יותר ויותר מחקרים מהשנים האחרונות מדגימים את הכוח האצור בפטריות וביפן ובסין אף משתמשים בהן כחלק אינטגרלי מהטיפול בבתי החולים. הפטריות למיניהן דלות בקלוריות ובשומן, אך לעומת זאת עשירות במגוון רכיבים תזונתיים חשובים, בהם חלבונים, סיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצה B, ומינרלים דוגמת סלניום, נחושת, אבץ, ברזל ואשלגן.
מחקר שפורסם בשנת 2021 בכתב העת Molecular Nutrition מצא שמרכיבים המצויים בפטריות (וגם ביין אדום ובקקאו), ובהם שני נוגדי החמצון Ergothioneine ו־Glutathione, יכולים לעכב ירידה קוגניטיבית בקרב מבוגרים. המלצת החוקרים הייתה לאכול בכל יום חמש פטריות בינוניות כדי להגיע להשפעה מיטיבית. מחקר נוסף, שפורסם בשנת 2021 בכתב העת Journal of Affective Disorders ונערך בקרב 25 אלף אנשים שחלקם סבלו מדיכאון (קל, ללא נטילת תרופות), מצא שאכילה יומיומית של פטריות תורמת להפחתת תסמיני דיכאון וחרדה, ככל הנראה בזכות נוגד החמצון Ergothioneine.
מה עוד תוכלו להרוויח מהפטריות שבמתכון?
שיטאקי - פטרייה נפוצה מאוד במטבח בשל טעמה הייחודי אבל גם לצורך ריפוי. בסין מאמינים שצריכה קבועה שלה מבטיחה חיים ארוכים בבריאות טובה. הפטרייה משמשת לשיפור אנרגיית החיים (צ'י), זרימת דם לקויה ומחלות בדרכי הנשימה העליונות.
פורטובלו - תורמת לאיזון את רמות הסוכר בדם ועשירה במינרל החשוב סלניום.
שימג'י - עשירה בחומרים נוגדי-חמצון ותורמת להפחתת הכולסטרול בדם ולפעילות אנטי-סרטנית.
עוד מתכוני קדירה? בבקשה:
ראמן פטריות ואטריות סובה
ערכים תזונתיים למנה: 398 קלוריות | 56 גרם פחמימות | 13.5 גרם חלבון | 10.5 גרם שומן | 5 מנות [מומלץ להכין בקדירה מברזל על הכיריים]
החומרים:
- 2 כפות שמן זית
- 2 כרשות פרוסות
- 4 גבעולי סלרי חתוכים לעיגולים
- 1 בצל קצוץ
- 2 שיני שום קצוצות
- 1 כפית זרעי כוסברה
- 2 כפות ג'ינג'ר טרי
- 3 כפות ממרח קארי אדום
- 1/4 כוס מים
- 2 עגבניות חתוכות לרבעים
- 6 פטריות שיטאקי, חתוכות לרצועות
- צרור פטריות שימג'י
- 2 פטריות פורטובלו, חתוכות לרצועות
- 2 עלי קפיר ליים
- 2 כפות רוטב סויה
- 3 כוסות מים
- 1/2 כוס קרם קוקוס
להגשה:
- 300 גרם אטריות סובה מבושלות
- 1 צרור כוסברה, העלים בלבד
- 1 גבעול בצל ירוק, חתוך גס
אופן ההכנה:
- מחממים את הקדירה על הכיריים, מוסיפים את שמן הזית ומטגנים את הכרשה, הסלרי, הבצל, השום, זרעי הכוסברה והג'ינג'ר עד הזהבה.
- מערבבים את ממרח הקארי עם 1/4 כוס מים ומוסיפים לקדירה.
- מוסיפים את העגבניות, הפטריות, עלי הקפיר ליים, רוטב הסויה ו־3 כוסות מים ומבשלים חצי שעה.
- מוסיפים לקדירה את קרם הקוקוס ומבשלים כ־10 דקות נוספות.
- מחלקים את האטריות המבושלות לקערות הגשה, יוצקים את המרק ומקשטים בכוסברה ובבצל ירוק.
חומר למחשבה: ממה עשויה הקדירה שלכם?
קדירת ברזל: סיר הברזל שומר על חום שמצטבר בעת הבישול האיטי, מה שגורם לחום להיות מפוזר בצורה שווה ומבוקרת.
קדירת חרס: יש קדירות כמו הדונאבה - קדירה יפנית עגולה מסורתית העשויה חמר מצופה בגלזורה שנשרפה ב־1,200 מעלות וזה מקנה לה בישול איטי בחום המפוזר בכל חלקיה.
קדירת חמר: הבישול בחמר נותן לנו איכויות הקרובות לאדמה, שנחשבת ברפואה הסינית למקור ה"יין" של היקום. לפיה, ככל שנעמיק לתוככי האדמה, נקבל איכות של מזונות "ייניים" יותר, כלומר יותר מחממים, מחזקים ומקרקעים. כמו כן הבישול בקדירה מחמר יעצים תבשילים מבוססי ירקות שורש שמקורם אף הוא באדמה.
- חישוב ערכים תזונתיים: עדי פיאסצקי נעים, דיאטנית קלינית, שירותי בריאות כללית, מחוז דרום
השפית אביטל סבג היא בעלת קייטרינג הבוטיק "אביטליטי" ומחברת הספר רב המכר "חמש עונות במטבח - בישול טבעוני בדרך הזן"