תבשילי קדירה: מטפונה מן הצומח

קוברת לכולם: מתכון להכנת קדירת מטפונה צמחונית

איך מכינים חורף? זורקים לקדירה שפע של ירקות, חופן תבלינים והמון בריאות ומחכים לקסם. השפית אביטל סבג מכינה קדירה לוהטת מן הצומח לעונה הקרה המבוססת על שיטת הבישול העתיקה מטפונה (אבל לא חייבים לקבור אותה באדמה)

שפית אורחת: אביטל סבג
פורסם:
משמעות המילה מטפונה בערבית היא קבורה, ושיטת הבישול העתיקה הזאת קיבלה את שמה על שום שיטת ההכנה שבה "קוברים" את הקדירה מתחת לאדמה.
עוד מתכוני קדירות:

מטפונה מן הצומח

ערכים תזונתיים למנה: 603 קלוריות | 51 גרם פחמימות | 18 גרם חלבון | 31 גרם שומן | 5 מנות (מומלץ להכין בקדירת חרס אובלית)
החומרים לחצילים:
  • 1 חציל חתוך לעיגולים של 1 ס"מ
  • 3 כפות שמן זית
  • 2 שיני שום קצוצות
  • 1 כפית מלח גס אטלנטי
להרכבת הקדירה:
  • 2 בצלים פרוסים לעיגולים
  • 3 תפוחי אדמה, מבושלים (לא מדי) וחתוכים לעיגולים של 1 ס"מ
  • 1 כוס גרגירי חומוס מבושלים
  • 2 כוסות אורז בסמטי מלא מושרה
לציר:
  • 2 ליטר ציר מרק ירקות
  • 1 כף כמון
  • 1 כפית בהרט
  • 1 כפית כורכום
  • 2 כפות ג'ינג'ר מגורר
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס עבה
להגשה:
  • 1 כוס שקדים שלמים ללא קליפה
אופן ההכנה:
  1. מסדרים את החצילים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, יוצקים מעל את שמן הזית ומתבלים בשום ובמלח הגס. אופים בתנור שחומם מראש ל־200 מעלות כ־20 דקות בתנור.
  2. מסדרים את הקדירה לפי הסדר הבא: בתחתית את פרוסות הבצל, מעליהן את פרוסות תפוחי האדמה, מעליהן את החצילים האפויים, מפזרים מעל את גרגירי החומוס ומעל את האורז.
  3. מערבבים בקנקן את ציר הירקות עם התבלינים ויוצקים מעל האורז.
  4. מכניסים את הקדירה לתנור שחומם מראש ל־160 מעלות במשך 3 שעות. מוציאים, מפזרים את השקדים ומגישים.
יוצאים לשטח?
תוכלו להכין את המטפונה בבור שנחפר עם גחלים לוחשות במשך שעתיים לפחות. הקדירה תקבל חום מכל הכיוונים ותתבשל באופן אחיד.

חומר למחשבה: ממה עשויה הקדירה שלכם?

קדירת ברזל: סיר הברזל שומר על חום שמצטבר בעת הבישול האיטי, מה שגורם לחום להיות מפוזר בצורה שווה ומבוקרת.
קדירת חרס: יש קדירות כמו הדונאבה - קדירה יפנית עגולה מסורתית העשויה חמר מצופה בגלזורה שנשרפה ב־1,200 מעלות וזה מקנה לה בישול איטי בחום המפוזר בכל חלקיה.
קדירת חמר: הבישול בחמר נותן לנו איכויות הקרובות לאדמה, שנחשבת ברפואה הסינית למקור ה"יין" של היקום. לפיה, ככל שנעמיק לתוככי האדמה, נקבל איכות של מזונות "ייניים" יותר, כלומר יותר מחממים, מחזקים ומקרקעים. כמו כן הבישול בקדירה מחמר יעצים תבשילים מבוססי ירקות שורש שמקורם אף הוא באדמה.
2 צפייה בגלריה
תבשילי קדירה
תבשילי קדירה
הבישול בקדירה מחמר יעצים תבשילים מבוססי ירקות שורש שמקורם אף הוא באדמה
(צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק)
  • חישוב ערכים תזונתיים: עדי פיאסצקי נעים, דיאטנית קלינית, שירותי בריאות כללית, מחוז דרום
השפית אביטל סבג היא בעלת קייטרינג הבוטיק "אביטליטי" ומחברת הספר רב המכר "חמש עונות במטבח - בישול טבעוני בדרך הזן"
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button