בתחילת החודש, כשמשרד החוץ האמריקאי הודיע שהוא מניח פרס של מיליון דולר על ראשו של חמזה בן לאדן, בנו של אוסאמה בן לאדן, עלתה השאלה מה בעצם ידוע עליו, מלבד העובדה שהוא בשנות ה-30 לחייו, מכונה "הכפיר" או "היורש", ומכין את עצמו לתפקיד המנהיג הבא של אל-קאעידה?
לאמריקאים, בכל מקרה, אין ספקות: לפי הודעת משרד החוץ, חמזה הוא זה שמוביל כיום את ארגון הטרור. "הוא פירסם קטעי אודיו ווידיאו באינטרנט, שבהם קרא לעוקביו לחדש את המתקפות נגד ארצות-הברית ובעלות בריתה", נמסר בהודעה. חיזוק לכך אף נמצא בטענת המודיעין האמריקאי שלפיה חפצים שנמצאו בביתו של בן לאדן האב (OBL, כפי שהוא מכונה בעגה המודיעינית) בפקיסטן מעידים שטיפח את בנו כיורשו בהנהגת ארגון הטרור. בעקבות ההכרזה, סעודיה הודיעה שהיא שוללת את אזרחותו של חמזה וכל המדינות החברות באו"ם התבקשו להקפיא את נכסיו, לאסור עליו לנסוע ולהחרים כל נשק הקשור אליו. לפני שנתיים משרד החוץ האמריקאי צירף אותו לרשימת הטרוריסטים העולמית, אחרי שהוגדר כ"אדם המנסה באופן פעיל לאיים במעשי טרור נגד מטרות אמריקאיות ברחבי העולם".
אבל ספק אם כל הצעדים האלה ישפיעו על התנהלותו היומיומית של חמזה. מאז מות אביו ב-2011, הוא שומר על פרופיל נמוך ולא יוצר שום קשר עם בני משפחתו.
אז למה החליטו האמריקאים לשים את הפרס על ראשו של חמזה דווקא עכשיו? הסיבה העיקרית לכך היא הערכה של גורמי ביון מערביים שלפיה חיסולו של ארגון דאעש עלול להחזיר למרכז הזירה את אל-קאעידה, וייתכן שהאמריקאים מבקשים להקדים תרופה למכה. "אל-קאעידה שמר על פרופיל נמוך, אבל הם המשיכו לפעול גם כשלוחמי דאעש וג'בהת אל-נוסרה תפסו כותרות ולקחו את כל תשומת הלב הבינלאומית", הסביר לאחרונה פקיד מודיעין אמריקאי. נתן סיילס, מומחה בכיר ללוחמת טרור במחלקת המדינה בוושינגטון, פירט קצת יותר: "מסיבות אסטרטגיות אל-קאעידה שומר לאחרונה על שקט. אבל זהו רק פסק זמן, כדי להרחיק את תשומת הלב. הם לא מתכוונים לעצור, אלא בונים תשתית חדשה לפיגועים בסגנון 'הזאב הבודד' במקומות לא צפויים, כדי להמשיך לאיים על ארצות-הברית ובנות בריתה. לדעתי, גם ישראל נמצאת בתמונה. ומי שמנהל למיטב ידיעתנו את האופרציה הזאת הוא חמזה בן לאדן".
גילו של חמזה לא לגמרי ברור ונע בין 30 ל-33. הוא נולד כנראה ב-1988 בעיר העסקים הסעודית ג'דה, כבן התשיעי במשפחה. זה קרה אחרי שאשתו הראשונה של בן לאדן האב שידכה לו את רעייתו השלישית: ד"ר חירייה סאבר, פסיכולוגית ילדים, כיום בת 59, שעבדה באוניברסיטת עבד אל-עזיז בג'דה. חמזה הוא בנה היחיד.
"ד"ר סאבר הייתה אישה מדהימה, נעימה, פיקחית ומלאת מרץ", סיפרה לי קולגה שלה, ד"ר פאטמה נוואף. "הייתה לה סבלנות יוצאת דופן ואנשים נהגו להמטיר עליה שאלות: איך לגדל נכון את הילדים, איך הכי ראוי לחנך בנים ולטפל בבנות, ואיך להרחיק את הדור הצעיר מהשפעות מזיקות? ד"ר סאבר ענתה תמיד בצניעות ובשקט, ולימדה את האמהות לדאוג לבניהן בלי להגזים, ולהכין את הבנות לצאתן מהבית".
אבל עצות לחוד ומציאות לחוד; ד"ר נוואף מוסיפה מיד ש"כל הידע העצום והחביבות הטבעית שלה לא עזרו לה כשראתה איך בנה יחידה, חמזה, מצטרף לארגון הטרור אל-קאעידה שהקים אביו, אוסאמה".
ככל הידוע, חמזה ברח בגיל 15 או 16 מאיראן, שבה הוחזק יחד עם אמו במעצר בית. שלטונות איראן השתמשו בהם כסוג של קלף מיקוח, כדי לנגח את בית המלוכה הסעודי. הוא הגיע לאפגניסטן, הצטרף לאביו ולאחיו ועבר אימוני נשק. אביו התעקש שבנו המועדף יעבור לנסיכות קטאר שבמפרץ הפרסי ויקדיש את זמנו ללימודי איסלאם. "רק בקטאר תוכל ליהנות מרמת חיים מפנקת ולהמתין עד שיגיע תורך לפקד על הארגון", כתב לו.
אבל חמזה סירב בעקשנות לעזוב את בסיסי אל-קאעידה ולעבור למקום אחר. "קודם כל הוא ניהל מאבק כדי להופיע בסרטוני תעמולה של הטאליבן, ולהמריץ לוחמים ומתגייסים. אחר כך החליט להסתובב בין בסיסי ארגון הטרור ולהעביר קורסים בהפעלת נשק. כל המאמצים של אביו להרחיק אותו מזירת הקרבות, לא הועילו", סיפר בראיון ל"דיילי מייל" קצין הנחתים האמריקאי רוב או'ניל מצוות "כלבי הים", שחיסל את אוסאמה בן לאדן. "אבל מאחר שהיחידות המיוחדות בצבא האמריקאי היו נעולות על אוסאמה בן לאדן, לא התמקדנו בילדיו. הנחנו שחלק מהם יחוסלו, וזה אמנם מה שקרה, אבל לחמזה היה מזל. הוא לא היה באבוטבאד ביום חיסולו של אביו, וקיבל את חייו במתנה. אבל רק לזמן מסוים מאוד".
לפי המידע הנמצא בידי גופי המודיעין, חמזה בן לאדן פועל כיום בפקיסטן, בנקודה כלשהי על הגבול הארוך מאוד שלה עם אפגניסטן. שם, טוענים המומחים, מתבצעת בימים אלה חלוקת תפקידים ברורה: איימן א-זוואהירי, רופא מצרי בן 68, הוא ה"מצביא" של הדור הוותיק בארגון אל-קאעידה. מולו פועל חמזה בן לאדן, "ממשיך הדרך של אביו", שתפקידו לגייס ולהלהיב את הדור הצעיר. כבר התקבלו עדויות מפורטות על החלוקה המדויקת בין צעירי הארגון לקשישים יותר; המבוגרים יותר יבחרו את שטחי ההתקפה, יכינו את מפות ההסתערות וידאגו לתחמושת, והצעירים ייצאו להילחם בשטח.
באחת הקלטות האחרונות שלו מלפני שנה בערך, חמזה בן לאדן התיישב מול המצלמה. כדי להדגיש שהוא היורש, לבש את הגלבייה הלבנה של אביו. אחרי שהסביר כי אל-קאעידה יתמסר לתקיפות על ארה"ב, בריטניה, צרפת וישראל, פירט קצת יותר: "ירושלים (במקור אמר 'אל-קודס') היא הכלה. והדם שלנו, שניגר בלי הפסקה, ישמש כמוהר עבורה".
בראיון נדיר ראשון ויחיד מסוגו, שהעניקה בשנה החולפת ל"גארדיאן" הבריטי, הזהירה עלייה גאנם, אמו של אוסאמה בן לאדן וסבתו של חמזה, את נכדה: "עזוב הכול וחזור לסעודיה, לטובתך ולטובתנו. סבלנו מספיק מפיגועי הטרור של אביך. זאת לא הדרך הנכונה. אם לא תיזהר, אם לא תעצור מיד, סופך יהיה כסופו. תחשוב גם עלינו, משפחת בן לאדן שהייתה מכובדת מאוד בסעודיה. אנחנו נתונים למעקב מתמשך בגלל אוסאמה ובגללך. כל הזמן בודקים אותנו כאילו אנחנו משתפי פעולה איתכם. עדיין יש לך אפשרות לעזוב את הארגון. אנחנו מבטיחים לקבל אותך בכל הכבוד", אמרה.
באותו ראיון נדיר חשפה עלייה גם את הפגישה החשאית שלה עם בנה אוסאמה בפקיסטן, ב-1999. זה קרה כשנסעה לביקור שם, כנראה בידיעת שלטונות סעודיה ואפגניסטן. "רציתי לראות סוף-סוף את אוסאמה, בני האהוב". קודם כל, היא מספרת, הוא שחט לכבודה כבש "והכין ארוחה נהדרת. אחר כך לקח אותי ואת מלוויי לראות מקרוב את שדה התעופה, כי לא היו דברים אחרים להתפעל מהם", הוסיפה בזהירות, כשהיא מקפידה שלא להשמיץ ראשי מדינות ולא לפגוע עוד יותר בבני משפחת בן לאדן הנמצאים עדיין בסעודיה.
לפני שהתפרסמו כמגה-טרוריסטים, בני משפחת בן לאדן נודעו כאנשי עסקים מצליחים, עשירים ומבוססים מאוד. הם עקרו לפני 30 שנה מתימן לסעודיה, כדי להקים בה רשת ענקית של מפעלי בנייה. בהמשך טיפחו תחומי הכנסה נוספים, כבשו לעצמם מעמד מיוחד בבית המלוכה, ורקמו שותפויות כלכליות עם הנסיכים הסעודים.
"זו משפחה חמה ומלוכדת, שנאלצה לשלם מחיר עסקי וחברתי כבד מאז חשיפת פעילותו של בן לאדן, והמחיר הזה עלה עוד יותר, עם זינוקו של מוחמד בן סלמאן לתפקיד יורש העצר הסעודי", הסביר לי השבוע דאוד נהג'אן, ידיד המשפחה. "כמקבל ההחלטות החשובות בענייני מסחר וכלכלה בסעודיה, בן סלמאן לא היה מוכן לגלות שום התחשבות במצבה הלא נוח של משפחת בן לאדן. אבל אסור לשכוח שאחרי הכל, הם לא אשמים במה שקרה".
מי ששבר את דימויה הטוב של המשפחה היה אוסאמה בן לאדן, שהפך למנהיג אל-קאעידה וחתום על פיגועי התאומים ב-11 בספטמבר. אמו, עלייה גאנם, טענה בעבר שהוא היה "ילד שקט ומופנם, שהתחיל להתמחות בכלכלה באוניברסיטה והיה סטודנט שקדן, אבל הושפע לרעה מחבריו שדחפו אותו להצטרף לארגונים קיצוניים". באמצע שנת הלימודים השנייה שלו יצא בן לאדן בחשאי לאפגניסטן. כעבור שנה כבר השאיר בסודאן את רעיותיו וילדיו, והסתובב בבסיסי האופוזיציה בסוריה. "תמיד שמענו שמבין עשרות ילדיו, חמזה הוא בנו המועדף של אוסאמה, אבל הוא מעולם לא דיבר עם הבן האהוב על הפיגוע בבנייני התאומים בניו־יורק", סיפר לי ידיד המשפחה.
ב-2011 חוסל אוסאמה בן לאדן בידי האמריקאים באבוטבאד שבפקיסטן. הוא נהרג יחד עם בנו חאלד, בן 23, שהיה אחיו למחצה של חמזה. אחרי חיסולו של האב, אמו של חמזה, סאבר, קיבלה אישור מיוחד לחזור מאיראן לסעודיה.
בימי חייו בן לאדן הספיק לשאת חמש נשים וידוע על לפחות עשרים ילדים שנולדו לו, שחלקם מעורבים בפעילות טרור. אשתו הראשונה נג'ווה גאנם ובנם עומר אף פירסמו ספר אוטוביוגרפי על החיים בצילו. אישה אחרת שלו, שיהאם בן לאדן, ילדה לו ארבעה ילדים וברחה ממנו. אחרי שנשא אישה חמישית שהייתה בת 17, סיפרה שיהאם ש"המטרות הבאות שלו היו גבעת הקפיטול, מגדל אייפל בפריז, והביג-בן בלונדון". בנוגע לאישיותו אמרה כי "הוא היה מפלצת, אבל מצבו המנטלי הידרדר בשל מחלת הסוכרת הקשה שממנה סבל".
פריצת הדרך בחקירה התרחשה לפני ארבעה חודשים, אז גילו סוכני הסי.איי.איי, 140 אלף מסמכים של אל-קאעידה במשרד מבודד בתוך מחנה אבוטבאד, שבו חוסל בן לאדן האב. חלק מהמסמכים מתעדים את פעולות הארגון, אחרים עוסקים בהקצאת מדריכים לאימוני שדה, בחלוקת תפקידי מינהל, בתקציבים למימון תקיפות פתע ובפיגועי טרור. ויש גם מימון צנוע יותר למדים, מזון וספרי קריאה בערבית. אבל החלק המעניין דן בחלוקת התפקידים בצמרת, כשאוסאמה בן לאדן מבהיר לסגנו, א-זוואהירי, ולמפקדים אחרים של הארגון, ש"חמזה יבוא אחריי".
בהתכתבויות אחרות שנחשפו שם, א-זוואהירי מציע לבן לאדן הצעיר "לגייס את כל החושים, ולעמוד במשימות". וזה מודיע לו ש"המשימה הראשונה שלי היא לנקום באמריקאים ולבצע נגדם פיגועים קשים. אנחנו לא נסלח והאמריקאים לא ישכחו את חיסולו של אבי".
בין המסמכים שנתגלו במשרדו הפרטי של אוסאמה בן לאדן, נחשפו גם תמונות מחתונתו של חמזה בעיר זהדאן באיראן: בתצלומים הוא יושב בגלבייה לבנה, בין גברים רבים, פניו חסרי הבעה ונעדרי שמחה. לדמותה או אפילו לשמה הפרטי של הכלה אין שום אזכור. לפי אחת העדויות, חמזה התחתן עם מרים עבדאללה, בתו של אחמד עבדאללה, בכיר באל-קאעידה. לפי עדות אחרת, הוא התחתן עם בתו של מוחמד עטא, מפקד הפיגוע בבנייני התאומים בניו־יורק. "ואולי הוא בכלל נשוי לשתיהן", מסביר המומחה האמריקאי ד"ר ג'ושוע ולאדיק. "אחרי הכל, על פי האיסלאם מותר לו להיות נשוי בו-זמנית לארבע נשים. כך עשו אביו, דודיו וכל מי שהכיר בסביבתו הקרובה".
בהתכתבות מאוחרת יותר עם א-זוואהירי, חמזה אפילו מספר לו על שני ילדיו, חייריה ואוסאמה-סעד. גם הפעם, בלי לנקוב בשמה של האם. "הם בבת עיניי, נכדיו של המצביא, אוסאמה", הוא כותב ברגש.
בכל מקרה, חמזה נמצא על הכוונת: באותו ראיון ל"דיילי מייל", או'ניל הזהיר אותו: "אתה צפוי לאותו גורל בדיוק כמו אביך", והוסיף: "כבר טיפלתי באנשים גרועים ממך, וסופך יגיע. אני מרוצה מאוד שהציעו פרס בסך מיליון דולר על ראשו של חמזה בן לאדן", אמר, "אנשים יבואו ויגידו: ראיתי אותו פה וראיתי אותו שם כדי לקבל את הכסף, וגם יפיצו שמועות. אבל אתם תראו שבסופו של דבר נגיע גם אליו".
לפי המסמכים החדשים שנחשפו באבוטבאד, חמזה היה מעורב בין השאר בתכנון חיסולה של ראש ממשלת פקיסטן, בנזיר בוטו. היא הייתה אמנם מודעת היטב לסכנות, אבל סמכה יותר מדי, כך מתברר בדיעבד, על מאבטחיה. ב-27 בדצמבר 2007, כשיצאה למסע בחירות שלישי כמנהיגת האופוזיציה של "מפלגת העם", נפתחה אש פתאומית לעבר מכוניתה בעיר רוואלפינדי, ומטען חבלה רב עוצמה התפוצץ. בוטו מתה בבית החולים הגדול של רוואלפינדי, עם 24 בני לוויה ועוברי אורח שנהרגו בפיגוע. שנה לפני כן, כשחזרה מגלות כפויה באירופה, ניצלה בנס מפיגוע, אבל 180 בני אדם נהרגו. גם בפעם ההיא, חמזה בן לאדן ובכירי אל-קאעידה היו מעורבים בניסיון החיסול בפעולה משותפת, הדוקה, עם לוחמי טליבאן.
"חיסלנו אותה", הזדרז להודיע מוסטפה אבו יזיד מארגון אל-קאעידה, "בוטו הייתה נכס חשוב מאין כמוהו עבור גורמי הביון האמריקאי במלחמה נגד המוג'הידין (לוחמים איסלאמיים). מנהיג אל-קאעידה איימן א-זוואהירי הוא זה שנתן את ההוראה לחסל אותה. וחמזה בן לאדן השתתף בביצוע, בתפקיד מסוים מאוד", הוסיף, בלי לפרט.
בשנה האחרונה חזרו מאות מבני משפחת בן לאדן לסעודיה, אחרי שגורשו ממצרים, מסוריה, מלבנון, וממדינות באפריקה ובאירופה. במקביל, נפסקה העסקת חברת יחסי הציבור האמריקאית (בבעלות יהודית) שדחפה את משפחת בן לאדן להרחיב עוד יותר את עסקיה בסעודיה ובנסיכויות המפרץ. "זה לא הזמן המתאים לתפוס הזדמנויות כלכליות או לעסוק בתדמיות של החברה המשפחתית", הסביר לאחרונה לעיתונות ולתקשורת האמריקאית עומר בן לאדן, בן דודו של חמזה, הנחשב לבן דורו, למרות שהוא קצת יותר מבוגר ממנו.
נוסף על כך, שניים מהבן לאדנים הוותיקים מצאו את עצמם בשנה שעברה מאחורי דלתות נעולות במלון המפואר "פור סיזנס" בריאד עם נסיכים ותיקים, אנשי צבא בכירים וראשי קהיליית העסקים והמלונאות של סעודיה. כדי להשתחרר, הם נדרשו להעביר מחשבונם הפרטי עשרות מיליוני דולרים למשרד האוצר הסעודי. הם שילמו את המחיר העצום ועזבו את סעודיה, כנראה לא על מנת לחזור.
הבן לאדנים, כמו סעד אל-חרירי, ראש ממשלת לבנון שנעצר בשנה שעברה ליום אחד ושוחרר בהתערבות אישית לוחצת של ראש ממשלת צרפת, היו הזרים היחידים בחבורת העצורים. "בסעודיה אנחנו לא מעיזים לנהוג בחופשיות", הסביר בן משפחת בן לאדן, "כמו הנסיכים והעשירים המקומיים. אסור לנו לשכוח שכל הבן לאדנים בעולם נושאים את החטוטרת של אוסאמה ואת הגיבנת של חמזה, ועל שתיהן כתוב באותיות גדולות: 'זהירות, מסוכן מאוד, בן לאדן!'".
ומי שנחשב, לפחות כרגע, למסוכן מכולם מבני המשפחה, הוא ללא ספק חמזה בן לאדן. למרות הפרס המונח על ראשו יש הטוענים שהוא כלל לא בין החיים – ממש כפי שנטען בזמנו לגבי אביו ובכירים אחרים בארגון – ומישהו באל־קאעידה דואג למלא את מקומו. "אם מישהו יביא מידע שיוכיח איפה נמצא חמזה או יסייע לתפיסתו, חי או מת, הוא יהפוך מיד למיליונר", הסביר ל"דיילי מייל" איש מודיעין אמריקאי, ואז הוסיף מיד, "אבל לא נראה לי שזה יקרה בקרוב".
פורסם לראשונה: 14:54, 15.03.19