משרד הבריאות מנהל בשבועות האחרונים מגעים מתקדמים מאוד עם חברת התרופות "אסטרה זניקה" לרכישת חיסונים לנגיף הקורונה. כך נודע ל-ynet. זו העסקה השנייה שצפויה להיחתם להבאת חיסון לארץ, אחרי החתימה עם חברת "מודרנה" האמריקנית לפני כחודש.
במקביל, המשרד מנהל מגעים עם חברות תרופות אחרות. המגעים מתקיימים על רקע הודעת אוניברסיטת אוקספורד בבריטניה שעורכת את המחקר בתרופה יחד עם חברת התרופות "אסטרה זניקה", לפיה מתוצאות הניסוי הקליני הראשון עולה כי החיסון נמצא יעיל במטופלים בריאים, ויוצר הגנה כפולה נגד נגיף הקורונה.
גורם במערכת הבריאות אמר ל-ynet כי "בישראל הבינו שהם לא יכולים להסתמך רק על מודרנה". יש לציין כי חלוקת החיסונים בין המדינות תתבצע על ידי ארגונים בינלאומיים על מנת למנוע קדימות של מדינות מסוימות, אך המגעים שמנהל המשרד הן מול חברת התרופות עצמה.
מחברת "אסטרה זניקה" ישראל נמסר בתגובה: "במסגרת מאמצי הנגשת החיסון, הוחלט שגופים וארגונים בינלאומיים ינהלו את חלוקת החיסון העתידי בין מדינות העולם. בחברת התרופות עובדים לילות כימים על מנת לספק חיסון לנגיף ה-COVID-19, במידה שזה יימצא כבטוח ויעיל גם לאחר השלב האחרון של המחקר. 'אסטרה זניקה' פועלת כל העת מול משרד הבריאות על מנת להנגיש חיסונים גם לאזרחי ישראל".
ממשרד הבריאות נמסר: "משרד הבריאות אינו חושף מגעים המתנהלים בעניין רגיש זה".
הניסוי הראשון של אוניברסיטת אוקספורד כלל עד כה 1,077 איש, והראה כי החיסון נגד קורונה גרם לעלייה משמעותית ברמת הנוגדנים הספציפיים נגד קורונה, ובנוסף הוביל ליצירת תאי דם לבנים מסוג T, האמונים במערכת החיסון על השמדת נגיפים ופולשים. על פי ההערכות, השילוב הזה יוצר לא רק הגנה מפני הדבקה, אלא גם יסייע להשמדת הנגיפים שכבר הדביקו את האדם.
החיסון, שקרוי AZD1222, מבוסס על גרסה מוחלשת של נגיפים הגורמים לתסמיני הצטננות בשימפנזים, יחד עם החומר הגנטי של אחד מחלבוני נגיף ה-COVID19. מהניסויים עד כה עלה כי הנבדקים לא פיתחו תופעות לוואי חמורות. לאחר השלב השלישי והאחרון של הניסוי בחיסון, הבוחן הן את בטיחותו והן את יעילותו, יתחיל הייצור ההמוני של החיסון שיינתן בשתי מנות. בריטניה כבר הזמינה 100 מיליון תרכיבים של החיסון.
מרוץ מול "מודרנה"
משרד הבריאות, כאמור, חתם לפני כחודש גם על הסכם לרכישת חיסונים לנגיף מול חברת "מודרנה" האמריקנית. בשבוע שעבר פרסמה החברה את תוצאות השלב הראשון של החיסון שלה, שהראה כי הוא בטוח לשימוש - וגרם ליצירת כמות נוגדנים גבוהה נגד הנגיף, אף מעבר למצופה.
החברה החלה בשלב השלישי והאחרון לניסוי בחיסון, וגם היא מצפה להתחיל בייצור המוני של תרכיבי חיסון בעוד כשלושה עד ארבעה חודשים, במקביל להגשת בקשה לאישור הרשויות.
החיסון החדש של מודרנה, שנקרא mRNA-1273, הוא חיסון מסוג RNA שליח: עם כניסתו לגוף הוא "מבטל" את היכולת של נגיף הקורונה לחדור לתאי הגוף. ה-RNA השליח המדובר, מונע היווצרות של חלבון הקרוי Spike הנחוץ לשם היצמדות וירוסי הקורונה לתאי הגוף, וכך למעשה מונע את ההדבקה ומאפשר למערכת החיסון להשמיד את הנגיפים הקיימים, מבלי שיגרמו למחלה.