בהתחלה, היא הייתה חלק מהשינוי התדמיתי שהוא עבר. קארי סימונדס, בת 32, בת זוגו של ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, צעירה ממנו ב־24 שנים, עזרה לרכך מעט את התדמית הנוקשה שהייתה לו בציבור הבריטי. אחרי שנחל ניצחון מזהיר בבחירות לראשות הממשלה לפני שנה ושבעה חודשים, נכנסו ג'ונסון וסימונדס בסערה אל מעון ראש הממשלה ברחוב דאונינג 10. אז גם שאלו כולם מה יהיה תפקידה. בני הזוג לא נישאו והפרוטוקול לא פירט את מרכיבי תפקידה של בת הזוג של ראש ממשלה שאינה נשואה לו.
כתבות נוספות למנויים:
אבל מי שתהה מה תעשה יועצת התקשורת הצעירה ומה תהיה מידת השפעתה על קבלת ההחלטות בממלכה בתקופה מורכבת במיוחד, לא נדרש להמתין זמן רב. סימונדס הפכה לאחת הנשים החשובות והמשפיעות על ג'ונסון. היא אחראית על מינויים פוליטיים בכירים, נחשבת למשפיעה על ממשלת השינוי החברתי שג'ונסון שואף להוציא לפועל ואינה מהססת להתעמת עם בכירי עוזריו. שניים מהם מצאו עצמם מחוץ לכוורת ראש הממשלה ומחוץ לדאונינג 10, אחרי שסימונדס סברה כי הם מזיקים לתפקודו. לא מפתיע, אם כן, שסימונדס הפכה בעצמה לנושא לדיון תקשורתי נרחב בבריטניה. "היא הפכה לראש הסגל בפועל של ראש הממשלה", צוטט גורם בכיר בכוורת של ג'ונסון.
- לא רוצים לפספס אף כתבה?
ניק קונר, אחד מיועצי התקשורת שעבדו צמוד לג'ונסון על קמפיין הברקזיט, לא חסך במילים: "תפקידה של סימונדס, שלא נבחרה ולא הוכשרה, בממשלה של ג'ונסון, מזיק לדמוקרטיה", חרץ. לדבריו, סימונדס מפטרת יריבים ומעסיקה את אנשי אמונה לתפקידים חשובים בכוורת של ג'ונסון. "לאור ניסיוני בעבודה עם סימונדס, אני מודאג מאוד מכך שיש לה תפקיד כלשהו במשילות על ארצנו. זה ברור שקארי מתפקדת על תקן יותר מאשת סודו של ראש הממשלה. היא מתפקדת על תקן ראש הסגל שלו. יש פה עניין רציני, כי היא לא עברה בדיקות ביטחוניות והיא לא בעלת סמכות. היא לא מדווחת לאדם ואף אחד לא יכול לפטר אותה".
הדברים הללו זוכים לתשומת לב רבה כיוון שהם לא מגיעים מיריביו הפוליטיים של ג'ונסון, אלא דווקא מאנשים שנמנים על המחנה הפוליטי שלו, חלקם, כמו קונר, עבדו איתו בעבר. צוות החשיבה "קבוצת בוו", שנחשב לאחד מארגוני המחקר הבולטים של מפלגת השמרנים, שבראשה עומד ג'ונסון, קרא להקמת חקירה סביב תפקודה של סימונדס והשפעתה על ראש הממשלה. "אף בת זוג של ראש ממשלה לא הייתה מעורבת באופן כה עמוק. זה לא מוצדק בדמוקרטיה מודרנית - ואין פה עניין סקסיסטי", נאמר בהודעה החריגה של הארגון. האם מדובר באישה שתלטנית מדי, שדוחפת את עצמה למרכז הזירה הפוליטית בשעה שהיא מסלקת הצידה כל מי שלא מציית לה - או שמדובר בהתנגדות סקסיסטית לאישה צעירה ודעתנית במפלגה ובמדינה שעדיין רווחת בה מיזוגיניה?
תשובה אפשרית אחת ניתנה בחודש נובמבר האחרון, באחד המהלכים הכי לא צפויים במערכת הפוליטית. סימונדס נחשבת למי שחתומה על עזיבתו של האיש החזק ביותר בפוליטיקה הבריטית, דומיניק קמינגס, יועצו הבכיר ביותר של ג'ונסון ומי שנחשב במשך שנים לאיש סודו. קמינגס הוא אחד מאדרכילי הברקזיט - פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי, והאיש שתיכנן את קמפיין מחנה הפרישה שבראשו עמד ג'ונסון, זמן קצר לפני משאל העם שהתקיים ב־2016. קמינגס גם היה המינוי הראשון והבכיר בכוורת של ג'ונסון, אחרי שהאחרון נבחר לראשות הממשלה. במשך שנה הטיל אימה על כל שרי ממשלתו של ג'ונסון ונחשב לאיש החזק ביותר בממשלה.
אבל אז סימונדס נכנסה לעניינים והחלה לדחוק את קמינגס ואת מקורביו. בחודש נובמבר האחרון, ימים אחדים לפני התפטרותו של קמינגס, התפטר לי קיין, האחראי על התקשורת במשרד ראש הממשלה, שהיה אמור להתמנות לתפקיד ראש הסגל של ג'ונסון. שרים בממשלת ג'ונסון הדליפו לכלי התקשורת דיווחים ולפיהם שני הגברים ניהלו מאבק נגד סימונדס - וזו השיבה להם במאבק נגדי. "כל אחד מהצדדים ניסה להשפיע על שרי הממשלה שלא ישתפו פעולה עם הצד השני", סיפר שר בעילום שם. דיוויד דיוויס, שר הברקזיט לשעבר, הוסיף: "היחסים ביניהם עלו על שרטון, ואז נפלו מצוק גבוה אל תוך תהום".
סימונדס כבשה את מרכז העצבים של משרד ראש הממשלה. גם השרים הבכירים ביותר בממשלתו של ג'ונסון הבינו: בדאונינג 10 יש בעלת בית חדשה. מי שלא היטיב לקרוא את המפה הוא אוליבר לואיס, יועץ בכיר של ג'ונסון לענייני הברקזיט, שביום שישי האחרון סיים את תפקידו. לואיס, על פי הדיווחים, מיקם את עצמו במחנה היריב של סימונדס ומצא עצמו מחוסר עבודה.
לכאורה, אין חדש. בדאונינג 10 תמיד היו יועצים, שהשפעתם על ראשי הממשלה לעיתים גברה על השפעתם של שרים בכירים. אולם אלה תמיד עמדו בצל ואילו ההשפעה של סימונדס פחות מתנצלת ולא נסתרת. מאז כניסתה למעון ראש הממשלה, חלה תזוזה של הלוחות הטקטוניים. רבים ממקורביו של ג'ונסון, כמו שר הקבינט מייקל גוב, הבינו את כיוון הרוח והפכו לבני בריתה.
אולי כדי להשקיט את הטענות, סימונדס החלה לעבוד כראש מערך התקשורת של ארגון הצדקה "אספינול", של טייקון ההימורים דמיאן אספינול. אבל בדאונינג 10, שידוע כקן צרעות של רכילות, שמועות ומזימות, הדיווחים ממשיכים לדלוף החוצה. סימונדס, כך נאמר, ממשיכה ללחוש. ג'ונסון, יש לציין, נחשב אמנם לפוליטיקאי ותיק וממולח, אבל הממשלה שהוא הרכיב בשנה שעברה נחשבת לממשלה צעירה, שרבים מחבריה חסרי ניסיון. על רקע המינויים הללו ומגפה שאף אחד לא שיער את עוצמתה, גם ג'ונסון המנוסה מוצא עצמו אבוד. סימונדס מספקת לו את המשענת.
ההשפעה הגדולה שלה נחשבת לתקדימית בבריטניה. בנות זוג של ראשי ממשלה בריטים נוהגות לתמוך בבעליהם ולספק להם אוזן קשבת - אולם הן לא נוטלות חלק בהחלטות. סמנתה קמרון, שרי בלייר וגם פיליפ מיי, בעלה של ראשת הממשלה לשעבר תרזה מיי, הקפידו להישאר מחוץ לחדרי הדיונים. סימונדס, שהגיעה עם רקורד של עשייה בתוככי המפלגה ובמידה רבה בילתה את רוב הקריירה בשדה הפוליטי, לא רואה סתירה או בעייתיות בהשפעה על מהלכיו הפוליטיים של ארוסה.
סימונדס נולדה לבית מעורב פוליטית מאוד, שבו דיונים והתכתשויות היו פסקול קבוע. אביה, מתיו, הוא ממייסדי "האינדפנדנט", עיתון בריטי נפוץ. אמה, ג'וזפין, הייתה עורכת דין שעבדה במחלקה המשפטית של העיתון. גם סבה היה עיתונאי שאף כיהן כחבר הפרלמנט האירופי וסבתה הייתה עיתונאית בבי־בי־סי. סימונדס גדלה במחוז ריצ'מונד הלבן והאמיד בפאתי לונדון, שרבים מתושביו הם מצביעי המפלגה השמרנית. אחרי שהשלימה לימודי היסטוריה של האמנות באוניברסיטה, היא הצטרפה למפלגת השמרנים על תקן קצינת עיתונות. שנה לאחר מכן הצטרפה למטה הקמפיין של ג'ונסון, כשהוא התמודד לתפקיד ראש עיריית לונדון.
סימונדס התקדמה עד שהתמנתה לראש מערך התקשורת של המפלגה, ב־2018 - תפקיד שאותו עזבה שנה לאחר מכן, על רקע טענות על תפקודה המקצועי. אבל בשנה זו ניצת הרומן בינה ובין ג'ונסון, שהיה אז שר החוץ וככל הנראה עוד נשוי למרינה ווילר. שנה לאחר מכן, זמן קצר אחרי הפרידה מווילר, ג'ונסון וסימונדס יצאו לאור עם מערכת היחסים שלהם. בדרך הייתה גם מריבה קולנית שהתחוללה באישון ליל בדירתם המשותפת, שהובילה את השכנים להזמין את המשטרה.
השפעתה על ג'ונסון נחשבת לא רק גדולה, אלא גם פוקחת עיניים. סימונדס אוחזת ברשימת תחומי עניין שג'ונסון לא בהכרח הכיר לפני כן: היא פעילה נלהבת למען זכויות בעלי חיים ואף פעלה לשינוי השיח סביב נשים שנפלו קורבן לתקיפה מינית. בשנת 2007, כשהייתה בת 19, היא יצאה ממועדון לילה בלונדון ועלתה על מונית לביתה. נהג המונית הציע לה כוסית שמפניה, שגרמה לסימונדס הצעירה לתופעות מוזרות כמו פרצי צחוק בלתי נשלטים ועילפון למשך שעות ארוכות. נהג המונית התברר כעבריין מין סדרתי. בפתיחת משפטו, 14 נשים העידו כי פגע בהן בדרכים שונות. סימונדס הייתה לא רק הנפגעת הצעירה ביותר בסיפור - היא גם הייתה אחת הנשים היחידות שהעידו מולו בשם מלא, ואף ניהלה קמפיין תקשורתי נגד שחרורו המוקדם מבית הכלא. "אני כל כך כועסת שהוא לא הודה מיד במעשיו, וגרם לכל אחת מאיתנו להעיד ולחוות שוב את הכאב בבית המשפט", אמרה ל"טלגרף" הבריטי.
מלבד שאלת השפעתה של סימונדס על ג'ונסון במישור המקצועי, עולה גם שאלת השפעתה עליו במישור האישי. ג'ונסון, יודעים כולם בבריטניה, מעולם לא היה איש של אישה אחת. לפני קצת למעלה משנה השניים התארסו. בנם המשותף, ווילפרד, נולד בחודש אפריל האחרון, בתזמון מעט קומי. כזכור, ג'ונסון נדבק בנגיף הקורונה ואושפז בבית החולים כשהוא על סף מוות. הרופאים הצילו את חייו וימים אחדים אחרי שהוא שב לחיים ושוחרר מבית החולים, הוא הפך לאב שוב - בגיל 55.
ווילפרד הוא בנה הראשון של סימונדס, שלא נישאה מעולם. מנגד, זהו ילדו השישי או השביעי של ג'ונסון, שהיה נשוי פעמיים וניהל מערכות יחסים נוספות. לג'ונסון יש ארבעה ילדים מרעייתו לשעבר ובת נוספת ממערכת יחסים שניהל עם יועצת האמנות הלן מקינטייר. בבריטניה רווחת ההנחה שלג'ונסון יש ילד נוסף, שנולד לו מחוץ לנישואים, אם כי ראש הממשלה סירב להתייחס לכך.
מי שציפה שסימונדס תעזוב הכול כדי לנדנד את עריסת התינוק במשרה מלאה, טעה. בהדרגה ובהתמדה, היא החלה להיות מעורבת בעבודתו של בעלה, השתתפה בישיבות, קיבלה דיווחים, יעצה לו, אפילו רקחה עבורו תדמית חדשה, של ראש ממשלה צעיר, מודרני ונמרץ. ג'ונסון אף הודה כי גם ההחלטה לאמץ אורח חיים בריא, עם תזונה איכותית ופעילות כושר יומית, נעשתה בהשפעתה של סימונדס. זה לא עניין של מה בכך: ג'ונסון הוא דמות שבבריטניה אוהבים לשנוא. המעבר ממקור לעג לראש ממשלה בקונצנזוס, מצריך כברת דרך לא קטנה - וסימונדס, במידה רבה, ביקשה לסייע לבעלה לעשות את המעבר הזה בקלות.
אבל המעורבות של ארוסת ראש הממשלה לא שימחה את כולם. מלבד הנימוקים המקצועיים הפתוחים לדיון, סימונדס חטפה מטחי מיזוגיניה טהורה: בכלי התקשורת וברשתות החברתיות בבריטניה הודבק לה הכינוי "נסיכת השיגעון", שדלף ונזל החוצה מחבורת הגברים שמקיפה את ג'ונסון. הכינוי המיזוגיני נועד להשחיר את דמותה של סימונדס. בכירים בצוות התקשורת של ראש הממשלה אמרו השבוע כי מדובר ב"אמירות סקסיסטיות" וכי לסימונדס אין מעורבות בנעשה בממשלה. "היא מגדלת את ווילפי ועובדת קשה בעצמה".
בעיתונות הבריטית אף נפוצה השבוע ידיעה משעשעת, על האופן שבו קמינגס הפיץ סיפורים על הרס שזרע הכלב המשפחתי של ג'ונסון ושל סימונדס, דילן. לפי הדיווחים, הכלב הפך להיות כלי הנשק במאבק בין הצדדים, כשקמינגס אף צוטט כמי שרוצה לנקום בכלב, לאחר שהאחרון ניסה לטפס על רגלו של היועץ.
בבריטניה יש מי שכבר משווים את סימונדס לנסיכה דיאנה: שתי דמויות צעירות שנכנסו למוסדות מיושנים וארכאיים, וביקשו לערוך בהם שינויים או לפחות לאתגר את הנורמות הקיימות בהם. דיאנה הביאה עימה סגנון אנושי לבית המלוכה המרוחק והמנותק, סימונדס מבקשת אולי להשפיע על קבלת ההחלטות במעון ראש הממשלה באופן שיצעיר את המקום.