לנשים אסור לצאת מהבית בלי גבר מלווה, ועל חינוך לבנות צעירות אין על מה לדבר. תהליך איסוף המסים מהתושבים הופך לתחרות בין אנשי גבייה שונים, ומוביל לעיתים למכות ולמאסרים של מי שמעז לא לשלם. המשפט נוכח בשטח באמצעות בתי דין שדה ניידים - ואלו שמורשעים בניאוף נאסרים או מוצאים להורג, וגנבים שנתפס בפעם השנייה נתלים מול הציבור. לחם, בגדים ומדי פעם גם סמארטפונים, הם מתנות הניתנות ללוחמים. כך נראית 2021 במעוז של הטליבאן - מוסא־קאלה, עיירה במחוז הלמנד. בקרבות על המחוז הזה במשך שני עשורים של מלחמה נהרגו עשרות חיילים אמריקאים, בריטים ואפגנים. כעת הוא כולו על טהרת החברה האיסלאמית הנחשלת והמפגרת שהטליבאן רצה כל כך. בדרכה היא משקפת גרסה גסה של חוק וסדר, אחרי יותר מ־30 שנה של כאוס, אומרים המקומיים.
כתבות נוספות למנויי +ynet:
בראיונות עם שישה תושבים גברים בעיירה, כתב סי־אן־אן ניסה להבין איך חברה בשליטת הטליבאן נראית בעיני אזרחיה, עקב התנופה ההולכת וגוברת שהקבוצה הזאת, ששלטה באפגניסטן בשנות ה־90, נמצאת בה כעת בכל המדינה. ביום רביעי שעבר נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הכריז על כוונותיו להסיג את כל הכוחות האמריקאיים הנותרים באפגניסטן עד ל־11 בספטמבר - יום השנה ה־20 למתקפת הטרור המפורסמת שהביאה תוך זמן קצר למלחמה. המשא ומתן בין ארצות־הברית לטליבאן עדיין בעיצומו, כשממשלת אפגניסטן לעיתים נותרת בשוליים, וכל מה שנותר לה הוא להתמודד עם ההשלכות של הסכם השלום שאליו יגיעו.
לגורלה הצפוי של מוסא־קאלה יש סמליות רבה בכל הקשור לנוכחות כוחות נאט"ו באפגניסטן. זו העיירה שבה התרחשה חלק מהלחימה הקשה ביותר לפני כעשר שנים - לפני שכוחות בהנהגת ארה"ב עזבו את מחוז הלמנד, ואחריהם עזבו הכוחות של צבא אפגניסטן ב־2016. בריטניה איבדה לפחות 23 מחייליה בהיתקלויות מסביב לאפיק הנהר הירוק שנמצא בה, לפני שהגיעו למקום כוחות המארינס האמריקאיים וכבשו אותה עם כוח אש גדול יותר ב־2010. לפחות ארבעה חיילים אמריקאים מתו בעיירה, לצידם של אנשי כוחות ביטחון אפגניים רבים. המחסור המוחלט בזכויות לנשים פה כעת, וההיבלעות המוחלטת של הקהילה המקומית על ידי הטליבאן, תעלה שאלות על הטעם שהיה בעצם בנוכחותן של מדינות נאט"ו ובקורבנות הרבים שלהן.
- לא רוצים לפספס אף כתבה?
בעוד הבירה קאבול ורוב הערים המרכזיות באפגניסטן נמצאים בשליטת הממשלה, חלקים כפריים נרחבים של המדינה נמצאים בשליטת פלגים שונים ומגוונים של הטליבאן. בחמש השנים האחרונות כאן במוסא־קאלה הם כפו את החוקים שלהם, ובמקביל הם עדיין מנהלים קרבות עם כוחות הביטחון האפגניים בדרום מחוז הלמנד.
"בסוף היום לטליבאן יש את כל הכוח", אומר אחד התושבים, "אי־אפשר באמת לצאת נגד התוכניות שלהם".
"הם בכל מקום", אומר תושב שני. "יש להם את הכוח בשטח ויש להם את בתי המשפט. הם אלו שאומרים לנו מהו ה'זקאט' - המס - שאנחנו צריכים לשלם... הם משתמשים במס לטובת הוצאות וקניית רובים. והם פועלים נגד אלו שלא משלמים".
התושבים שדיברו עם סי־אן־אן ביקשו להישאר אנונימיים, מפחד שהטליבאן ינקום בהם. עם זאת, למרות היחס הארכאי והמפלה כלפי נשים ומקרים של אלימות ברוטאלית, הם תיארו את שלטון הטליבאן כשיפור לעומת מה שהיה בעשור הקודם. הם סיפרו שלנשים אסור לעבוד אלא אם הן חלק מצוות רפואי. "כשנשים יוצאות החוצה מהבית, הן צריכות להתלבש לפי חוקי השריעה. לכן, עבורן עדיף לטפל בבית שלהן מאשר לעבוד בחוץ", סיפר תושב שלישי שאיתו דיברנו. התושב השני אמר שנשים הועמדו לדין בבתי המשפט המקומיים כשהן יצאו הבית. "נשים לא מורשות לצאת. אי־אפשר לראות הרבה נשים מחוץ לבית שלהן. ואין בית ספר לבנות במוסא־קאלה". האדם הרביעי שאיתו שוחחו הוסיף: "אף אחד לא מעז לשאול למה. מכיוון שאסור לנו לדבר על זה, אנשים כבר השלימו עם המציאות".
התושבים דיברו על ארגון צבאי בטוח בעצמו שמסתובב בחופשיות בכל מקום על אופנועים, עם רשת ענפה של מכשירי קשר בידי הלוחמים שנועדו להזהיר אותם מפני תקיפות של כוחות הקואליציה. הם סיפרו שהמתקפות האוויריות של האמריקאים חזרו לאחרונה, אחרי הפסקה קלה על רקע השיחות המתמשכות בין ארה"ב לטליבאן, שאותן זירז במיוחד ממשל טראמפ. הטליבאן "זהירים עכשיו יותר מתמיד - כדי לא להתגודד במספרים גדולים", אמר התושב הרביעי.
התושבים תיארו שיטת ממשל שבה שורה של זקנים ייעודיים הם בעלי השליטה, ובנוסף יש מערכת משפט קבועה. במסגרתה הטליבאן ייסד "אוטאק" - חדר שבו מחלוקות יכולות להישמע ולהיפתר, ומנגד מי שעובר על החוק נשפט ונענש. ה"חדר" של מוסא־קאלה מתכנס מדי יום חמישי, ומקום ההתכנסות משתנה באופן תדיר, מחשש לאיום המתקפה האווירית.
"הרבה מאוד אנשים מכפרים שונים שנלקחו לאוטאק של הטליבאן", מספר התושב השלישי, "היו כלואים שם ללילה או שניים, או שהם הוכו". בעוד יש שתיארו את שיטת המשפט הזו כיעילה, התושב השני שאיתו דיברנו אמר שהיא נופלת קורבן לשחיתות והיא מעדיפה את העשירים. "אם אתה עני וחלש, הסיכויים שלך לנצח במשפט קלושים", הוא אמר.
העונשים כוללים עונש מוות על גניבה, אמר התושב הראשון, וציין כי שלושה גנבים נתלו על מעשיהם לפני שלוש שנים. "נאמר שהם לא הפסיקו גם אחרי שנעצרו כמה פעמים בגלל מעשי שוד", הוא סיפר, והוסיף שהם נתלו באמצע הכביש בין מוסא־קאלה לסאנגין "על עמודי חשמל שעל גשר, כדי שכולם יראו". הוא הוסיף שאישה נידונה למאסר של חמש שנים בעוון ניאוף, ושגורלה מאז לא ידוע. התושב השני סיפר שהכלא הוקם בבית נטוש בשולי העיירה.
תיאורים של תהליך גביית המס במוסא־קאלה היו שונים ומגוונים. כמה אמרו שהמיסוי אכן מתמקד בעשירי העיירה. התושב החמישי שאיתו דיברנו סיפר שהטליבאן הכריח תושבים לקנות ללוחמים בגדים בשוק במהלך הרמדאן, אבל גם גבה מס על ייצור האופיום בזמן הקציר שלו. אחרים תיארו את השיטה כגמישה יותר, כזו שבה פונים אל בעלי חנויות, איכרים ואנשי עסקים בבקשה ל"תרומה". תושבים מקומיים גם קיבלו עידוד למסור לחם ובגדים ללוחמי הטליבאן.
התושב השלישי סיפר שפלגים יריבים בתוך הטליבאן ניסו לעיתים קרובות לגבות מסים נפרדים משלהם. "הדרך הטובה יותר הייתה להביא את זה לפקיד אחד מורשה, אבל כל קבוצה בנפרד רוצה לשים את זה בכיס שלה" הוא אמר.
הגיוס לשורות הטליבאן תואר כמעשה התנדבותי פופולרי יחסית לצעירים, מצד אחד בשל המחסור בעבודה באזור, ומנגד כתוצאה של האינדוקטרינציה במערכת החינוך המקומית. "הטליבאן מדגישים שוב ושוב את חשיבות הג'יהאד במדרסות", כלומר בתי הספר, אמר התושב השלישי.
תושב שישי הוסיף: "תלמידים בנים הם במצב הפגיע ביותר, כי שוטפים להם את הראש מהר ומגייסים אותם. אני מקווה שיגיע יום שבו נראה שיש פה רק ממשלה אחת ושלטון חוק אחד במדינה שלנו. זה הרגע שבו יכול להיות לנו שלום".
האתגרים הכלכליים של הטליבאן, אם הקרבות ישככו ברחבי המדינה, הם גם ברורים לעין. מומחים מאמינים שהקבוצה הזאת מעוניינת מאוד למצוא אכסניה פוליטית בממשלה האפגנית המרכזית, כדי לשמור על מידה של לגיטימיות בינלאומית ולהבטיח שסיוע לפיתוח עדיין יזרום לתוך המדינה, וישאיר אותה עם הראש מעל המים.
התושב הרביעי סיפר שבמוסא־קאלה אין כרגע פרויקטים של פיתוח שנמצאים בתהליך כלשהו - בניגוד לתקופה שהממשלה המרכזית שלטה פה בכפר. "הם (הטליבאן) לא מסוגלים לפתח פה עבודות", הוא אומר.
יש רגע אחד של מודרניות שבלט לטובה בששת הראיונות שביצענו: שובם של הסמארטפונים, שמכונים על ידי המקומיים "טלפונים גדולים" או "טלפונים של ווטסאפ". הטליבאן אסרו עליהם בתקיפות במשך שנים, בגלל האופן שבו כוחות הקואליציה ניצלו אותם כדי לאתר פעילי טליבאן שאפשר לתקוף אווירית. אבל מאז הם מאפשרים להם
לחזור בצורה שקטה.
תושבי מוסא־קאלה סיפרו שהטליבאן, כמו גם אנשי עסקים ותושבים עשירים יותר, העריכו את ההתקדמות העכשווית בתקשורת. עם זאת, עדיין יש תנאים מסוימים לשימוש בטלפונים החכמים, סיפרו התושבים. "הטליבאן היו עוצרים כל מי שמשתמש בטלפונים כדי לצלם וידיאו", סיפר התושב הראשון. "הם הורו לכל החנויות שהשתמשו בווטסאפ לא לצלם אדם שמגיע ונראה חשוד".
תירגם: בנימין טוביאס. התרגום באחריות "ידיעות אחרונות"