בארצות הברית עורכים הערב (יום ב') הכנות אחרונות לקראת העימות הטלוויזיוני הראשון בין הנשיא דונלד טראמפ לבין המועמד הדמוקרטי לנשיאות ג'ו ביידן, שייערך ב-4:00 לפנות בוקר בין שלישי לרביעי שעון ישראל (שידור חי ב-ynet).
ארה"ב בוחרת 2020 – סיקור נרחב בעמוד המיוחד של ynet:
• רגע האמת של טראמפ: חודש לבחירות, תמונת מצב
• הקול שיכריע את הבחירות? טראמפ בחר בבארט לעליון
• ביידן לפני העימות: "טראמפ משקר כמו גבלס"
• טראמפ ורשת הפדופיליה: הכירו את QAnon
ההכנות לעימות החלו כשבראש סדר היום הפוליטי החלטתו של טראמפ למנות כבר כעת מחליפה שמרנית לשופטת העליון רות ביידר גינסבורג שהלכה לעולמה, אבל אמש השתנתה התמונה, כש"ניו יורק טיימס" חשף, אחרי שנים של חיפושים ובקשות, את דו"חות המס של טראמפ. מהדו"חות עולה כי ברוב השנים מאז שנת 2000 הוא לא שילם כלל מס הכנסה פדרלי, וכי בשנתיים הראשונות לכהונתו שילם מס בגובה של 750 דולר בלבד בשנה, בעוד משלם המיסים האמריקני הממוצע שילם הרבה יותר. הגילויים בתחקיר "הטיימס" עשויים כעת לשנות גם את הדינמיקה של העימות הלילי.
העימות בין טראמפ לביידן ייערך בקליבלנד, אוהיו, ויהיה הראשון מבין שלושה. ינחה אותו כריס וואלאס מ"פוקס ניוז". וואלאס הנחה גם את העימות השלישי והאחרון בין טראמפ להילרי קלינטון ב-2016, ואז הוא זכה לשבחים משני צדי המתרס הפוליטי, משום שלחץ על שני המועמדים להשיב על שאלות שלא היו נוחות להם. עם זאת, בעת האחרונה טראמפ נוהג לתקוף את וואלאס, ובקמפיין של הנשיא מציגים אותו כמנחה לא-אובייקטיבי הנותן יתרון לביידן.
העימות יעסוק בשישה נושאים שבחר וואלאס: פועלם של טראמפ וביידן עד כה; בית המשפט העליון; נגיף הקורונה; הכלכלה; המתח הגזעי והאלימות בערים; והגינות הבחירות. הוא יימשך שעה וחצי, ולכל נושא יוקדשו 15 דקות, שבראשיתן תוצג למועמדים שאלה ותוקצה להם דקה להשיב עליה.
טראמפ בימין, ביידן בשמאל
העימות יהיה ההזדמנות הראשונה של רבים מהאמריקנים לצפות בטראמפ וביידן משיבים על שאלות קשות הנוגעות למשנתם הפוליטית. סוגיה מרכזית מאוד הפעם תהיה כשירותו הפיזית של ביידן: למועמד הדמוקרטי ימלאו בנובמבר 78, ואם ינצח בבחירות הוא יהיה האדם המבוגר ביותר אי-פעם שמתחיל את כהונתו הראשונה כנשיא ארה"ב. על רקע זה מנסה טראמפ כבר חודשים להציג את ביידן כאדם סנילי שאיבד את צלילותו ומרבה להתבלבל. הנשיא מבקש לשכנע את הבוחרים שאם ביידן יגיע לבית הלבן – השמאל הרדיקלי במפלגתו ינצל את בריאותו הרופפת-לכאורה כדי לשטות בו ולקדם אג'נדה סוציאליסטית.
פרשנים רבים מעריכים כי טענות טראמפ בנוגע לכשירותו הפיזית של ביידן יועילו דווקא למועמד הדמוקרטי, משום שהן מפחיתות את רף הציפיות שבו על ביידן לעמוד, ודי בכך שיפגין בעימותים רמה סבירה של ריכוז וחדות כדי שייתפס כמי שצלח את המבחן. יצוין כי ביידן סיפק לאחרונה כמה הופעות פומביות מרשימות, ואין ראיות התומכות בטענותיו של טראמפ לגבי מצבו הבריאותי. ביידן אמנם מועד לעתים בלשונו, אך תכונה זו מאפיינת אותו עוד מראשית חייו הפוליטיים, וגם טראמפ נתפס לאחרונה מתבלבל לא אחת, למשל כשדיבר על "מנטליות עדר" במקום על "חסינות עדר" מפני הקורונה. בימים האחרונים, אולי כדי לפגוע ביתרון-המובנה שטראמפ העניק לביידן במו פיו, מנסים בקמפיין טראמפ להציג את ביידן כבעל ניסיון רב בעימותים, וכמי שהציפיות ממנו צריכות להיות דווקא גבוהות ביותר.
העימות בין טראמפ לביידן יותאם לתקופת הקורונה: לפי אתר "פוליטיקו", שני הצדדים סיכמו שלא יהיו לחיצות ידיים – וגם לא "לחיצות מרפקים", שעשויות לגרום לשניים להיראות מגושמים. הם והמנחה וואלאס לא יעטו מסכות. בקהל יישבו רק 80-75 צופים, כולם אחרי שעברו בדיקות קורונה ונמצא כי הם אינם נושאים את הנגיף. טראמפ יעמוד בצד ימין של המסך וביידן בצד שמאל.
רשתות טלוויזיה בארה"ב צפויות לפרסם בתום העימות סקרים המעידים מי לדעת הצופים היה משכנע יותר וניצח. השפעת העימותים הטלוויזיוניים על הצופים נחשבת מוגבלת, אבל בבחירות צמודות גם שכנוע של מתלבטים מעטים יחסית עשוי להטות את הכף. טראמפ, נזכיר, מפגר אחרי ביידן בסקרים בפער גדול יחסית מאז חודש יוני: במישור הארצי מוביל עליו ביידן בפער יציב של כ-7%, היתרון הגדול ביותר של מועמד כלשהו בשלב זה של המרוץ מאז 1996, ובמדינות המפתח הוא מוביל על טראמפ בפער של קרוב ל-4% - פער גדול פי שניים ויותר מזה שבו הובילה קלינטון על טראמפ לפני ארבע שנים. עם זאת, הקרבות בפנסילבניה ובפלורידה, שתי מדינות מתנדנדות חשובות ביותר, צמודים למדי, ועדיין יכולים לעזור לטראמפ להשיג ניצחון, בזכות שיטת האלקטורים שבה מוכרעות הבחירות בארה"ב.
הסמים של האנטר
מי שמגלם את טראמפ בחזרות שעורך ביידן לקראת העימות הוא בוב באואר, שהיה יועץ של ברק אובמה. אף שביידן עבר סדרה ארוכה של עימותים טלוויזיוניים בפריימריז הדמוקרטיים, בחצי השנה האחרונה הוא מצא עצמו רוב הזמן ספון בביתו בדלאוור בשל מגפת הקורונה, ונמנע לחלוטין מעצרות כמו אלה שמקובל לערוך בתקופה זו של שנת בחירות. גם את נאומו בוועידה הדמוקרטית נשא מרחוק, והעימות שלו עם טראמפ השבוע יהיה ההתמודדות הגדולה ביותר שלו עם הופעה חיה מאז תחילת הקמפיין.
טראמפ עצמו עושה הכנות מינוריות בלבד לעימות, לדבריו משום שארבע שנות כהונתו הכינו אותו טוב מכול. ניסיון העבר מלמד כי מועמדים שלא היטיבו להתכונן לעימות מצאו עצמם מפסידים בו, אבל טראמפ נחשב למועמד לא טיפוסי, המצליח לחמוק מפגיעה משמעותית גם כשהוא נתפס מתחמק משאלות או נוהג ביריביו בגסות רוח.
גם הפעם עשוי טראמפ לשלוף ברגע האמת קלף מפתיע ולהכות את ביידן מתחת לחגורה: מהעימותים ב-2016 זוכרים לו כיצד התייצב, שעה לפני אחד העימותים, כשלצדו שורה של מתלוננות נגד ביל קלינטון, בניסיון להוציא את יריבתו הילרי קלינטון מריכוז, וכיצד עקב אחריה לכל מקום שאליו הלכה על הבמה, כאילו מהלך עליה אימים. בארה"ב משערים שכדי לעלוב בביידן הוא עשוי לתקוף את בנו, האנטר ביידן, על מעשי שחיתות שבהם היה מעורב לטענתו באוקראינה ובסין, או על בעיות הסמים של הבן. ביידן הודה בימים האחרונים בפני תומכיו כי יהיה עליו להיערך לעלבונות כאלה ולהפגין איפוק.
האמריקני הממוצע שילם פי 16 מטראמפ
העימות ייערך כאמור בצל הפצצה שהטיל אתמול "ניו יורק טיימס", כשהודיע ששם את ידיו על דו"חות מס של טראמפ מהשנים 2017-2000, וחשף נתונים מתוכם. טראמפ מסרב זה שנים לחשוף את נתוני המס שלו אף שכך עשו כל המועמדים לנשיאות בעידן המודרני, והדמוקרטים, בכלל זה הילרי קלינטון, העלו מאז 2016 שוב ושוב את ההשערה שהדו"חות מלמדים כי טראמפ סובל מהפסדים עצומים ואיננו איש עסקים מצליח וממולח כפי שהוא מקפיד להציג את עצמו לציבור. תדמיתו זו תרמה במידה רבה לנסיקתו הפוליטית.
לפי תחקיר ""הטיימס" המתפרסם כעת, ב-2016, השנה שבה נבחר לנשיא, שילם טראמפ המיליארדר מס הכנסה פדרלי זעום, בגובה של 750 דולר בלבד, וכך עשה גם ב-2017, שנת כהונתו הראשונה. ב-10 מ-15 השנים שלפני כן, כך נכתב, לא שילם מס הכנסה פדרלי כלל, משום שדיווח על הפסדים גדולים ביותר. לשם השוואה, בהודו טראמפ דווקא שילם בשנת 2017 מיסים בגובה 145,400 דולר, ובפיליפינים שילם באותה שנה מיסים בגובה 156,824 דולר. נתונים אלה עשויים להביך אותו כנשיא שאחת מסיסמאות הבחירות שלו היא America First ("קודם כל אמריקה"). בסך הכול, ב-11 מ-18 השנים שבהן עוסקים הדו"חות שהגיעו לידי "ניו יורק טיימס" לא שילם טראמפ מס הכנסה פדרלי בארה"ב. טראמפ טוען מצדו כי התחקיר הוא "פייק ניוז מוחלט", ואנשיו מסרו כי הוא שילם עשרות מיליוני דולרים לרשויות האמריקניות במיסים אחרים.
בתחקיר שלו הדגיש "הטיימס" כי הפסדיו לכאורה של טראמפ גדולים כל כך, עד שאף שהוא מציג עצמו בגאווה כמיליארדר, בפועל הוא מסוגל לשלם רק מיסים מעטים, ולעתים אינו מסוגל לשלם מיסים כלל, בעוד אמריקנים פשוטים ממעמד הביניים מסוגלים לשלם מיסים גבוהים בהרבה. כמחצית מהאמריקנים אינם משלמים אמנם מס הכנסה, בדרך כלל משום שהכנסתם נמוכה, אבל האמריקנים שכן שילמו מס הכנסה בשנת 2017, לשם המחשה, שילמו בממוצע כל אחד 12,200 דולר – פי 16 מטראמפ.
"המחשבון" של ביידן – בִּדקו כמה שילמתם יותר מטראמפ:
לפי התחקיר, בעוד טראמפ דיווח שב-2018 הכניס לפחות 434.9 מיליון דולר, בפועל הוא הפסיד 47.4 מיליון דולר, ונמנע בשל כך מתשלום המס הפדרלי. ב"טיימס" הדגישו כי גם כשהצהיר על הפסדים, טראמפ המשיך לנהל אורח חיים ראוותני ולחלץ בדרכים מפוקפקות הקלות מס עבור הוצאות שרוב האנשים יחשיבו להוצאות אישיות, כמו מגורים, טיסות ועיצוב שיער. לפי התחקיר, הוא השקיע 70 אלף דולר בעיצוב השיער שלו לכבוד תוכנית הריאליטי "המתמחה".
הפסדים במלון ובאתר הגולף
עוד עולה מהתחקיר כי טראמפ עלול להיקלע למצוקה כספית גדולה יותר בשנים הקרובות: לפי דו"חות המס, הוא נושא בהלוואות וחובות בגובה 421 מיליון דולר, שמועד הפירעון של רובם יגיע בתוך ארבע שנים. רוב החוב שלו מקורו באתר גולף שבו הוא מחזיק בפלורידה (125 מיליון דולר) ובמלון שבו הוא מחזיק בוושינגטון (160 מיליון דולר). לזה יש לצרף עימות המתנהל כבר עשור בין טראמפ לרשות המיסים האמריקנית, בנוגע להחזר מס בגובה 73 מיליון דולר שטראמפ דרש וקיבל לפני שנים. הרשות בודקת את ההחזר ההוא, ואם יתברר שטראמפ קיבל את ההחזר שלא כדין, הוא עשוי להיות מחויב לשלם יותר מ-100 מיליון דולר.
התחקיר חושף גם חשד הולך וגובר לניגוד אינטרסים שבו מצוי טראמפ בשל מצוקתו הכספית. לפי התחקיר, מאז שהחל המרוץ של טראמפ לנשיאות ב-2015, החלו לזרום אל נכסיו סכומי כסף גדולים מלוביסטים, ממשלות זרות ופוליטיקאים. באחוזת מאר א-לאגו שלו בפלורידה, למשל, נרשם מאז 2015 גידול חד במספר החברים, והכנסתו השנתית של אתר הנופש גדלה ב-5 מיליון דולר. לפי "הטיימס", נכסיו משמשים מוקד משיכה גם לגורמים מחו"ל המבקשים את קרבת הנשיא כדי להשיג טובות ממנו. יצוין כי בדו"חות אין עדות לעסקים בין טראמפ לגורמים ברוסיה מעבר לאלה שכבר התפרסמו.
במחנה הדמוקרטי מצפים שביידן יידע לנצל בעימותים את התחקיר של "הטיימס" כדי להציג את טראמפ כאדם שאין לו שום זכות לצייר את עצמו כשליחו של האמריקני הממוצע. אליזבת וורן, שהגיעה למקום השלישי בפריימריז הדמוקרטיים, תקפה את הנשיא: "דונלד טראמפ שילם מס הכנסה בגובה 750 דולר בלבד בשנים 2016 ו-2017. הוא יודע טוב מכל אחד אחר שיש מערך אחד של חוקים עבור העשירים ותאגידי הענק, ומערך אחר של חוקים עבור האמריקנים העובדים קשה לפרנסתם – ובמקום לנצל את כוחו כדי לשנות זאת, הוא השתמש בזה לתועלתו בכל הזדמנות".
אתמול נרשמה סערה נוספת בשולי הקמפיין של טראמפ, כשנודע כי מנהל הקמפיין לשעבר, בראד פרסקייל, אושפז בכפייה אחרי שאיים לפגוע בעצמו. אשתו הזעיקה את המשטרה וסיפרה שהוא חמוש ומאיים להתאבד. בבית שבו שהה יש רובים ואקדחים רבים, ובמהלך האירוע ברחה רעייתו של פרסקייל מהבית, ואז שמעה ירייה. הוא יעבור הערכה פסיכיאטרית. מקמפיין טראמפ נמסר בתגובה: "בראד פרסקייל הוא בן משפחה שלנו ואנחנו אוהבים אותו. אנו נכונים לתמוך בו ובמשפחתו בכל דרך".
פרסקייל הודח מראשות הקמפיין של טראמפ בחודש יולי, אחרי העצרת הכושלת של הנשיא באוקלהומה שבה נראו קרחות גדולות ביציעים. עם זאת, הוא נשאר חלק מצוות הקמפיין, ומוגדר כיועץ בכיר לטראמפ. במהלך כהונתו כראש הקמפיין הפך לדמות אהובה על תומכי טראמפ, ולעתים קרובות הם ניגשו להצטלם איתו ולבקש ממנו חתימה. מעמדו בקמפיין התערער בעקבות דיווחים בתקשורת האמריקנית על אורח חייו הראוותני והעדפתו לעבוד מפלורידה במקום ממטה הקמפיין בווירג'יניה.