אחרי שלמדנו איך להכין בבית לחם מחמצת טעים ובריא (לחיזוק חיידקי המעי), אפשר להתפנות לנושא הבא: 15 ממרחי בריאות משגעים עם אפס חומרים משמרים ושפע של ערכים תזונתיים שילכו טוב עם הלחם ולא רק איתו.
1. ריקוטה תוצרת בית
מתכון: גיא מלכה
ערכים תזונתיים לכפית: 6.5 קלוריות | 0.5 גרם פחמימות | 0.3 גרם חלבון | 0.3 גרם שומן
החומרים:
- 1 ליטר חלב
- קורט מלח ים
- מיץ מ־1 לימון
אופן ההכנה:
- מחממים את החלב עד סף רתיחה.
- מוסיפים את המלח ואת הלימון ממש לפני שהחלב רותח.
- כשהחלב נפרד, מסננים ונותנים לתערובת לנוח כשעה, ויש לנו ריקוטה.
2. פסטו בזיליקום
מתכון: מירי הבר
ערכים תזונתיים לכפית: 35.4 קלוריות | 0.5 גרם פחמימות | 0.5 גרם חלבון | 3.6 גרם שומן
החומרים:
- 1 כוס בזיליקום טרי
- 1 שן שום
- 1/4 כוס אגוזי מלך
- 2 כפות שמן זית
- 1/2 לימון סחוט
- 1/2 כפית מייפל אמיתי
- מלח ופלפל
אופן ההכנה: טוחנים בבלנדר את הבזיליקום, השום והאגוזים. מוסיפים את יתר חומרי הפסטו וטוחנים למרקם חלק.
3. מיונז ביתי ללא ביצים
ערכים תזונתיים לכפית: 52 קלוריות | 0.1 גרם פחמימות | 0.1 גרם חלבון | 5.7 גרם שומן
החומרים:
- 1 כוס שמן או שמן זית בטעם עדין
- 1/2 כוס חלב סויה לא ממותק
- 2 כפיות חרדל
- 3־4 כפיות מיץ לימון
- 1/4 כפית מלח
אופן ההכנה: שמים את המרכיבים בקערה עמוקה ומעבדים בעזרת מוט בלנדר.
4. ממרח חרדל
ערכים תזונתיים לכפית: 27 קלוריות | 1.1 גרם פחמימות | 1.3 גרם חלבון | 1.8 גרם שומן
החומרים:
- 1 כוס גרגירי חרדל
- 2 כפות חומץ
- 1 כף כורכום
- מלח
אופן ההכנה:
- משרים את גרגירי החרדל למשך כמה שעות או לילה. מסננים ומעבירים לבלנדר עם כל המרכיבים האחרים בתוספת כמה כפות מים.
- מעבדים עד לקבלת מרקם חלק ככל האפשר (במידת הצורך מוסיפים עוד קצת מים או חומץ או כורכום).
5. ממרח עדשים שחורות
מתכון: אביטל סבג
ערכים תזונתיים לכפית: 11 קלוריות | 1.1 גרם פחמימות | 0.6 גרם חלבון | 0.3 גרם שומן
החומרים:
- 1 כוס עדשים שחורות מבושלות
- 1 בצל מקורמל
- 1 כפית כמון
- 1 כף מיץ לימון
- מלח ופלפל
אופן ההכנה: טוחנים את כל המצרכים במעבד מזון.
6. ממרח עדשים כתומות
מתכון: אביטל סבג
ערכים תזונתיים לכפית: 16 קלוריות | 1.2 גרם פחמימות | 0.8 גרם חלבון | 0.6 גרם שומן
החומרים:
- 1 כוס עדשים מבושלות
- 2 שיני שום
- 1 כף שמן זית
- 1 כף מיץ לימון
- מלח
אופן ההכנה: טוחנים את כל המצרכים במעבד מזון.
7. ממרח טופו־פסטו
מתכון: חגי לפלר
ערכים תזונתיים לכפית: 19 קלוריות | 0.3 גרם פחמימות | 0.4 גרם חלבון | 1.8 גרם שומן
החומרים:
- 1 חבילה (340 גרם) טופו משי
- 1 צרור עלי בזיליקום טריים
- 2 שיני שום
- 5 כפות שמן זית
אופן ההכנה: טוחנים את חומרי הטופו־פסטו בבלנדר, עד שמתקבל ממרח במרקם אחיד.
8. טחינה־סלק
מתכון: מירי הבר
ערכים תזונתיים לכפית: 28 קלוריות | 2.5 גרם פחמימות | 1 גרם חלבון | 2.5 גרם שומן
החומרים:
- 1 סלק מבושל (אפשר מוכן מוואקום)
- 1 כוס טחינה
- 1 כוס מים קרים
- 1/2 לימון
- 1 שן שום
- מלח
אופן ההכנה: שמים את כל חומרי הטחינה בבלנדר וטוחנים למרקם חלק. מוסיפים מים במידת הצורך, טועמים ומתקנים תיבול.
9. "לאבנה" קשיו
מתכון: אביטל סבג
ערכים תזונתיים לכפית: 50 קלוריות | 2.4 גרם פחמימות | 1.1 גרם חלבון | 4 גרם שומן
החומרים:
- 1 כוס קשיו (מושרה שעתיים במים)
- 2 כפות מיץ לימון
- 1 כף שמן זית
- מלח גס
אופן ההכנה: טוחנים את כל המצרכים במעבד מזון.
10. ממרח שקדים
מתכון: רויטל פדרבוש
ערכים תזונתיים לכפית: 58 קלוריות | 2.1 גרם פחמימות | 2.1 גרם חלבון | 4.9 גרם שומן
החומרים: 2 כוסות שקדים קלופים + מלח
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל־170 מעלות.
- קולים את השקדים למשך כ־10 דקות.
- מצננים ומעבירים למעבד מזון או לבלנדר וטוחנים בפולסים עד לקבלת מרקם של ממרח. אם מעבד המזון או הבלנדר שלכם פחות חזק ואיכותי, אפשר להוסיף 1־4 כפות שמן כדי לזרז את הפיכת השקדים למשחה חלקה. התהליך לוקח 25 דקות ויותר גם במעבד טוב. בהתחלה המרקם פירורי, ולוקח זמן עד שהוא הופך לממרח.
11. ממרח גבינות וזעתר
ערכים תזונתיים לכפית: 11 קלוריות | 0.3 גרם פחמימות | 1.3 גרם חלבון | 0.5 גרם שומן
החומרים:
- 200 גרם גבינת פטה 5% מפוררת
- 1 גביע (250 גרם) גבינה לבנה 5%
- חופן עלי זעתר טריים, קצוצים
אופן ההכנה: מערבבים יחד את כל החומרים ושומרים בצנצנת במקרר.
12. ספייסי שרי
ערכים תזונתיים לכפית: 9.5 קלוריות | 0.3 גרם פחמימות | 0.1 גרם חלבון | 0.9 גרם שומן
החומרים:
- 1 ק"ג עגבניות שרי צבעוניות, חצויות
- 2 פלפלים ירוקים חריפים, קצוצים
- 1/2 כוס שמן זית
- 1 כפית מלח גס
- צרור עלי תימין
אופן ההכנה: מערבבים את כל החומרים בקערה, מעבירים לתבנית ומכניסים לתנור שחומם מראש ל־150 מעלות במשך כשעתיים. מגישים חם או קר.
13. פסטו רוקט
ערכים תזונתיים לכפית: 38 קלוריות | 1.1 גרם פחמימות | 1 גרם חלבון | 3.4 גרם שומן
החומרים:
- 1 צרור רוקט שטוף היטב
- 1/2 כוס שמן זית
- 200 גרם פיסטוק קלוי
- מלח ופלפל, לפי הטעם
- 1 שן שום
- 1 פלפל חריף
- 1 כף מיץ לימון
- 2 כפות גבינת פרמזן
אופן ההכנה: טוחנים את כל המצרכים בבלנדר בפולסים, עד לקיצוץ גס יחסית.
14. חמאת פקאן
מתכון: פיליס גלזר
ערכים תזונתיים לכפית: 69 קלוריות | 0.4 גרם פחמימות | 0.9 גרם חלבון | 7.2 גרם שומן
החומרים: 2 כוסות גדושות אגוזי פקאן
אופן ההכנה:
- מפזרים את אגוזי הפקאן בתבנית מרופדת בנייר אפייה.
- אופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות כ־8־10 דקות או עד שהפקאנים מזהיבים קלות. בוחשים מדי פעם. מוציאים מהתנור ומצננים לטמפרטורת החדר (כ־20 דקות).
- טוחנים במעבד מזון בפולסים, עד לקבלת תערובת משחתית, ומנקים את הדפנות מדי פעם. לקראת הסוף אפשר להוסיף מלח, סירופ מייפל, דבש או וניל טבעי לפי הטעם אם רוצים. מעבירים לצנצנת זכוכית ושומרים במקרר.
15. "נוטלה" תוצרת בית
מתכון: פיליס גלזר
ערכים תזונתיים לכפית: 47 קלוריות | 1.2 גרם פחמימות | 1.1 גרם חלבון | 4.3 גרם שומן
החומרים:
- 2 כוסות אגוזי לוז טבעיים
- ½1 כפות תמצית וניל טבעי
- 1/4 כוס אבקת קקאו
- 1/4 כפית מלח
- 2 כפיות שמן זרעי ענבים
- 1/2 כוס חלב אורז (או חלב)
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור ל־200 מעלות. מפזרים את אגוזי הלוז על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 6־8 דקות, עד שהקליפות נעשות חומות. מחכים 10 דקות, מעבירים למגבת מטבח, סוגרים ומשפשפים עד שכמעט כל הקליפות משתחררות.
- טוחנים את האגוזים במעבד מזון חזק כ־5־8 דקות, עד שמתקבלת מחית אחידה. עוצרים מדי פעם כדי לנקות את הדפנות בעזרת לקקן, מוסיפים את כל יתר החומרים ומעבדים למרקם חלק.
- מעבירים את הממרח לכלי זכוכית עם מכסה ושומרים במקרר (הוא יתגבש במקרר).
חישוב ערכים תזונתיים: אילת מלניק, תזונאית קלינית בכללית, מחוז ירושלים