מעבר מהיר משגרה להסלמה ומהסלמה למלחמה – והמסר לחיזבאללה ולאיראן: בלי הימורים. על רקע ההערכות בצה"ל שלפיהן חיזבאללה מעוניין ליזום "ימי קרב" מוגבלים בגבול הצפון, ערך חיל האוויר תרגיל פתע נרחב, בשם "ורד הגליל", שהחל ביום ראשון והגיע היום (שלישי) לסיומו.
במסגרת התרגיל עלה חיל האוויר לרמת הכוננות הגבוהה ביותר, עם הפעלה של כלל מערכי הקרב וההגנה האווירית, מטייסות המל"טים ועד לסוללות חץ וכיפת ברזל. מאות אנשי מילואים הוקפצו, בשיעור התייצבות של 85%, הופעלו מאות מטוסים וכלי טיס בשמי הצפון ובתוך יממה אחת הותקפו 3,000 מטרות.
התרחיש שאותו תרגלו הכוחות החל בפגיעה של טיל נ"מ של חיזבאללה, מתוצרת רוסית, במטוס קרב של חיל האוויר שעסק במשימת איסוף מודיעין בשמי לבנון. המטוס לא נפל במסגרת התרחיש, אך הפגיעה בו גררה סדרה של תקיפות יעדי חיזבאללה, שמצדו "הגיב" בפיגועי גדר נגד כוחות צה"ל לאורך הגבול.
התרגיל נערך שבועיים לאחר התקרית בדרום לבנון שבה – בפעם השנייה בלבד מאז מלחמת לבנון השנייה – שיגר חיזבאללה טילי נ"מ לעבר מל"טים של חיל האוויר, והחטיא. באמ"ן זיהו עלייה ממשית בנכונות צבא הטרור השיעי ליזום הסלמות מוגבלות נגד ישראל, עם קווים מאפיינים לסבבי הלחימה בדרום. אלא שבתרגיל חיל האוויר, ההסלמה תורגמה במהירות יחסית, בתוך יומיים-שלושה, להחלטת ממשלה לפתוח במערכה נגד חיזבאללה, במאות יעפי תקיפה בביירות, בבקע ובדרום לבנון.
"לאורך חודש לחימה במלחמת לבנון השנייה תקפו כ-3,500 מטרות, כמות דומה לזו שנתקוף ביום אחד, כפי שתרגלנו השבוע. תוכניות התקיפה שלנו גדלות ומתעדכנות כל העת", הסביר הבוקר קצין בכיר בחיל האוויר בשיחה עם כתבים. "בתרגיל הסתכלנו גם רחוק, מזרחה, ואם חיזבאללה יירה עלינו מסוריה נתקוף אותו גם שם. בתרחיש התרגיל תקפנו טילי שיוט של חיזבאללה ונערכנו מולם גם הגנתית – ביירוט לאחר שיגורם לעבר החוף הישראלי וגם במניעתם על ידי השמדתם. השמדנו מפקדות וחמ"לים בתרגיל, תשתיות מדינתיות המשמשות את חיזבאללה וטילי נ"מ איראניים שעברו לחיזבאללה".
הקצין הוסיף כי הציפייה שהירי לעבר ישראל ייפסק כעבור מספר ימי מלחמה ראשונים "אינה ריאלית". התרגיל הגדול תוכנן מראש להתקיים לצד ולפי מגבלות הקורונה, ובנוסף לזינוק בכמות המתחסנים בקרב כלל משרתי חיל האוויר – מעל ל-80% שקיבלו את המנה השנייה.
המסר לאויבים: בלי הימורים | רון בן ישי
המעבר של צה"ל משגרה לחירום ומחירום למלחמה הוא תהליך קריטי שחייב להתבצע לעיתים תוך שעות ספורות. ניסיון מלחמות העבר מלמד שעל כל השתהות, טעות בהחלטה וחוסר מוכנות בשלבי הפתיחה נשלם כולנו בריבית דריבית – אפילו אם המלחמה או המערכה יסתיימו בניצחוננו המוחץ. מכאן חשיבותה יוצאת הדופן של הזרוע האווירית, שהיא הראשונה שיכולה להיות מופעלת במהירות ובגמישות ובמלוא עוצמתה כדי להעניק לצה"ל ולמדינת ישראל את השעות והדקות הדרושים להיערכות להגנה ולמעבר להתקפה ומה שחשוב לא פחות – לחפות על חוסר מוכנות ושגיאות של הדרגים הצבאיים והמדיניים.
מכאן ברורה חשיבותו של תרגיל הפתע של חיל האוויר, שנועד להשיג שלוש תכליות עיקריות. האחת – לבחון מעשית באיזו מידה חיל האוויר יודע לעבור מ-0 ל-100 קמ"ש בשני שלבים: משגרה לחירום ומחירום למלחמה. זאת על פי התרחיש הסביר שהציג אגף המודיעין של צה"ל בהערכת המצב השנתית שלו, הגורסת שהסבירות למלחמה יזומה על ידי איובינו לא גבוהה. לעומת זאת יש סבירות בינונית-גבוהה שנתדרדר למלחמה כתוצאה מהסלמה לא מתוכננת. לכן מדובר בשני שלבים, לא במעבר חד משגרה למלחמה כפי שהיה במלחמות קודמות. בעיתוי הנוכחי סביר שבתחילה יהיו כמה ימי קרב שאם לא יסתיימו מהר הם עלולים כתוצאה מהחלטה שלנו או של חיזבאללה להתדרדר (או להסלים) למלחמה.
התכלית השנייה – לבחון אם חיל האוויר יכול לבצע הלכה למעשה, בקצב ובאיכות הרצויים, את התוכניות שהכין להשגת עליונות אווירית (השמדת סוללות טילי הנ"מ המאיימים על כלי הטייס והחימושים שהם מטילים), את ה"מהלומות האוויריות" על מטרות קרקע בלבנון (ואם צריך, גם בסוריה) ולהגנת העורף הישראלי, האזרחי והצבאי.
התוכניות הללו מתעדכנות כל הזמן, הן בנוגע לאפשרות של סבב ימי הקרב והן בנוגע למקרה שבו יוחלט ללכת למלחמה. לשם הדוגמה: אם המטרה שהציב הרמטכ"ל לחיל האוויר לתקוף 3,000 מטרות בלבנון ביממה של מלחמה – חיל האוויר בדק אם הוא מסוגל לבצע זאת לוגיסטית ומבצעית (למשל, התקנה מהירה של ערכות ניווט שהופכות מאות פצצות ברזל "טיפשות" לחימוש מונחה מדויק כמו גם יכולת לאייש את תאי השליטה בבור של חיל האוויר 24 שעות ביממה באנשי מילואים וקבע מנוסים).
כרגע אי אפשר לדעת עדיין אם התרגיל השיג את מטרותיו, ואם מה שקרה בפועל תואם במידה סבירה את הציפיות. כדי לקבל נתונים אמינים יצטרכו חיל האוויר, פיקוד צפון ואגף המבצעים במטכ"ל לתחקר לעומק את מהלך התרגיל וזה ייקח לפחות כמה שבועות.
התכלית השלישית של התרגיל אינה מבצעית אלא תודעתית-הרתעתית – להעביר מסרים לצד השני שימנעו התדרדרות למלחמה כתוצאה מ"מיסקלקולציה" (הערכה לא נכונה של חיזבאללה והאיראנים את כוונות ישראל והאופן שבו יפעל צה"ל). הכוונה היא להבהיר, במיוחד לחסן נסראללה (וגם לאיראנים, לסורים ולרוסים), על פי איזה כללי משחק ושיקולים תתנהל ההסלמה הבאה ואיזה מחירים הוא ופטרוניו ושותפיו עלולים לשלם אם לא יכבדו את הכרטיס הצהוב שהונף מול אפם.
המסר הראשון נוגע לחופש הפעולה האווירי של ישראל בזירה הלבנונית. הסורים מעבירים מדי פעם סוללות טילי קרקע-אוויר מתוצרת רוסית ללבנון, חלקן מיושנות וחלקן חדישות יותר – אולם כולן מצטיינות בניידות גבוהה וביכולת להסתתר בוואדיות עמוקים ועבותי צמחייה; מה שמעניק לסוללות ה-SA-6 והפנציר (SA-22) שרידות גבוהה ומאפשר לחיזבאללה להפתיע את מטוסי הקרב והכטב"מים של חיל האוויר הטסים בשמי לבנון.
לאחרונה החלה איראן, על פי דברי בכירים בטהרן, להעביר לסוריה מערכות נ"מ חדישות מתוצרתה, שחלקן הן העתקים של מערכות יירוט רוסיות מתקדמות כמו ה-S-300 שכבר נמצא בסוריה (אך בשליטה רוסית מלאה). יש מקום לחשש סביר שחלק ממערכות אלה או שיפורים של המערכות הרוסיות יועברו לחיזבאללה בלבנון והם ישמשו ליירוט מטוסי קרב או כטב"מים ישראליים.
סימן לאיום כזה על מה שבחיל האוויר מכנים "העליונות האווירית בשמי לבנון" הגיע באותה תקרית לפני שבועיים, שבה משטח לבנון נורה טיל קרקע-אוויר מרכב SA-22 לעבר מל"ט מודיעין גדול של צה"ל. הטיל לא פגע וצה"ל לא הגיב. אבל בצה"ל העריכו שזה יכול להיות ניסיון של נסראללה לקבוע כללי משחק חדשים שיכרסמו בעליונות האווירית של ישראל.
נסראללה ימשיך להיות ריאליסט?
לכן באופן לא מפתיע, אקט הפתיחה לתרחיש ההסלמה למלחמה בתרגיל "ורד הגליל" היה ירי טיל נ"מ על ידי חיזבאללה משטח לבנון לעבר מטוס קרב ישראלי. המטוס ניזוק בתרחיש אך לא נפל. אבל התגובה של ישראל בתרחיש קשה והרסנית: חיל האוויר הנחית סדרה של מהלומות אוויריות קשות על "נכסים" של חיזבאללה. לפי שעה לא על לבנון (כך על פי תרחיש הפתיחה של התרגיל שנמסר במכוון לפרסום).
המסר שמשגרת ישראל באמצעות התרגיל: דע לך נסראללה שבפעם הבאה שאנשיך יירו טיל קרקע-אוויר לעבר כלי טיס ישראלי, במיוחד אם זה יהיה מטוס מאויש ובמיוחד אם הטיל ייפגע, צה"ל לא ישב בחיבוק ידיים. אבל זה לא סוף התרחיש. בהמשכו יש מסר נוסף.
נסראללה, כפי שהסביר במפורש בנאום שנשא לאחרונה, סבור שישראל – ממש כמוהו – אינה מעוניינת במלחמה אלא בכמה ימי קרב בכל מקרה שבו תהיה הסלמה. נסראללה מוכן לזה ואף רוצה בכמה ימי אש כאלה עם ישראל בגלל מעמדו הנחלש בלבנון. כך הוא יכול להמחיש שחיזבאללה הוא מגן לבנון ולהסיח את דעת תושבי לבנון מהקריסה הרב-מערכתית של הממשלה והמדינה הלבנוניים. זאת מבלי להסתכן בגרימת סבל לכל תושבי לבנון, אלא במקרה הגרוע לתושבי הדרום השיעי שממילא הם תומכיו.
לכן, על פי תרחיש התרגיל, נסראללה נותן הוראה לאנשיו לשגר ולהנחית אש (אולי אף פיגועים) על האזורים הצמודים לגבול ובעומק הגליל. על פי התרחיש, ישראל מחליטה ללכת למלחמה (כנראה כיוון שברקע נמצא גם פרויקט דיוק הטילים בלבנון שאם יתקדם הוא עלול להציב איום מסוכן בצורה לא סבירה על העורף הישראלי כבר בתוך כמה חודשים).
במלחמה היפותטית זו מסיר חיל האוויר את הכפפות ותוקף אלפי מטרות כולל מטרות תשתית אזרחיות דו-שימושיות בלבנון – כמו למשל תחנות חשמל, גשרים אסטרטגיים, מאגרי דלק ונמלים המשרתים את האוכלוסייה הלא-מעורבת, אך גם ובעיקר את המאמץ המלחמתי של חיזבאללה. הגורם הביטחוני הבכיר שתידרך היום עיתונאים ישראלים על התרגיל אמר במפורש שעל לבנון יוטל גם סגר ימי וסגר אווירי.
המשמעות: ישראל לא תיתן לנסראללה את הלוקסוס לנהל כמה ימי קרב שבהם יזרעו אנשיו הרס ביישובי גבול הצפון ובגליל ואז הוא יסגור עניין ויכריז מביירות על ניצחון. על פי תרחיש התרגיל, אם נסראללה יפעיל אפילו רק חלק ממה שיש בארסנל של חיזבאללה על העורף הישראלי, ישראל לא תהסס לעבור מימי קרב למלחמה כוללת נגדו, כשחיל האוויר מוביל בעוצמה מלאה ישר בהתחלה. בשלב זה, כאמור, יתקפו לא רק "נכסי" חיזבאללה אלא מטרות בלבנון כולה.
אם סוריה ואיראן יתערבו וישלחו סוללות קרקע-אוויר ללבנון, או שחיזבאללה יפגיז יישובים ישראליים משטח הגולן הסורי – גם צבא אסד וגם חיזבאללה יותקפו אנושות ומיד על ידי חיל האוויר ופיקוד צפון. במילים פשוטות ישראל מעבירה לחיזבאללה ולסוריה מסר שבו היא מעלה מאוד את המחיר שישלמו בבקעת הלבנון ובדמשק, אם יהמרו על ימי קרב שישראל תהיה מוכנה לספוג ולהם ייגרם רק נזק מוגבל. השאלה היא אם המסרים ייקלטו, ואם ניתן "לסמוך" על נסראללה שהערכות המצב שלו ימשיכו להיות ריאליסטיות.
פורסם לראשונה: 16:58, 16.02.21