קמפיין הבחירות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נמשך הלילה (בין שלישי לרביעי) בעיר ג'ונסטאון שבפנסילבניה, אחרי שבלילה הקודם חודש בפלורידה, לראשונה מאז אשפוזו בשל הידבקותו בקורונה. גם הפעם רבים מתומכיו הגיעו לעצרת שלו בשדה תעופה מקומי ועמדו בצפיפות רבה ללא מסכות. טראמפ אמר להם שאחרי הטיפול שקיבל לקורונה הוא הרגיש "כמו סופרמן", והוסיף שהוא אינו יודע בוודאות באיזה טיפול מדובר. "לקחתי משהו, אני לא יודע מה לכל הרוחות זה היה, אבל זה ריפא אותי. נוגדנים, אין לי מושג".
הנשיא המשיך והבטיח כי יפעל להפיץ במהירות ברחבי ארה"ב את הטיפול שקיבל. "לפחות עבורי זה עבד מעולה", אמר טראמפ. "אנחנו עובדים על זה עם מִנהל התרופות, להפיץ אותו במהירות". כשנדבק בנגיף וחלה, רופאו של טראמפ ד"ר שון קונלי אמר כי הנשיא טופל בקוקטייל הנוגדים של חברת "רג'נרון", טיפול שעדיין נמצא בניסוי ולא קיבל את אישור ה-FDA (מִנהל התרופות והמזון האמריקני). חברה אחרת שמפתחת טיפול דומה, אליי-לילי, הודיעה אמש על הפסקת הניסוי הקליני בתרופה, ובמקביל חשף מנהל התרופות לקויות בבקרת האיכות במעבדותיה שעלולות לגרום לעיכוב אישורה.
טראמפ חזר על הבטחתו לספק לציבור חיסון לקורונה במהירות האפשרית. "עד סוף השנה יהיו 100 מיליון מנות חיסון שיסיימו את המגפה אחת ולתמיד", אמר טראמפ, והוסיף כי "נחייה חיים נורמליים". את ההצהרות האלה ניפק אף שמדענים מדגישים כי גם כשיהיה חיסון, שבכל מקרה אינו צפוי להיות נגיש לציבור הרחב בחודשים הקרובים, המחלה לא תחלוף מהעולם.
ריקודים ו-YMCA
טראמפ הדגיש בעצרת נושא נוסף מתחום בריאות הציבור, שעלה גם בשימוע שנערך אמש למועמדת שלו לבית המשפט העליון איימי קוני בארט. "כל עוד אני נשיא אף אחד לא ייגע בביטוח הרפואי שלכם או בביטוח הלאומי שלכם", אמר, על רקע אזהרת הדמוקרטים כי ניסיונם של הרפובליקנים לבטל בבית המשפט העליון את תוכנית ביטוח הבריאות "אובמה קר" תותיר המוני אמריקנים בלי כיסוי רפואי מספיק. "ביידן ניסה לאורך שנים לקצץ בביטוח, אבל אף אחד לא מדבר על זה", אמר טראמפ. "לביידן אכפת מחייזרים יותר משאכפת לו מאזרחים ותיקים".
אמש נפגש ביידן בפלורידה עם אזרחים ותיקים, אוכלוסייה שהייתה חיונית מאוד לניצחונו של טראמפ ב-2016, אך כעת מראה בסקרים סימני התרחקות ממנו, ככל הנראה בשל ההתייחסות שלו לנגיף, הפוגע באופן קשה יותר במבוגרים, ובשל הלעג של טראמפ לביידן על גילו ועל מצבו הפיזי הירוד-לכאורה. במפגש איתם קרא ביידן לאזרחים הוותיקים להעניש את טראמפ בקלפי על "ההנהגה הפלגנית והכאוטית שלו" ועל התגובה "חסרת האכפתיות והפזיזה שלו" למגפת הקורונה.
ובחזרה לטראמפ עצמו. בעצרת הלילה שאל הנשיא את הקהל מי כבר חלה בקורונה, ואמר: "אני מרגיש את הכאב שלכם כי גם אני הרגשתי אותו. הרגע חליתי, והנה אני פה". לדבריו, "יכולתי להישאר במרתף בבית הלבן, אבל אני הנשיא, ואני לא יכול לעשות את זה. אני מבין את הסיכון, אבל זה מה שצריך לעשות". השימוש במילה "מרתף" הוא עקיצה לביידן, משום שטראמפ נוהג ללעוג לו על כך שמאז פרוץ המגפה הרבה לשהות במרתף ביתו בדלאוור ולשאת משם נאומים והצהרות, כדי לא להסתכן בהידבקות בנגיף.
טראמפ חזר על הקריאה הנלהבת שהשמיע גם בעצרת הקודמת בפלורידה: "אני יכול לנשק את כולכם, גברים ונשים, אמרו לי שאני מחוסן". הוא הצביע על אחד האנשים בקהל ואמר: "תראו את הבחור הזה, כמה הוא נאה. הייתי מנשק אותו. לא בהרבה הנאה, אבל בסדר". טראמפ הוסיף: "כשאתה נשיא ואתה לא מרגיש טוב, אתה מקבל יותר רופאים משאתה יכול לדמיין שיש בעולם בכלל". הוא ציין גם את אחוזי התמותה מהנגיף בארה"ב, שלדבריו התייצבו.
לפי סקרים רבים מהשבועות האחרונים, ביידן מוביל על טראמפ בפנסילבניה בכ-7% לפחות. בבחירות הקודמות, ב-2016, ניצח שם טראמפ את קלינטון בפער של כחצי אחוז. "הבחירות האלה קלות", טען הלילה טראמפ. "אם ביידן ינצח, סין תנצח. כל המדינות האחרות ינצחו. אם אנחנו ננצח, אתם תנצחו. פנסילבניה תנצח וכל אמריקה תנצח. פשוט מאוד".
טראמפ ציין את הקהל שהגיע לאירוע: "יש פה הרבה אנשים הערב. אני מקווה שהפייק ניוז (כלי התקשורת מהמיינסטרים, בלשונו של טראמפ) יראו את זה. הם אף פעם לא מראים את זה". לדבריו, "אני חוזר הביתה והגברת הראשונה שואלת ישר 'איך הקהל היה?'. הם לא הראו אותו, הם מראים רק חמישה אנשים שנמצאים מאחורי הפנים שלי". הנשיא ניצל את ההזדמנות לעקוץ שוב את CNN, ואמר כי "אף אחד לא רואה אותם גם ככה". באמצע נאומו הריע הקהל וצעק "אוהבים אותך". בסוף העצרת החל טראמפ לרקוד לצלילי YMCA, בעודו עוזב את הבמה לכיוון המטוס.
טראמפ חידש את אירועי הקמפיין שלו בלילה שבין שני לשלישי, כשבוע אחרי ששוחרר מבית החולים. הוא ערך עצרת בהשתתפות אלפים מתומכיו בעיר סנפורד בפלורידה, ובנאום בפני ההמונים שעמדו בצפיפות שם, רובם ללא מסכות, אמר כי הוא חש "חזק" ומרגיש טוב מספיק כדי ללכת אל תוך הקהל "ולנשק את הבחורים ואת הנשים היפות".
מכה לדמוקרטים: העליון עוצר את מפקד האוכלוסין
לפי הערכה חדשה שפורסמה אתמול, יותר מ-10 מיליון איש כבר מימשו את זכותם והצביעו בהצבעה המוקדמת בארה"ב. על סמך מידע שאסף "פרויקט הבחירות בארה"ב", שאותו מפעילים חוקרים מאוניברסיטת פלורידה, עד כה הצביעו כבר 10.4 מיליון אזרחים. מדובר בזינוק דרמטי: בשלב זה של מערכת הבחירות ב-2016 הצביעו רק 1.4 מיליון אמריקנים. לפי החוקרים, בחמש מדינות בארה"ב – מינסוטה, דרום דקוטה, ורמונט, וויסקונסין ווירג'יניה – מספר הקולות בהצבעה המוקדמת עד כה מגיע כבר עכשיו ל-20% מכלל הקולות שנספרו בבחירות באותן מדינות לפני ארבע שנים. הגידול הדרמטי במספר המשתתפים בהצבעה המוקדמת היה צפוי, בשל חששם של רבים להצטופף בקלפיות ביום הבחירות הרשמי, 3 בנובמבר, על רקע מגפת הקורונה.
עם זאת, ההצבעה המוקדמת ממשיכה שלא לעבור באופן חלק לגמרי. אתמול בבוקר (שעון מקומי) גרמה קטיעה של סיב אופטי לחסימת הגישה לאתר האינטרנט של מדינת וירג'יניה שבו נרשמים תושבי המדינה כדי לקבל את הזכות להצביע, וכל זאת ביום האחרון של ההרשמה. בטקסס, שם החלה אתמול ההצבעה המוקדמת, נרשמו תורי ענק בסן אנטוניו, ביוסטון ובסביבותיהן – חלקם בגלל העלייה הדרמטית במספר המצביעים מוקדם השנה, אבל אחרים בגלל תקלות במכשירי ההצבעה.
בצל הטענות לניסיונות יוצאי דופן של הרפובליקנים השנה לדכא את ההצבעה של מצביעים דמוקרטים ולהטיל ספק באמינות הבחירות, אתמול הודתה המפלגה הרפובליקנית בקליפורניה כי היא זו שהציבה ברחבי המדינה יותר מ-50 תיבות קלפי לא-מוּרשות, שלמתבונן הרגיל ייראו כתיבות קלפי רגילות ורשמיות, כך שמצביעים עלולים לשלשל את הצבעתם המוקדמת לתוך התיבות האלה, ולא לתוך התיבות האמיתיות. לפי הרשויות בקליפורניה, מדובר בעבירה פלילית.
בהתפתחות מטרידה נוספת עבור ארגונים דמוקרטיים וארגונים למען זכויות האזרח, אישר הלילה בית המשפט העליון בארה"ב לממשל טראמפ לעצור מוקדם מהמתוכנן את מפקד האוכלוסין של שנת 2020. פעילים למען זכויות האזרח חוששים שבשל כך לא ייספרו במלואן אוכלוסיות של בני מיעוטים, הנוטות להצביע בדרך כלל למועמדים דמוקרטים. מפקד האוכלוסין, נזכיר, הוא בסיס הנתונים שעליו מושתתת חלוקתה של המערכת הפוליטית בארה"ב – בכלל זה ההקצאות של אלקטורים בבחירות לנשיאות ושל מושבים בבית הנבחרים ובסנאט. על סמך המפקד הזה, שנערך אחת ל-10 שנים, גם משורטטות המפות של מחוזות הבחירה, המשפיעות מאוד על סיכוייהם של מועמדים משתי המפלגות לנצח בבחירות.
בצל המתיחות בין שתי המפלגות הגדולות, אמש פרסם המועמד הרפובליקני לנשיאות ב-2012 מיט רומני ציוץ חריג שבו הביע דאגה מהשיח הפוליטי הנוכחי בארה"ב. "העולם צופה בנו באימה", כתב. "אני מוטרד מהפוליטיקה שלנו. הנשיא קורא למועמדת הדמוקרטית לתפקיד סגנית הנשיא 'מפלצת'. הוא שב ומציג את יו"ר בית הנבחרים כ'משוגעת'. הוא קורא למשרד המשפטים לשלוח נשיא לשעבר לכלא. הוא תוקף את מושלת מישיגן באותו היום שבו נחשפת מזימה לחטוף אותה. הדמוקרטים מנהלים מתקפות חריפות משלהם, אם כי מועמדם לנשיאות מסרב לרדת נמוך כמו אחרים". לטענתו, התקשורת, משמאל ומימין, "מגבירה את כל זה".
פורסם לראשונה: 04:30, 14.10.20