כולנו יודעים שכדי לקבל את הטיפול הרפואי הטוב ביותר רצוי שיהיה לנו רופא משפחה למופת, כזה שידע לתת אבחנה נכונה, להפנות לגורמים מקצועיים כשנדרש, להתייעץ עם עמיתים כשהוא לא יודע, לספק לכם מידע, להיות רגיש ואמפתי כלפיכם, לדבר בגובה העיניים, לשמור על ערוצי תקשורת פתוחים ולהילחם עבורכם את המלחמות הצודקות כנגד מערכת הבריאות.
קראו עוד:
איך תדעו אם הרופא שלכם הוא "הרופא הטוב"? לפניכם 11 קריטריונים שיעזרו לכם להשיב על השאלה החשובה הזאת.
1. הוא "תופר" את הפתרון הטיפולי המדויק עבורכם
לצורך כך הוא עושה אינטגרציה בין כל התלונות שלכם. כשנדרשים יועצים ומטפלים נוספים הוא יידע לנווט בין כולם לצורך אבחון מדויק ופתרון טיפולי מיטבי. הוא עוקב אחר הטיפולים שאתם מקבלים מרופאים אחרים, ואם נדרש הוא לא מהסס להיות עמם בקשר. הוא גם מכיר היטב את המערכת הרפואית, ולכן הוא יכול להפנות אתכם למרפאות ייעודיות שמאפשרות אמצעי אבחון טובים יותר ומענה טיפולי הולם.
2. הוא גורם לכם לחוש בנוח במחיצתו
הוא מסתכל עליכם כעל בני אדם ולא כעל "מטופלים" או "מקרה רפואי". הוא מתעניין בכם, שואל על משפחתכם, על עיסוקכם ועל תחביביכם. רופא טוב לא רק ירצה להכיר אתכם, אלא ירצה גם להבין אתכם: מה חשוב לכם ומהם הערכים שלכם.
3. יש לכם אמון בו
אתם סומכים עליו. אין לכם בעיה להתפשט בפניו או לשתף אותו באירוע אישי המשפיע על בריאותכם, כמו למשל החובות הכספיים שמדירים שינה מעיניכם, גורמים ללחץ דם גבוה או לאכילה מוגברת. בנוסף, הוא יקפיד על רצף טיפולי וישאל אתכם שאלות הנוגעות לביקור האחרון שלכם במרפאה.
4. הוא מדבר אליכם בגובה העיניים
אי־ודאות מעלה את מפלס החרדה, ואת העובדה המדעית הזאת יודע כל רופא בקהילה. מהסיבה הזאת הוא יספק לכם טיפול או יפנה לבדיקה רק לאחר שקיבלתם ממנו הסבר על מטרתם, מהלך האבחון או הטיפול, תופעות הלוואי או כיצד ניתן להיערך לבדיקה והיכן היא מתבצעת.
5. הוא מקשיב לכם ובודק אתכם ביסודיות
כשאתם מדברים, הוא מקשיב, מכוון בשאלות ומאפשר לכם לספר את הסיפור שלכם ללא הפרעה. אבל מעל לכל, הוא יתייחס לתלונה שאיתה הגעתם אליו ברצינות – יערוך בדיקה גופנית מקיפה, יתשאל ביסודיות, יפנה לבדיקות עזר וינסה להפוך כל אבן עד לקבלת תמונה ברורה.
6. הוא שומר על ראש פתוח וערני לעדכונים
הוא משתתף בכנסים ועוקב אחר הספרות המקצועית בתחום התמחותו. אם אתם מפנים לו שאלה באשר לטיפול חדשני שפורסם לאחרונה במדיה, הוא לרוב יידע על מה מדובר, ואם לא – הוא לא ירפה מכך עד שיבדוק ויחקור את הנושא. נוסף על כך, אם יש לו ספק באשר לאבחנה רפואית או לטיפול המוצע לכם, הוא ידאג ליצור קשר עם קולגות. רופא עם ראש פתוח גם לא ישלול את הנטייה שלכם להיעזר ברפואה המשלימה. כמו כן הוא ישמח ללמוד מכם ולא יסתכל עליכם מלמעלה. הוא ינסה לשכנע אתכם בדעתו ולא לכפות אותה עליכם, ובעיקר – יכבד אתכם בכל החלטה שתקבלו.
7. הוא עוזר לכם לעזור לעצמכם
הדרך הטובה ביותר להילחם במחלות היא באמצעות רפואה מונעת. אבחון מוקדם עשוי למנוע התפרצות והתפשטות מחלות סרטן, סוכרת, התקפי לב ושבץ מוחי. כדי לגייס אתכם לשינוי באורח החיים ינסה הרופא להניע אתכם לשינוי בהתנהלות ולטעת בכם מוטיבציה לשינוי תוך שכנוע ומתן כלים מתאימים ולא תוך כפייה או הפחדה.
8. הוא לא יפנה אתכם לבדיקות מיותרות
הוא יפנה אתכם לבדיקות תקופתיות בהתאם למצבכם הבריאותי, לסיפור המשפחתי, לגיל ולסיכון היתר. אבל אם תפנו אליו ביוזמתכם ותבקשו בדיקה מסוימת ששמעתם שהיא "בדיקה חשובה", יש סיכוי גבוה שהוא יחזיר את פניכם ריקם. רופא טוב לא שולח את המטופל לבדיקה שאין בה ערך אמיתי למצבו. הוא יסביר לכם את הסירוב לבקשתכם ויציע לכם בירור מכיוון אחר.
9. הוא יוצר עמכם קשר לאחר קבלת תוצאות מעבדה חריגות
כשבדיקות המעבדה מספקות ממצאים שדורשים התייחסות מיידית, הרופא, שקיבל על כך התרעה במערכת המחשוב של קופת החולים, ייצור עמכם קשר כדי להסביר לכם את המצב ולהנחות אתכם כיצד לפעול כדי למנוע הידרדרות במצב.
10. הוא לוחם את מלחמותיכם הצודקות מול המערכת הרפואית
קופות החולים מתנהלות כיום כעסק כלכלי לכל דבר. המטופלים, מבחינתן, הם לקוחות. לכן לעתים קרובות הן ינסו לספק חלופות זולות לבדיקות, לתרופות ולטיפולים, תוך ניסיון שלא לפגוע באיכות הטיפול הרפואי אך לעתים תוך גרימת אי־נוחות (נסיעה לבדיקה למקום מרוחק יותר, תור ארוך יותר, תרופה היעילה באותה המידה אך עם פוטנציאל לתופעות לוואי שתוחלף רק לאחר שיופיעו תופעות הלוואי). אם הרופא שלכם השתכנע שמבחינה רפואית הבקשה נכונה, הוא יעמוד מול החומה הביורוקרטית ויילחם בה ללא חת. כך הוא צריך לנהוג לגבי ייעוץ או ניתוח שהתור אליהם מתארך מעבר לסביר, וכך גם לגבי תרופות ובדיקות יקרות (כמו MRI) כשהן מוצדקות מבחינה רפואית.
11. הוא מכבד את הפרטיות שלכם ויוצר אווירה התומכת בכבודכם
רופא שמדבר איתכם על אחד ממטופליו, או רופא שמדבר עם הצוות הרפואי שלו על המטופל בזמן שאתם עדים לשיחה, פוגע בפרטיותו של החולה באופן בוטה. במקרה הזה יש אף מקום להתערבות החוק. אתם מצפים, ובצדק, שהרופא שלכם ישמור על החיסיון הרפואי שלכם, אלא אם כן תבקשו ממנו לעשות אחרת. כמו כן, לפני בדיקה גופנית, ובפרט באזורים מוצנעים, הוא נוהג לבקש את רשותכם תוך שהוא מקפיד ליצור אווירה התומכת בכבודכם: נעילת הדלת ואפשרות להתפשט מאחורי פרגוד.
בדקו: האם הרופא שלכם הוא רופא מומחה?
הרופא הראשוני המטפל בכם יהיה לרוב רופא כללי (שלא עבר התמחות), רופא משפחה או מומחה ברפואה פנימית. רופא משפחה מומחה מתמקצע בטיפול בטווח גילאים רחב, מילדות ועד זִקנה, טיפול במחלות כרוניות שכיחות ובתחומים נרחבים כמו אורתופדיה, רפואת נשים ואף יודע לאבחן מצבים פסיכולוגיים המשפיעים על הגוף.
ייעוץ מקצועי: ד"ר אילן גרין, מומחה ברפואת משפחה, מנהל המחלקה לרפואת משפחה בלאומית שירותי בריאות