יכול להיות שנתקלתם בהם על מדפי חנויות הטבע אבל לא ממש ידעתם מה עושים איתם. אולי אפילו פגשתם אותם במטבח הטבעוני שאימץ אותם מזמן לחיקו, והתלבטתם למה כדאי לכם להכניס אותם גם למזווה שלכם. הפתיתים הזעירים האלה, שנראים כמו גבינת פרמזן מגוררת ומגיעים כאבקה, כפתיתים או כתוסף מקופסל, משמשים בעיקר לתיבול מנות שרוצים לתת להן טעם גבינתי בלי להשתמש במוצרי חלב. אבל הם הרבה יותר ממשפרי טעם, אף על פי שמשתמשים בהם במינון כשל תבלין. באנגלית הם נקראים Nutritional Yeasts (שמרים תזונתיים) – שם שמחמיא להם במיוחד מכיוון שהוא מעיד על היתרונות התזונתיים הטמונים בהם.
הנה כמה מהם שאולי ישכנעו אתכם לאמץ אותם למטבח הבריא:
1. הם יעשירו את התפריט שלכם בערכים תזונתיים
שמרי הבירה עשירים מאוד במינרלים ובוויטמינים שונים, בהם: ויטמיני B, סלניום, ברזל, אשלגן, אבץ וכרום. בנוסף, הם מכילים גם חומצות אמינו, סיבים ונוגדי חמצון.
2. יתגברו את מערכת החיסון
שמרי הבירה תורמים לחיזוק המערכת החיסונית על ידי המרצת תאי הדם הלבנים ומיגור החיידקים המזיקים במעיים באמצעות סיבים מיוחדים המצויים בהם שנקראים אלפא מנאן ובטא גלוקן.
3. יילחמו בגורמים יוצרי דלקת
שמרי הבירה מכילים שני נוגדי חמצון עוצמתיים בשם גלותטיון וסלנומתיונין המגינים מפני רדיקלים חופשיים שגורמים לתהליכי חמצון בגוף ונחשבים לנוגדי דלקת וסרטן, בין השאר משום שהם מסייעים בהוצאת רעלנים ומתכות כבדות מהגוף.
4. יסייעו להוריד את הכולסטרול הרע
הוכח במחקרים שסוג הסיבים הייחודי של הבטא גלוקן מסייע גם להורדת הכולסטרול הרע ולהעלאת הכולסטרול הטוב. בנוסף, שמרי הבירה עשירים בוויטמיני B שבין שאר תפקידיהם הם גם מסייעים בחילוף חומרים של שומנים.
5. וגם את רמות הסוכר בדם
במחקרים אחרים נמצא גם שהבטא גלוקן והמינרל כרום, שמצוי אף הוא בשמרי הבירה ואחראי על הפרשת האינסולין ועל הטמעת הגלוקוז בתאים, מסייעים לאיזון רמות הסוכר בדם.
6. יספקו חלבון לבניית השריר
מכיוון שהם מכילים את כל חומצות האמינו החיוניות שהגוף לא מייצר, כשהם מתחברים לחומצות האמינו שהגוף מייצר - הם יוצרים יחד סינתזה שמספקת לגוף תשתית לבניית חלבון שלם. עובדה זו חשובה בעיקר לטבעונים, לצמחונים ולספורטאים הזקוקים לתגבור של חלבון.
7. ישרו תחושת רגיעה
הודות לתכולת ויטמיני B שונים, סלניום ואבץ, שמרי הבירה תורמים גם לתחושת רוגע ותומכים בתפקוד מערכת העצבים, וצריכתם מסייעת למוח לשחרר חומרים מרגיעים ומפחיתי מתח, לחץ וחרדה.
8. יוסיפו טעם עמוק למנות שלכם (עם פחות מלח)
במטבח, שמרי הבירה יכולים לשמש להסמכה של מרקים, ממרחים, רטבים ועיסות כמו פנקייק, לביבות ופשטידות. מכיוון שהם מעניקים למזון טעם עמוק של אוממי (כמו הטעם המוכר לנו מרוטב הסויה למשל), השימוש בהם יכול לסייע גם למי שרוצה להפחית בצריכת המלח. אפשר גם לבזוק אותם כתבלין על פופקורן, חביתה, ביצת עין, שקשוקה או מרק. וכמובן, הטריק שרוב הטבעונים כבר מכירים – שימוש בשמרי בירה מעניק ארומה "חלבית" (כמו של פרמזן) לפסטה, לסלטים, לגבינות טבעוניות, לפירה ולמנות חלביות שרוצים לטבען.
שמרי בירה גדלים על מצע של מולסה או של סלק סוכר ועוברים חימום וייבוש כך שהם הופכים להיות שמרים בלתי פעילים שלא ניתן להתפיח איתם בצק. היתרון - גם מי שסובל מקנדידה או מרגישות לשמרים יכול לצרוך אותם ללא חשש.
שימו לב! אין להפריז בצריכת שמרי בירה מכיוון שהם מכילים כמות רבה של זרחן. המינון המומלץ הוא 1־2 כפיות ביום.
מהסופר למטבח: 2 מתכונים עם שמרי בירה
חביתת עדשים ועשבי תיבול טבעונית
מה צריך למנה אחת:
- 3 כפות קמח עדשים (או קמח חומוס)
- ½1 כפיות שמרי בירה
- חופן עשבי תיבול קצוצים (שמיר, כוסברה, פטרוזיליה)
- 1/2 בצל ירוק קצוץ
- מלח הימלאיה
- כ־1/4 כוס מים
- 1 כף שמן זית לטיגון
מה עושים:
- מערבבים היטב את החומרים היבשים בקערה. בשלב זה אפשר להוסיף תבלינים לפי טעמכם (פפריקה, פלפל שחור, קארי או צ'ילי).
- מוסיפים לקערה את המים ומערבבים. אם המרקם סמיך מדי, יש להוסיף מעט מים עד לקבלת מרקם נוטה לסמיך כשל פנקייק.
- מחממים במחבת את שמן הזית ויוצקים את התערובת. מטגנים על חום נמוך כ־8 דקות, הופכים ומטגנים 5 דקות נוספות.
פרמזן טבעוני
מה צריך:
- 5 כפות שמרי בירה
- 2 כפות קמח שקדים
- 10 אגוזי קשיו מגוררים
- אפשרות: 2 אגוזי ברזיל מגוררים
מה עושים:
מערבבים את כל החומרים בצנצנת זכוכית ושומרים במקרר.
אפרת נבון, נטורופתית מוסמכת, מנהלת מרכז "תרפא" לבריאות טבעית ומחברת הספר "טעים לאכול בריא"