רעידת אדמה עוצמתית של 7 דרגות טלטלה בצהריים (יום ו') ערים ואיים ביוון ובטורקיה. שר הפנים הטורקי סולימאן סוילו אמר כי כמה בניינים קרסו, ומאז ממשיכים הדיווחים לזרום וניכר כי סדקים נפערו בבניינים רבים. לפי דיווחים בטורקיה מניין ההרוגים בה עומד לפי שעה על 12 בני אדם ולפחות 400 נפצעו. ביוון דווח על שני נערים שנהרגו.
מוקד הרעש היה סמוך לאי סאמוס שבמזרח הים האגאי - במרחק של כ-33.5 ק"מ מחופי טורקיה. הרעידה, שהתרחשה ב-13:51 ובעומק של 10 ק"מ בלבד, הורגשה היטב באתונה, בכרתים, בקוס, ברודוס ואפילו באיסטנבול המרוחקת יחסית מהאזור. לפחות שש רעידות משנה נמנו באזור לאחר מכן, בעוצמה שנעה בין 4.1 ל-4.8.
בטורקיה נראה שעיקר הנזק הוא באזור איזמיר, וכלי תקשורת מקומיים שידרו מראות של הרס בבניינים שם. תחילה מסרו הרשויות שייתכן כי שבעה בניינים קרסו, אך בהמשך העריך ראש העיר טונק סוייר כי כמעט 20 בניינים קרסו. לאחר שרעידת האדמה טלטלה את העיר, תושבים רבים נמלטו מבתיהם ומצאו מחסה תחת כיפת השמיים.
שר האורבניזציה הטורקי, מוראט קורום, אמר שישנם לכודים מתחת להריסות. תמונות מאיזמיר הראו תושבים רבים מסייעים בפעולות החילוץ מבין ההריסות.
אילקה סידה, דוקטורנט ממחוז איזמיר, סיפר שהמים באזור החוף החלו לעלות לאחר רעידת האדמה, והוא ברח אל תוך היבשה. "אני מאוד רגיל לרעידות אדמה", סיפר, "אז לא לקחתי את זה ברצינות רבה בהתחלה, אבל הפעם זה היה מאוד מפחיד". לדבריו, רעידת האדמה נמשכה בין 25 ל-30 שניות.
כלי תקשורת ביוון דיווחו כי גם בסאמוס מבנים ניזוקו, ובתמונות שהגיעו משם נראתה כנסייה שחלק מהמבנה שלה קרס. "זו הייתה רעידת אדמה גדולה מאוד", אמר ראש המכון הססמולוגי היווני, אפטימיוס לקאס. "מעולם לא חווינו דבר כזה", אמר ג'ורג' דיונסיו, סגן ראש העיר בסאמוס. "אנשים נכנסו לפאניקה", הוסיף. דובר במשטרה היוונית אמר כי הנזק נגרם בעיקר למבנים ישנים באי. בהמשך מסרו הרשויות כי גופותיהם של שני בני נוער, נער ונערה, נמצאו באי.
תושבי האי, שבו מתגוררים כ-45,000 בני אדם, התבקשו להתרחק מאזורי החוף, בעקבות דיווחים על "מיני-צונאמי" שפקד את האי. רחובות הסמוכים לאחד החופים שם נראו מוצפים במים. בסרטון שהופץ ברשתות החברתיות נראו יאכטות זזות לכיוון אחד כשהן צמודות זו לזו.
טורקיה שוכנת באזור שמועד מאוד לרעידות אדמה. באוגוסט 1999 יותר מ-17,000 איש נהרגו ברעידת אדמה בעוצמה 7.6 שפקדה את העיר איזמיט, שנמצאת דרום-מזרחית לאיסטנבול. ב-2011 רעידת אדמה בעיר המזרחית ואן גרמה למותם של יותר מ-500 בני אדם.
רעידת האדמה שפקדה כעת את טורקיה ואת יוון מגיעה בשעה של מתיחות גבוהה מאוד ביניהן, על רקע המאבק על משאבי גז ונפט במזרח הים התיכון. שרי החוץ של שתי המדינות שוחחו היום בטלפון לאחר הרעש, ומטעם משרד החוץ הטורקי נמסר כי שני הצדדים הסכימו לסייע האחד לשני באסון.
גם ישראל, שיחסיה עם טורקיה הידרדרו מאוד לאורך השנים האחרונות בעקבות מדיניותו האנטי-ישראלית של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן, מיהרה להציע את עזרתה. שר הביטחון בני גנץ מסר הערב כי הנחה את צה"ל להיערך למתן סיוע חירום לטורקיה. בשיחה בין נציגי צה"ל לנספח הצבאי הטורקי בישראל נמסר לשלטונות הטורקיים כי ישראל נכונה להוציא משלחת באופן מיידי, אשר תסייע בחילוץ ממבנים שנהרסו ובפריסת בית חולים שדה שיטפל בפצועים הרבים.
גולשים שנמצאים ביוון ובטורקיה והרגישו את רעידת האדמה מוזמנים ליצור קשר במייל האדום
פורסם לראשונה: 14:20, 30.10.20