שניים מהמנבאים החזקים ביותר לאושר הם התדירות והאיכות של היחסים שלנו עם הסובבים

הסוד לחיים מאושרים: מערכות יחסים טובות

זאת התובנה שעולה מהמחקר המדעי הממושך ביותר בעולם על אושר שנערך באוניברסיטת הרווארד. מה התגלה ב-85 שנות מחקר רב-דורי ואיך מאמצים את המסקנות? 8 צעדים לבניית יחסים מתגמלים

פורסם:
חוקרים רבים ניסו לענות על שאלת מיליון הדולר: מהו הסוד לחיים טובים ומאושרים? כעת מסתמן שתשובה לשאלה הזאת זמינה הרבה יותר ממה שחשבתם - מערכות יחסים טובות. כן, זו המסקנה שהגיעו אליה ד"ר רוברט וולדינגר, פסיכיאטר, וד"ר מרק שולץ, פסיכולוג, צמד חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד שריכזו את הנתונים שהתקבלו מהמחקר המדעי הממושך ביותר על אושר - 85 שנות מחקר רב־דורי.
את המחקר, שהחל ב־1938 עם 724 משתתפים והסתיים לאחרונה עם יותר מ־1,300 צאצאים של המשתתפים המקוריים, מציגים שני החוקרים בספר שיצא לאור לאחרונה בארצות הברית וכבר הפך לרב מכר: The Good Life: Lessons from the World's Longest Scientific Study of Happiness ("החיים הטובים: שיעורים מהמחקר המדעי הממושך ביותר בעולם על אושר", בתרגום חופשי).
3 צפייה בגלריה
החיים הטובים
החיים הטובים
החיים הטובים. המחקר המדעי הממושך ביותר בעולם על אושר
לאורך כל תקופת המחקר עקבו חוקרים מהרווארד אחר המשתתפים מגיל העשרה ועד זִקנה. המשתתפים התבקשו לדרג את איכות חייהם על ידי מענה על שאלונים ולפרט גם את אורחות חייהם (פעילות גופנית, תזונה). בנוסף הם עברו סריקות מוח, בדיקות דם ובדיקות של רמות הורמוני לחץ.
עוד כתבות על אושר שלא כדאי לפספס:
הממצאים: מהמחקר עולה כי שניים מהמנבאים החזקים ביותר לאושר הם התדירות והאיכות של היחסים שלנו עם הסובבים (זוגיות, משפחה, עבודה, חברים ואפילו זרים), והרווח הזה ניכר הן בתוחלת החיים והן באיכותם, כלומר חיים ארוכים, שמחים ועם מינימום כאבים ומחלות.
אגב, לא חייבים להיות נשואים כדי ליהנות מהיתרונות של מערכות יחסים טובות. לפי החוקרים, כל סוגי מערכות היחסים חשובים ותורמים לרווחה הנפשית, אלא שלטענתם יש בעיה אחת גדולה: אנחנו נוטים לזלזל בהשפעות המועילות של החיבור האנושי, ויותר מכך - רבים מאיתנו נוטים להיות ביחסים גרועים עם אנשים שאנחנו באים איתם במגע תכוף.
אז מה אתם צריכים לעשות כדי לטפח את מערכות היחסים לחיים מאושרים? הנה חלק מההמלצות שהחוקרים מספקים:
1. דברו על ההתמודדויות שלכם ללא צנזורה, בכל גיל
יש ארבעה שלבים שונים בחיים הבוגרים - מגיל ההתבגרות ועד סוף החיים. כל שלב מזמן לנו חששות והתמודדויות אחרות. עם זאת, לרוב אנחנו נפגשים עם בני גילנו, והפונקציות החברתיות משתנות בהתאם. לכן דברו עם הסובבים על האתגרים שלכם בכל שלב בחיים באופן גלוי וכן, בלי צנזורה. יש בכך כדי לעורר הזדהות ולעתים אף להעביר מסר לצד השני ולגרום לו להבין שהוא לא לבד בהתמודדות שלו עם אתגרי הגיל והחיים.
2. הקדישו לאחרים את מלוא תשומת הלב
ד"ר וולדינגר כותב כי אחד ממורי הזן שלו אמר לו פעם: "תשומת לב היא הצורה הבסיסית ביותר של אהבה". לכאורה, להקדיש למישהו את תשומת הלב שלנו נראה פשוט, אבל זה רחוק מכך. לדברי החוקרים, בעידן שבו אנחנו מוסחים ללא הרף, תשומת הלב שלנו היא הנכס היקר ביותר שאנחנו יכולים להעניק למישהו אחר.
כשהמשתתפים הראשונים במחקר הרווארד הגיעו לשנות ה־70 וה־80 לחייהם, שאלו אותם החוקרים אם יש להם חרטות. רבים השיבו שאילו יכלו להחזיר את הגלגל לאחור, הם היו מטפחים יותר את מערכות היחסים שלהם עם חברים שאיתם איבדו קשר ועם קרובי משפחה
לכן השתיקו מדי פעם את הסמארטפון, הביטו לחברים שלכם בעיניים והתעניינו במה שעובר עליהם: איך הם מרגישים בעבודה? מה חדש בבית? מה גורם להם שמחה? מה מצער אותם? אתם עלולים לגלות שלא תמיד מדובר במשימה קלה. לפעמים תרגישו שהצד השני מנסה להדוף אתכם. זה בסדר גמור. לא תמיד מתאים לאנשים לדבר בזמן שנוח לכם. עם זאת, אל תיתנו לזה לרפות את ידיכם, המשיכו להתעניין בהם.
3. בדקו אילו מערכות יחסים חשובות דורשות יותר השקעה
אנחנו נוטים לחשוב שלמערכות יחסים יש חיים משל עצמן וכי אין צורך להתאמץ כדי להשקיע בהן כי הרי אנחנו כבר בקשר. אבל זו טעות נפוצה. כפי ששרירים ייחלשו אם לא נפעיל אותם, כך גם מערכת היחסים עם הקרובים אלינו ביותר זקוקה לתחזוקה שוטפת שבאה לידי ביטוי בהקשבה, בכבוד ובתשומת לב.
כשהמשתתפים הראשונים במחקר הרווארד הגיעו לשנות ה־70 וה־80 לחייהם, שאלו אותם החוקרים אם יש להם חרטות. רבים השיבו שאילו יכלו להחזיר את הגלגל לאחור, הם היו מטפחים יותר את מערכות היחסים שלהם עם חברים שאיתם איבדו קשר ועם קרובי משפחה שהיו רוצים לבלות איתם קצת יותר זמן. לכן בדקו לעומק את הקשרים שלכם. היו כנים עם עצמכם ושאלו את עצמכם שאלות כמו: מה מאתגר אותי במערכת היחסים הספציפית הזאת? מה אוכל לעשות כדי לשפר ולטפח את אותם היחסים?
4. חשבו: האם יש לפחות אדם אחד שאתם יכולים להתקשר אליו באמצע הלילה בעת צרה?
החוקרים שאלו את משתתפי המחקר "למי אתם יכולים להתקשר באמצע הלילה בעת מחלה או כשאתם חשים חרדה?". חלק מהמשתתפים ציינו כמה אנשים, וחלקם לא יכלו למנות אפילו אדם אחד. לדברי החוקרים, הידיעה שיש לכם אפשרות להתקשר למישהו בעת מצוקה מספקת רשת ביטחון ותחושה שתמיד יהיה מי שיזרוק לכם גלגל הצלה. מנגד, אנשים שאין להם תמיכה כזאת עלולים בסופו של דבר לסבול ממתח כרוני, מה שיכול להוביל לתחושת אומללות, לסבל ואף לפגיעה בבריאות הכללית.
שאלו את עצמכם את אותה שאלה: האם יש לכם אדם שאליו אתם יכולים להתקשר באמצע הלילה? אם השבתם בשלילה, משמע שיהיה עליכם לחזק מערכות יחסים עם אנשים שאתם מאמינים כי יוכלו להיות לצדכם בעת הצורך. וחשוב לא פחות: למדו לבקש (ולקבל) עזרה.
במחקר נמצא שהאינטראקציות עם זרים, בתור לקופה או בטיסה למשל, הן מעין הבלחות שתורמות לרווחה הנפשית שלנו
5. טפחו את הזוגיות שלכם ושמרו עליה
חוקרי הרווארד מצאו שלשביעות הרצון מנישואים יש השפעה מגינה על הבריאות הנפשית. כך לדוגמה, נמצא כי אלה שקיימו נישואים מאושרים בשנות ה־80 לחייהם, דיווחו שמצב הרוח שלהם נותר יציב גם בימים שבהם הם סבלו מכאבים פיזיים.
6. אל תזלזלו בכוחם של קשרים מזדמנים
אתם עולים על המטוס ומתיישבים ליד זר מוחלט שמתחיל לפטפט איתכם. לפעמים השיחה האקראית מתפתחת עם האישה שממתינה כמוכם בתור לבדיקה חשובה. אל תזלזלו בשיחות המזדמנות האלה, גם אם נדמה לכם שבעוד שנייה וחצי האנשים האלה יתפוגגו מחייכם. במחקר נמצא שהאינטראקציות האלה הן מעין הבלחות שתורמות לרווחה הנפשית שלנו. החוקרים הסבירו כי יש משהו בתגובה חיובית שאנחנו מקבלים מזר מוחלט שגורם לנו להרגיש טוב יותר.
7. הפנימו: אף פעם לא מאוחר מדי לרכוש חברים ולבנות יחסים
מבין משתתפי המחקר היו כאלה, בני 60־80, שחשבו לאורך השנים שהם לא מצטיינים ביצירת מערכות יחסים ותמיד הרגישו לבד. אבל דווקא בזמן שהם הכי פחות ציפו לכך, הם מצאו לעצמם קבוצת חברים חדשה או זוגיות. המסר העיקרי של החוקרים - לעולם אל תחשבו שמאוחר מדי בשבילכם כדי לבנות מערכות יחסים טובות ומספקות. נסו לנצל את כל האפשרויות העומדות לפניכם כדי לייצר חברויות חדשות: הירשמו לחוגים, הצטרפו לקהילות שעוסקות בתחומי עניין הזהים לשלכם, ואפילו השתמשו לשם כך בטכנולוגיה (ראו בסעיף הבא).
3 צפייה בגלריה
איך עושים חברים בגיל מבוגר
איך עושים חברים בגיל מבוגר
חברויות חדשות, גם בגיל מבוגר
(אילוסטרציה: Shutterstock)
8. וגם לא מאוחר לגייס לעזרתכם את הטכנולוגיה
המדיה החברתית יכולה להפגיש אתכם עם אנשים שלעולם לא הייתם פוגשים לולא הטכנולוגיה. בדקו איך תוכלו לנצל את הפלטפורמה הזאת להיכרויות על ידי הצטרפות לקהילות או על ידי איתור אנשים מהעבר שלכם.
אם אתם נרתעים מכל אינטראקציה בעולם הדיגיטלי, נסו בכל זאת לתת לזה צ'אנס. הקדישו עשר דקות מזמנכם לפעילות אקטיבית ביצירת קשרים. לאחר מכן עצרו ובדקו איך אתם מרגישים: האם יצירת קשר עם אדם חדש או הצטרפות לקהילה מסוימת מעלות אצלכם את מפלס האנרגיה וההתרגשות? האם ערוץ כזה או אחר מגביר אצלכם את תחושת הבדידות והדכדוך? אם כן, נסו ערוץ התקשרות אחר.
ועוד משהו: הכירו בכך - חיים טובים הם חיים מורכבים
החוקרים מדגישים שאנחנו יכולים לשפר את איכות החיים שלנו ולהאריך את פרקי הזמן שבהם אנחנו חשים שמחה ואושר, אבל עלינו להיות מציאותיים: לעולם לא נוכל להיות מאושרים בכל זמן נתון. חיים טובים לא מתפתחים בוואקום. הם נוצרים מתוך התמודדות חוזרת ונשנית עם אתגרי החיים. בחלון ההזדמנויות שנפתח לפנינו, בעת הקושי, אנחנו יכולים לצמוח ולהשתפר ומכאן להפיק הנאה, משמעות וסיפוק מהחיים.
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button