הודות למוגרוזידים שהוא מכיל.
1. הוא מעכב תהליכי הזדקנות
במחקר שפורסם בכתב העת Food Science Nutrition בשנת 2007 נמצא כי המוגרוזידים מעכבים פעילות של רדיקלים חופשיים – אותן מולקולות המזיקות לתאים ועלולות אף להזיק למטען הגנטי שלנו, ה־DNA.
2. טוב לסוכרתיים
נוגדי החמצון שבפרי הנזיר תורמים גם להורדת רמות הגלוקוז בדם ומאזנים את רמות האינסולין המופרש מהלבלב, ולכן יועילו לחולי סוכרת אך לא יעלו את ערכי הסוכר בדם מכיוון שהם אינם מכילים פחמימות וקלוריות. ממצאים אלה הוכחו במחקר שפורסם בשנת 2006 בכתב העת Molecular Nutrition & Food Research ובכתב העת Brazilian Journal of Medical and Biological Research בשנת 2013.
3. נוגד דלקת
המוגרוזידים נמצאו גם כנוגדי דלקת ולכן עשויים להועיל למי שסובל מדלקות מפרקים, דלקות במעי, דלקות גרון ותהליכי דלקת נוספים. בונוס נוסף: שתיית משקה המומתק בפרי הנזיר יכולה לסייע גם בהפחתת ליחה ובהקלה על כאבי גרון.
4. מועיל ללב
נוגדי החמצון שבפרי הנזיר מונעים את חמצון הכולסטרול ומעלים את רמת הכולסטרול הטוב (HDL) ולכן מסייעים במניעת התקפי לב, כך עולה ממחקר שפורסם בכתב העת Food & Function בשנת 2019. מחקר נוסף, שפורסם בכתב העת Iranian Journal of Basic Medical Sciences בשנת 2023, מצא שביכולתם של נוגדי חמצון אלה לתרום למניעת אי ספיקת לב.
5. מקל על אלרגיות
נמצא שהמוגרוזידים המצויים בפרי מעכבים את ייצור ההיסטמינים, אותם חומרים המופרשים בזמן התקף אלרגי וגורמים לתופעות הלא נעימות של האלרגיה.
6. מחזק את מערכת החיסון
נוגדי החמצון בפרי הנזיר הם גם אנטי חיידקיים, ומכיוון שהם מאזנים את פלורת המעי הגס שאחראית בין היתר למערכת חיסון איתנה והם גם אנטי דלקתיים – הם מועילים גם למניעת מחלות הקשורות למערכת החיסון.
7. אנטי סרטני
כאמור, המוגרוזידים נלחמים ברדיקלים החופשיים שעלולים לגרום למוטציות סרטניות. כך עולה ממחקרים שהתפרסמו בכתב העת Cancer Letters בשנת 2003 ובכתב העת Letters in Drug Design & Discovery בשנת 2006.
הידעת? המונק פרוט מתוק פי 100־250 מסוכר! המתיקות שלו נוצרת באמצעות סחיטת הפרי שמיובשת לאבקה מרוכזת.
לא נזיר במטבח: להמתיק, לבשל, לאפות
פרי הנזיר נמכר כאבקה אורגנית בחנויות הטבע, ומומלץ להשתמש בו בצורתו הטהורה ולא מעורבב עם ממתיקים אחרים.
מהסופר למטבח: 2 מתכוני קיץ מתוקים
שייק וניל סמיך
מה צריך (ל־2 מנות):
- 1 כוס חלב מהצומח (קשיו/ שקדים/ שיבולת שועל/ קוקוס)
- 1/4 כוס חמאת קקאו מומסת
- 2 כפיות זרעי צ'יה
- 1/3 כפית גרגירי וניל (ממחית טבעית או ממקל וניל)
- 1/4 כפית אבקת מונק פרוט
- 1 כף גדושה חמאת קשיו או שקדים
- 1/2 כוס קוביות קרח
מה עושים: טוחנים היטב את כל המרכיבים למרקם אחיד בבלנדר, יוצקים לכוס ושותים.
טראפלס חלבה נימוחים
מה צריך (ל־10 יחידות):
- 1/2 כוס קמח קוקוס או קמח בננה ירוקה
- 1/3 כפית אבקת מונק פרוט
- קורט מלח
- 1/2 כוס טחינה גולמית (רצוי משומשום מלא)
- 2 כפות שמן קוקוס מומס
- 1 כף דבש איכותי או מייפל טבעי
- לציפוי: פתיתי קוקוס/ קמח קוקוס/ שומשום קלוי
מה עושים:
- מערבבים יחד בקערה את קמח הקוקוס (או קמח הבננה הירוקה), אבקת המונק פרוט והמלח.
- מוסיפים לקערה את הטחינה, שמן הקוקוס והדבש (או המייפל) ומערבבים לתערובת אחידה. אם התערובת דביקה מדי, מוסיפים מעט קמח, ואם היא יבשה מדי, מוסיפים מעט שמן קוקוס.
- מעבירים את התערובת למקרר לרבע שעה להתייצבות.
- מכדררים מהתערובת כדורים בגודל של אגוז מלך ומצפים בציפוי לבחירתכם. שומרים בקירור כשבוע או בהקפאה כחודש.
הכותבת היא נטורופתית מוסמכת, מנהלת מרכז "תרפא" לבריאות טבעית ומחברת הספר "טעים לאכול בריא",