בקֶרב עובדי מעון ראש הממשלה בבלפור, הכינוי "הקומה השנייה" אינו רק למקום פיזי, הקומה שבה מצויים בין השאר חדרי השינה של ראש הממשלה נתניהו ורעייתו ושל הבן יאיר. "הקומה השנייה" היא כמעט עולם נפרד, עם כללים וחוקים משלו: איך מנקים, איך מכבסים, ומה לובשים תוך כדי. זו הממלכה של שרה נתניהו, המקום הכי רגיש - ולפי כמה עדויות, גם התובעני והמתוח ביותר - בבלפור. לכן "הקומה השנייה" מקבלת גם התייחסות מיוחדת מצד מי שמכהן בשנים האחרונות בתפקיד אב הבית בבלפור, והפך לאחד האנשים המקורבים לשרה נתניהו, אפי אזולאי.
עוד כתבות למנויים:
אב הבית אזולאי, למשל, קובע מי מעובדי הניקיון יורשו לעלות ל"קומה השנייה". למי העלייה לשם מוגבלת? בעדויות שהגיעו לידינו נטען כי אזולאי הדגיש בשיחות סגורות, שלא להעלות ל"קומה השנייה" עובדות בנות העדה האתיופית.
אדם שעבד כאחראי על עובדי מעון ראש הממשלה, טוען כי אזולאי ביקש ממנו במפורש שעובדות בנות העדה האתיופית לא תועסקנה בקומה השנייה, מלבד במקרים חריגים.
7 צפייה בגלריה
אפי אזולאי. אב הבית במעון ראש הממשלה ומקורב מאוד לשרה נתניהו
אפי אזולאי. אב הבית במעון ראש הממשלה ומקורב מאוד לשרה נתניהו
אפי אזולאי. אב הבית במעון ראש הממשלה ומקורב מאוד לשרה נתניהו
(איור: אופיר בגון)
אתה קיבלת הוראה כזו?
העובד לשעבר: "כן".
מי אמר לך את זה?
"אפי (אזולאי, אב הבית)".
מה הוא אמר לך?
"שאתיופים לא מתאימים לעבודה שם למעלה".
ככה, במילים האלה?
"כן. בחמש השנים האחרונות כמעט לא הייתה אף עובדת אתיופית למעלה. בלית ברירה, היו מעלים את אסתר ומימי (שתי עובדות יוצאות העדה - ע"ש), כשנילי וליאורה (שתיים מהעובדות הקבועות בקומה השנייה) לא הגיעו. זה היה רק במצבי חירום".
ביקשנו מהעובד לעבור בדיקת פוליגרף, שבה נשאל האם אכן קיבל הוראה מאב הבית שלא להעלות עובדות יוצאות העדה האתיופית לקומה השנייה. הבדיקה מצאה חד-משמעית, כי העובד דובר אמת.
גורם נוסף שהיה מעורב בהעסקת עובדים במעון אישר לנו שהבקשה של אב הבית אזולאי הגיעה גם אליו. "אני אומר לך שאתיופיות, זה היה ברור שהן לא עולות למעלה. אפי היה רומז לי בעדינות שהיא לא יכולה לעבוד למעלה".
ככה הוא היה אומר לך?
"כן, 'היא לא מתאימה לעבודה למעלה'".
הקלטה שהגיעה לידינו, מתעדת שיחה שנערכה לפני כמה חודשים בין מימי, כינויה של מטסביה מנגיסטו, עובדת יוצאת העדה האתיופית, לבין מ', עובדת אחרת במעון (שאיננה בת העדה). גם בשיחה בין השתיים, עולות הטענות לכאורה לגבי הפעלת עובדות ממוצא אתיופי בקומה השנייה.
מ' שואלת מי מהעובדים עולה לקומה השנייה: "אז מי מנקה להם שם עכשיו?"
מימי טוענת שרק עובדת אחת ממוצא אתיופי הורשתה לעלות, אבל למטבח שבקומה: "אני אומרת לך, אסתר הייתה עולה למעלה למטבח".
מ': "כן".
מימי: "וחוץ מזה לא".
מ': "רק במטבח? לא בחדרים ולא ב... ?"
מימי: "לא, לא היא (שרה נתניהו - ע"ש) לא מכניסה אותנו. נראה לך היא תכניס אותה? היא לא תכניס אותנו. כשהכביסה שלה מגיעה, היא מכניסה אותנו לחדרים (בקומה התחתונה) ומעיפה אותנו משם, 'אוי איזה חיידקים יש להן, איזה חיידקים…'. מה, שכחת?"
מ': "אני יודעת. עוד לפני הקורונה היה לה אז כבר 'חיידקים'. את לא זוכרת?"
7 צפייה בגלריה
מעון ראש הממשלה בבלפור.הקומה השנייה היא הרגישה ביותר
מעון ראש הממשלה בבלפור.הקומה השנייה היא הרגישה ביותר
מעון ראש הממשלה בבלפור.הקומה השנייה היא הרגישה ביותר
(צילום: גיא אסיאג)
מימי: "הוא (אפי אזולאי) אומר שהיא (שרה נתניהו) הייתה כל הזמן אומרת: 'אתם לא מנקים טוב, אתם לא עושים טוב, אתם לא יודעים לנקות'. בקיצור, הייתה נגעלת מכם. ככה הוא סיפר לנו".
פרקליטי משפחת נתניהו מכחישים השבוע טענות לאפליית עובדות על רקע מוצאן. "הקהילה האתיופית יודעת שאין שמץ של אמת בטענה", הם אומרים, ומגדירים את שלל הטענות העולות מהכתבה כ"פייק-ניוז מרושע". שאלנו ספציפית: האם הייתה הוראה של אפי אזולאי להימנע מהעלאת עובדות ניקיון ממוצא אתיופי לעבודה בקומה השנייה? אך לא זכינו לתשובה.
אלא שהטענות והעדויות על מעשיו של אפי אזולאי לא מסתיימות כאן. אחרי שהתפוצצה פרשת אב הבית הקודם, מני נפתלי, הפנימו כנראה היטב במעון ראש הממשלה את הלקח, ומינו לתפקיד הרגיש מישהו שאפשר לסמוך עליו, גם כשצריך לעסוק בעניינים הכי טעונים ונפיצים בבית. אזולאי הפך למוציא לפועל של בלפור, האיש למשימות מיוחדות, ולמי שאמור להגשים את רצונותיהם של דיירי המעון - וגם להגן על שרה נתניהו מפני תלונות של עובדים בבלפור. יש חשש כי עובדים יספרו מה שקורה במעון? אזולאי מתגייס לקבל מהם הצהרות על כך שמדובר במקום עבודה נפלא, ובחלק מהמקרים גם מבקש מהם לכתוב שבחים לשרה נתניהו. צריך לנקות את בית משפחת נתניהו הפרטי ברחביה? אזולאי, כך לפי עדות שבידינו, שולח לשם את גנן המעון, על חשבון שעות העבודה שהציבור משלם. השעות של העובדים לא מסתדרות עם הדרישות של הדיירים במעון? אזולאי ינסה לסדר גם את זה. הכל, רק שאשת ראש הממשלה תהיה מרוצה.
בשם אפי אזולאי נמסר בתגובה, כי שלל הטענות שמועלות נגדו הן "מופרכות" ו"שקר וכזב".
אפי אזולאי (34), ירושלמי, נשוי ואב לילדים, החל לעבוד במשרד ראש הממשלה כאיש תחזוקה לפני למעלה מעשור. לבלפור הוא הגיע בעקבות מחסור בכוח אדם, ונשאר שם מאז. בתחילה הוא עבד שם תחת מני נפתלי, לימים הנמסיס המושבע של משפחת נתניהו. "הוא היה אז בעיקר שליח", אומר בכיר לשעבר במשרד ראש הממשלה. "הולך לסופר, עושה קניות, מכין מה שצריך, וזהו". אלא שב־2012, מני נפתלי עזב בזעם את תפקידו, וכשנתיים אחר כך הגיש את התביעה המפורסמת נגד אשת ראש הממשלה. בינתיים, בבלפור, מעמדו של אזולאי החל לנסוק. הוא היה האיש הנכון במקום הנכון: אזולאי גם כבר הכיר את הבית, וכפי שמספרים, גם ידע להיענות לדרישות המשפחה. "הוא פשוט ידע להתחבר במקומות הנכונים. הוא הצליח להתחבב על מי שצריך להתחבב, ועשה כמעט כל מה שהיא (אשת רה"מ - ע"ש) רצתה", מספר בכיר ממשרד ראש הממשלה. "הוא בעל השפעה גדולה, כי הוא חי ונמצא בבית, והוא יודע הרבה. הם לא יכולים להרשות לעצמם לא להאמין לו או לא לסמוך עליו. לכן, כל מילה שהוא אומר זה קדוש. זה מחזק אותו ומקרב אותו, וכך הוא גם מראה לה שהוא נאמן".
החזית המרכזית שמולה התמודד המעון בשנים האחרונות, הייתה רצף תביעות של עובדים לשעבר, שהעלו טענות קשות על התעמרות, יחס משפיל ותנאי עבודה בעייתיים. חלקם מצאו עצמם במערכה משפטית ותקשורתית מול שרה נתניהו. על הרקע הזה, התפתח במעון נוהג של איסוף מכתבי תודה, תצהירים והקלטות של עובדים, שהתבקשו לתאר מקום עבודה טוב, נעים והוגן. כאמור, בחלק מהמקרים, כללו ההצהרות הללו גם הרעפת שבחים ומחמאות על שרה נתניהו. מן הסתם, עובד שחתם על הצהרה כזו, לא ימהר לתבוע או לרוץ לתקשורת לספר על חוויותיו בבלפור.
אזולאי, כאב הבית וכחייל נאמן, הפך לאחד המובילים באיסוף הצהרות העובדים הזה. בחלק מהמקרים, כך לפי הטענות שבידינו, הבינו העובדים כי ההצהרות הללו הן תנאי להמשך העסקתם. בבלפור מועסקות דרך חברת כוח אדם בעיקר עובדות, חלקן מגיעות מאוכלוסיות מוחלשות. כשדאגות המחיה גוברות מן הסתם על תנאי העבודה, חלקן הסכימו לומר מה שביקשו מהן - ובלבד שיוכלו להמשיך להתפרנס. אלא שלא פעם, כך עולה מהעדויות שבידינו, בין המציאות שאותן עובדות חוו בבלפור, לבין ההצהרות שעליהן התבקשו לחתום - היה פער לא קטן.
ל' היא אחת מהעובדות שאזולאי החתים על הצהרה כזו. כמי שנמנית על הבודדות שהורשו לעבוד גם בסביבת חדרי השינה, ל' מספרת שחשה היטב את המשמעות של מה זה להיות ב"קומה השנייה". "הייתי עושה הכל עבורם", היא מספרת. "בכל בוקר הגשתי ארוחת בוקר לרה"מ, עושה את כל הכביסות, מגהצת את הבגדים, מכינה את המזוודות והבגדים לפני טיסות וכו'".
ל' מספרת שבקומה השנייה גם פעילות שגרתית כמו ניקיון או כביסה, יכולה להפוך למורכבת. כך, למשל, חוזרת ל' על עדויות של עובדות אחרות שפורסמו בעבר, לפיהן היו לה שלוש חליפות של בגדי עבודה, שכל אחת מהן יועדה לסוג אחר של פעילות באזור מסוים של הבית, על פי סיווג בין 1 ל־3. "רמת סיווג 1", או בפי חלק מהעובדות "קוד 1", היא דרגת ההיגיינה הנדרשת הגבוהה ביותר בקומה השנייה, כמו כביסה ועבודה בחדרי השינה. עבודה ב"סיווג 3" הייתה בדרגת היגיינה נמוכה יותר, כמו שטיפת רצפות. עובדות במעון מספרות שלכל רמת סיווג כזו יש סט בגדי עבודה בצבעים שונים: סיווג 1 - ביגוד לבן; סיווג 2 - ביגוד צבעוני; סיווג 3 - ביגוד שחור. כך ניתן היה לוודא שהעובדות פועלות לפי הנהלים.
"אסור לעשות את כל הדברים עם אותם בגדים", מספרת ל'. "נגיד, הלכתי לחדר בסיווג מספר 1, שזה חדר שינה, אז הייתי צריכה להחליף בגדים לסט המתאים. זה לא להחליף רק בגדים, אלא גם גרביים. היו לי גם שני זוגות נעלי בית וארבעה זוגות גרביים".
וכמה פעמים היית מחליפה בגדים במהלך משמרת?
"המון, המון, המון. לפעמים הייתי עייפה רק מזה. זה פשוט לא נורמלי. בגלל זה חלק מהאנשים בורחים משם, כי זה לא נורמלי".
במעון שבו אזולאי הוא אב הבית, כמעט לכל דבר היו הוראות מפורטות. ל' מספרת שבמכונת הכביסה, למשל, מותר היה לכבס רק את כלי המיטה ואת הפיג'מות של רה"מ. לאחר מכן, יש לתלות את הבגדים בחדר הכביסה. אסור להשתמש במייבש, "ויש גם הוראות מפורטות איך לייבש את הכביסה", היא טוענת. "זה (הכביסה) תלוי, וצריך לסגור את הדלת בכל פעם. אסור שייכנס אוויר לחדר של הכביסה. אוי ואבוי אם מישהו יפתח חלון, כי אז צריך לעשות את כל הכביסה מהתחלה".
אסור שהכביסה תתייבש מאוויר שנכנס מהחלון?
"כן, לא רק חלון. גם דלת. יש הרבה שטויות כאלה. אם לא עושים את זה ככה, צריך להתחיל את הכל מהתחלה".
וזה קרה לך?
"אוי, הרבה פעמים. אחר כך יש הוראות איך לקפל את כל הבגדים, על איזה מגבת".
הייתם צריכים לקפל את הבגדים על מגבת?
"כן... יש מגבת של הגברת ויש מגבת של רה"מ".
אזולאי, כך לפי עדותו שלו בבית המשפט, הוא אחד מאלו שמחלק הוראות בקומה השנייה. כשנשאל במהלך עדותו לגבי הנעשה בקומה השנייה, "מי קובע אם צריך כביסה, קיפול, גיהוץ?" השיב: "גברת נתניהו ואני".
ל' ועובדת נוספת לשעבר במעון מספרות שגם עבור הבגדים שהוחזרו מניקוי יבש, יש כללים מיוחדים. "כשהנהג הפרטי של שרה נסע להביא את הניקוי היבש, הבגאז' צריך להיות ריק מדברים. כשהוא חוזר, אסור לאף אחד להיות בסביבת הבגדים בזמן שמעבירים אותם. מותר להעלות בכל פעם רק שניים-שלושה בגדים. זה טקס. הוא (הנהג) צריך להביא לי שניים־שלושה בגדים בכל פעם. הוא לוקח את זה ישר לקומה השנייה, ומחכה שאקח את כל הפריטים, אחד־אחד. תלוי מה הגברת אומרת".
כמה בגדים יש בערך בתא המטען?
"זה תלוי. לדוגמה, פעם אחת הנהג הביא את העניבות, בכל פעם שלוש עניבות, ואני לקחתי ממנו בכל פעם רק אחת. הייתי צריכה להוציא את השקית מבלי לגעת בשום דבר, להיכנס לחדר שינה של הגברת, בלי נעליים ובלי שום דבר, להניח את זה על המיטה, ולהתחיל לנקות עם מגבונים איזה עשר דקות כל עניבה".
אבל זה לא הגיע מניקוי יבש?
"נכון, אבל זאת השקית שצריכה להיות נקייה".
ניקית עניבות עם מגבונים אחרי שהן חזרו מניקוי יבש?
"כן, אתה לא מבין, ניקיתי את הניילון ואת הקולבים עם מגבונים".
7 צפייה בגלריה
''צריך לנקות כל עניבה עם מגבונים איזה עשר דקות''
''צריך לנקות כל עניבה עם מגבונים איזה עשר דקות''
''צריך לנקות כל עניבה עם מגבונים איזה עשר דקות''
(צילום: זיו קורן)
לדברי ל', לאחר מספר שנים של עבודה במעון, חשה שאיננה יכולה עוד. לטענתה, לפי חוות דעת רפואית, הומלץ לה לצאת לחופשת מחלה בשל מצבה הנפשי הירוד. אף שעובדי המעון מקבלים שכר גבוה יחסית, כ־50 שקל לשעה, ל' החליטה לעזוב. ואז נכנס אב הבית אזולאי לתמונה.
לפי עדויות שהגיעו לידינו, רגע לפני שעזבה, אזולאי ניסה להחתים אותה על מכתב הוקרה שניסח, והוא יפנה בבקשה שתקבל פיצויים מ"מוריה", חברת הניקיון שבה ל' הועסקה. ל' סירבה ונטשה את המעון בסערה. אב הבית לא ויתר. הוא פנה אליה מספר פעמים, וגייס למשימה את יעקב קדוש, המפקח על עובדי המעון מטעם "מוריה", שהיה "האבא והאמא" שלהם שם. גם קדוש ביקש מ-ל' שתחתום על המכתב שהכל היה בסדר, ואין לה שום טענות לאשת ראש הממשלה.
לדברי ל', לבסוף נענתה לבקשה של אב הבית. המכתב נוסח על ידי אזולאי, נכתב בכתב ידו של המפקח קדוש, ו־ל' חתמה עליו. וזה הנוסח: "אני, ל', מוסיפה ומעריכה את החברה ("מוריה") ואת משפחת נתניהו ואין לי שום טענות אל החברה ("מוריה") ואל משפחת נתניהו ולהפך, אני מעוניינת לעבור ולעבוד כעוזרת בית אצל משפחת נתניהו במסגרת משרת אמון".
יום אחד צילצל הטלפון של יעקב קדוש, כאמור, המפקח מחברת "מוריה". על הקו היה אב הבית אזולאי. הנדון: עוד מבצע לאיסוף הצהרות חיוביות של עובדים על התעסוקה במעון. לפי עדויות שבידינו, קדוש התבקש להצטייד בטייפ מנהלים, ולנסוע לבלפור. הוא הגיע לשם, והמתין בחניה. שלושה מעובדי המעון נשלחו החוצה, ונכנסו לרכב של קדוש, אחד אחרי השני. בפני כל אחד מהם קדוש התנצל, והסביר שאב הבית ביקש ממנו להקליט אותם. שלושת העובדים הסכימו להיענות, ודיקלמו את התשובות שנתבקשו לענות: שהם אוהבים את עבודתם במעון רה"מ, אוהבים לעבוד עם שרה נתניהו והמשפחה, ואין להם תלונות.
מה קרה לקלטת? לפי העדויות שבידינו, קדוש לא מסר אותה: אחרי שחזר מבלפור, חש כי מדובר במעשה שאיננו תקין, ודיווח לאב הבית אזולאי כי הייתה תקלה בהקלטה.
גם מימי, העובדת בת העדה האתיופית, עברה לטענתה חוויות לא פשוטות במעון. בשיחה עם העובדת מ', סיפרה למשל שבעת הכנסת הכביסה מהניקוי היבש הביתה, היא הייתה עוברת לחדר אחר, שלא תהיה חלילה ליד הבגדים. "יש ימים שאני נכנסת במזווה", סיפרה מימי לעובדת מ'.
מ': "במזווה?"
מימי: "בטח, מה חשבת? במזווה מסתתרת".
מ': "למה במזווה?"
מימי: "איפה את רוצה שאני אכנס? איפה? הכביסה שלה נכנסת, והיא אומרת שאנחנו, יש לנו חיידקים. במקרה אני שם, מחזירים את זה עוד הפעם לכביסה...".
מ': "כן, אני יודעת את זה. מה, לא עברתי? אני יודעת את זה. לא ידעתי שאתן נכנסות למזווה".
מימי: "מה את רוצה? איפה אני אלך?"
מ': "לא יודעת, חשבתי אולי לחדר של אפי".
מימי: "לא, לפעמים יש בחדר שלו אנשים, יש אורח או משהו…".
למרות זאת, גם מימי התבקשה להצהיר הצהרות חיוביות על המעון ושרה נתניהו. פעמיים. הפעם הראשונה הייתה אחרי שמימי התלוננה על שעות העבודה שלה במעון. התלונה דלפה לתקשורת, והתגובה של המעון לא איחרה לבוא. על פי עדויות, אזולאי הסביר למימי כי תיאלץ ללכת לעורך דין, וכך קרה: נהגה של אשת ראש הממשלה נשלח להביא את מימי לפגישה עם עו"ד. על השולחן היה מונח תצהיר משפטי, ומימי התבקשה לחתום עליו.
בשיחה עם אחת העובדות במעון שהגיעה לידינו, סיפרה מימי מדוע חתמה על התצהיר. "מה את חושבת?" אמרה מימי לעובדת, "אני יודעת לכתוב ולקרוא? אני לא יודעת כלום. הוא רשם ואמר לי לחתום - וחתמתי. אני לא יודעת על מה. אני רציתי פרנסה. בחרתי בפרנסה. עם כל ההשפלות שלה".
7 צפייה בגלריה
מימי ועובדות נוספות התבקשו להצהיר הצהרות חיוביות על שרה נתניהו
מימי ועובדות נוספות התבקשו להצהיר הצהרות חיוביות על שרה נתניהו
מימי ועובדות נוספות התבקשו להצהיר הצהרות חיוביות על שרה נתניהו
(צילום: EPA)
זה לא ממש עזר למימי. לפני כחודשיים, כאשר חברת "מוריה" הוחלפה, מימי נאלצה לעזוב את עבודתה במעון. רגע אחרי, אזולאי הציע לה לכתוב מכתב לאשת ראש הממשלה. לטענת מימי בשיחתה עם העובדת, נרמז לה שכך אולי תצליח לשמור על משרתה בכל זאת. מימי, כאמור, איננה יודעת לקרוא ולכתוב בעברית, אבל חתמה על מכתב, שנוסחו הוכתב על ידי אזולאי: "אני מטסביה מנגיסטו (מימי) (...) פוחדת שאשאר בלי עבודה (...) עשיתי תמיד את עבודתי, תמיד הייתי לויאלית לעבודה ולגברת. לפני כשנה היו כתבות בטלוויזיה נגד הגברת, ואני ביוזמתי הלכתי לעו"ד... ונתתי תצהיר שכולם משקרים והגברת מתנהגת יפה לעובדים, ואין לי טענות לגברת ואין לי בעיות בעבודה. אני מבקשת מהגברת שתסכים להשאיר אותי בעבודה". נכון לכתיבת שורות אלו, מימי לא חזרה לעבוד במעון.
גם עובדת המעון לשעבר סילבי גנסיה הכירה היטב את אפי אזולאי. התביעה המתוקשרת שהגישה נגד שרה נתניהו מתנהלת בימים אלו בבית המשפט. גם גנסיה התבקשה לכתוב שני מכתבים. הראשון היה מכתב התנצלות. זה קרה לאחר שסמס שבו התלוננה על תנאי עבודתה, הגיע לחדשות 12. "היא (שרה נתניהו) קורעת אותי, ממש פסיכופתית", נכתב שם בין השאר. על פי עדויות שבידינו, הגיעה ל"מוריה" דרישה מראשת אגף בכיר תקציבים ופרויקטים, דרורית שטיינמץ - הממונה על אזולאי - כי אם היא רוצה לשוב לעבודתה, על גנסיה להתנצל. גנסיה כתבה מכתב התנצלות, ושבה כעבור כמה ימים למעון.
אבל אב הבית אזולאי היה עדיין לא מרוצה. "אפי ראה את המכתב וממש כעס", משחזרת גנסיה. "הוא אמר שזה ממש לא מכתב, ושאני לא יכולה להיכנס ככה. הוא אמר שאני צריכה לכתוב מכתב אחר. הוא אמר לי: תכתבי שאת מתנצלת, שטוב לך בעבודה, וכל זה. כתבתי את זה למרות שממש לא היה לי טוב בעבודה. כתבתי את זה כי רציתי להמשיך לעבוד".
ב־3 באוקטובר 2019, כתבה גנסיה את המכתב השני, בהתאם לדרישה של אזולאי. בין השאר נכתב שם: "הגברת נתניהו היא אישה מדהימה ומתייחסת אליי תמיד בכבוד רב. אני מאוד מעריכה אותה ולומדת ממנה המון דברים חדשים. אני אוהבת את העבודה שלי וכיף לי עם הצוות והמשפחה המדהימה".
סילבי, למה כתבת את זה?
"אני אם חד־הורית. הייתי חייבת. עד שאני אמצא עבודה אחרת. אין לי גב".
הרגשת שאפי בעצם אומר לך, או שתכתבי את המכתב או שלא תחזרי?
"כן. הוא אמר לי: 'את לא יכולה להמשיך לעבוד, אלא אם את כותבת את המכתב הזה'".
הבנת מה לא הספיק במכתב הראשון?
"הייתה חסרה שם נימה של כבוד".
אופיר שמשון, עורך דינה: "מביש שבמקום למנוע את המשך ההעסקה הפוגענית, במשרד ראש הממשלה מעדיפים לטייח את המעשים החמורים. לא נפחד ואף לא נתקפל מול שרה נתניהו".
7 צפייה בגלריה
עו''ד אופיר שמשון. ''במשרד ראש הממשלה מעדיפים לטייח את המעשים החמורים''
עו''ד אופיר שמשון. ''במשרד ראש הממשלה מעדיפים לטייח את המעשים החמורים''
עו''ד אופיר שמשון. ''במשרד ראש הממשלה מעדיפים לטייח את המעשים החמורים''
(צילום: שלו שלום)
פרקליטי נתניהו תוקפים בחריפות את מימי מנגיסטו ואת סילבי, וטוענים כי "הטענה שהעובדות 'נדרשו' להצהיר שטוב להן במעון היא עוד שקר גס".
האחרונה - לפחות עד כה - בשרשרת עובדי המעון שפנו לבית המשפט, היא שירה רבן, שתובעת את נתניהו בגין העסקה פוגענית והתעמרות בעבודה. בינתיים התביעה שלה גם הניבה חקירה משטרתית: על פי החשד, שתי עובדות אחרות, שהעידו לטובת שרה נתניהו בבית המשפט, חתמו לכאורה על תצהיר שקר, אשר מהלל ומשבח את אשת ראש הממשלה. לפני כארבעה שבועות, אפי אזולאי נחקר באזהרה במסגרת תיק זה. החשד: שיבוש חקירה.
לאזולאי יש חדר בקומה הראשונה של המעונות, המשמש כמעין משרד עבורו. לשם - ככל שניתן, באמצעות טלפון קווי - מגיעות הבקשות של שרה נתניהו. כשזה קורה, לאזולאי יש צוות שערוך למלא את משאלותיה.
מנהלתית, אזולאי כפוף לדרורית שטיינמץ, שתוארה הרשמי הוא, כאמור, ראשת אגף בכיר תקציבים ופרויקטים במשרד רה"מ. בפועל, היא אחד מהאנשים החזקים במשרד, ונחשבת למקורבת מאוד לשרה נתניהו. הסמכויות לגבי מעון ראש הממשלה - כולל הפעלתו של אב הבית - הועברו אליה לאחר הרשעתו של עזרא סיידוף, סמנכ"ל המינהל לשעבר, ב"פרשת המעונות", שבה כזכור הורשעה גם אשת ראש הממשלה. כך נוצר מצב ששתי עמדות המפתח הנוגעות לניהול הבית, מאוישות על ידי מקורבים לאשת ראש הממשלה: בדרג המחליט - שטיינמץ; ובדרג המבצע - אזולאי.
אזולאי הוא ראש החץ של שטיינמץ במעון. גורמים במשרד רה"מ מספרים כי אב הבית נוהג לפגוש את שטיינמץ בתדירות גבוהה, לפעמים מספר פעמים בשבוע, ולעיתים הפגישות הללו אורכות זמן רב. אחד העניינים המרכזיים שנדון בהן, הוא כיצד להוציא לפועל משימות שהוטלו עליהם על ידי "הבית". "אתה צריך להבין איך זה עובד", מספר עובד לשעבר במשרד רה"מ. "מספיק שפעם אחת אתה מסרב לבקשה שמגיעה מהבית, וזהו - כנראה שיותר לא יפנו אליך".
כעובד מסור, אזולאי מוכן לעשות הרבה כדי למלא את תפקידו על הצד הטוב ביותר. על פי עדויות שבידינו, לעיתים זה לכאורה כולל שימוש בעובדי המעון למשימות שלא לשמן הם נשכרו. אחד מהעובדים המסורים במעון, למשל, הוא הגנן רמי בן חמו. על פי עדות שבידינו, הגנן בן חמו נשלח על ידי אפי אזולאי לביצוע עבודות ניקיון שונות בבית משפחת נתניהו ברחביה, דופלקס פרטי רחב ידיים, הממוקם ברחוב עזה בירושלים. בית זה, חשוב להדגיש, איננו נמנה על חלק מ"מעונות ראש הממשלה", והוא קניינה הפרטי של המשפחה. לטענת המקורות, הגנן ביצע את העבודות על חשבון שעות עבודתו בבלפור, והן נרשמו בדיווחי השעות שלו ל"מוריה". כלומר, על חשבון משלם המסים. השבוע שאלנו את משרד ראש הממשלה מי שלח אותו לביצוע עבודות הניקיון הללו. לא זכינו לתגובה ספציפית.
אותו בן חמו, כך לטענת שני מקורות, סייע לאזולאי עצמו להעביר את תכולת דירתו הפרטית. על פי העדויות שבידינו, גם שעות עבודה אלו נרשמו על חשבון "מוריה", ושולמו, למעשה, על ידי הציבור.
עובדים אחרים מספרים שנאלצו לבצע במעון עבודות שונות מלבד ניקיון, התפקיד לו הם יועדו. כך, למשל, בנוסף לעבודת הניקיון, אחד העובדים התבקש מעת לעת למלצר עבור שרה נתניהו. "הוא היה מוזג יין לגברת, בקומה הראשונה כשהיו מגיעים אורחים", מספר גורם בכיר לשעבר במעון רה"מ. "הוא סוג של משרת. הוא הגיש את הארוחות. אבל הוא לא היה חריג. בנות, אפילו שהן עובדות ניקיון, היו עושות זאת. היא (אשת רה"מ) הייתה באה ואומרת 'תכינו לי סלט, תכינו לי משהו לאכול'".
המקור שסיפר כי שמע מבן חמו על עבודותיו בבית המשפחה ברחביה ועל העברת הדירה הפרטית של אזולאי, וכן שמע כי עובדים ממלצרים - התבקש על ידינו לעבור בדיקת פוליגרף. הוא נמצא דובר אמת.
7 צפייה בגלריה
דרורית שטיינמץ. מהאנשים החזקים במשרד ראש הממשלה ומקורבת מאוד לשרה נתניהו
דרורית שטיינמץ. מהאנשים החזקים במשרד ראש הממשלה ומקורבת מאוד לשרה נתניהו
דרורית שטיינמץ. מהאנשים החזקים במשרד ראש הממשלה ומקורבת מאוד לשרה נתניהו
(מתוך חשבון הפייסבוק של אייסף - הקרן הבינלאומית לחינוך)
פרקליטי ראש הממשלה ומשרד רה"מ, כאמור, לא השיבו לשאלות הספציפיות לגבי הטענות לשימוש בעובדים שלא לפי התפקיד שלשמו נשכרו. ממשרד ראש הממשלה נמסר רק כי מדובר ב"כתבה מגמתית ושקרית, הכוללת סיפורי בדיה שלא קרו מעולם".
לאחרונה דיווח בן כספית כי לפני כשנה, ערך השב"כ בדיקת סיווג ביטחוני לאזולאי, במהלכה התברר כי אב הבית ביצע לכאורה עבירת רכוש במסגרת תפקידו. אזולאי, לפי הדיווח, הודה בביצוע העבירה ובעקבות כך סיווגו הביטחוני הורד בידי השב"כ, שאף המליץ להרחיקו מעבודה במעון ואסר עליו להיכנס לבלפור במשך כשבועיים. אזולאי המשיך לעבוד ממבנה הסמוך למעון, ורק לאחר התערבותו האישית של ראש הממשלה נתניהו, חזר לעבודתו כרגיל. שאלנו השבוע את שירות הביטחון הכללי האם הסיווג הושב, ומה עלה בגורל החקירה. "שב״כ אינו נוהג להתייחס לסוגיות של התאמה ביטחונית", נמסר לנו בתגובה.
השם אפי אזולאי מוכר היטב גם במשרדי חברת "מוריה", החברה שכאמור עד לאחרונה החזיקה במכרז הניקיון של מעונות ומשרדי ראש הממשלה. הזכייה במכרז היוקרתי הזה הייתה עניין גדול עבור מנכ"ל החברה, שמואל שרביט. ב-24 השנה האחרונות הוא בנה את החברה שלו בשתי ידיו, והוא גם ליכודניק בנשמה. אבל מהר מאוד שרביט הבין שיותר מדי הדר בית"רי הוא לא הולך לחוות כאן.
שרביט מספר שכבר בחודש הראשון, התגלו חריגות מצד מעון רה"מ מול תנאי המכרז. לדבריו, עובדים נדרשו לעבוד יותר מ־12 שעות ביום, ונקראו לעבוד סמוך לכניסת ויציאת השבתות ולבצע משימות שאינן כלולות במסגרת תפקידם כעובדי ניקיון. והוא, לדבריו, היה צריך לשלם על כל זה. שרביט: "עובדת שלי עבדה בשבת, וזה התגלה לי רק כשישבנו על המשכורות. ידענו שזה חורג מהמכרז, אבל אישרנו את זה, כי אישרו לנו את זה (את תשלום השעות) בעל פה".
מי אישר לך בעל פה?
"אפי אזולאי, אב הבית. אתה מדבר איתו והוא מורח אותך, שהוא יבדוק מה עם זה. אתה מחכה עוד קצת זמן, וככה חולפים שבועות, עד שאתה מקבל תשובה. בסוף הגשנו את השעות לחַשב של משרד רה"מ, אבל הוא לא אישר לשלם לנו אותן, כי זה חורג מההסכם. הבנו שאין להבטחות כיסוי. אתה יודע כמה פעמים הבטיחו לנו לשלם את החוב וזה לא קרה?"
יורם נווה, סמנכ"ל חברת "מוריה": "אפי אזולאי, אב הבית, ודרורית, ראשת אגף בכיר תקציבים ופרויקטים במשרד רה"מ, אישרו בעל פה (את התשלום הנוסף), אבל זה לא עבר במייל. וזהו. מי שאמר לבַנות לעבוד שעות נוספות זה אפי, לא אנחנו. אנחנו היינו בכמה פגישות עם החשב של משרד רה"מ ששאל אותנו: למה אתם נותנים לבנות שעות נוספות? זה נוגד את המכרז. אמרתי להם: אני לא שולט בזה. זה אפי. תטפלו באפי. יותר מזה, הם ביקשו מהבנות לעבוד יותר מ־12 שעות, וגם על זה לא שילמו לנו. אנחנו, כמובן, שילמנו לבנות. הוצאתי מייל לאפי שמזהיר אותו לא להעסיק עובדות בשבת ולא שעות נוספות. לא פעם, לא פעמיים".
לטענת שרביט ונווה, בגין השעות הנוספות, משרד ראש הממשלה עדיין חייב להם כספים. במשרד ראש הממשלה מכחישים בתוקף וטוענים: "אין כל חוב".
שאלנו את שרביט איך נוצר החוב לכאורה, שהוא מדבר עליו. "אני הבנתי שיש מצבים מוזרים במעון רה"מ, שמביאים עובדים מהבית בלי שאנחנו יודעים על זה", מספר שרביט. "אפי היה מביא עובדים מהבית בלי לאשר מולנו. התחילו שם דברים שאני לא ידעתי איך לאכול אותם".
כמו מה?
"אתה רק בדיעבד שומע מהעובדות שהן עובדות בשבת, עובדות שעות נוספות. ואז אתה פתאום מקבל איזו הצהרה מוזרה של 'אני מצהירה שאני אוהבת את הגברת' וכו'. אני זוכר שקיבלתי את זה, ואמרתי לסמנכ"ל שלי יורם בתמימות: 'בואנ'ה, זה מכתב יפה, איזה עובדת, תתייק את זה בהמלצות'. שתבין כמה לא ידענו מה קורה שם".
אבל לטענת שרביט ונווה, זה לא נגמר רק בשעות נוספות שלא שולמו. לדבריהם, גם אליהם הגיעו טענות על שימוש בעובדי "מוריה" לצרכים אחרים מאשר ניקיון המעונות. נווה: "יום אחד התקשר אליי בכיר ממשרד רה"מ ואמר לי: 'יורם, תקשיב, אני מבקש בשבילך, לטובתך, תחתים את כל העובדים שלך שהם עובדים אך ורק בעבודות ניקיון'. מתברר שלקחו אותם לעשות גם עבודות אחרות".
7 צפייה בגלריה
מנכ''ל מוריה, שמואל שרביט: "עובדת שלי עבדה בשבת, ידענו שזה חורג מהמכרז''
מנכ''ל מוריה, שמואל שרביט: "עובדת שלי עבדה בשבת, ידענו שזה חורג מהמכרז''
מנכ''ל מוריה, שמואל שרביט: "עובדת שלי עבדה בשבת, ידענו שזה חורג מהמכרז''
(צילום: אלעד גרשגורן)
אילו עבודות?
"זה יכול להיות עבודות מלצרות, זה אולי היה עבודות מחוץ לבית. הוא לא פירט. הוא התקשר אליי כמחווה. אני הלכתי והחתמתי את כל העובדות אחרי השיחה הזו".
בשלב מסוים, כך אומרים שרביט ונווה, התבקשו להזיז את המפקח קדוש מתפקידו. גורמים במשרד רה"מ מספרים שהסיבה לדרישה להרחיק את המפקח יעקב קדוש מהמעונות, היא סירובו להיענות לדרישות שונות של אב הבית אזולאי. לטענתם, אב הבית ביקש מקדוש "לשחק" עם שעות העבודה של העובדים ולרשום אותן כביכול על חשבון ימי עבודה אחרים. קדוש הוזז בסופו של דבר מתפקיד המפקח. זמן קצר אחר כך, התפוצצה פרשת חקירת תצהירי השקר לכאורה, וקדוש זומן לעדות במשטרה. שרביט: "ולמחרת קיבלתי מכתב ממשרד רה"מ".
שמה?
"הפסקת עבודה. פשוט. זה נעשה בחטף. אני משער שמישהו התעורר בבוקר, ראה את הציוצים ונתן את המכה עם הפטיש. בלי חשבון".
במשרד ראש הממשלה מכחישים את הקשר, וטוענים כי "העסקת חברת שירותי הניקיון 'מוריה' לא הופסקה, אלא הסתיימה כמתוכנן במועד הקבוע בחוזה".
ב'מוריה' משוכנעים שההחלטה להחליפם לא הייתה של הזוג נתניהו. "אני בטוח שאם ביבי ושרה היו יודעים במי מדובר, בחברה שכל כולה ליכוד, שרק שירות טוב והכי טוב הם קיבלו, זה לא היה קורה. הכעסים שלי בעיקר נגד הפקידים. אני מתכוון למנכ"ל, לדרורית ולאפי אב הבית".
מה עם העובדים?
"בהחלטה שלהם הם פגעו בעובדים של 'מוריה' ופגעו בכל הענף. אני יודע מה זה להיות עובד ניקיון, כי גם אני התחלתי ככה. לכן גם בניתי קוד אתי להעסקת עובד ניקיון בחברה שלנו. אני חושב שזה באמת חוסר רגישות ברמה הגבוהה ביותר לזרוק ככה עובדים, את האנשים השקופים ביותר. אלה אנשים קשי יום, שעברו דרך פתלתלה, עד שהגיעו לעבודה במעון ובמשרדי רה"מ, ועבורם זה גם נתן להם קצת מעמד גבוה יותר. כשאני מעסיק עובדים אני מרגיש מחויב לעזור ולדאוג להם. אני עושה את זה כי זאת החובה המוסרית שלי, ובזה אני מאמין".
פרקליטי משפ׳ נתניהו מסרו בתגובה: "כתבת שיימינג שקרית להתרת דמה של שרה נתניהו. הטענות שהעלתם הן פייק־ניוז שפל, שקרי ומרושע. כל תביעות 'עוזרות הבית' הן סטארט־אפ חדשני שמטרתו לסחוט כסף מהמדינה. נראה שיש מי שמסיבות פסולות מפעילים את העובדים.
"העבירות החמורות הרבות שביצעה מכונת ההקלטה סלבי גנסיה מוכיחות שלא מדובר בעובדת תמימה אלא ב'שתולה' שפעלה כדי לסכסך, לפגוע, להכפיש ולחבל במתכוון בשרה נתניהו, משפחתה ובמעון ראש הממשלה. בימים אלה חוקרת משטרת ישראל את העבירות שביצעה, ואנחנו מצפים שתועמד לדין.
"מפקח החברה הקודמת, יעקב קדוש, נשמע בהקלטת סתר איך הוא מעודד ומנחה את סילבי 'לקחת קופה של 200־300 אלף ש"ח', ומציע לה לשכור את שירותיה של עו"ד נעמי לנדאו ש'במקרה' מייצגת קומץ עובדים ממורמרים שהפסיקו את עבודתם במעון, והפכה את 'תביעות עוזרות הבית' לפס ייצור תעשייתי משגשג ורווחי.
"הקלטות הסתר חושפות איך פועל פס הייצור המשגשג: עובדים במעון זמן קצר, עוזבים, מופנים על ידי עובד חברת 'מוריה' לעורכי דין שמפברקים תביעות סרק באופן עברייני, הגובל בניסיון סחיטה באיומים, ממחזרים עלילות דם שקריות ומרושעות על שרה נתניהו, ותובעים תביעת סרק מופרכת של מאות אלפי שקלים על כמה ימי עבודה. ראיות בעניין זה הועברו למשטרה שפתחה בחקירה ואנו מצפים שהאשמים יועמדו לדין.
"נראטיב 'העוזרות והמטפלות' הומצא כבר בשנות ה-90 ומעניין שבעשר השנים שראש הממשלה לא כיהן בתפקיד - לא הייתה אפילו תלונה אחת.
"גם מימי מנגיסטו למדה את השיטה ועושה שימוש באותו פס ייצור לתביעות. היא מלווה באותם עורכי דין ומדקלמת את אותן הכפשות שקריות ומרושעות. אבל היא לא הסתפקה רק בהן ו'שלפה' באופן ציני ושקרי את נראטיב ה'גזענות', כדי להשחיר אפילו יותר את דמותה של שרה נתניהו.
"מימי מנגיסטו צריכה להתבייש. מטעמים של צנעת הפרט לא נרחיב על הסיוע והליווי האישי והמקצועי הרב שהגישה הגב׳ נתניהו למימי מנגיסטו כשנקלעה למצוקה, כדי לחלץ את ילדיה מהסתבכויות שנקלעו אליהן. הטענות שהיא ממשיכה להעלות הן תמצית של רוע טהור ומרושע.
"הקהילה האתיופית יודעת שאין שמץ של אמת בטענה של מנגיסטו. היא יודעת שאין מי שפעל ופועל למען קהילת יוצאי אתיופיה יותר מאשר ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו - בעלייה, בחינוך ובהשכלה הגבוהה, בדיור ובנושאים נוספים.
"הטענה שהעובדות 'נדרשו' להצהיר שטוב להן במעון, היא עוד שקר גס. רק לאחרונה פנו שלוש עובדות מיוזמתן, לרבות מימי מנגיסטו שמוקלטת, לעו"ד כהן והתחננו שיפעל להשארתן כעובדות במעון. אם היה להן כל כך רע, מדוע ביקשו להישאר?
"לא נסבול את ההכפשות השקריות של מימי מנגיסטו. אין ספק שהיא מגובה ומלווה ביועצים ועורכי דין נגד שרה נתניהו במטרה שהיא ברורה.
"גם הקלטת הסתר של יעקב קדוש מחברת כוח האדם 'מוריה' עם סילבי גנסיה, הוכיחה מעל לכל ספק את מעורבותו של קדוש בפס הייצור של תעשיית סחיטת כספי מדינה על גבה של שרה נתניהו. נגד השניים תוגש תביעה".
מטעמו של מר אפי אזולאי נמסר: "שקר וכזב. כל הטענות הממוחזרות שהועלו מופרכות מהיסוד ונטענות על מנת להכפיש את משפחת נתניהו ובני ביתם. הנושא נמצא בבדיקת משטרה, ולכן מר אזולאי מנוע מלהתייחס. עם זאת, כשתסתיים הבדיקה יפעל בכל האמצעים העומדים לרשותו כדי לחשוף את השקרים ולמצות את הדין עם המכפישים".
ממשרד ראש הממשלה נמסר: "כתבה מגמתית ושקרית הכוללת סיפורי בדיה שלא קרו מעולם. הניסיון להכפיש עובד מדינה מסור, הוא פסול. העסקת חברת שירותי הניקיון 'מוריה' לא הופסקה, אלא הסתיימה כמתוכנן במועד הקבוע בחוזה, בתום חמש שנות התקשרות ולאחר מיצוי כל ההארכות שניתן היה לבצע. לאחרונה התחלפה חברת הניקיון, וניתנה האפשרות לעובדים לעבור לחברה החדשה. בניגוד גמור לנטען, אין שום חוב של משרד ראש הממשלה לחברת 'מוריה'".
מהשב"כ נמסר בתגובה: "שב״כ אינו נוהג להתייחס לסוגיות של התאמה ביטחונית".