אחרי שהשף עומר מילר וזוגתו שירנקה, או בקיצור המילרים (כך הם מכנים את עצמם) הפכו למשפיעני רשת ומאמני הורות, הם הוציאו לאחרונה ספר בהוצאה עצמית: "איך לגדל ילדים שאוהבים לאכול". נקודת המוצא שלהם בנוגע לאוכל היא שאוכל הוא לא רק מהנה אלא גם האמצעי הכי טוב לחבר משפחה, לחנך ילדים וליצור זיכרונות.
רוצים לאכול כמו המילרים? קבלו שלושה מתכונים מהספר החדש שלהם.
פיש סטיקס עם פירה אפונה
פיש סטיקס קלאסיים מכינים מדג קוד. בארץ קשה למצוא קוד בכזאת קלות, אבל אצלנו יש דג נסיכת הנילוס, שבשרו שמנמן ועסיסי, ואפשר להשיג אותו טרי או קפוא — בשני המקרים הוא יעבור טיגון מצוין. מגישים עם פירה אפונה טעים ומתקתק, שהוא אמנם תוספת קלאסית לפיש סטיקס, אבל אם תטחנו אותו עם כל החלב שרשום במתכון, תקבלו מרק אפונה שגם ילדים וגם מבוגרים יאהבו.
ערכים תזונתיים למנה: 549 קלוריות | 34 גרם פחמימות | 29 גרם חלבון | 33.5 גרם שומן | 6 מנות
החומרים ל-6 מנות:
לפירה האפונה:
- 1/2 שקית (400 גרם) אפונה עדינה מהקפאה, מופשרת
- כ־1 ליטר חלב
- 50 גרם חמאה חתוכה לקוביות
- מלח ופלפל שחור גרוס
לפיש סטיקס:
- שמן ניטרלי לטיגון עמוק
- 4 פילטים דג נסיכת הנילוס, פרוסים לנתחים באורך 7 ס"מ וברוחב 3 ס"מ
- מלח ופלפל שחור גרוס
- 2 ביצים
- 1 כף רוטב צ'ילי מתוק (לא חובה)
- 1/2 כפית חרדל חלק
- 1 כוס קמח
אופן ההכנה:
- שמים את האפונה בסיר בינוני, יוצקים חלב לכיסוי ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים 10 דקות ללא כיסוי, עד שהאפונה רכה מאוד. מסננים את האפונה ושומרים את החלב בצד.
- מעבירים את האפונה לבלנדר, מוסיפים את החמאה וטוחנים לפירה אחיד וחלק. אם הפירה סמיך מדי, אפשר להוסיף מעט מהחלב ששמרנו בצד, אבל הוסיפו במתינות כדי שהפירה שלכם לא יהפוך למרק. מתבלים במלח ובפלפל שחור.
- מחממים סיר עם שמן לטיגון עמוק על להבה גבוהה.
- מתבלים את נתחי הדג במלח ובפלפל שחור.
- טורפים את הביצים, רוטב הצ'ילי המתוק, החרדל, הקמח וחצי כפית מלח בקערה לבלילה אחידה. טובלים את נתחי הדג בבלילה ומטגנים אותם 2־3 דקות על להבה בינונית־נמוכה, עד שהם מזהיבים ונעשים פריכים.
- מוציאים את נתחי הדג עם כף מחוררת לצלחת מרופדת בנייר סופג.
- מגישים מיד עם פירה האפונה החם.
המבורגר פטריות
ההמבורגר הזה לא מנסה להתחפש להמבורגר עם בשר. הפטריות הן לא פשרה או תחליף חיוור, אלא הן הכוכבות האמיתיות של הקציצה הזאת, שהיא גם דרך מצוינת לעזור לילדים להתיידד איתן.
ערכים תזונתיים למנה (המבורגר): 257 קלוריות | 33.5 גרם פחמימות | 7 גרם חלבון | 9 גרם שומן | 8 מנות
החומרים ל-8 מנות:
- 1 כף שמן ניטרלי ועוד קצת לשימון משטח הצלייה
- 1/2 כוס אורז פרסי
- מים רותחים
- מלח
- 4 כפות שמן זית
- 2 בצלים בינוניים קלופים, חצויים ופרוסים דק
- 300 גרם פטריות פורטובלו ללא רגליים, פרוסות דק
- 300 גרם פטריות שמפיניון, פרוסות דק
- 1/2 כוס (50 גרם) שיבולת שועל אינסטנט (קוואקר)
- 2 כוסות (180 גרם) פירורי פנקו
- 1 כפית כמון טחון
- 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
- 1 כפית פפריקה מתוקה
אופן ההכנה:
- מחממים כף שמן (ניטרלי) בסיר קטן, מוסיפים את האורז ומטגנים דקה־שתיים על להבה בינונית־גבוהה, עד שגרגירי האורז מצופים בשמן ומלבינים מעט. מוסיפים את 3/4 כוס המים הרותחים והמלח ומערבבים. מנמיכים ללהבה הנמוכה ביותר, מכסים ומבשלים רבע שעה, עד שהאורז רך. מכבים את האש ומשהים עוד 5 דקות. מעבירים לקערה ומצננים לטמפרטורת החדר.
- בינתיים מחממים את שמן הזית במחבת גדולה ומטגנים את הבצל במשך 7 דקות על להבה בינונית, עד לריכוך. מוסיפים את שני סוגי הפטריות ומטגנים עוד 10 דקות, עד שהפטריות מפסיקות להגיר נוזלים. מכבים את האש ומצננים מעט.
- שמים את שיבולת השועל וכוס מים בסיר קטן ומערבבים על להבה נמוכה 2־3 דקות, עד לקבלת דייסה סמיכה. מצננים מעט.
- מעבירים את תערובת הפטריות והבצל למעבד מזון, מוסיפים חצי כוס מהאורז המבושל וטוחנים בפולסים למחית אחידה.
- מעבירים את המחית לקערה, מוסיפים את יתר החומרים, את דייסת שיבולת השועל וכף מלח ומערבבים לתערובת אחידה ויציבה יחסית.
- יוצרים קציצות שטוחות, בעזרת ידיים רטובות, בקוטר 8־10 ס"מ, מניחים אותן בשכבה אחת במגש מרופד בנייר אפייה, מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעה ועד יום לפני הצלייה.
- מלהיטים גריל או מחבת פסים. משמנים קלות את משטח הצלייה וצולים את ההמבורגרים 2־3 דקות מכל צד, רק עד שהם משחימים יפה.
אלו גובי
תבשיל האלו גובי הזה הוא מקום טוב להתחיל להתיידד עם המטבח ההודי — החריף והמתובל על פי רוב לחך העדין של הילדים. הוא לא חריף בכלל, יש לו מרקם קטיפתי בזכות קרם הקוקוס, והוא מכיל מרכיבים אהובים שהילדים כבר מכירים: תפוחי אדמה, כרובית וגרגירי חומוס.
ערכים תזונתיים למנה: 275 קלוריות | 22 גרם פחמימות | 6 גרם חלבון | 17.5 גרם שומן | 6 מנות
החומרים ל-6 מנות:
- 3 כפות שמן ניטרלי
- 1 בצל קצוץ
- 4 שיני שום כתושות
- 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר מגורר
- 1 כפית כמון טחון
- 1 כפית אבקת קארי
- 2 עגבניות חתוכות לקוביות קטנות
- 4 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
- 1/2 כרובית מפורקת לפרחים קטנים
- 1 כוס קרם קוקוס
- 1 כוס מים
- 1 כפית מלח
- 1 כוס גרגירי חומוס מבושלים (אפשר מהקפאה, אין צורך להפשיר)
- 2 כפות כוסברה קצוצה (לא חובה, אבל מומלץ)
להגשה:
- אורז לבן מבושל
- יוגורט (או מטבל יוגורט ומלפפונים)
אופן ההכנה:
- מחממים בסיר את השמן ומטגנים את הבצל, השום והג'ינג'ר במשך 7 דקות על להבה בינונית עד לריכוך. מוסיפים את הכמון ואבקת הקארי ומטגנים עוד כמה שניות, עד שהתבלינים מצפים את הבצל היטב.
- מוסיפים לסיר את קוביות העגבניות ומבשלים 10 דקות, עד שהעגבניות מתפרקות והופכות למחית.
- מוסיפים את תפוחי האדמה, הכרובית, קרם הקוקוס והמים ומביאים לרתיחה. מתבלים במלח, מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים עוד 25 דקות, עד שהכרובית ותפוחי האדמה מתרככים.
- מוסיפים את גרגירי החומוס ומבשלים 5 דקות לחימום. מתקנים תיבול.
- מפזרים את הכוסברה ומגישים על אורז או עם יוגורט בצד או גם וגם.
מטבל יוגורט ומלפפונים: מערבבים בקערה 1 כוס יוגורט, 2 מלפפונים מגוררים, 1/2 כפית מלח ו־1/4 כפית כמון טחון.
מתכונים: עומר ושירנקה מילר, מתוך הספר "איך לגדל ילדים שאוהבים לאכול"/// חישוב ערכים תזונתיים: איילת מלניק, תזונאית קלינית בכללית, מחוז ירושלים