ראש הממשלה בנימין נתניהו אינו מרבה להתראיין במהלך הקדנציה שלו. התקופה היחידה שבה הוא נודד מאולפן לאולפן היא בזמן מערכת בחירות, וכאלו היו לנו הרבה בשנתיים האחרונות. השבוע הגיע נתניהו לאולפן ynet לריאיון אצל הכתבת הפוליטית מורן אזולאי לקראת הבחירות שייערכו ביום שלישי הקרוב.
- לא רוצים לפספס אף כתבה?
עוד ניתוחי שפת גוף של פוליטיקאים:
נתניהו הרבה לחזור בריאיון על הקו שהוא מוביל בכל מערכת הבחירות הנוכחית, שעל פיו המרוץ לראשות הממשלה הוא בינו לבין יאיר לפיד. אבל אותנו מעניינים דווקא הדברים שהוא אמר לא באמצעות מילים. נתניהו נחשב, לא רק בישראל, לרטוריקן ברמה גבוהה מאוד, אך האם זה מתבטא גם בשפת הגוף שלו? מעיין בשן פולק, מומחית לקריאת שפת גוף, ניתחה באולפן.
"אני חייבת לציין שממש הופתעתי מהריאיון, משהו התפקשש לו", פותחת בשן פולק את הניתוח. "נתניהו הוא אחד שלמד שפת גוף ומשחק, אבל בריאיון הזה היה ניכר שהוא בסערה רגשית מאוד גדולה. לא נעים לי להשתמש במילים קשות, אבל הייתה תחושה שהוא איבד את זה".
בשן פולק עוברת לניתוח ספציפי יותר: "טונוס השרירים שלו מאוד גבוה, הוא מסתכל לכל הכיוונים, מחייך בלי הרף, כל תנועה שלו נורא מוקצנת, הוא נוגע באף, נוגע בפנים, ככה לא עושים".
אולי זה הקטע החדש שלו, אין כנסים פומביים, הכול בזום אז הוא מתנהג כמו בכנס, מסתכל על אנשים, רוצה להסתכל להם בעיניים?
"זה לא עובד ככה. שפת גוף היא שפת הרגש. זו השפה שמייצגת מה שהאדם מרגיש בפנים. נתניהו ידע לאורך השנים לעמוד בראש זקוף, אבל עכשיו רואים זליגות כל הזמן. הוא זולג לכל הכיוונים כשהוא יודע שזו לא הדרך.
"מה שמחזק מבחינתי את התחושה שהוא בסערה רגשית היא קפיצת הזרת למטה. תנועה כזו מספרת שאדם נמצא בהתרגשות יתר. הוא כולו נסער, וזה מתבטא באצבעות".
במהלך הריאיון עימתה אזולאי את נתניהו עם טענות מצד יריביו הפוליטיים לחוסר באמינות מצידו. נתניהו אומנם מבטל בתשובתו את האמירות הללו, אך בשן פולק שמה לב לדבר מעניין נוסף בשפת הגוף שלו. "יש פה טקטיקה, הוא מנסה לערער את האויב – במקרה הזה האויב שלו היא המראיינת, למרות שכמובן שהיא לא אויב. הוא מנסה לייצר תחושה שהוא לא מקשיב, הוא מסתכל לפה, מסתכל לשם, עושה שלום למישהו, להראות שיש לו אהדה פה. כשהיא שואלת אותו על עניין האמינות הוא עושה תנועה של בלימה עצמית (ראו תמונה), הוא בולע רוק, מסית את המבט ועוד כל מיני ניואנסים שמעידים על כך שהוא משקר. צריך לזכור שסימנים של שקר זהים לסימנים של התרגשות, אבל אם הם באים ביחד – שניים-שלושה סממנים של שקר יחד עם התרגשות ובסתירה למסר המילולי – זה מעיד על שקר".
אולי בעצם הנפנוף הזה לאנשים הוא הפנייה שלו לבייס? הוא מנסה להראות שהוא לא סופר את המראיינת, שיש לו דברים הרבה יותר חשובים.
"יכול להיות, אבל עדיין השינוי הוא קיצוני. בשפת גוף יש שני חוקים חשובים: 1. אנחנו לא מתייחסים לסמן אחד בלבד. אם אדם נוגע באף, זה לא בהכרח אומר שהוא משקר. במקרה הזה היו פשוט עוד סימנים נוספים. 2. כל תנועה שהיא מוקצנת יתר על המידה מעידה על ההיפך".
כשנתניהו נשאל על עניין התקציב הדו-שנתי שלא העביר על אף שהתחייב, הוא עונה במילים: "נו, באמת נו", בטון פחות רשמי מהטון הרגיל שלו. "קוליות היא חלק בלתי נפרד משפת הגוף. במקרה הזה טון הדיבור שלו משתנה, הופך להיות כמו של איזה ילד קטן. היה פה איבוד שליטה מוחלט בקוליות, משהו שלא אופייני לנתניהו", אומרת בשן פולק.
אזולאי מזכירה לנתניהו נאום שלו באשקלון שנקטע באמצע בגלל אזעקת צבע אדום שאילצה אותו לרדת מהבמה. נתניהו בתשובתו מבהיר כי לא ברח מהמקום, אבל מה אומר הגוף שלו? "הוא מסיט מבט לכל הכיוונים", מבחינה בשן פולק, "זה נקרא הורדת מסך – העפעפיים יורדים לחצי התורן. אלו סימנים מובהקים להסתרה. המיקרו-הבעות שלו חושפות את האמת. גם אם בן אדם יעשה מאמצים גדולים, העיניים זה האיבר היחיד בגוף שלא ניתן לשלוט בו – אם אתם רוצים לבדוק הסתרה, תסתכלו על העיניים של אנשים. העיניים מספרות את האמת".
למרות כל אלו, בשן פולק זיהתה גם כמה דברים חיוביים בשפת גופו של נתניהו במהלך הריאיון. "אפשר לראות אצלו חיזוק פיזיולוגי למסר המילולי. הוא יודע להתאים את מימיקת הפנים ואת תנועות הידיים, לדבר באופן שווה בשתי הידיים, ממש "למרקר" את המסר עמוק. שימו לב שכשהוא אומר ש"באירופה לא הביאו את החיסונים כפי שאנחנו הבאנו" הוא מצביע על עצמו, אנחנו אצלו זה לגמרי אני. אחד הדברים שאני מלמדת פוליטיקאים ואנשי עסקים הוא לשתול מסרים תת-הכרתיים וזה בדיוק מה שהוא עושה עכשיו, אומר אנחנו אבל מתכוון לעצמו".