מספר המתים מנגיף הקורונה בארה"ב חצה הערב (יום ג') את הרף של 200 אלף בני אדם – כך הודיעה אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, המנהלת מעקב צמוד אחרי נתוני התחלואה והתמותה מהנגיף. זהו ציון דרך עגום לארה"ב, שישה שבועות לפני הבחירות לנשיאות שבהן מקווה הנשיא דונלד טראמפ, המפגר בסקרים, לנצח את יריבו הדמוקרטי ג'ו ביידן.
כמעט שבעה מיליון בני אדם כבר נדבקו בנגיף בארה"ב, ומספר הנדבקים והמתים בה מאז תחילת המגפה הוא הגבוה ביותר בעולם. 200 אלף מתים הוא שיעור שנראה דמיוני רק לפני שמונה חודשים, כשארה"ב אבחנה את הנשא הראשון בתחומיה. גם העובדה שמדובר במעצמה החזקה בעולם, המתהדרת במעבדות הטובות ביותר, במדענים מהשורה הראשונה ובמאגרי ענק של ציוד רפואי, לא הספיקה לה כדי לעצור את התפשטות המגפה.
אף שמספר המתים שמסרה אוניברסיטת ג'ונס הופקינס הערב הוא 200 אלף, ההערכה היא שבפועל המספר האמיתי שם גבוה בהרבה, בין השאר משום שבמקרי מוות אחרים לא הבינו הרופאים שהנגיף הוא הגורם למחלה, במיוחד בשלבים המוקדמים של המגפה.
קצב התמותה מהנגיף בארה"ב עדיין גבוה: בכל יום מתים שם כעת בממוצע קרוב ל-770 בני אדם שנדבקו בקורונה, ולפי תחזית של אוניברסיטת וושינגטון מספר המתים הכללי יגיע עד סוף השנה ליותר מ-400 אלף. חיסון לא צפוי להיות זמין לרוב האוכלוסייה עד 2021.
ארה"ב היא אמנם מדינה בעלת אוכלוסייה ענקית, של יותר מ-328 מיליון בני אדם, אבל מספר המתים הגבוה שלה אינו נובע רק ממספרם הגדול של תושביה. למעשה, רק בחמש מדינות – פרו, בוליביה, צ'ילה, ספרד וברזיל – מספר המתים לנפש מנגיף הקורונה גבוה יותר מבארה"ב.
מחקרים אמריקניים מראים גם ששיעורם של בני מיעוטים כמו שחורים, היספנים וילידים בקרב המתים מקורונה בארה"ב גדול בהרבה משיעורם באוכלוסייה, ועובדה זו מדגישה את חוסר השוויון שם בכל הנוגע להזדמנויות הכלכליות ולגישה לשירותי בריאות.
הנתון העגום של מספר קורבנות הקורונה בארה"ב נחשב לאחת הסיבות הראשיות לכך שדונלד טראמפ מפגר בסקרים אחרי המועמד הדמוקרטי לנשיאות ג'ו ביידן. סקרים מראים שכשני שלישים מהאמריקנים אינם מרוצים מהאופן שבו טיפל טראמפ במגפה.
רק לאחרונה נחשפה הקלטה שבה נשמע נשיא ארה"ב מודה כי בראשית המגפה לא הודה בפני האמריקנים עד כמה הנגיף מסוכן. נוסף על כך הוא סירב לעטות מסכה בפומבי, סתר פעמים רבות את המלצותיהם של גורמי בריאות, וניפק הצהרות מוזרות, כמו זו שבה הציע לבחון אם הזרקת חומרי חיטוי לגוף יעילה בחיסול הנגיף. טראמפ גם הרבה להתעמת עם מושלי מדינות בארה"ב ודרש מהם להסיר הגבלות ריחוק חברתי כדי להניע מחדש את הכלכלה, על אף הסכנה שהדבר יגביר את התפשטות הקורונה.
בימים האחרונים מנסה טראמפ להסיט את הדיון הציבורי ממגפת הקורונה לנושאים אחרים, ובראשם העימות עם סין ורצונו למנות שופטת שמרנית לבית המשפט העליון בעקבות פטירתה של השופטת הליברלית רות ביידר גינסבורג. חציית רף ה-200 אלף עשויה להקשות עליו לעשות זאת.