היינו כחולמים. במשך שנים ייחלו האזרחים הערבים במדינת ישראל ליום שבו יוכלו לקחת חלק בשולחן מקבלי ההחלטות. לא פחות מ-70 אחוז מהערבים תומכים בצירוף מפלגות ערביות לקואליציה, כפי שעולה ממדד הדמוקרטיה האחרון. נכון, זו אולי לא ממשלת החלומות וכולנו מאחלים לכל חלקי הקואליציה להתמודד עם האתגרים הרבים שעומדים לפתחנו: משיקום הכלכלה, החזרת מאות אלפי המובטלים לתעסוקה ועד שיקום האמון בין הציבור לנבחריו, איחוי השסעים וסגירת הפערים – במיוחד זה שבין החברה היהודית לזו הערבית.
הקצאת 2.5 מיליארד השקלים שנקבעו בהסכמים הקואליציוניים לטובת המאבק בפשיעה בחברה הערבית היא צעד חשוב וחיוני. בשנה החולפת עמד מספר הנרצחים באירועי פשיעה על 106 אישה ואיש, עלייה מטאורית משנת 2019. מצוקת הדיור גם כן חייבת לקבל מענה מקיף. וחשוב מכך, חובה על הממשלה החדשה לתקן את חוק הלאום, שסיעות רבות מהקואליציה הנוכחית (יש עתיד, כחול לבן, העבודה, מרצ ורע"מ) התנגדו לו במתכונתו הנוכחית המדירה את הציבור הערבי בישראל.
לפנינו פוטנציאל לשינוי אמיתי: ראשית, מסתמן שהתקציבים לצמצום הפערים בין יהודים לערבים יוזרמו באופן משמעותי במסגרת תוכנית החומש הבאה לחברה הערבית, והפקת הלקחים מניסיון יישום התוכנית הקודמת ותהליכי השיתוף שהמשרדים הממשלתיים עושים עם נציגי הציבור הערבי יבטיחו ניצול נכון ומושכל יותר של המשאבים.
חיוני למנות בהקדם מנכ"לים וסמנכ"לים (גברים ונשים) מהחברה הערבית, שיובילו את תהליך הגיוון במשרדי הממשלה. יש להם היכרות הקרובה עם האתגרים שעומדים בפני מועמדים ערבים בשירות הציבורי
בנוסף, סביר יהיה להניח שהאווירה המשסעת שידענו בתקופת בנימין נתניהו תפחת, לפחות ברוח המנשבת מהממשלה. גם אם האופוזיציה תנסה להכתים את נבחרי הציבור הערבי כתומכי טרור בכל הזדמנות שתיקרה לידם, תיבת התהודה שלהם מהספסלים האחוריים תקטן באופן דרמטי.
ולא פחות חשוב, הימצאותם של חברי כנסת ערבים בעמדות השפעה בציבוריות הישראלית תיתפס כלגיטימית וכעניין טבעי ביותר בקרב חלקים רחבים מהציבור היהודי ככל שהקונסטלציה הפוליטית הנוכחית תאריך ימים.
התחייבות אחרת בהסכם הקואליציוני מגלמת בתוכה תקווה גדולה לייצוג הולם לציבור הערבי בשירות המדינה. תבינו – ייצוג האוכלוסייה הערבית עומד כיום על 13.2 אחוז בלבד, ובמשרדי ממשלה מסוימים – שמקבלים החלטות דרמטיות על עתידנו המשותף – אין שום ייצוג לציבור הערבי. אם בוחנים את בעלי התפקידים הבכירים, הנתונים עגומים הרבה יותר.
תנאי הכרחי למימוש הבשורה הוא קביעת יעדים ברורים לייצוג הולם בדרגי הביניים והדרגים הבכירים, ובכל משרדי הממשלה וביחידות הסמך שידעו ירידה בייצוג בשנתיים האחרונות. חיוני למנות בהקדם מנכ"לים וסמנכ"לים (גברים ונשים) מהחברה הערבית, שיובילו את תהליך הגיוון במשרדי הממשלה. בין היתר מתוך היכרותם הקרובה עם האתגרים וההזדמנויות שעומדים בפני מועמדים ערבים בשירות הציבורי.
במילים אחרות, לצד השותפות הפוליטית המבורכת החדשה בממשלה, יש לחזק ולטפח שותפות מקצועית במשרדי הממשלה לטובת הצלחת הממשלה החדשה לפעול למען הציבור הערבי והיהודי גם יחד.
- ד"ר נסרין חדאד חאג'-יחיא היא ראשת התוכנית לחברה הערבית בישראל במכון הישראלי לדמוקרטיה ושותפה בקרן פורטלנד
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com