הטופו נכנס לתפריט הבריא שלנו כבר לפני יותר מ-20 שנה, ועדיין רובנו לא יודעים שמלבד העובדה שהוא אחד מהמקורות הטובים ביותר לחלבון מהצומח (53 גרם בכל קוביית טופו של 330 גרם) - יש לו יתרונות רבים אחרים. הוא דל שומן, עשיר בסידן ובחומצת האמינו מתיונין, החיונית להעלאת רמת הורמון הגדילה בגוף (במטרה להגיע לאיזון הורמונלי ולירידה במשקל). הטופו גם נחשב למזון אלקלי - עם pH גבוה יחסית - שיכול לעזור להקל על ריפלוקס וצרבות. וכחומר גלם במטבח - הוא אוצר בתוכו אינספור אפשרויות קולינריות.
עוד בישול עם טופו:
קדירת ירקות שורש וטופו ברוטב סאטה
ערכים תזונתיים למנה: 492 קלוריות | 42 גרם פחמימות | 24 גרם חלבון | 23 גרם שומן | 5 מנות [מומלץ להכין בקדירה מברזל או מחמר של 5 ליטר]
החומרים ל-5 מנות:
- 2 תפוחי אדמה
- 2 גזרים
- 2 בטטות
- 2 שומר
- 1 שורש פטרוזיליה
- 1 שורש סלרי
- 3 גבעולי סלרי
- 1 חבילת טופו, חתוכה לקוביות גדולות
- 1 כוס פולי אדממה, קלופים ללא התרמיל
לרוטב הסאטה:
- 1 כוס קשיו מושרה
- 3 שיני שום
- 1 פלפל צ'ילי
- 1 כף קארי
- 1 כף חמאת בוטנים
- 1 כוס עגבניות מרוסקות
- 1 כף מלח גס אטלנטי
- 1 ליטר מים
אופן ההכנה:
- שוטפים היטב את כל הירקות, קוצצים לקוביות (יחד עם הקליפה) ומניחים בקדירה. מוסיפים את קוביות הטופו ופולי האדממה.
- טוחנים במעבד מזון או בבלנדר ידני את כל חומרי הסאטה לממרח אחיד ויוצקים מעל הירקות.
- מכניסים את הקדירה לתנור שחומם מראש ל־180 מעלות במשך שעה.
חומר למחשבה: ממה עשויה הקדירה שלכם?
קדירת ברזל: סיר הברזל שומר על חום שמצטבר בעת הבישול האיטי, מה שגורם לחום להיות מפוזר בצורה שווה ומבוקרת.
קדירת חרס: יש קדירות כמו הדונאבה - קדירה יפנית עגולה מסורתית העשויה חמר מצופה בגלזורה שנשרפה ב־1,200 מעלות וזה מקנה לה בישול איטי בחום המפוזר בכל חלקיה.
קדירת חמר: הבישול בחמר נותן לנו איכויות הקרובות לאדמה, שנחשבת ברפואה הסינית למקור ה"יין" של היקום. לפיה, ככל שנעמיק לתוככי האדמה, נקבל איכות של מזונות "ייניים" יותר, כלומר יותר מחממים, מחזקים ומקרקעים. כמו כן הבישול בקדירה מחמר יעצים תבשילים מבוססי ירקות שורש שמקורם אף הוא באדמה.
- חישוב ערכים תזונתיים: עדי פיאסצקי נעים, דיאטנית קלינית, שירותי בריאות כללית, מחוז דרום
השפית אביטל סבג היא בעלת קייטרינג הבוטיק "אביטליטי" ומחברת הספר רב המכר "חמש עונות במטבח - בישול טבעוני בדרך הזן"