המועמדים לנשיאות ארצות הברית דונלד טראמפ וג'ו ביידן המשיכו ביממה האחרונה לחרוש את השטח, כששניהם מנסים לדחוק הצידה חדשות רעות מבחינתם: עבור טראמפ זו העלייה הדרמטית במספר הנדבקים בקורונה ברחבי ארה"ב, ועבור ביידן אלה הצהרותיו על תעשיית הנפט בעימות הטלוויזיוני ביום שישי לפנות בוקר, הצהרות שיש המזהירים כי עלולות לפגוע בו בכמה ממדינות המפתח בבחירות.
הנשיא טראמפ ביקר בסוף השבוע בפלורידה, צפון קרוליינה ואוהיו, וערך בהן עצרות גדולות. בעצרת בצפון קרוליינה הוא דחה את טענתו של ביידן שארה"ב נמצאת בדרך ל"חורף אפל" בשל התפשטות הנגיף בשטחה. ביום שישי נרשם בה שיא יומי של נדבקים, יותר מ-83 אלף, והנגיף נמצא כעת בשלבי התפשטות ב-46 מ-50 מדינות ארה"ב. "אנחנו מחוללים מהפך, המספרים שלנו מדהימים", טען טראמפ בכל זאת.
המגפה מורגשת כעת בכל שדרות החיים בארה"ב, ויותר מ-224 אלף איש כבר מתו ממנה שם. בסוף השבוע החריפו כמה בכירים ברשויות המקומיות את אזהרותיהם לציבור. בפלורידה התבקשו תושבים להימנע אפילו מקיום מסיבות יום הולדת מצומצמות לילדיהם, וביוטה הזהיר המושל שעומס המטופלים קרוב להכריע את המערכת ודרש מתושביו לעטות מסכות ולהימנע מהתקהלויות. בצפון איידהו, שם יש עלייה גדולה בנדבקים, שוקלים להתחיל לפנות מטופלים למדינות אחרות כמו וושינגטון ואורגון.
הלילה נודע כי מארק שורט, ראש הסגל של סגן הנשיא מייק פנס, נדבק בעצמו בנגיף, אך פנס הודיע כי ימשיך להגיע לאירועי בחירות ולא ייכנס לבידוד. הוא ורעייתו עברו אתמול בדיקת קורונה, ונמצא כי הם אינם נשאים של הנגיף. שורט הוא יועצו הקרוב ביותר של סגן הנשיא, ולפי הנחיות ה-CDC האמריקני פנס נחשב למי שנמצא איתו במגע הדוק, כזה המצריך בידוד, אולם צוותו של סגן הנשיא הודיע שאחרי התייעצויות הוחלט שפנס ימשיך בתוכניותיו. זאת בהתבסס על הנחיות ה-CDC שלפיהן "עובדים חיוניים" שנחשפו לנשא של הנגיף יכולים להמשיך בשגרתם יומם, כל עוד הם עוברים בדיקות רציפות בחיפוש אחר תסמינים ומקפידים לעטות מסכה כשהם שוהים בקרבת אנשים אחרים.
עיסוק מוגבר במגפה, נזכיר, בעייתי מבחינת טראמפ, משום שלפי סקרים, כמעט שני שלישים מהציבור האמריקני סבורים שהטיפול שלו במשבר הקורונה היה רע. נוסף על כך, בעוד טראמפ שואף לפתיחה מהירה של בתי הספר למרות התפשטות הנגיף, סקרים מלמדים שרוב מוחץ של האמריקנים מתנגד לכך.
בעצרת של ביידן צופרים במכונית
בינתיים ביידן מנסה למזער נזקים אחרי הצהרה המסוכנת-משהו מבחינה אלקטורלית שניפק על תעשיית הנפט במהלך העימות הנשיאותי ביום שישי לפנות בוקר. ביידן הצהיר אז כי הוא שואף לזנוח בהדרגה את תעשיית הנפט לטובת אנרגיה ירוקה, והביע תמיכה באיסור על שימוש בסדיקה הידראולית – תהליך הפקת נפט מזהם ושנוי במחלוקת – באדמות פדרליות. טראמפ מיהר לנצל את ההצהרה הזו כדי לטעון שבמדינות שבהן הנפט הוא מגזר תעסוקה חשוב, כמו פנסילבניה וטקסס המתנדנדות, המונים יאבדו את מקום עבודתם אם ביידן ייבחר.
בעצרת אמש בבריסטול שבפנסילבניה ניסה ביידן לחדד את דבריו: "הרשו לי להבהיר – אני לא הולך לאסור סדיקה הידראולית בפנסילבניה או בכל מקום אחר". כוונתו, כך נראה, שאין לו כוונה לאסור על הליך כזה באדמות פרטיות. יצוין כי במהלך הפריימריז הדמוקרטיים ניפק ביידן הצהרה שלפיה הוא תומך בהטלת איסור גורף על סדיקה הידראולית, אבל הקמפיין שלו מיהר כבר אז לתקן את הדברים ולטעון שהם נאמרו בשוגג ושאין לו כוונה להטיל איסור כזה, אלא רק למנוע סדיקה הידראולית באדמות פדרליות.
לאורך מסע הבחירות הקפיד ביידן לגלות זהירות יתרה בכל הנוגע לתעשיית הנפט והסדיקה ההידראולית, ובקמפיין טראמפ חגגו בסוף השבוע – לפחות כלפי חוץ – את מה שהם מחשיבים למעידה מצדו, וטענו שזה "המסמר בארון של ביידן בפנסילבניה". יצוין כי מנגד, דמוקרטים רבים בפנסילבניה מטילים ספק בגודל ההשפעה שיכולה להיות לדבריו אלה של ביידן על הבוחרים.
אל ביידן הצטרף אמש בעצרת בפנסילבניה כוכב הרוק ג'ון בון ג'ובי, והוא הופיע בפני באי הכינוס, שנערך במתכונת "דרייב-אין": תומכי ביידן נותרו ישובים במכוניותיהם כדי לשמור על ריחוק חברתי, וצפרו לאות עידוד. בון ג'ובי ביצע שלושה שירים, ושיבח את מדיניותו של ביידן בנוגע לקורונה: "ג'ו יודע שמסכות אינן סימן לחולשה, אלא לכוח", אמר.
בסוף השבוע השתתף הנשיא לשעבר ברק אובמה באירוע נוסף למען ביידן, הפעם במיאמי ספרינגס שבמדינת פלורידה המתנדנדת. אובמה דיבר על הריאיון לתוכנית "60 דקות" שטראמפ נטש בזעם בתחילת השבוע: "מיאמי, תשמעו, אם הוא לא מסוגל לענות על שאלה קשה כמו 'מה אתה מתכוון לעשות בכהונה השנייה שלך', אז תפקידנו לוודא שהוא לא יזכה בכהונה שנייה'".
אתמול נחשף כי כוחות הביטחון של ארה"ב עצרו במאי השנה בצפון קרוליינה את אלכסנדר הילל טרייסמן, צעיר בן 19, שלפי החשד תכנן לרצוח את ביידן ואת סגניתו העתידית, שלימים התבררה כקמלה האריס. לפי הדיווחים, ברכבו התגלו חמישה רובים, חומרי נפץ ויותר מחצי מיליון דולר במזומן. טרייסמן התקרב למרחק של קילומטרים בודדים מביתו של ביידן בדלאוור. כתב אישום נגדו הוגש בסוף ספטמבר.
"פרויקט לינקולן": נכנסנו לראש של איוונקה
ניו יורק הצטרפה אתמול לשורה ארוכה של מדינות שבהן כבר מתנהלת ההצבעה המוקדמת בקלפיות, וכבר ביום ההצבעה הראשון בה נצפו תורים ארוכים בתחנות ההצבעה. ניו יורק היא מעוז דמוקרטי, וביידן צועד בה בסקרים ביתרון עצום על טראמפ. המועמד הרפובליקני האחרון לנשיאות שניצח במדינה הזו היה רונלד רייגן ב-1984.
ונסה ריילי, מתכנתת מחשבים בת 38, באה להצביע לביידן בקלפי בברוקלין, ואמרה שהגיעה להצביע מוקדם כדי לוודא שהקול שלה יייספר ולא יהיו תקלות. "אני פשוט רוצה להימנע מכל הכאוס שיהיה ביום הבחירות עצמו", הסבירה. "הרבה אנשים באים כדי להביע את ההתנגדות שלהם לטראמפ. אנחנו צריכים להעביר מסר ברור שהמדיניות שלו לא עובדת, שהיא פוגענית, שהיא לא מייצגת את הערכים האמריקניים".
נכון להבוקר, יותר מ-57 מיליון אמריקנים כבר הצביעו בהצבעה המוקדמת, שיא של כל הזמנים. מדובר כבר עכשיו במספר קולות השקול ל-41.7% מכלל הבוחרים ב-2016, ומומחים בארה"ב מעריכים ששיעור ההצבעה הכללי בבחירות הפעם יהיה הגבוה ביותר מאז 1908, ויעמוד על כ-65%. פרופסור מייקל מקדונלד, העוקב אחרי נתוני ההצבעה המוקדמת, מעריך שכ-150 מיליון אמריקנים יצביעו הפעם, בעוד ב-2016 הצביעו 139 מיליון.
בסוף השבוע איימו בתו של טראמפ וחתנו, איוונקה וג'ארד קושנר, לתבוע את "פרויקט לינקולן", ארגון של רפובליקנים מתנגדי-טראמפ הפועלים להדחתו, אחרי שאנשי הפרויקט הציבו בכיכר טיימס בניו יורק שלטי חוצות הקושרים את בני הזוג למותם של 224 אלף האמריקנים שנגיף הקורונה גבה את חייהם. עורך דינם של השניים טען במכתב לארגון שמדובר בהשמצה שקרית וזדונית, ואיים שאם השלטים לא יוסרו מיד – התביעה תגיע.
"פרויקט לינקולן" התפרסם בחודשים האחרונים בפרסומות ובתשדירים הפרובוקטיביים שהוא מנפק נגד טראמפ ומקורביו, ואחת ממטרותיו הברורות היא להוציא אותם משלוותם וכך להביא לעצמו ולרעיונות שלו חשיפה גדולה יותר. גם בתגובתו למכתב האיום בסוף השבוע נקט הארגון גישה לעומתית שכזו: "למרות שאנחנו ממש נהנים מכך שהצלחנו להסתנן בלי שום עלות לראש שלהם, לא ניקח את האיומים הריקים-מתוכן של ג'ארד ואיוונקה יותר ברצינות משאנחנו לוקחים אותם עצמם".
באחד השלטים שהוצבו בטיימס סקוור נראית איוונקה המחויכת לצד טקסט שבו מוצגים מספרי המתים מקורונה בניו יורק ובארה"ב כולה. בשלט אחר מופיע קושנר בצמוד לציטוט שיוחס לו בחודש שעבר במגזין "וניטי פייר": "תושבי ניו יורק הולכים לסבול, וזאת בעיה שלהם".
הדואר לא מגיע בזמן
בינתיים מדווחת סוכנות הידיעות AP כי רישומי שירות הדואר האמריקני מלמדים שגם כעת, בשעה שמיליוני אמריקנים מצביעים בבחירות דרך הדואר, נמשכים העיכובים והשיבושים בשירות – עובדה המגבירה את החשש שקולות של בוחרים רבים לא ייספרו משום שלא יגיעו ליעדם עד למועד האחרון הקבוע בחוק.
הנתונים מלמדים שכמעט בכל ארה"ב שירות הדואר אינו עומד במטרה שקבע לעצמו – הגעת לפחות 95% מכל דברי הדואר המסווגים כ"דואר מדרגה ראשונה" (מכתבים, גלויות וחבילות קטנות) בתוך 5 ימים. בכמה אזורים במדינות מפתח כמו פנסילבניה ואוהיו, העיכובים אף גדולים מאוד.
שירות הדואר הלאומי של ארה"ב, נזכיר, סובל מקשיים כספיים עצומים, ובקיץ האחרון מונה מקורבו של טראמפ לנהל אותו והנהיג בו שורה של רפורמות, שעוררו בקרב הדמוקרטים חשש שהוא מנסה לפגוע בכוונה ביעילות השירות כדי להפוך את ההצבעה בדואר – שטראמפ התבטא נגדה – לבלתי יעילה.