מפתיע, אבל גם בעיר אפשר לגדל ירקות ופירות לצריכה שוטפת. לא צריך שדה או גינה, מספיקה מרפסת ולעתים אפילו אדן חלון. נטע פלקוביץ', גננית אורבנית וד"ר למשפטים, ועידית נרקיס כ"ץ, מתכונאית וצלמת ובעלת הבלוג "טעים!", חיברו יחד את "ירקות והעיר הגדולה", ספר מקסים ומחכים על גידול ירקות ועשבי תיבול בעציצים בבית. הספר כולל הסברים מפורטים על כ־50 סוגים שונים של גידולים למאכל (מגזר, דרך חציל, אבטיח, תות וחסה, ועד אוכמניות ואננס), שאפשר לגדל בעציצים או באדניות. הספר, שמחולק לפי עונות השנה, כולל גם מתכונים והסברים מקיפים איך לטפל במזיקים ואיך כדאי לטפל בכל גידול וגידול. הנה כמה ירקות שמתאימים לגידול בעונת הקיץ.
קראו עוד:
מלפפון
מלפפונים טריים הם מעדן קל לגידול.
מתי: מרץ עד ספטמבר.
איפה: בשמש, המלפפון זקוק לחום.
איך: אפשר לגדל מזרעים או משתילים. זורעים 2־3 זרעים בעציץ קטן בעומק 1 ס"מ, מכסים באדמה ומשקים היטב. כעבור שבוע־שבועיים (תלוי במזג האוויר) כבר יהיו לכם צמחים גדולים יחסית עם שורשים ארוכים ומפותחים. אם יותר מזרע אחד נבט, הפרידו את הצמחים לפני השתילה.
מה עוד:
- מלפפונים זקוקים לאדמה עשירה, לכן כדאי להוסיף קומפוסט והומוס לתערובת השתילה או לאדמה.
- הקפידו לא לשתול עמוק מדי כי הצמח עלול לסבול מריקבון.
- השקו בנדיבות לאחר השתילה ולאורך הגידול.
- פעם בשבועיים עד חודש מומלץ להוסיף דשן אורגני כמו מיצוי אצות כדי להבטיח שלצמח תהיה אנרגיה להניב מלפפונים רבים לאורך העונה.
- קטפו את המלפפון עוד לפני שהוא הגיע לגודל של מלפפון בחנות. מלפפונים צעירים וקטנים הם הטעימים ביותר.
כדי שהמלפפונים יתפסו פחות מקום וכדי למנוע ריקבון במגע מתמיד עם אדמה לחה, מומלץ להדלות אותם.
מה זו הדליה? תמיכה בצמח מטפס או כבד. ניתן לייצר הדליה על ידי קשירה של הצמח למקלות במבוק, לקשתות ברזל או לפרגולה על ידי מתיחת רשת או מערכות חוטים שעליהן יטפס הצמח.
עגבנייה
אפשר לגדל עגבניות שרי, תמר או רומא מוארכות, עגולות או עגבניות "סטייק" גדולות ובשרניות.
מתי: מרץ עד אוגוסט.
איפה: תחת שמש מלאה וחמה, אבל בקיץ הישראלי גם חצי צל יספיק.
איך: אפשר מזרעים, אבל אם אתם גננים מתחילים עדיף להתחיל משתיל.
- זרעים: ממלאים מגש שתילה באדמה המתאימה לגידול ירקות וזורעים זרע אחד בכל תא בעומק של כחצי ס"מ. משקים בעדינות ומקפידים לשמור על אדמה לחה בתקופת הנביטה.
- שתיל מוכן: מכינים תערובת שתילה מתאימה ומערבבים עם מעט קומפוסט והומוס. שותלים את השתילים עמוק יחסית כדי לאפשר לעגבנייה אחיזה טובה בקרקע ומקפידים להשקות היטב ובאופן אחיד בעיקר בקיץ, כשהצמח נושא פירות רבים.
- בכל שבועיים עד חודש מדשנים את האדמה בדשן נוזלי אורגני המעורבב עם מי השקיה.
שעועית ירוקה
שעועית ירוקה קלה לגידול (נדרשת הדליה, במיוחד כשהיא מגיעה לאורך של 10 ס"מ), והיא טעימה מאוד כשהיא טרייה ורק נקטפה.
מתי: מרץ עד אוגוסט.
איפה: תחת שמש מלאה. אפשר לשתול בעציץ או באדמה, ויהיה צורך בהדליה או במתקן שיעמוד בעומס.
איך: עדיף לגדל שעועית מזרעים כי השתילים עדינים ושבירים. כמו כן השעועית צריכה אדמה עשירה בקומפוסט והומוס.
- זורעים זרע אחד במגש שתילה בעומק 1 ס"מ או ישר במקום הגידול הסופי במרווחים של 30 ס"מ ומשקים היטב.
פלפל (מתוק וחריף)
פלפל גדול ובשרני או פלפל קטן וחריף מגדלים באותו האופן. הכלל הוא שפלפלים קטנים חריפים יותר, והפירות הקטנים מניבים הכי הרבה פלפלים.
מתי: מרץ עד יולי.
איפה: תחת שמש מלאה או חצי צל. הפלפלים יגדלו היטב בחום, אך לעתים יש צורך בהדליה וכדאי להביא זאת בחשבון לפני מיקום השתיל.
איך: אפשר לרכוש שתיל או זרעים, אך הביאו בחשבון שקצב הצמיחה מזרע הוא איטי.
- מכינים תערובת שתילה ומערבבים עם מעט קומפוסט והומוס.
- שותלים במרווחים של 45 ס"מ במכל גדול או במרווחים של 25 ס"מ כשמדובר בשתילים קטנים של פלפלונים חריפים במצב מניב.
- דואגים להשקיה אחידה ומקפידים לא לתת לצמחים להתייבש.
- אחת לשבועיים עד חודש כדאי לדשן בדשן נוזלי אורגני.