יותר מ-26.5 מיליון אמריקנים כבר הצביעו בבחירות לנשיאות ארה"ב במסגרת ההצבעה המוקדמת הנערכת בימים אלה, כששבועיים וחצי נותרו עד ליום הבחירות הרשמי, 3 בנובמבר. מדובר בשיעור היסטורי של משתתפים בהצבעה המוקדמת: אם מספר הבוחרים הכללי בתום מערכת הבחירות הנוכחית יהיה זהה למספר הבוחרים ב-2016, הרי שלפחות 19.1%, כמעט חמישית מהבוחרים, כבר הצביעו.
הגידול החד בהצבעה המוקדמת קשור קשר הדוק למגפת הקורונה. בצל התפשטות הנגיף הרחיבו השנה רוב מדינות ארה"ב את זכותם של תושביהן להשתתף בהצבעה המוקדמת, בין שדרך הדואר ובין שבאמצעות הגעה לקלפיות. לעובדה שמספר גדול כל כך של מצביעים נותן את קולו כבר בהצבעה המוקדמת יכולה להיות השפעה יוצאת דופן על התוצאות: בראש ובראשונה היא מפחיתה את היכולת של אירועים גדולים שיתרחשו בשבועות שנותרו עד ליום הבחירות להשפיע על דפוסי ההצבעה.
לדברי מומחים, בהתחשב בקצב ההצבעה הנוכחי עשוי מספר המצביעים הכללי בבחירות הללו להגיע לשיא של 150 מיליון איש, ואחוז ההצבעה עשוי להיות הגבוה ביותר מאז 1908. "זה משוגע", אומר מייקל מקדונלד, פרופסור למדעי המדינה מאוניברסיטת פלורידה העוקב אחר נתוני ההצבעה המוקדמת באתר שלו ElectProject.org. "אנחנו יכולים להיות בטוחים שאלה יהיו בחירות עם שיעור הצבעה גבוה".
כפי שצפו הסקרים, לפי שעה מספרם ושיעורם של הדמוקרטים המשתתפים בהצבעה המוקדמת גבוה משל הרפובליקנים. נכון להבוקר, יותר מ-5.8 מיליון דמוקרטים כבר הצביעו (כלומר 25% מכלל הדמוקרטים שביקשו להצביע מוקדם) לעומת קצת יותר מ-2.5 מיליון רפובליקנים (כ-19.4% מכלל הרפובליקנים שביקשו להצביע מוקדם). כדאי להיזהר מהסקת מסקנות מרחיקות לכת מהיתרון הדמוקרטי בהצבעה המוקדמת: לפי הסקרים, מספר גדול בהרבה של רפובליקנים מאשר של דמוקרטים מתכוון להגיע לקלפיות ביום הבחירות עצמו, בין השאר משום שבקרב רפובליקנים החשש מנגיף הקורונה נמוך יותר.
דמוקרטים חוששים מפסילת קולות
עם זאת, מומחים מציינים כי ככל שדמוקרטים רבים יותר יצביעו מראש, כך יוכלו במחנה ג'ו ביידן לחשוש פחות שמצביעיהם הטבעיים יימנעו ברגע האחרון ממימוש זכות ההצבעה שלהם. התפרצויות מקומיות של הנגיף או מזג אוויר גרוע, למשל, יכולים למנוע ברגע האחרון ממצביעים משני הצדדים להגיע לקלפי ב-3 בנובמבר. מצביעים רבים במיוחד כבר נתנו את קולם בכמה ממדינות המפתח המתנדנדות שצפויות להכריע את הבחירות, בהן פלורידה, פנסילבניה, וויסקונסין ומישיגן.
עד כה לא נרשמו במוקדי ההצבעה המוקדמת אירועים אלימים כמו אלה שמהם חששו בשני הצדדים, אך שורה של תקלות – בין השאר במכשירי הצבעה ובטופסי הצבעה שנשלחו למשתתפים בהצבעה המוקדמת – מעוררות חשש, בראש ובראשונה בצד הדמוקרטי השואף לשיעור הצבעה גבוה ככל האפשר, מפני פסילה נרחבת של קולות בגין אי-ציות לכאורה לכללי הבחירות.
בשבוע האחרון, בעיקר בשל ההתלהבות של המצביעים אבל גם בגלל כמה תקלות, נרשמו תורי ענק בכניסה למרכזי הצבעה-מוקדמת בכמה מדינות, בהן ג'ורג'יה וטקסס. במחנה הדמוקרטי היו שהביעו חשד כי זו תוצאה של טקטיקת "דיכוי הצבעה" רפובליקנית, הכוללת לכאורה צמצום של מספר הקלפיות והפחתה של יעילותן כדי להניא בוחרים במעוזים דמוקרטיים כדי להצביע.
אסטרטגים בצד הרפובליקני טוענים כי להתלהבות הדמוקרטית בהצבעה המוקדמת אין שום משמעות, משום שהמצביעים-מוקדם בצד הדמוקרטי הם אנשים שהיו מצביעים כך או כך. עם זאת, לפי ניתוח של סוכנות הידיעות AP, 8% מהמשתתפים בהצבעה המוקדמת השנה הם אנשים שמעולם לא השתתפו קודם לכן בהצבעה המוקדמת, מה שעשוי להצביע לכאורה על התלהבות מוגברת.
טראמפ נגד המושלת, הקהל: "לכלוא אותה!"
בינתיים, בשטח הקמפיין נמשך. הנשיא דונלד טראמפ מתכוון לערוך עצרות בכל אחד מהימים שנותרו עד לעימות הטלוויזיוני השני והאחרון בינו לבין ג'ו ביידן שייערך בלילה שבין חמישי לשישי השבוע (שידור חי ב-ynet). היום יגיע טראמפ לנבאדה, ובהמשך השבוע יבקר גם במדינות המפתח אריזונה, צפון קרוליינה ולבסוף פלורידה. ביידן יגיע לצפון קרוליינה כבר היום, וסגניתו קמלה האריס תבקר בפלורידה מחר, היום שבו תחל שם ההצבעה המוקדמת בקלפיות (ההצבעה בדואר בפלורידה כבר החלה).
השבוע מתכוון קמפיין ביידן גם לשלוף את אחד הקלפים החזקים שלו: הנשיא לשעבר ברק אובמה, שהוא עדיין הדמות הפופולרית ביותר במחנה הדמוקרטי. אובמה צפוי להשתתף באירוע בחירות למען ביידן בפילדלפיה שבפנסילבניה, מדינה שאם טראמפ לא ינצח בה הוא יתקשה מאוד לנצח בבחירות. לפי הסקרים, ביידן צועד שם ביתרון של יותר מ-7%.
בלילה האחרון קיים טראמפ עצרת במישיגן, ובה תקף כמה פעמים את המושלת גרצ'ן וויטמר, מושלת דמוקרטית שאיתה הרבה להתעמת על הגבלות הקורונה ושרק לפני כשבוע נחשף כי מיליציה חמושה תכננה לחטוף אותה. גם הלילה הוא תקף את וויטמר על הגבלות הקורונה שהטילה: "אני מקווה שתשלחו אותה לארוז די בקרוב", אמר, והקהל קרא כמה פעמים "לשלוח אותה לכלא!", כפי שתומכי טראמפ נהגו לקרוא נגד יריבתו במרוץ לנשיאות הילרי קלינטון ב-2016. וויטמר הגיבה בטוויטר על הקריאות האלה: "זה בדיוק סגנון הדיבור שהציב אותי, את משפחתי ובכירי ממשל אחרים בסכנה בשעה שאנחנו מנסים להציל את חייהם של עמיתינו האמריקנים".
בעצרת אחרת שקיים בסוף השבוע, ביום שישי בג'ורג'יה, אמר טראמפ בבדיחות הדעת שאם יפסיד בבחירות לנשיאות הוא עשוי לעזוב את המדינה, משום שלא ירגיש טוב עם מצב שבו הפסיד "למועמד הגרוע ביותר שיש". "אני לא אמור להתבדח, כי אתם יודעים מה?", אמר טראמפ, "להתמודד נגד המועמד הגרוע בהיסטוריה של הפוליטיקה הנשיאותית זה דבר שמפעיל עליי לחץ". הוא שאל את הקהל מה עליו לעשות אם יפסיד לביידן, ואמר: "אתם יכולים לדמיין מצב שבו אני אפסיד? כל החיים שלי, מה אעשה? אולי אצטרך לעזוב את המדינה? אני לא יודע".
תחקיר ביידן, הרוסים וג'וליאני
בסוף השבוע נחשפו הנושאים שעליהם יישאלו טראמפ וביידן בעימות ביניהם שייערך ביום שישי לפנות בוקר. הם יישאלו על מגפת הקורונה, שינויי האקלים והביטחון הלאומי, וכן על נושאים מעט מופשטים יותר, כגון "הנהגה" ו"משפחות אמריקניות". את העימות תנחה הפעם קריסטן וולקר מ-NBC News. כמה מהנושאים שעליהם יישאלו טראמפ וביידן עלו כבר בעימות הקודם ביניהם, אבל העימות ההוא היה כאוטי למדי, ובצל הקרב המכוער בין השניים חלק גדול מהשאלות נותר ללא תשובה ממשית.
בתוך כך, בארה"ב נמשך העיסוק בתחקיר המוטל בספק שפרסם בשבוע שעבר העיתון "ניו יורק פוסט", המזוהה עם מחנה טראמפ, ושבו נרמז על סמך תכתובות אימייל-לכאורה כי ביידן שיקר כשטען שלא ניצל את מעמדו כסגן נשיא ארה"ב בממשל אובמה כדי לסייע לעסקיו של בנו האנטר ביידן באוקראינה.
עוד לפני שה-FBI הודיע בסוף השבוע כי הוא חוקר אם הרוסים מעורבים בפרסום התחקיר – בשל הדרך המוזרה שבה הושג החומר (מחשב שהופקד במעבדת תיקונים בדלאוור ומעולם לא נלקח בחזרה) וסמיכותו לבחירות – דיווח "וושינגטון פוסט" כי הבית הלבן הוזהר כבר ב-2019 שרודי ג'וליאני, עורך דינו של טראמפ, מנוצל על-ידי רוסיה לצורך הזרמת מידע כוזב לנשיא. ג'וליאני הוא האיש שהעביר ל"ניו יורק פוסט" את החומרים ששימשו אותו לתחקיר.