צה"ל צפוי להכריז בקרוב על מבצעיות היחידה הרב-ממדית – שהוקמה לפני כשנתיים וחצי כמעין מעבדת שטח לקידום טכניקות ואמצעי לחימה חדישים לכוחות הקרקעיים המתמרנים במלחמה – באופן שעתיד לשנות את פני הגדודים הסדירים.
היחידה הרב-ממדית של זרוע היבשה תיקח חלק מרכזי בחודש המלחמה שקבע הרמטכ"ל, רב-אלוף אביב כוכבי. במהלך החודש הזה הצבא יתרגל לחימה ממספר זירות במקביל. מיד לאחר מכן, היחידה שמורכבת מקצינים ולוחמים מיחידות וממקצועות הלחימה השונים כמו חי"ר, שריון, הנדסה וכוחות מיוחדים, תוכרז כמבצעית.
במלחמה עתידית היא תיקח חלק במשימות מורכבות, וגם בשגרה לוחמיה רשמו פעילויות מבצעיות רגישות, בעיקר בגבול הצפוני במתיחות מול חיזבאללה אשתקד – אולם משימתה המרכזית תהיה לחדש, לשדרג ולהתאים את צוותי הקרב המשולבים בצה"ל לשדה הקרב המודרני. "כוח לחימה מהיחידה הרב-ממדית, בהיקף של גדוד, ביצע בהצלחה משימות השמדת אויב שבדרך כלל חטיבה שלמה מבצעת", אמרו ביחידה המובחרת.
להקות רחפנים אוטונומיים, עם רובי צלפים
ביקור בהדגמת יכולות שערכו אתמול לוחמי היחידה לכתבים, במתקן לחימה בשטח בנוי בצפון רמת הגולן, הדגיש את הזינוק בכמות הטכנולוגיות שיוטלו לשדה הקרב – אך גם העצים את הפער המתרחב בין הדיגום המודרני של הלוחם הסדיר בארבע אוגדות החוד הסדירות, לבין הקדמוניות המוזנחת של לוחמי המילואים שנותרו מאחור, ואף מיעטו להתאמן בשנה וחצי האחרונות.
גישת ההשקעה הדיפרנציאלית ואתרוג הגדודים הסדירים הועמקה בכהונתו של הרמטכ"ל כוכבי, מתוך תפיסה שצה"ל יפעיל מעט יחסית כוחות קרקעיים בתמרון הבא בלבנון ובעזה, אך אלו יהיו איכותיים, מצוידים היטב, חדים וקטלניים ובמסגרת משימות פשיטה מהירות – ועל כן יתבססו על החטיבות הסדירות. כוחות המילואים, עדיין המסה הקריטית בצבא היבשה, יישארו מאחור במשימות ההגנה והביטחון השוטף, ולכל היותר יסייעו במשימות התמרון סמוכות הגבול.
בשנתיים האחרונות בדקו לוחמי היחידה הרב-ממדית מאות אמצעי לחימה חדשים – טכנולוגיים ברובם – של התעשיות הביטחוניות. מתוכם אומצו לקו הגמר כ-30 פיתוחים שחלקם ייקלטו בקרוב בחטיבות חוד כמו גולני והצנחנים. כשליש מהלוחמים ביחידה הרב-ממדית מוסמכים ומשתמשים באמצעים טכנולוגיים בלחימה, כמו מכ"מים בשדה הקרב, רחפנים שונים עם חיישני צילום ביום ובלילה, האזנה ומעקב, טכנולוגיות מתקדמות לחשיפת האויב וסימוני מטרות לתקשורת מיידית – באמצעות טאבלט מאובטח – עם מסוקי ומטוסי קרב.
"כל מפקד פלוגה מסייעת סדירה בצבא יקבל בחודשים הקרובים להקת רחפנים אוטונומית שיכולה להגיע לטווחים של מספר ק"מ, לבצע משימות שונות כפתיחת שטח, איתור וחשיפת אויב", הסביר קצין בכיר בזרוע היבשה. "אנו בוחנים באופן מתקדם גם התקנת רובה צלפים מיוצב על גבי הרחפן ולא רק הטלת חימושים ממנו".
הקצין הבכיר הוסיף: "היום לכל מפקד מחלקה יש בגדודים הסדירים רחפן תרמי פשוט יחסית, ל-2 עד 3 הקרבות שיהיו למ"מ במלחמה, כך שגם אם הוא ייפול לו בשטח אויב, זה יהיה שווה את זה מבחינת חשיפת האויב ופתיחת השטח. בנוסף, בעוד כשלושה שבועות נצייד את הגדודים הסדירים ברחפנים המתאבדים מסוג 'מעוז', להשמדת אויב מהאוויר ברמת מחלקת החי"ר".
מפקד זרוע היבשה אלוף יואל סטריק אמר כי "בפעם הראשונה שלוחם רדואן יפגוש כוח צה"ל הוא יפגוש עוצמה של מודיעין, ארטילריה, ואמל"ח מדויק עוד לפני שיפגוש את הלוחם הבודד. אנחנו מדברים על מהפכה אמיתית של מחלקת החי"ר בשנת 2021, לראשונה לכל לוחם במחלקה יהיה אמצעי לראיית לילה וכן עלייה בסדרי גודל בכמות הנ"ט, טילי גיל, מעוזים ורחפן לכל מפקד מחלקה".
בגלל הקורונה: המתגייסים לקרבי עלו במשקל
הוא ציין כי מפגש בין האויב ללוחמי החי"ר במתכונתם המשודרגת יהיה אחרון, אחרי שמתחמי האויב יספגו אש ארטילרית מדויקת וסטטיסטית, מהלומות של חיל האוויר ותקיפות מרחוק של האוגדה והחטיבה. באשר לכוחות המילואים, הודה הקצין כי אכן יש פער גדל בין כשירויות ויכולות הסדיר והמילואים, אך באשר להשקעה במוכנות הפרט, יוכפלו השנה ימי האימונים לכשירות הבסיסית של הלוחם, במתקן האימונים היומי שנפתח אשתקד לכוחות המילואים.
בתוך כך, בצה"ל זיהו בשבועות האחרונים עלייה במדד מסת הגוף (BMI) בקרב המתגייסים החדשים לקרבי – במה שנראה כהשלכה של סגרי הקורונה והשהייה המרובה בבית בשנה האחרונה בקרב בני הנוער. בזרוע היבשה פיתחו לכך תוכנית ייחודית של כושר גופני ייעודי כבר בטירונות, כדי להפחית את עודפי המשקל. הקצין הוסיף באשר למשבר המוטיבציה לקרבי כי "אפשר לומר בזהירות שיש סימנים חיוביים לעלייה במוטיבציה לשירות, אבל צריך לראות אם המגמה נמשכת".