סודה לשתייה היא אחד מהמוצרים הזולים והנפוצים בעולם שיש לו שימושים רבים ומפתיעים. השם שנמצא לה בעברית, "סודה לשתייה", קצת מוזר ומבלבל. באנגלית קוראים לחומר הזה Baking Soda והכוונה היא לנתרן ביקרבונט, חומר שיש לו שימושים רבים פרט לאפייה - ואף אחד מהם אינו לשתייה. אז למה כן?
קראו עוד:
1. להתפחת מאפים
סודה לשתייה היא אחד מהמרכיבים שנמצאים באבקת אפייה, והיא מרוכזת יותר מאבקת אפייה – 1/4 כפית סודה לשתייה שוות ערך ל־1 כפית אבקת אפייה. ההבדל הוא שאבקת אפייה מכילה חומר חומצי שמפעיל את הסודה לשתייה – בדרך כלל קרם טרטר וקורנפלור למניעת התגבשות.
איך משתמשים: אפשר להחליף אבקת אפייה בסודה לשתייה, אבל רצוי להשתמש בה במתכונים שיש בהם מרכיב חומצי שמפעיל את הסודה לשתייה כמו מיץ לימון או מיץ תפוזים.
2. להשחמת עוגות
סודה לשתייה תורמת גם להשחמת מאפים וזו הסיבה שמשתמשים בה כגורם מתפיח במאפים שחומים כמו עוגות דבש. אם מכינים עוגת דבש עם אבקת אפייה היא תצא בהירה יותר. גם בעוגות שוקולד מקובל להשתמש בסודה לשתייה כדי לקבל גוון שחום כהה.
3. לריכוך קטניות
כל מי שבישל פעם חומוס או שעועית יודע שהשריית הקטניות עם מים וסודה לשתייה מרככת את הקטניות הקשות וגורמת להן להתבשל מהר יותר. הדבר היחיד שמומלץ לשים לב אליו הוא לא להוסיף יותר מדי סודה לשתייה, כי בכמות הגבוהה מ־1 כף שטוחה לליטר מים הקטניות עלולות לקבל טעם לוואי שמזכיר סבון.
שימו לב: לא כדאי לבשל את הקטניות במי הסודה לשתייה ורצוי לשטוף אותן היטב לפני הבישול.
4. לעיכוב התפתחות חיידקים בפה
שטיפת הפה ב"מי סודה לשתייה" (מערבבים כפית סודה לשתייה בכוס מים) היא תרופת סבתא ידועה נגד התפתחות חורים בשיניים. מחקר שפורסם בשנת 2017 בכתב העת National Journal of Maxillofacial Surgery לא מצא יעילות בהפחתת החיידקים בפה בשימוש במי סודה לשתייה, אבל מצא שהם העלו את רמות ה־pH של הרוק, מה שיצר סביבה לא אידיאלית לצמיחת חיידקים.
בקיצור, סבתא צדקה - אבל באופן חלקי. מי הסודה לשתייה לא מחסלים חיידקים, אבל כן מעכבים את קצב התרבותם בפה.
5. להלבנת שיניים
סודה לשתייה היא תרופה ביתית עתיקה גם להלבנת שיניים. מחקר משנת 2017 שפורסם בכתב העת The Journal of the American Dental Association בדק אם האמונה הזאת נכונה ומצא שלסודה לשתייה יש אכן השפעה מלבינה, אבל חשוב מאוד לא להניח אותה ישירות על המברשת ולצחצח כי המרקם החולי שלה עלול לשחוק את האמייל של השיניים ולהזיק להן.
איך משתמשים: אם אתם רוצים להלבין את השיניים בעזרת סודה לשתייה, המסו אותה במים לפני השימוש כדי לא לשחוק את השיניים.
6. להרגעת העור
נעקצתם על ידי יתושה? סובלים מאדמומיות על העור או מגירוי? הכינו משחה שעשויה ביחס של 1/4 מים ו־3/4 סודה לשתייה, מרחו על המקום ושטפו אחרי 20 דקות. לטיפול בכוויית שמש מומלץ להשרות מטלית נקייה בתמיסה של 4 כפות סודה לשתייה לכל ליטר מים ולהניח אותה על מקום הפגיעה בעדינות רבה.
7. להקלת צרבת
תרופות רבות ללא מרשם רופא להקלה על צרבת ועל ריפלוקס מבוססות על סודה לשתייה. אפשר לרכוש טבליות לעיסה מוכנות, ואפשר לשתות סותר חומצה ביתי שעשוי מ־1/2 כפית סודה לשתייה מעורבבת ב־1/2 כוס מים.
שימו לב: לא מומלץ לעשות זאת למשך תקופה, ובכל מקרה מומלץ תמיד להתייעץ קודם לשימוש עם רופא המשפחה.
8. לניקוי עור הפנים
בשל המרקם הגרגירי שלה סודה לשתייה יכולה לשמש גם כפילינג שמנקה את העור באופן יסודי ומותיר אותו רך ונקי, והיא מתאימה במיוחד לעור שמן.
איך משתמשים: מכינים תמיסה שעשויה מ־1 כפית סודה לשתייה ו־1 כף מים, מורחים על העור בתנועות עדינות (בלי לקרצף כדי לא לפצוע את העור) ושוטפים במים פושרים.
9. לנטרול ריחות לא נעימים מפח האשפה
זה קורה לכולנו שהפח מדיף ריחות לא נעימים, ולעתים גם שטיפה יסודית במים וסבון לא עוזרת. למזבלות יש נוסחה לנטרול ריחות קשים שעובדת גם בבית – פיזור סודה לשתייה בתוך הפח עצמו. בדיקות שנערכו מצאו שפיזור 50 גרם סודה לשתייה בפח בגודל 8 ליטר מנטרל 70% מהריחות.
שימו לב: מומלץ לא לשים כמות גדולה יותר מזאת שמצוינת למעלה כי אז הסודה עלולה לגרום לריח אמוניה לא נעים.
10. לטיהור האוויר
מטהרי אוויר מסחריים מבטלים ריחות רעים על ידי המיסוך שלהם עם ריחות חזקים אחרים, אבל אנשים רבים מגיבים לא טוב לריחות האלה. במקום זאת אפשר להכין מטהר ביתי טבעי, נעים ונקי מכימיקלים. איך?
- מכניסים לצנצנת קטנה ונקייה 1/3 כוס (74 גרם) סודה לשתייה ומטפטפים עליה 10־15 טיפות מהשמן האתרי האהוב עליכם.
- מכסים את הצנצנת בבד או בנייר, קושרים בחוט ומניחים בחדר השינה או בסלון.
TIP: אם הצנצנת מפסיקה להדיף ריח נעים בשלב מסוים - נערו אותה קצת.
11. להלבנת כביסה
מאחר שסודה לשתייה היא בסיסית וסותרת חומצה, יש לה יכולת להלבין כביסה בלי להסתכן בשימוש באקונומיקה ששוחקת בדים.
איך משתמשים: מוסיפים 1/2 כוס (110 גרם) של סודה לשתייה לאבקת/נוזל הכביסה. הסודה מסייעת גם בריכוך המים וייתכן שבכביסות הבאות תגלו שאתם זקוקים לכמות פחותה של אבקת הכביסה ומרכך כביסה.
12. לניקוי תנורים, כוסות ומשטחים
ערבוב של סודה לשתייה עם חומץ יוצר תרכובת הנקראת "חומצה פחמנית", שהיא מרכיב נפוץ במוצרי ניקוי. תגובה זו יוצרת תסיסה רבה שעשויה לסייע בפירוק כתמים קשים.
איך משתמשים: מערבבים סודה לשתייה עם כמות שווה של חומץ. ברגע שהתערובת תוססת מניחים אותה על המשטח שרוצים לנקות בעזרת ספוג לכלים, משפשפים קלות ומשאירים כך למשך שעה. בסיום מנגבים במטלית עם מים.
שימו לב! מומלץ ללבוש כפפות בעת הניקוי ולהשתמש בחומר באופן מיידי כדי למצות את יעילותו.
החומר יעיל לניקוי:
- תנורים
- כוסות קפה מוכתמות
- שיש מוכתם
- כתמי שומן
- חיפוי קרמי במטבח
- מיקרוגל
- משטחי עבודה
13. להסרת כתמים וריחות משטיחים
אפשר לרכוש חומרי ניקוי מיוחדים לשטיחים, אבל אפשר לנקות שטיחים עם חומר ניקוי לא רעיל כמו סודה לשתייה.
איך עושים את זה?
- מפזרים על השטיח שכבה דקה של סודה לשתייה.
- ממלאים בקבוק עם מתז בתערובת המורכבת מ־1/2 מים ו־1/2 חומץ.
- מרססים על השטיח, בייחוד באזורים שיש בהם כתמים (אם מדובר בכתמים קשים רצוי לשפשף עם מברשת).
- ממתינים במשך כשעה עד שהתמיסה מתייבשת ושואבים את השאריות בעזרת שואב אבק. היתרון הנוסף של השיטה הזאת הוא העלמת ריחות לא נעימים.
14. להסרת חומרי הדברה מירקות ומפירות
חומרי הדברה על ירקות ופירות הוא נושא שמטריד רבים. מחקר מפתיע שפורסם בשנת 2017 בכתב העת Journal of Agricultural and Food Chemistry מצא שהשריית תפוחים בתמיסה של סודה לשתייה ומים למשך 12־15 דקות הסירה כמעט את כל שאריות חומרי ההדברה. המינון שנבדק: 50 גרם סודה לשתייה בליטר מים.
השיטה הזאת לא הסירה חומרי הדברה שעלולים להימצא בתוך הירקות והפירות, ולא ברור אם היא עובדת על פירות וירקות אחרים, אבל קיימת סבירות גבוהה שכן.
15. להדברת עשבים שוטים
כל מי שיש לו גינה יודע שניכוש עשבים הוא סיוט רציני. אפשר להשתמש בחומרי הדברה אבל אלה משפיעים על הגינה כולה ומזיקים לסביבה. הסודה לשתייה תעזור גם במקרה הזה כי היא יוצרת סביבה בסיסית שפוגעת בצמחים. פיזור כמה חופנים של סודה לשתייה בגינה יגרום להיחלשות העשבים.
שימו לב: פזרו את הסודה לשתייה רק באזורים שאתם לא רוצים בהם צמחייה כלל, כי היא מזיקה גם לצמחים רצויים.