בזמן שהתורים במרכזי הביג שנפתחו הבוקר (שלישי) השתרכו מחוץ לחנויות, הפגינו עשרות סוחרים משוק הכרמל בתל אביב נגד הממשלה שעדיין לא מאשרת להם לחזור לעבודה. כמה מהם פתחו את הדוכנים למורת רוחם של פקחי עיריית תל אביב שרשמו דו"ח לאחד מהם. בעלי העסקים נשאו שלטים שבהם נכתב "תנו לנשום באוויר הפתוח", "פתוח=בטוח" ו"מתי פותחים כי אין חיים". ynet העביר את ההפגנה בשידור חי.
הסוחר נסאן בכר, שהוציא לבסטה שבבעלותו כמה עגבניות, מלפפונים וכרוביות, קיבל במקום דו"ח מפקחי עיריית תל אביב בסך 5,000 שקלים. "אני לא אשלם את הכסף ואערער לבית המשפט", אמר בכר. "לא הייתה לי ברירה. חייבים להתפרנס כי נגמר הכסף".
בכר הוסיף כי "יש הרבה אפליות פה בשוק. יש לי עשרה עובדים, לאחד מהם אין כסף לשכר דירה. השני רב עם אשתו בגלל שאין כסף. אני לא אומר סתם, אני מבקש שלהב 433 תתערב. למה הקניון פתוח ואני צריך להיות סגור? למה שוק רמלה פתוח? למה שוק בצלאל שנמצא 50 מטר מפה פתוח ואני לא ומשלם 13 אלף שקל ארנונה על בסטה?".
"למה אנחנו לא יכולים לעבוד? כמה אפשר להישאר בבית?", אמר בדמעות מעוז שלמה, בעל דוכן צעצועים בשוק. "שילך הכסף לעזאזל, זה לא הכסף. האדם משתגע בבית! אני כבר 50 שנה פה. שמתי את החנות למכירה כי אני רוצה לעזוב. אין לי כוחות. אני בן 71 כבר ונגמר לי הכוח. אנשים לא רואים את זה. הם חושבים שהכול זה כסף. עכשיו הפקח היה אצלי ואמר לי להוריד את התריס. למה? מה אני מוכר סמים?".
הסוחרים חיזקו את דבריו ואמרו כי הם מרגישים כמו סוג ב' לעומת שאר בעלי העסקים. "יש פה מקס סטוק 100 מטרים מפה. 200 בני אדם נכנסים לשם בלי בעיה. אני רק מרים את התריס ושני לקוחות נכנסים - וזה אסור", אמר שלמה. "עד מתי יתעללו בנו? אני לא מבין את זה. השוק זה החיים שלנו. כל אחד מתפרנס מהשני".
לילי בן שלום, ממסעדת ללה בשוק שהייתה ממארגני ההפגנה, אמרה כי "למרות שיש שווקים פתוחים אנחנו רוצים לפתוח את העסקים לפי החוק. למה השוק לא נחשב למקום פתוח? כל הבסטות סגורות מלבד כמה חנויות שמוגדרות כעסקים חיוניים, וזה מצב בלתי נסבל. האנשים כבר קורסים כלכלית". בן שלום אמרה כי הסוחרים דורשים לפתוח את העסקים תוך הגבלות של ריחוק חברתי ועטיית מסכות.
עבד שקרא, מהסוחרים המוכרים ביותר בשוק ("ינעל העולם"), הוסיף כי לתחושתו האכיפה בשוק אינה שוויונית. "יש פה איפה ואיפה. חלק פתוח וחלק סגור. אני מוציא קצת בננה וישר אומרים לי להכניס מיד פנימה. שיבואו, ידברו איתנו ויתנו להתפרנס בכבוד", אמר.
גם רינה סלמן, בעלת מעדניה ודוכן בשוק, סיפרה כי "בשוק רמלה, שוק נתניה ושוק התקווה הכל פתוח. יש כאן איפה ואיפה. אנחנו רוצים להתפרנס כדי להביא אוכל לילדים בבית. למה הסופר פתוח? יש שם 600 איש. הסופר יותר בריא ממני? מתחם ביג יותר בריא? גם ביפו הכל פתוח. בסוף ניקח את החוק לידיים ונפתח, ולא נשלם את הדו"חות".
ייפתחו עד חצות: תורי ענק בביג
במקביל, במתחם "ביג" בבאר שבע, הלקוחות פשטו על החנויות אחרי חודשיים שבהם המרכז הפתוח היה סגור - אך נאלצו להמתין בתורים הארוכים מאחר שכל חנות יכלה להכניס רק ארבעה לקוחות. בניסיון למנוע את ההתקהלויות הוחלט להשאיר את המרכזים פתוחים עד חצות.
בחלק מהחנויות אף הוצבו גדרות כדי למנוע התגודדות של מבקרים - אך גם זה לא עזר. לקוחות נאלצו לחכות יותר משעתיים מחוץ לחנויות כדי להיכנס, ותוך זמן קצר התפתחו ריבים, צעקות ואף עימותים של ממש. מאבטחי המתחם, שהוגדרו כ"נאמני בריאות", ניסו להשתלט על המהומות וההתקהלויות - אך הלקוחות לא היו מוכנים לוותר על התור וטענו להיערכות לא מספקת. בשלב מסוים החלו החנויות לערוך רישום לקוחות ולקרוא להם בשמם לפי התור.
אלווירה רזילוב, סגנית מנהלת סניף "תמנון" במתחם, סיפרה במשדר הבוקר של ynet על ההתרגשות לחזור לחנות. "קמתי בחמש בבוקר, התגעגענו ללקוחות ולעבודה". על התקנות שמגבילות את הכניסה לחנות אמרה רזילוב כי המציאות החדשה לא פשוטה עבורה: "אנשים צריכים לחכות הרבה זמן. זה קצת מפריע אבל אנחנו הולכים עם החוקים של המדינה, אין מה לעשות".
אחת הלקוחות שנאלצה להמתין בתור סיפרה כי "אנחנו פה מ-09:00 בבוקר. יש כאן מכות, זה פשוט גועל נפש. מה שנקרא 'הישראלי המכוער'. נורא חבל שהמדינה הביאה אותנו למצב הזה שרבים על תור".
ליז, שהגיעה עם בתה הקטנה למתחם למרות תורי הענק, הוסיפה כי עשתה זאת בלית ברירה. "אני צריכה בגדים לילדים, אני לקראת ייאוש. אני מתרחקת כמה שאפשר ולא מורידה את המסכה, אבל עוד שנייה אני מתייאשת".
השוק ברמלה שוקק חיים: "אין היגיון בלא לפתוח מסחר באוויר הפתוח"
בינתיים, השוק ברמלה התמלא היום בסוחרים וקונים. חלקם לא ממש הקפיד על עטיית מסכות ושוטרים ופקחים לא ניתן היה למצוא. עם זאת, ניתנו קנסות לנהגי רכבים שחנו בניגוד לחוק.
"בתל אביב אולי יש יותר פוקוס אז סוגרים", אמר ארז, תושב ראשון לציון שהגיע לקנות פירות וירקות, "אבל פה, למזלי, הכול פתוח".
אבי, בעלים של דוכן בורקס בשוק, אמר כי השוק פועל כבר כמה ימים ללא הפרעה: "הכול בסדר כי אנחנו שומרים על ההנחיות. המשטרה באה ושומרת על הסדר והחוק, על עטיית מסכות ושמירת מרחק. אני חושב שגם שוק הכרמל צריך להיפתח. הם רוצים לעבוד".
לדברים הצטרף גם אלי טבת, שבבעלותו דוכן דגים בשוק רמלה: "צר לי על מה שקרה היום בשוק הכרמל. אין שום היגיון לא לפתוח מסחר באוויר הפתוח. היה אפשר לסגור את הכניסות והיציאה של השוק ולנתב את הקונים. אין סיבה שהשווקים יהיו סגורים".
גם הקונים עצמם הביעו שביעות רצון מכך שהשוק פתוח. "מה רע בלקנות קצת דברים באוויר הפתוח של השוק?", תהה דוד מזרחי, תושב העיר. "כולנו עם מסכות ולמרות החששות הגעתי, קניתי מהר והמשכתי הלאה. חנקו את הסוחרים. למה?".
גורם בעיריית רמלה אמר הבוקר ל-ynet כי בעירייה מחשיבים את פעילות החנויות והדוכנים שבשוק כחנויות רחוב וכי "ישנן חנויות שלהן לא ניתן האישור להיפתח".
מעיריית רמלה נמסר: "ברמלה פועל שוק דוכנים 'שוק יום רביעי' שהעירייה סגרה עוד טרם החלטת הממשלה לסגור שווקים, והשוק האמור עדיין נותר סגור. בנוסף, פועל שוק קבוע מתוך חנויות ברחוב ז׳בוטינסקי, ולכן חלות עליו ההוראות של חנויות הרחוב, המפורסמות על-ידי ממשלת ישראל מעת לעת.
"בשוק מוצבים פקחים ושוטרים, ועיריית רמלה ומשטרת ישראל שאוכפות את התקנות וההנחיות של הקורונה בכל חלקי העיר, שמות דגש על האכיפה באזור השוק. בנוסף, מבצעת המשטרה שימועים לבעלי עסקים שפתחו חנויות שלא במסגרת ההנחיות, לרבות בשוק. פורום הקורונה העירוני מודע לכך שהקורונה עדיין פה, וממשיך במערך הטיפול למניעת התפשטות המחלה בכל התחומים".