מרחק של 20 דקות נסיעה ממיאמי, במפרץ ביסקיין, שוכן האי הקטנטן אינדיאן קריק, מובלעת של 41 בתים שבהם מתגוררים 86 בני אדם. הקהילה כל כך יוקרתית ותושביה כל כך עשירים, עד שהפינה הירוקה והסגורה זכתה לכינוי "בונקר המיליארדרים". בסוף השנה שעברה קיבל האי שדרוג סלבריטאי נוצץ במיוחד בדמות שניים מהזוגות המפורסמים באמריקה: כוכב הפוטבול טום בריידי ואשתו, הדוגמנית ג'יזל בונדשן, והיישר מהבית הלבן — איוונקה טראמפ וג'ארד קושנר.
כתבות נוספות למנויי +ynet:
לא רוצים לפספס אף כתבה? הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
דונלד טראמפ נלחם עד הרגע האחרון נגד תוצאות הבחירות, אבל נראה שאיוונקה וג'ארד ידעו שזה חסר סיכוי וכבר בדצמבר קנו שטח אדמה באינדיאן קריק בסכום רגוע של 32 מיליון דולר. את החלקה מכר להם חוליו איגלסיאס, שאמנם בעבר קרא לדונלד טראמפ "ליצן" והוסיף עוד כמה כינויים בספרדית, אבל עסקים זה עסקים, ועכשיו החלקה שייכת להם. בני הזוג יבנו בה את האחוזה הבאה שלהם, רחוק מאוד מניו־יורק שבה הסתובבו כזוג מלכותי במשך למעלה מעשור.
אם להאמין לצהובונים, לג'ארד ואיוונקה, להלן "ג'וואנקה", מחכה באינדיאן קריק קבלת פנים צוננת. "ממש מיותר מבחינתם להגיש בקשת חברות בקאנטרי קלאב, לא נקבל אותם", מיהר להודיע אחד החברים הבכירים במועדון ל'ניו יורק פוסט'. הבעיה עם האיום האנונימי הזה היא ש־80 אחוז מ־53 קולות תושבי אינדיאן קריק שהצביעו בבחירות האחרונות הלכו לטראמפ. יחד עם זאת, רבים ממי שהיו החברים הליברלים של איוונקה וג'ארד בימים הטובים שלפני הבחירה בטראמפ לנשיא מאמינים השניים לא יוכלו יותר להראות את פניהם במסיבות ובאירועים שפעם כיכבו בהם.
במהלך למעלה מעשור שלטו איוונקה טראמפ וג'ארד קושנר במיליה של החברה הגבוהה בניו־יורק. היא בתו העשירה והברבית של איש הנדל"ן והתקשורת המפורסם, דוגמנית לשעבר ואשת עסקים בהווה; הוא צעיר יהודי, בן למשפחה של טייקוני נדל"ן עשירים ובעלים של עיתון משפיע; ושניהם יחד היו פנים מבוקשות בכל מסיבה, מסעדת יוקרה או גאלה במוזיאון. היו להם חברים מכל רחבי הקשת הפוליטית, הם בנו תדמית ליברלית ופרוגרסיבית, הם נהנו מכל העולמות, או כך לפחות חשבו.
יום אחד, הפך אבא של איוונקה לנשיא ארה"ב ועולם חדש לגמרי נפתח פתאום. בני הזוג לקחו את שלושת ילדיהם, עברו לוושינגטון והחלו לעבוד כ"יועצים" בבית הלבן. החברים דווקא שמחו. הם היו בטוחים שאיוונקה תסייע קצת לרכך את התדמית הצעקנית ומחרחרת המלחמה של אביה — בכל זאת, זו הרי איוונקה שהייתה חברה של צ'לסי קלינטון והסתובבה בחברה הליברלית והרב־תרבותית של מנהטן וההמפטונס. "היא קיבלה הזדמנות לשבת לשולחן שבו מתקבלות ההחלטות הכי גדולות", אומרת אשת חברה ניו־יורקית, שהייתה בעבר מקורבת לאיוונקה, "קשה לעמוד בפיתוי הזה, והיא מאוד־מאוד שאפתנית. הבנתי למה היא הלכה לבית הלבן, ואפילו קיוויתי שהנוכחות שלה שם תעזור למתן את אביה".
די מהר התברר שזה לא מה שעומד לקרות. אחרי כל החלטה קיצונית של טראמפ - למשל, הפרדת משפחות המהגרים בגבול מקסיקו - הופיעה ב'ניו יורק טיימס' ידיעה שהסבירה כי "איוונקה וג'ארד ניסו לשכנע את טראמפ לא לעשות את זה, אבל הם היו במיעוט". עם הזמן, החברים בעיר הפסיקו להאמין לסיפורים האלה.
"ראיתי איך איוונקה מבזבזת את התדמית שעבדה כל כך קשה לבנות", כתבה ב'ואניטי פייר' העיתונאית ליסנדרה אוסטרום, חברת הילדות הקרובה ביותר של איוונקה. "קיימתי אינספור שיחות עם חברים אחרים שגדלו עם איוונקה וכולנו הסכמנו כמה אנחנו מזועזעים מכך שהיא לא התנגדה בפומבי למועמדותו של ברט קוואנו (שהואשם על ידי כמה נשים בתקיפה והטרדה מינית - צ"ש) לבית המשפט העליון, או לכל אחת מההחלטות הדוחות במיוחד של אביה. אבל בפומבי שתקנו. אבל גם עכשיו, כשכל מיני חברים לשעבר מבטיחים שאיוונקה לעולם לא תוכל להראות את פניה במנהטן, מעטים מהם מצוטטים בשמם".
לפי האמונה הזאת שפורחת בעיקר בניו־יורק, אחרי הקדנציה מעוררת המחלוקת של טראמפ ובעיקר בעקבות ההתקפה בגבעת הקפיטול, בכל פעם שאיוונקה וג'ארד ייכנסו למסעדת שני כוכבי מישלן באפר ווסט סייד או יראו את פרצופם ב’מט גאלה’, ישרקו להם בוז. "לפחות לתקופה מסוימת, באזורים מסוימים בארה"ב הם יצטרכו לשאול את עצמם בכניסה לכל חדר או אולם האם האנשים בחדר מתעבים אותם", אמר לפני מספר שבועות הביוגרף של טראמפ, טים אובריין.
"ברור לגמרי שהמותג שלהם נפגע הרבה יותר מאשר התחזק בארבע השנים האחרונות", אמר מקורב למשפחה לסי־אן־אן, "אבל מה שקרה ב־6 בינואר עשה להם נזק עצום. אף אחד לא ישכח שאבא שלה הסית למהומות האלה ושהיא הייתה חלק מזה. מצד שני, היא וג'ארד יכולים להרשות לעצמם לשבת בשקט הרבה זמן ולראות מה יהיה. צריך להבין שלאיוונקה טראמפ אף פעם לא הייתה בעיה של יותר מדי מודעות עצמית ואף פעם לא היה לה קשה להאמין בהייפ שנוצר סביבה. חוסר ביטחון הוא לא משהו שהיא סובלת ממנו".
בני הזוג תיכננו חופשת פוסט־בית לבן מפוארת באתר הסקי היקר ביותר באמריקה, 'מועדון ילוסטון' במונטנה, ונאלצו לבטל. הסיבה הרשמית הייתה הקורונה, אבל ברור שהמועדון לא ממש התלהב לארח עכשיו אותם. ויש את עיקום הפרצוף של הקאנטרי קלאב באינדיאן קריק. עם זאת רבים מאמינים שבסופו של דבר הדברים יחזרו לשגרה ויגיע הרגע שבו כל אלה שמאיימים להפנות להם גב יחזרו לארח אותם או להתארח אצלם.
"קצת עצוב לי בשביל כל מי שחי בפנטזיות שהם יהפכו למוקצים", אומרת החברה לשעבר, "אולי יעשו להם קצת פרצופים, אבל בעוד שנה, ואפילו פחות, הם יחזרו להסתובב בעיר, ואנשים שוב ירצו להתחכך איתם. אם יש משהו שלמדתי בחיים, זה שאין דבר שאדם לבן עשיר באמריקה לא יכול לעשות ממנו קאמבק, והעשירים אף פעם לא באמת מוקצים מהחברה הגבוהה".
מה שבטוח זה שבהחלטה להעביר את מרכז החיים שלהם לפלורידה, ג'וואנקה חוסכים מעצמם את הכתפיים הקרות והפרצופים החמוצים שמצפים להם בניו־יורק. בארבע השנים האחרונות הפכה פלורידה מעוד מעוז רפובליקני למדינת המזוהה ביותר עם הנשיאות של טראמפ. לא רק שבניגוד לסקרים הוא ניצח שם בקלות - הוא גם העביר רשמית את כתובתו מניו־יורק לפלורידה. באזור שמקיף את אחוזת מאר־א־לאגו בפאלם ביץ' מתגוררים לא מעט תומכים של הנשיא היוצא — תורמים עשירים, לוחשים באוזן, עורכי דין ועוד אנשים שיודעים לסדר עניינים וידאגו לכך שהטראמפיזם לא ייעלם רק בגלל שטראמפ עצמו כבר לא שליט האימפריה.
בזמן שג'ארד ואיוונקה ממתינים לבניית האחוזה שלהם, הם גרים עם שלושת הילדים בדירה בפרויקט מגורים על החוף במיאמי, שם שכר הדירה עומד על 47 אלף דולר בחודש. כשירצו להיזכר בנוף ילדותם, הם יוכלו לשהות בביתם בעיירה בדמינסטר, ניו־ג'רזי, שם גרה מרבית משפחתו של ג׳ארד ושבה יש לטראמפ מועדון גולף, וגם בדירה במגדל טראמפ בשדרה החמישית במנהטן. מאר־א־לאגו עצמה קצת פחות נחשקת בעיניהם. "הם אוהבים להחזיק מעצמם אלגנטים וקוליים", אומרת החברה לשעבר, "ומאר־א־לאגו זה מקום שיש בו אווירה זולה והמונית".
איוונקה כבר הצליחה ליצור לעצמה חברים חדשים במיאמי, גם בזכות הגירת העשירים הגדולה לפלורידה במהלך שנת הקורונה, ובני הזוג לא ממהרים להתחייב על תוכניות לטווח ארוך. כסף הרי לא חסר, והקשרים העסקיים חובקי העולם שיצרו בשנים שלהם בבית הלבן - ג'ארד במזרח התיכון ואיוונקה באסיה - מבטיחים להם הזדמנויות אין קץ, ממיזמי נדל"ן שלו ועד מותג האופנה והקוסמטיקה שלה. בשבועות האחרונים צולמו השניים בעיקר משתזפים ומטיילים יד ביד על החוף במיאמי, כמי שאין להם אפילו דאגה אחת בעולם. כנראה משום שבאמת אין להם.
"הנזק שעשתה משפחת טראמפ הוא בלתי נסלח, גם אם מי שתמכה בזה היא חברת הילדות הטובה ביותר שלי", אומרת העיתונאית ליסנדרה אוסטרום, "אבל אני בטוחה שאיוונקה תזכה לנחיתה רכה במקומות שבהם עליונות לבנה זה משהו די שגרתי, ואין חטא שכסף לא יכול לסלוח עליו. פלורידה המקום המושלם עבורה להוריד פרופיל, לא לסבול מההשלכות הכלכליות והחברתיות של ארבע השנים האחרונות, ועדיין למכור את המותג שלה לעולם ה־MAGA. אני רק מקווה שלפחות ניו־יורק לא תשכח את מה שהיא עשתה".
"רוב הדברים שהם היו מעורבים בהם בבית הלבן לעולם לא יתפרסמו", אומרת החברה לשעבר של איוונקה. "הם יצאו להרפתקה של ארבע שנים שבחיים קודם הם לא העזו לחלום עליה. אף אחד מהם הוא לא נבחר ציבור, הם לא מסוגלים בכלל לדמיין חיים של מישהו שלא נולד כמותם לעושר גדול. גם אם החברים הישנים יתנכרו להם, כל מי שחושב שהם יצאו מההרפתקה הזו מוחלשים, לא מבין איך אמריקה עובדת".
כמה ימים לפני שעזב את הבית הלבן, הורה דונלד טראמפ להאריך בעוד חצי שנה את צו ההגנה של השירות החשאי על בני משפחתו. על פי החוק הפדרלי, טראמפ, מלאניה ובנם בארון בן ה־14 הם היחידים שזכאים להגנה לאחר עזיבת הבית הלבן. בני הזוג יקבלו אבטחה לכל חייהם, ובארון יזכה לה עד גיל 16. היו בעבר מקרים שבהם נשיאים האריכו את האבטחה על ילדיהם כשאלה היו עדיין קטינים, אבל טראמפ העניק את האבטחה הטובה בעולם לארבעת ילדיו הבוגרים ולבני/ בנות הזוג שלהם. חלק מזה נועד להבהיר כי גם אם הוא עצמו — ואחרי נאומו השבוע בכנס השדולה השמרנית זה לגמרי לא בטוח — סיים את דרכו הרשמית בפוליטיקה, השושלת שלו, לפחות בעיניו, רק מתחילה.
מקנדי ועד בוש, לא חסרות שושלות בהיסטוריה של הפוליטיקה האמריקאית, אבל ההנחה המקובלת היא שכיוון שטראמפ עזב את וושינגטון כששמו מוכתם ועם אחוזי תמיכה מהנמוכים בהיסטוריה, אין לילדיו או לבני משפחה אחרים שום סיכוי לרכוב על המותג. זה לא מה שחושבים פרשנים שמעורבים בפוליטיקה הרפובליקנית. השאלה היחידה בעיניהם היא לא האם יהיה עוד טראמפ אלא מי יהיה הטראמפ הבא.
"המותג שלהם בהחלט מוכתם", אומר יועץ של חבר קונגרס רפובליקני, "הם תמיד יהיו המשפחה שדחפה אלפי אנשים להסתערות אלימה על הקונגרס כדי לבטל תוצאות של בחירות דמוקרטיות. אבל, וזה אבל מאוד גדול, צריך לעשות הפרדה ברורה בין הבוחרים באופן כללי לבין מצביעים רפובליקנים. כל סקר שנעשה מאז הבחירות, אפילו אחרי ההתפרעות בקונגרס, מבהיר ששם המשפחה 'טראמפ' נשאר מילת קסם בקרב המצביעים האלה. המפלגה הרפובליקנית לגמרי שייכת לטראמפ". לדבריו, העובדה שרוב גדול של סנאטורים רפובליקנים נמנעו מלהרשיע את טראמפ היא ראיה חותכת לכך שהוא לא איבד את שליטתו במפלגה.
שלושת ילדיו הבוגרים של טראמפ מילאו תפקידי מפתח בממשל שלו. רבים מאמינים שאם טראמפ לא ירוץ לנשיאות ב־2024, אנחנו עשויים לראות בקמפיין לפחות אחד מהם. על הנייר, המועמד הטבעי הוא דון ג'וניור, הבן הבכור של דונלד ואשתו הראשונה איוונה, שבאופן רשמי מנהל את תאגיד טראמפ יחד עם אחיו, אריק, אבל הפך בארבע השנים האחרונות לאיש הכי דומיננטי במערך הארגוני שאיפשר לטראמפ להיות, ובכן, טראמפ. "לדון ג'וניור יש את הקשר הכי חזק למערכת הדיסאינפורמציה הטראמפית באינטרנט", אומר היועץ הרפובליקני, "אבל בסופו של דבר הוא רק טרול".
בארבע שנותיו של אביו בבית הלבן, הפך דון ג'וניור לכוכב הגדול של הבייס הטראמפיסטי. מי שהעביר את רוב חייו בחיפוש אחרי מטרה, מצא אותה בעולם ה־MAGA. הזרקורים, ההערצה, היכולת להעלות לאינטרנט קליפ מוקף בעשרות רובים ולהלהיב מיליוני אנשים, חוללו בו טרנספורמציה. בפועל הוא עוסק בפוליטיקה 24 שעות ביממה.
השינוי הזה בא לידי ביטוי גם בחייו הפרטיים. לאחר 12 שנות נישואים וחמישה ילדים הוא התגרש מוונסה היידון, שנרתעה מפוליטיקה ומכותרות. קימברלי גוילפויל, חברתו בשנתיים האחרונות, מתאימה הרבה יותר לשלב הזה בחייו. גוילפויל, מגישה לשעבר בפוקס ניוז, הייתה אחראית על הצד הכספי בקמפיין של טראמפ. בינתיים דון ג'וניור לא רץ לתפקיד ציבורי. הוא שקל להתמודד על מקום בסנאט במדינת וויומינג, בניסיון להדיח את ליז צ'ייני, בתו של סגן הנשיא לשעבר דיק צ'ייני שהצביעה בעד הדחתו של אביו, אבל בינתיים החליט לוותר.
"לדון ג'וניור אין את התחכום המרושע שיש לאביו", אומר היועץ. "בשבועיים האחרונים לפני הבחירות ב־2016 טראמפ ריסן את עצמו, הציוצים היו מתונים, נאומי הקמפיין פחות מטורפים, זה עזר לו עם מצביעים עצמאיים ומשכילים. דון ג'וניור לא מסוגל לזה, אין לו את הסיבולת או האינסטינקטים".
אריק, הבן הצעיר של טראמפ, גדל ככבשה השחורה במשפחה ונחשב למתאים עוד פחות. “אף שהוא מעורב עמוקות בתיאוריות הקונספירציה של הבייס הטראמפיסטי ועסק בגיוס כספים, הוא לא סומן כמי שימשיך את דרכו של אביו. הוא לגמרי לא בנוי לזה".
נשארה איוונקה. היום קל לשכוח כי ב־2016 הרעיון שהיא תהיה חלק מהבית הלבן היה בלתי נתפס. תקשורת הימין הרי הזהירה אז את האמריקאים כי הילארי קלינטון תמנה את בתה, צ'לסי, ליועצת, ויש גם חוקים מקובלים ונורמות של אנטי־נפוטיזם. אבל חוקים ונורמות או סטנדרטים כפולים אף פעם לא עצרו את טראמפ, ואם זה היה תלוי רק בו, הוא בכלל היה עושה מאיוונקה סגנית נשיא.
בסופו של דבר גם איוונקה וגם ג'ארד מונו ליועצים בכירים, מבלי שנאלצו לעבור כמקובל שימוע ואישור של הקונגרס. טראמפ הטיל על ג'ארד כמה מהמשימות החשובות ביותר של הממשל שלו - מלהביא שלום למזרח התיכון עד לחסל את הקורונה. איוונקה הסתובבה בעולם כשליחה לענייני "העצמת נשים". בני הזוג שכרו בית בקלורמה, השכונה העשירה והמאובטחת ביותר בוושינגטון, ובמשך ארבע שנים מינפו היטב את עצמם וגם את עסקיהם מחוץ לבית הלבן.
לפי CREW, הארגון המוביל באמריקה לשמירה על אתיקה שלטונית, ההכנסות של ג'וואנקה בארבע השנים בבית הלבן הגיעו ל־640 מיליון דולר. חלק משמעותי בא מאחוזי הבעלות של איוונקה במלון טראמפ, שנמצא רק כמה רחובות מהבית הלבן ואירח במהלך הקדנציה כמה מהמנהיגים הכי חשובים בעולם ורבים מבני הברית הפוליטיים של הנשיא. בשנים האלה קיבלה איוונקה זיכיונות בלעדיים להפצת קו האופנה שלה בסין וביפן, ומשפחת קושנר המשיכה להתרחב נדל"נית. אבל היה ברור שקריירה פוליטית עבור איוונקה היא אפשרות קורצת. "הם קיבלו החלטה משותפת עם מחשבה לטווח ארוך שאם תיפול הזדמנות בעתיד, איוונקה תרוץ לנשיאות ותהיה הנשיאה הראשונה בהיסטוריה, אומר היועץ הרפובליקני. "אם תשאלי את טראמפ, הוא עדיין בטוח שזה מה שיקרה".
מייקל וולף כתב בספרו ‘אש וזעם: בתוככי הבית הלבן של טראמפ’ כי חברים ניו־יורקרים הזהירו את ג'ארד ואיוונקה מפני כניסה לפוליטיקה. "לאיוונקה היה מעמד אדיר בניו־יורק", אומרת החברה מהעבר, "כמעט כל החברים שלה היו ליברלים ואף פעם לא שמעת אותה מדברת נגד מהגרים או נגד הפלות. נכון שהיא הייתה בעד כלכלה ימנית, הורדת מסים וביטול רגולציות, אבל איפה העמדות החברתיות שלה ואיפה הדברים שאבא שלה אמר במהלך הקמפיין או ההחלטות שקיבל בבית הלבן".
לא רק שאיוונקה לא ממש ניסתה לאזן את אבא שלה, במפלגה הרפובליקנית מספרים כי היא הפכה דומה לו מאוד. "פתאום היא נגד הפלות", אומר היועץ, "פתאום היא נגד ביטוח בריאות, פתאום היא תומכתבצעדי אנטי־הגירה אכזריים. כלפי חוץ היא המשיכה לעשות את ההצגה, אבל משהו מהותי השתנה בה בארבע השנים האלה.
את השינוי הזה אפשר היה לראות ב־6 בינואר, כאשר במהלך ההסתערות על הקונגרס, שלחה איוונקה ציוץ שבו הגדירה את אלפי המפגינים כ"פטריוטים אמריקאים". היא מחקה אותו אחרי כמה שעות. היא גם שקלה לרגע להגיע להשבעה של ג'ו ביידן, ובסוף החליטה שלא. "לא במקרה היא תיארה את המתפרעים כ'פטריוטים'", אומר היועץ הרפובליקני.
אירועי 6 בינואר אולי שמו ברקסים על התוכניות הפוליטיות של איוונקה, לפחות כרגע. סטיב באנון, האסטרטג שהוביל את טראמפ לבית הלבן ב־2016, לחץ עליה לרוץ למושב הסנאט בפלורידה ב־2022 שבו אוחז עכשיו מרקו רוביו, אבל בשבועות האחרונים היא שוחחה עם הסנאטור והבטיחה לו שהיא לא מתכוונת לעשות את זה.
"אני לא חושב שזו הייתה אופציה של ממש מבחינתה", אומר היועץ הרפובליקני, "את רואה את איוונקה טראמפ יושבת אל תוך הלילה כדי לנסח הצעות חוק בסנאט? זה לא מעניין אותה וזה המון עבודה מהסוג שהיא פשוט לא רגילה לו. שלא לדבר על כך שהיא רואה בזה ירידה כמעט מעליבה במעמד. היא הרי נסעה עם אבא שלה לוועידות בינלאומיות, התמנגלה עם ג'סטין טרודו ועמנואל מקרון, אז לעבוד בסנאט? זה לא יקרה לעולם. אולי יום אחד היא באמת תחליט לרוץ לנשיאות, זה התפקיד הציבורי היחיד שיהיה שווה מבחינתה את הזמן והמאמץ".
פורסם לראשונה: 07:18, 05.03.21