שופט בבית המשפט העליון של ברזיל ביטל אמש (יום ב') את הרשעתו של הנשיא לשעבר לואיז אינסיו לולה דה סילבה בפרשת שחיתות, וכעת הוא יוכל להתמודד ב-2022 על הנשיאות מול הנשיא המכהן, איש הימין ז'איר בולסונרו.
דה סילבה, מנהיג מחנה השמאל, נחשב לנשיא אהוד למדי בשנים שבהן שלט בברזיל, 2003 עד 2010. הוא נשלח לכלא אחרי שהורשע בפרשת שחיתות גדולה שבמרכזה עמדה חברת הנפט הממשלתית פטרוברס.
שופט העליון פאצ'ין קבע כי לבית המשפט בעיר קוריטיבה שהרשיע את לולה לא הייתה סמכות שיפוטית בעניין, ובמקום זאת יש להעביר את כל ארבעת התיקים הנוגעים ללולה אל בית משפט פדרלי בבירה ברזיליה. כל עוד ההרשעות לא יוחזרו לתוקף, לולה בן ה-75 יוכל להתמודד על הנשיאות. יש להדגיש כי בפסיקתו לא קבע השופט פאצ'ין אם נכון להרשיע את דה סילבה במעשים, אלא נגע רק בסמכותו של בית המשפט בקוריטיבה לעשות זאת.
הרכבו המלא של בית המשפט הברזילאי יכול להפוך את פסיקתו של פאצ'ין, אבל מומחים למשפט אומרים כי לא סביר להניח שיעשה זאת. עורכי דינו של לולה מסרו בתגובה: "זו הכרה בכך שצדקנו לאורך כל הקרב המשפטי הארוך הזה". הם טענו כי ההחלטה היא הוכחה לנכונות טענותיהם שהנשיא לשעבר חף מפשע.
החקירות נגד לולה נפתחו במסגרת פרשת "שטיפת מכוניות" – חקירה שבה נפלו ברשתם של החוקרים שלל פוליטיקאים ואנשי עסקים רבי עצמה שניפחו חוזי נדל"ן של חברת פטרוברס וגרפו אליהם בשיטתיות מיליארדי דולרים. זו הייתה פרשת השחיתות הגדולה בתולדות ברזיל, ולולה היה הדמות הבכירה ביותר מבין אלה שהורשעו: התביעה האשימה אותו בין השאר בקבלת שוחד ובהעברת מימון לא חוקי לקרן שלו. הוא נידון ל-26 שנות מאסר, אבל אחרי שישב בכלא קצת יותר משנה וחצי שוחרר ב-2019 עד שתתקבל הכרעה בערעורו.
תדמיתו של לולה נפגעה מאוד בעקבות ההרשעות, אבל גם עכשיו מעידים סקרים כי אם יתמודד בבחירות לנשיאות באוקטובר 2022 הוא יגרוף את מרב הקולות. לפי הסקרים הוא הפוליטיקאי היחיד שנהנה מיתרון על הנשיא המכהן בולסונרו.
בתגובה ראשונה על ההחלטה, מחוץ לארמון הנשיאות, האשים בולסונרו את השופט בהטיה: "לאדסון פאצ'ין תמיד היו קשרים הדוקים עם ה-PT (מפלגתו של לולה), כך שהחלטה כזו לא מפתיעה אותנו, אבל השוד של ממשלת לולה ברור לכולנו. אני לא חושב שהעם הברזילאי רוצה אפילו מועמד מהמפלגה שלו ב-2022, בטח שלא אותו".
לולה טוען כי הוא חף מפשע וכי התיקים נגדו נתפרו כדי למנוע ממנו להתמודד על הנשיאות בבחירות של 2018, שבהן ניצח בסופו של דבר בולסונרו תוך שהוא נהנה מהכעס העצום על מפלגתו של לולה. תומכי הנשיא לשעבר, לעומת זאת, טוענים זה שנים שרודפים אותו. הם מדגישים כי ראש ההרכב שדן בפרשת "שטיפת מכוניות", סרג'ו מורו, הסכים לאחר מכן להתמנות לשר המשפטים של בולסונרו, וטוענים כי מסרונים שהושגו בפריצה לטלפון שלו מעידים כי הוא קשר קשר עם התביעה כדי לוודא שלולה יסולק מהזירה הפוליטית.
בעקבות הפסיקה אמש הציפו גולשים תומכי לולה את הרשתות החברתיות בברזיל בתמונות של הנשיא לשעבר. נשיא ארגנטינה, איש השמאל אלברטו פרננדס, שיבח את הפסיקה וצייץ: "הצדק נעשה!". הפרשן הפוליטי תומס טראומן כתב בטוויטר: "מערכת הבחירות של 2022 החלה היום. אם חשבתם שברזיל סובלת מקיטוב פוליטי, תתפסו מקום, כי ההצגה רק התחילה".
בשמאל הברזילאי לולה עדיין נחשב לגיבור, וברזילאים רבים זוכרים לטובה את התנופה הכלכלית שממנה נהנתה ברזיל תחת הנהגתו ואת התוכניות הסוציאליות שקידם ושעזרו לחלץ מיליוני בני אדם מהעוני. עם זאת, זיכויו של לולה עדיין רחוק: הוא צריך לא רק להתמודד מחדש עם האישומים נגדו בפרשה האמורה, אלא גם להדוף אישומים בכמה תיקי שחיתות אחרים. הוא מוסיף להיחשב לדמות מאוד שנויה במחלוקת – עד כדי כך שהבורסה של סאו פאולו צללה ב-4% אחרי שנמסרה הפסיקה בעניינו אתמול.