חרי חודשיים בלבד של שקט, העימות בין ארמניה לאזרבייג'ן סביב השליטה על חבל נגורנו קרבאך התקלח היום (א') פעם נוספת. שני הצדדים תקפו אחד את השני בהפגזות מהקרקע ובהפצצות מהאוויר והאשימו זה את זה באחריות לפרוץ הקרבות, שבהם נהרגו כמה בני אדם.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ארמניה ואזרבייג'ן, ששתיהן היו בעבר חלק מברית המועצות, שוכנות בדרום הקווקז. זה עשרות שנים שהן מנהלות סכסוך על השליטה בחבל נגורנו קרבאך, מובלעת שרוב תושביה הם ממוצא אתני ארמני אך שוכנת בתוך אזרבייג'ן. מאז סיום המלחמה שם ב-1994 נמצא החבל בשליטת כוחות של ארמנים הזוכים לתמיכה מממשלת ארמניה, ומעת לעת פורצים בו קרבות בין שני הצדדים.
סבב הלחימה הגדול האחרון שאירע בחבל זה התרחש ב-2016. הוא נמשך אז ארבעה ימים בלבד אך מתו במהלכו כ-200 בני אדם. ביולי הסכסוך התלקח מחדש, בקרבות שבהם נהרגו 16 חיילים ואזרחים, אם כי הוא התרחש באזור אחר של הגבול ולא בחבל נגורנו קרבאך עצמו.
הבוקר דיווחו שני הצדדים על חידוש הקרבות. ארגון זכויות אדם בארמניה טען שבהפגזות של האזרים נהרגו שני אזרחים, אישה וילד. בבאקו, בירת אזרבייג'ן, אמרו כי כמה אזרחים אזרים נהרגו גם כן באש שבה פתחו הארמנים, אך לא ציינו כמה בדיוק. הכוחות הארמנים האוטונומיים בנגורנו קרבאך הכחישו דיווח שעשרה לוחמים שלהם נהרגו בקרבות.
בעקבות חידוש הקרבות הכריזו השלטונות בארמניה וכן השלטונות האוטונומיים של נגורנו קראבך על משטר צבאי וגיוס חובה לצבא. ארמניה טוענת שאזרבייג'ן תקפה מטרות אזרחיות בנגורנו קרבאך, כולל בבירת החבל סטפנקרט. היא הבטיחה "תגובה מתאימה".
בארמניה דווח כי במתקפות נגד צבא אזרבייג'ן הושמדו ארבעה מסוקים, 15 רחפנים ועשרה טנקים. ראש הממשלה הארמני, ניקול פשיניאן, אמר כי "אנחנו עומדים איתן לצד הצבא שלנו על מנת להגן על המולדת מהפלישה האזרית".
אזרבייג'ן הכחישה את הטענות בארמניה להשמדת מסוקים וטנקים של צבאה, והאשימה את הכוחות הארמניים במתקפות "מכוונות" נגדה בקו החזית בנגורנו קרבאך. "נגן על הטריטוריה שלנו, אנחנו הצודקים!", הכריז נשיא אזרבייג'ן אילהאן אלייב בנאום שנשא בפני האומה.
הקהילה הבינלאומית חוששת מפגיעה ביציבות בקווקז גם משום שבאזור זה עוברים צינורות חשובים המובילים נפט וגז למדינות שונות בעולם, וההתלקחות מחדש של הקרבות היום עוררה כצפוי תגובות ברחבי העולם.
שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב מסר כי ארצו מנסה לתווך בין שתי הרפובליקות הסובייטיות לשעבר ושוחח בטלפון עם שרי החוץ של שתיהן. גם צרפת קראה לכל הצדדים להפסיק את פעולת האיבה ולפתוח מיד בשיחות. מסר של שלום שלח גם האפיפיור פרנסיסקוס, שקרא לארמנים ולאזרים לפתור את המחלוקות ביניהם במשא ומתן, והוסיף שהוא מתפלל עבור שלום באזור.
מנגד, נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן נחלץ לעזרת בעלת בריתו אזרבייג'ן, וקרא לתושבי ארמניה להתקומם נגד הנהגתם. "בעוד אני קורא לעם הארמני לקחת את השליטה על עתידם מידי ההנהגה שלהם, שגוררת אותם לקטסטרופה, ומידי אלו שרוצים להשתמש בהם כבובות, אנחנו קוראים גם לעולם כולו לעמוד לצד אזרבייג'ן בהתנגדותה לפלישה ולאכזריות", כתב ארדואן בציוץ בטוויטר. הוא הזהיר שה"עוינות" שמופגנת כלפי אזרבייגן, כדבריו, עלולה "להצית את האזור באש".