מניין המתים מקורונה בברזיל חצה הלילה (בין שבת לראשון) את רף ה-100 אלף, לאחר ש-905 חולים נוספים מתו מהמחלה. קצב התמותה בברזיל מדאיג במיוחד, שכן לנגיף לקח שלושה חודשים כדי לגרום למותם של 50 אלף בני אדם – ורק 50 יום כדי לגרום למותם של 50 אלף נוספים. קרובי המתים ברחבי המדינה זועמים על האדישות: "אלה לא רק מספרים - מדובר בבני אדם".
- עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
רוב הערים בברזיל החלו לפתוח מחדש חנויות ומסעדות למרות שהמגפה טרם הגיעה לשיאה, והמומחים מיואשים מהיעדר תוכנית מסודרת למאבק בנגיף. נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו, שנדבק בעצמו בקורונה והחלים, נחשב לאחד מהמנהיגים האחרונים שטוענים כי הקורונה היא "רק שפעת". הוא מתמודד עם ביקורת רחבה ממומחים ומאזרחים בברזיל, אך נתונים מחודש שעבר הראו כי חל שיפור במצבו בסקרים, לאחר שפל שנבע מהתמודדותו עם המגפה.
"אנחנו צריכים לחיות בייאוש, כי זו טרגדיה ברמה של מלחמת עולם", אמר ד"ר חוסה דאבי אורבז, בכיר באגודה של אמריקה למחלות זיהומיות (IDSA). לדבריו "המסר של הממשלה לאזרחים הוא 'תידבק בקורונה שלך, ואם זה רציני - יש טיפול נמרץ'. זה מסכם את המדיניות שלנו היום". הוא ומומחי בריאות אחרים מזהירים כי לברזיל אין עדיין תוכנית לאומית למאבק במגפה, בזמן שהרשויות מתמקדות בפתיחה מחדש של עסקים שעלולה להחמיר את התפרצות המחלה.
נציין כי ברזיל מחולקת למחוזות שבראש כל אחד מהם עומד מושל, שיכול לקבוע באופן עצמאי מה תהיה מדיניות המחוז בזמן המגפה – וכך המדינה סובלת מחוסר תיאום בפעולות למאבק בנגיף. מחוזות רבים נפתחו מוקדם מדי ממה שהמליצו מומחי הבריאות, ובולסונרו עצמו מתנגד לכל מגבלה שפוגעת בכלכלה.
משרד הבריאות בברזיל דיווח כי בשבת אובחנו 49,970 חולי קורונה חדשים במדינה, ו-905 חולים מתו. בכך עלה מניין המתים הכולל ל-100,477, ומניין החולים מפרוץ המגפה עומד על כ-3 מיליון – שני רק לארצות הברית. עם זאת, מומחים מעריכים שהנתונים האמיתיים גבוהים בהרבה, בגלל מספר בדיקות נמוך יחסית שעורכת המדינה. מספר המתים הרשמי הממוצע בברזיל מאז סוף חודש מאי עומד על יותר מ-1,000.
ראש המחלקה למחלות זיהומיות באוניברסיטת סאו פאולו התייחס לנתונים העגומים ואמר כי "אנחנו לא יודעים איפה זה ייפסק, אולי יהיו 150 אלף או 200 אלף מקרי מוות. רק הזמן יראה את השפעתו המלאה של נגיף הקורונה בברזיל". לדבריו, ההשוואה היחידה שניתן לעשות לקורונה היא למחלות כמו האבעבועות השחורות, שאותן הביאו לאמריקה הקולוניאליסטים האירופים שהגיעו ליבשת החל מהמאה ה-15. מחלת האבעבועות השחורות השמידה את רובה המוחלט של אוכלוסיית הילידים באמריקה, שלא הייתה עמידה בפני נגיפים וחיידקים שהובאו מיבשות אחרות.
לעומת זאת, יש גם מי שטוען שהגרוע מכל כבר מאחורי ברזיל. לדברי יו"ר אגודת בתי החולים במדינת המחוז ריו דה ז'ניירו, "המצב מאוד נוח ואנחנו לא מבינים למה זה קורה. ייתכן ששיעור ההדבקה גבוה בהרבה ממה שדווח בתחילת המגפה, ורבים מהאנשים שמסתובבים ברחובות כבר חסינים". נציין כי המצב בריו טוב יחסית, עם שיעור תפוסה של פחות מ-30% בבתי החולים – אך בברזיליה הבירה למשל נרשמה תפוסה של כ-80%.
"אנשים חפים מפשע מתו בגלל רשלנות הממשלה"
בית המשפט העליון והקונגרס בברזיל, שביקרו את הטיפול של בולסונרו במגפה, הכריזו בהתאמה על על שלושה וארבעה ימי אבל לאומיים בעקבות ציון הדרך העגום של 100 אלף מתים. הנשיא לא התייחס לכך בפומבי.
שני שרי בריאות, שניהם רופאים, התפטרו בגלל חילוקי דעות עם בולסונרו על הדרך שבה צריך לטפל במגפה. שר הבריאות בפועל הוא אדוארדו פזואלו, גנרל צבאי שזנח את הקריאה להתרחקות חברתית, שבולסונרו מתנגד לה למרות שלדעת המומחים היא חיונית. בולסונרו עצמו מסתובב פעמים רבות בלי מסכה, ונוהג להגיע להפגנות תומכיו ולהתערבב בהמון מבלי לשמור על הכללים.
בולסונרו, שנדבק כאמור בעצמו בקורונה והחלים, טען שהתאושש מהמחלה בעזרת התרופה הידרוקסיכלורוקווין, שבמקור נועדה לטיפול במלריה. חרף העובדה שנערכו כמה מחקרים שבדקו אם התרופה אכן מסייעת לטיפול בקורונה, טרם נמצאה הוכחה לכך שהיא מועילה.
תושבים רבים בברזיל, שאיבדו את יקיריהם, מתוסכלים מהמאבק של המדינה במחלה. ויויאן מלו דה סילבה בת ה-47 שאיבדה את אמה אמרה כי "הממשלה אמרה שזו 'שפעת זעירה'. לא היה אכפת לממשלה, היא לא הייתה מודאגת. אנשים חפים מפשע מתו בגלל הרשלנות וחוסר ההיערכות הזו". היא סיפרה שאמה חשבה תחילה שמדובר בצינון, אך לאחר כמה ימים סבלה מבעיות נשימה – ותוך חמישה ימים מתה בבית חולים ציבורי.
נאזרה רוזה דה פאולה, בת 67 שאיבדה את בעלה ג'רלדו במגפה, אמרה כי אנשים רבים אדישים לנגיף למרות כל כך הרבה מקרי מוות בברזיל. לדבריה, בעלה הלך לסופרמרקט עם מסכה ולא האמין שיידבק – ובאפריל חלה וחשב שמדובר בשפעת. מצבו הבריאותי החמיר במשך שמונה ימים, ובהמשך הוא אובחן כחולה קורונה – ומת ב-28 באפריל.
"הכל קרה מהר", הוסיפה דה פאולה. "לא היה זמן לעשות דבר, וזה הפתיע הרבה אנשים". היא סיפרה שהיא ובעלה היו יחד במשך 43 שנים. "אנשים אמרו שעם הזמן המצב ישתפר, אבל בשבילי זה לא ייגמר".
מרציו דו נסקימנטו סילבה, נהג מונית בן 56 שאיבד את בנו בן ה-25 במגפה, הצטרף למחווה לזכר 100 אלף המתים בחוף קופקבנה שבריו דה ז'ניירו, שם אנשי הארגון "ריו דה פז" הניחו צלבים על החול והפריחו 1,000 בלונים אדומים לשמיים. לדבריו, "יש 100 אלף מתים, ונראה שרבים מהאנשים לא רואים את זה - גם בממשלה וגם בקרב עמנו. 100 אלף המתים מייצגים משפחות, חברים, הורים וילדים. הם לא רק מספרים, אלא בני אדם. המוות נעשה נורמלי".